eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoRestauracje na stojąco › Re: Restauracje na stojąco
  • Data: 2020-03-22 14:29:16
    Temat: Re: Restauracje na stojąco
    Od: cef <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2020-03-22 o 13:49, cef pisze:
    > W rozporządzeniu wprowadzającym stan epidemii jest punkt dotyczący
    > ograniczenia w działaniu lokali gastronomicznych, ale zaciekawiło mnie
    > jak ten przepis został sformułowany.Mamy w rozporządzeniu taki tekst:
    >
    > "Rozdział 4 - Ograniczenia funkcjonowania określonych instytucji lub
    > zakładów pracy
    > § 6. 1. W okresie, o którym mowa w § 1, ustanawia się czasowe ograniczenie:
    > 1) prowadzenia przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów ustawy z
    > dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców oraz przez inne podmioty,
    > działalności:
    > a) polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom
    > siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z
    > wystawionego menu, spożywanych na miejscu (ujętej w Polskiej
    > Klasy-fikacji Działalności w podklasie 56.10.A), z wyłączeniem
    > realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na
    > wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu oraz działalności
    > restauracyjnej lub ba-rowej prowadzonej w środkach transportu,
    > wykonywanej przez oddzielne jednostki"
    >
    >
    > Dlaczego dotyczy to tylko siedzących przy stołach?
    > A jak ktoś ma ławy a nie stoły? Jest jakaś prawna definicja stołu?
    > Czyli w sumie wystarczyłoby usunąć krzesła z lokalu i mieć tylko miejsca
    > stojące przy stołach albo zaprowadzić miejsca siedzące ale nie przy
    > stołach tylko
    > jakieś wolnostojące i jakieś podstawki pod talerze, albo obsługiwac
    > tylko przy barze, bufecie czy ladzie a nie przy stołach i zlikwidować menu?
    > (a żeby się nikt nie czepiał oferować gościom wedle życzenia z tego co
    > jest kuchni)
    > Pomijam fakt, że i tak niewielu klientów w obecnej sytuacji by przyszło,
    > ale znowu mamy przykład jakiegoś dziwnego stanowienia prawa, które można
    > ominąć
    > jakimś prostym zabiegiem.
    > Ciekawi mnie kiedy ktoś pierwszy wpadnie na pomysł jak działać pomimo
    > zakazu.

    Aaa, zacytowali sobie fragment z PKD - ale swoją drogą te klasyfikacje też
    wielu rzeczy nie przewidziały a jakiś kod PKD trzeba było podać
    jeśli ktoś chciałby obsługiwać bez stołów. A już myśłałem, że
    to coś w rodzaju "lub czasopisma" :-)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1