Rządowy projekt ustawy o organizacji rynku rybnego
projekt ustawy dotyczy usprawnienia systemu organizacji rynku rybnego, obowiązku dokonywania transakcji pierwszej sprzedaży dorszy bałtyckich w centrach pierwszej sprzedaży, możliwości opracowania kodeksów dobrej praktyki rybackiej, doprecyzowania przepisów dotyczących m.in. tzw. karty sprzedaży, wystawianej w przypadku wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu produktów rybnych z połowów morskich, rejestru przedsiębiorców skupujących produkty rybne, udzielania pomocy finansowej na rynku rybnym
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 1210
- Data wpłynięcia: 2008-10-23
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o organizacji rynku rybnego
- data uchwalenia: 2008-12-05
- adres publikacyjny: Dz.U. 2011 Nr 34, poz. 168
1210
CZ
Ć C. ZESTAWIENIE KART SPRZEDA Y PRODUKTÓW RYBNYCH W ROKU POŁOWOWYM
Nazwa gatunku produktu rybnego 4) ........................................................................................................................................................
Ogółem
Sprzedaż produktów
Wycofanie produktów rybnych
ilość
rybnych
Dane sprzedającego
Katego
Kateg
Ilość
produktó
ria
oria
Miejsce przeznaczenia produktów
produktów
w
Ilość
Numer
świeżo
wielko
wycofanych z rynku
rybnych
rybnych
Postać
produk
Mies
karty
Oznaka
ści
ści
Sposób
Ilość produktów
wycofanych sprzeda
Lp.
produktu
tów
Cena
iąc
sprzedaży
rybacka
produk
produ
Data
Data
rozdysponowani
rybnych (w kg)
w kg
nych i
rybnego
rybnyc
za
Adres lub
statku, z
tu
ktu
sprzedaż
wycofa
a
przeznaczonych na:
(kol.15 +
wycofan
Imię i nazwisko
h
1 kg (w
siedziba i
którego
rybneg
rybne
y
nia
kol. 16 +
ych
lub nazwa
sprzed
zł)
Kod
prywatne
adres
wyładowano
o
go
kol. 17)
w kg
anych
Ilość
utrwala
przeznac
składowa
produkt
(kol.11+
(w kg)
(w kg)
nie
zenia5)
nie
rybny
kol.18)
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Ogółem
Ogółem
4) Wypełniać odrębnie dla każdego gatunku produktu rybnego.
5) Kody przeznaczenia:
FMEAL dla produktów rybnych wykorzystanych po przetworzeniu na mączkę (karma dla zwierząt);
OTHER dla produktów rybnych wykorzystanych w stanie świeżym lub zakonserwowanym (karma dla zwierząt);
NOALIM dla produktów rybnych wykorzystanych do celów innych niż karma dla zwierząt;
DIST dla produktów rybnych wykorzystanych w celu swobodnej dystrybucji;
BAIT dla produktów rybnych wykorzystanych jako przynęta.
24
CZ
Ć D. ZESTAWIENIE CEN WYCOFANIA ALBO CEN SPRZEDA Y STOSOWANYCH PRZEZ ORGANIZACJ
PRODUCENTÓW DLA OKRE LONYCH PRODUKTÓW RYBNYCH W DANYM ROKU POŁOWOWYM
Cena 7)
Okres stosowania danej
Kategoria
Kategoria
Ilość
Gatunek
Postać
(w zł / tona)
ceny
wielkości
świeżości
Data
produktów
Lp.
produktu
produktu
produktu
produktu
wycofania
wycofanych
rybnego
rybnego 6)
od dnia
do dnia
rybnego
rybnego
(w kg)
wycofania
sprzedaży
(dd-mm-rr)
(dd-mm-rr)
6) Postać: całe, patroszone z głową, bez głowy, inne.
7) Wpisać cenę wycofania albo cenę sprzedaży, w zależności od gatunku produktu rybnego.
25
CZ
Ć E. ZESTAWIENIE ILO CI PRODUKTÓW RYBNYCH PRZYJ TYCH DO UTRWALANIA I PRZECHOWYWANIA ORAZ
WYSTAWIONYCH DO SPRZEDA Y PO UTRWALANIU I PRZECHOWYWANIU (według deklaracji przejęcia i danych z
ewidencji utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych)
Nazwa gatunku produktu rybnego 8) …………….....................................................................................………………………………………………………………....................................
Data
Ilości
Numer
Produkty rybne przyjęte do
Data
rozpocz
Dane przejmuj
ę
ącego produkty rybne do
wystawione
pozycji w
utrwalania i przechowywania
wystawienia
cia
utrwalania i przechowywania
Metoda i
Data
do
ewidencji
Data
Miejsce
Miejsce
do
utrwalani
stopień
zakończenia
sprzedaży
Numer
utrwalonych
wycofania
wycofania
utrwalania
sprzedaży
Lp.
a
utrwalenia
utrwalania
po
deklaracji
i
produktów
produktów
i przechowywa-
po
i przecho
produktów
i przechowywa-
utrwalaniu i
przejęcia
przechowyw
rybnych
rybnych
Kategor
Kategor
nia
utrwalaniu i
Ilość
ia
ia
wywania
Imię i nazwisko
Adres lub siedziba i
rybnych
nia
przechowyw
anych
Postać
przechowyw
(w kg)
wielkoś
świeżoś
produktu
lub nazwa
adres
aniu
produktów
aniu
ci
ci
rybnego
(w kg)
rybnych
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
8) Wypełniać odrębnie dla każdego gatunku produktu rybnego.
26
CZ
Ć F. O WIADCZENIA I ZOBOWI ZANIA
Oświadczam, że:
1) znane mi są skutki składania fałszywych oświadczeń wynikające z przepisu
art. 297 § 1 Kodeksu karnego;
2) jestem świadomy, że podanie fałszywych lub niepełnych informacji może skutkować sankcjami
określonymi w art. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 150/2001 z dnia 25 stycznia 2001 r.
ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w
odniesieniu do kar nakładanych na organizacje producentów w sektorze rybołówstwa, w związku
z nieprawidłowościami w działaniu mechanizmów interwencyjnych, oraz zmieniającego
rozporządzenie (WE) nr 142/98 (Dz. Urz. WE L 024 z 26.01.2001, str. 10), łącznie z utratą
uprawnień do uzyskania rekompensaty finansowej ze środków wspólnotowych w danym roku
połowowym oraz w roku następnym;
3) dane podane we wniosku i załącznikach są zgodne ze stanem faktycznym.
Zobowi zuję się do:
1) niezwłocznego informowania Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o:
a) każdym fakcie, który będzie miał wpływ na nienależne przyznanie rekompensaty
finansowej,
b) każdej zmianie danych podanych we wniosku, powstałej w okresie od dnia
złożenia wniosku do dnia wydania decyzji w sprawie przyznania rekompensaty
finansowej;
2) okazania osobom upoważnionym do prowadzenia czynności kontrolnych wszystkich dokumentów
potwierdzających dane zawarte we wniosku oraz udzielenia pisemnych lub ustnych informacji
związanych z przedmiotem kontroli.
CZ
Ć H. ZAŁ CZNIKI
1. [A1]Zaświadczenie wydane przez bank potwierdzające posiadanie odrębnego rachunku
bankowego
do obsługi mechanizmów interwencji na rynku
2. Aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego
3 Oświadczenie organizacji producentów rybnych o nieuzyskaniu za wymienione we wniosku
gatunki produktów rybnych stosowanych przez nią cen wycofania albo cen
sprzedaży
4. wiadectwo, o którym mowa w art. 7 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2509/2000 z dnia
15 listopada 2000 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia
Rady nr 104/2000 w zakresie przyznawania rekompensat finansowych za wycofywanie
niektórych produktów rybołówstwa (Dz. Urz. UE L 289, z 16.11.2000, str. 11)
Liczba załączników
Miejscowość, data
.....................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
Czytelne podpisy osób uprawnionych do reprezentowania organizacji producentów rybnych
.....................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
27
Załącznik nr 4
WNIOSEK1)
Agencja Restrukturyzacji
i Modernizacji Rolnictwa
o przyznanie zryczałtowanej rekompensaty
za niezależne wycofanie produktów rybnych
oddział regionalny (adres)
za rok kalendarzowy :
..........................................
..........................................
dotyczy gatunków produktów rybnych kategorii świeżości Ekstra, E albo A
..........................................
wymienionych w załączniku IV do rozporządzenia 104/2000 z dnia 17
grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów
rybołówstwa i akwakultury (Dz. Urz. WE L 17 z dnia 21.01.2000, str. 22)
Potwierdzenie przyjęcia wniosku (pieczęć)
...................................... .....................................
...........................................................
Znak sprawy
Numer dokumentu
Data przyjęcia i podpis
CEL ZGŁOSZENIA
Złożenie wniosku
Korekta wniosku
CZ
Ć A. WNIOSKODAWCA
A I. DANE IDENTYFIKACYJNE ORGANIZACJI PRODUCENTÓW
01. Pełna nazwa
02. Numer w rejestrze
03. Data uznania
organizacji uznanych
04. NIP
05.REGON
A II. ADRES SIEDZIBY
06. Województwo
07. Powiat
08. Gmina
09. Kod pocztowy
10. Poczta
11. Miejscowość
-
12. Ulica
13. Nr domu
14. Nr lokalu
28