UOKiK wybrał najlepsze płyny do naczyń
2020-12-23 10:32
Przeczytaj także: UOKiK wybrał najlepsze tabletki do zmywarki
Stając przy kuchennym zlewie, liczymy najczęściej, że myte sztućce, garnki i talerze lśnić będą czystością. Tę ostatnią gwarantują nam rozliczni producenci płynów do naczyń. Czy ich obietnice znajdują pokrycie w rzeczywistości? Czy kupowane przez Polaków detergenty radzą sobie z zaschniętym na patelni tłuszczem?Aby odpowiedzieć na te pytania, przeprowadzono 66 testów, w rezultacie których uzyskano 2 270 wyników. Badania wykonali pracownicy akredytowanych laboratoriów UOKiK w Bydgoszczy oraz w Łodzi we wrześniu i październiku 2020 roku.
Warto przypomnieć, że poprzednie badania UOKiK brały pod lupę proszki do prania kolorów oraz tabletki do zmywarki.
fot. mat. prasowe
Przetestowane płyny do naczyń
Płyny przeszły w sumie 66 różnych testów.
Jak wybrano najlepsze płyny do mycia naczyń?
Przetestowaliśmy 10 najpopularniejszych marek płynów do zmywania, wytypowanych na podstawie rozeznania rynku, które przeprowadziła Inspekcja Handlowa w supermarketach, dyskontach i drogeriach.
Cztery z nich to marki własne: Lewiatan, Lidl oraz dwie z sieci Biedronka. Wszystkie płyny, zgodnie z przyjętymi założeniami, zawierały od 5 do 15 proc. anionowych środków powierzchniowo czynnych oraz poniżej 5 proc. niejonowych środków powierzchniowo czynnych i/lub amfoterycznych środków powierzchniowo czynnych.
fot. mat. prasowe
Szczegółowe wyniki
W przypadku płynu Lewiatana stwierdzono niezgodność zawartości netto.
Co sprawdziliśmy?
W trakcie badania UOKiK przyjrzano się kilku kluczowym parametrom wpływającym na jakość i komfort zmywania. Po pierwsze, zbadano zdolność myjącą płynów, czyli ich skuteczność w usuwaniu zabrudzeń. Po drugie, testowano zdolność emulgowania tłuszczów, która przesądza o sile działania detergentu w walce z tłustymi naczyniami. Po trzecie, sprawdzanoodczyn pH produktów, którego wartość wpływa na stan skóry dłoni.
Ponadto, analitycy UOKiK oszacowali, ile wynosi koszt pojedynczego zmywania i jednego litra (lub kilograma) płynu, a także ocenili stosunek jego jakości do ceny. Zweryfikowali również, czy deklaracja producenta dot. zawartości netto (masy lub objętości) produktu jest zgodna z rzeczywistością.
fot. mat. prasowe
Definicje i symbole
Wartość pH sprawdzono przy użyciu tzw. pehametru.
RANKING JAKOŚCI
Na podstawie badań laboratoryjnych oceniono ogólną jakość płynów. Trzem parametrom przypisano określone wartości: 60 proc. - zdolność myjąca, 35 proc. - zdolność emulgowania tłuszczów, 5 proc. - wartość pH. W ten sposób utworzono ranking jakości, w którym pierwsze miejsce zajęły Fairy cytryna, Pur Sekrety Kucharza Soda Effect oraz Ludwik cytrynowy, zdobywając 5 gwiazdek. Kolejny w rankingu był Kraft cytrynowy, otrzymując 4 gwiazdki.
Obliczono również ile wynosi koszt jednego zmywania i oceniliśmy stosunek jakości produktów do ich ceny. Okazało się, że najtaniej zmywa się w Tymku: jedno zmywanie = jeden grosz.
fot. mat. prasowe
Definicje i symbole cd.
Badacze określili również koszt 1 mycia.
Jak wyglądały badania laboratoryjne?
Zdolność myjąca
Badacze nanieśli na białe, płaskie talerze mieszankę sporządzoną z mleka w proszku, żółtek w proszku, mąki pszennej, margaryny i wody. Swoją konsystencją przypominała ona surowe ciasto naleśnikowe. Zabrudzone naczynia pozostawiliśmy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Proces mycia powtarzano w trzech seriach, po 30 sztuk talerzy, dla każdego badanego płynu. Detergent dawkowano zgodnie z procedurą badawczą, uwzględniając zalecenia producenta. We wszystkich przypadkach warunki mycia były takie same: wykorzystano wodę wodociągową o zbliżonym poziomie twardości i temp. 45 st. C, niepoddaną procesowi zmiękczania.
Po umyciu i wysuszeniu talerze zanurzono w roztworze jodu dla ułatwienia obserwacji. Wygląd talerzy oceniono, zliczając plamy oraz zacieki na każdym z nich, przyznając określoną liczbę punktów.
fot. mat. prasowe
Zdolność emulgowania
Do wody z płynem do mycia naczyń dodawano dawki zabarwionego oleju rzepakowego. Jeśli powstawała jednolita emulsja, dokładano kolejną porcję oleju, aż do momentu, gdy przestawała się tworzyć. Im więcej gramów tłuszczu płyn jest w stanie zemulgować — tym lepiej radzi sobie w walce z tłustymi zabrudzeniami.
pH
Wartość pH sprawdzono przy użyciu tzw. pehametru, zanurzając elektrodę w wodzie z płynem do zmywania. Pomiar pH mówi nam o odczynie produktu w skali od 0 do 14, czyli o jego kwasowości (od 0 do 7) lub zasadowości (od 7 do 14). Odczyn zdrowej skóry wynosi 5-6, czyli jest lekko kwaśny. Środki mające z nią kontakt powinny mieć podobne do niej pH.
Zawartość netto
Wyznaczono masę produktu z opakowaniem (masa brutto), a następnie masę samego opakowania (tara), po całkowitym usunięciu zawartości. Masę netto obliczano jako różnicę obu tych wielkości. Objętość netto weryfikowaliśmy poprzez bezpośredni pomiar objętości płynu w cylindrze miarowym.
fot. mat. prasowe
Porady
Mycie naczyń pod bieżącą wodą jest wysoce nieekologiczne.
Możesz liczyć na pomoc Inspekcji Handlowej
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina, że wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w Wojewódzkich Inspektoratach Inspekcji Handlowej.
![Polska dba o bezpieczeństwo produktów [© pixabay.com] Polska dba o bezpieczeństwo produktów](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/bezpieczenstwo-produktow/Polska-dba-o-bezpieczenstwo-produktow-251358-150x100crop.jpg)
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Producenci garniturów zapłacą ponad 2 mln za fałszowanie składów
-
Kary UOKiK za nie obniżenie cen produktów spożywczych nie zgodne z prawem?
-
UOKiK: najlepsze proszki do prania białych tkanin
-
Rabat retrospektywny pod lupą. UOKiK bada 3 sieci handlowe
-
Bezpieczna majówka z grillem
-
UOKiK o bezpieczeństwie produktów. 37 proc. wzbudza wątpliwości
-
Rowery dziecięce: co dziesiąty niebezpieczny
-
Inspekcja Handlowa: wyniki kontroli etykiet na oponach
-
Artykuły dziecięce coraz lepszej jakości. Znamy wyniki kontroli IH
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)