-
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?
... IJHARS sprawdzają m.in. prawidłowość znakowania żywności. Zdarza się, że producenci umieszczają informacje na etykiecie, które mają zachęcić konsumenta do ... określenie „100 % soku” może być użyte jedynie dla produktów uzyskanych wyłącznie z owoców bez dodatku cukrów, witamin, substancji mineralnych. 3. Kawa palona zamieszczenie na opakowaniu ...
-
Jak powinna być oznakowana żywność?
... np. papryka lub szczypiorek dodawany do serów), a także w przypadku świeżych owoców, warzyw i wody gazowanej. Data minimalnej trwałości lub termin przydatności ... pieczenia, duszenia). Bez konserwantów, bez barwników, bez sztucznych dodatków Niekiedy producenci umieszczają na opakowaniach produktów spożywczych napisy „bez konserwantów”, „bez barwników ...
-
Co zmieni nowa ustawa winiarska?
... , a dzięki nowej ustawie dołączą do nich producenci innych napojów fermentowanych. Powyższe nie oznacza, że mali producenci nie będą podlegać kontroli, czy też ... za napój fermentowany pod względem akcyzowym. Produkt winiarski wytworzony z krajowych owoców (jabłek, gruszek, wiśni, porzeczek) może pod względem akcyzowym zostać zakwalifikowany jako ...
-
Jak założyć winnicę w Polsce?
... obowiązków. Jeśli jednak dana osoba produkuje wina wyłącznie ze swoich owoców (ewentualnie także z dokupionych w sąsiednich powiatach lub w tym samym województwie), a średniorocznie ... korzystać ze wszystkich praw, jakie dają mu przepisy. Np. najmniejsi producenci win nie muszą rejestrować działalności gospodarczej, ale bycie przedsiębiorcą ułatwia ...
-
Młodzi konsumenci i ich prawa
... , to w bardzo małych ilościach. SOK – to wyrób otrzymany ze świeżych lub schłodzonych owoców, zaś NEKTAR – wyrób otrzymany poprzez dodanie wody i cukrów (lub miodu) ... konsystencję), nie ma też pewności, czy nie będzie szkodliwa dla zdrowia, bowiem producenci często maksymalnie wydłużają podawane na etykiecie terminy. Termin przydatności do spożycia ...
-
Jak wybierać zdrową żywność?
... stosować sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Z tego też powodu. wygląd owoców i warzyw ekologicznych bywa dla konsumenta mniej atrakcyjny niż ma to miejsce ... metodę produkcji, wprowadzając konsumentów w błąd. W tym celu na etykiecie producenci np. niezgodnie z prawem oznaczyli miody napisami „100% BIO”, „ECO”. Konsumentom i producentom ...
-
UOKiK: podsumowanie działań w 2024 roku
... wystąpień miękkich do przedsiębiorców. 7 z nich dotyczyło wezwań dużych przetwórców owoców do zmiany praktyk handlowych. 5 z nich dobrowolnie dostosowało się, ... do postanowień Ogólnopolskiego Porozumienia Branżowego, którego sygnatariuszami są wszyscy producenci cukru działający w Polsce. Kontrola koncentracji W 2024 roku Prezes UOKiK wydał 312 ...