Jak powinna być oznakowana żywność?
2010-03-16 13:22
Przeczytaj także: Czy żywność ekologiczna różni się od zwykłej?
Dlatego, aby ograniczyć ukrywanie przez producentów niekoniecznie korzystnych informacji i zmusić ich do podania konsumentom informacji pełnych, użytecznych, zrozumiałych – ustawodawca wprowadził specjalne przepisy regulujące zasady i formy znakowania żywności. O tych przepisach jest mowa w niniejszej broszurze.Aby móc dokonać właściwego wyboru konsument powinien znać swoje prawa i …. dokładnie czytać wszystkie informacje, w tym etykiety.
Zdrowa żywność?
Podświadomie każdy z nas wierzy, że to, co znajduje się na sklepowych półkach jest bezpieczne i zdrowe. Teoretycznie mamy rację, bowiem zgodnie z przepisami, żywność (środki spożywcze) nie może być szkodliwa dla zdrowia lub życia człowieka, zepsuta ani zafałszowana. Odpowiada za to ten, kto żywność wprowadza do obrotu (producent, importer, sprzedawca).
Ponieważ żywność z zasady musi być zdrowa, bezpodstawne (i sprzeczne z polskim prawem) jest umieszczanie przez producentów sformułowań „bezpieczna” lub „zdrowa żywność” na opakowaniach produktów spożywczych.
Należy jednak pamiętać, że sposób spożywania żywności, a także indywidualne cechy konsumenta sprawiają, że to, co dla jednych jest bezpieczne, innym może zaszkodzić. Mleko, ze względu na swoje właściwości, takie jak zawartość witamin, enzymów, białka czy laktozy, dla jednych konsumentów może być produktem zdrowym i pożądanym, podczas gdy dla innych, mających uczulenie na laktozę, produktem, którego należy unikać. To samo dotyczy orzeszków arachidowych, zawierających kwasy „omega trzy”, znane ze swoich dobroczynnych właściwości, ale jednocześnie uważanych za produkt alergizujący.
Każdy zakład, produkujący lub wprowadzający żywność do obrotu, musi zapewnić właściwą jakość zdrowotną żywności. Musi też przestrzegać zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie żywnością. Powinno to być zagwarantowane przez kontrolę wewnętrzną. Opakowania artykułów rolno-spożywczych wprowadzanych do obrotu powinny zapewniać zachowanie cech istotnych dla danego rodzaju artykułu.
Przepisy stanowią także o tym, że środki spożywcze, substancje pomagające w przetwarzaniu, dozwolone substancje dodatkowe do żywności lub inne składniki żywności mogą być przewożone środkami transportu przeznaczonymi wyłącznie do tego celu i w taki sposób, aby nie została naruszona jakość zdrowotna tych artykułów. Zdarza się bowiem, że zła jakość żywności nie jest winą producenta, ale sposobu jej transportu lub przechowywania.
Dlatego też, należy zwracać uwagę na warunki przechowywania produktów spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach i produktów mrożonych.
Warto wiedzieć, że handel obwoźny środkami spożywczymi może być prowadzony wyłącznie na targowiskach lub w halach targowych - w uzgodnieniu z właściwym organem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a w przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego - również z właściwym organem Inspekcji Weterynaryjnej oraz na wskazanym przez gminę terenie. Ponadto, osoby zajmujące się handlem obwoźnym muszą posiadać właściwe orzeczenia lekarskie o stanie zdrowia i przestrzegać zasad higieny. Wszelkie zastrzeżenia związane z brakiem przestrzegania tych zasad można zgłaszać do Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
oprac. : Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
Przeczytaj także
-
Wzrost cen największą bolączką branży spożywczej w Europie Środkowej
-
Uwaga na greenwashing. Jak nie nabrać się na "zielone kłamstwa"?
-
Euroliść. Co oznacza i jak go otrzymać?
-
BLIX AWARDS 2022: Lidl i Carrefour z najlepszą ofertą zdrowej żywności
-
Ekologiczna żywność, czyli jaka?
-
Inflacja ogranicza marnowanie żywności
-
Te sieci handlowe mają najlepszą ofertę ze zdrową żywnością
-
Wydatki na zdrową żywność wzrosły w czasie pandemii
-
Dlaczego warto "przerzucić się" na rolnictwo ekologiczne?