eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych oraz niektórych innych ustaw

projekt dotyczy: przeprowadzenia profesjonalizacji Sił Zbrojnych RP i wdrożenia nowej polityki kadrowej w polskiej armii; w tym: osoby z podwójnym obywatelstwem, będą mogli pełnić służbę zawodową w polskiej armii; przewiduje się ponadto funkcjonowanie kontraktowej zawodowej służby wojskowej dostępnej dla wszystkich chętnych, w tym dla kobiet

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 1372
  • Data wpłynięcia: 2008-11-19
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2009-04-24
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 79, poz. 669

1372

dowództwach wojskowych i w ich strukturach organizacyjnych - w czasie przewozu,
w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:
a) z kraju do miejsca pełnienia służby - od dnia przekroczenia granicy państwowej
Rzeczypospolitej Polskiej,
b) z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby - do dnia przekroczenia granicy
państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
- w wymiarze 200 % tej normy, w przypadkach, w których wypłata równoważnika
pieniężnego, określonego w odrębnych przepisach, nie jest celowa;
2. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 w wymiarze 50%
przysługuje żołnierzom zawodowym pełniącym służbę w jednostkach wojskowych:
kompania, bateria, szwadron kawalerii, eskadra, placówka W, batalion, dywizjon, pułk,
komenda portu wojennego, oddział specjalny W, brygada - w dniach wykonywania
obowiązków służbowych.
§ 8. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010 lub szkolnej
– 020 przysługuje w wymiarze 100% tych należności żołnierzom zawodowym:
1) zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia
żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych
obowiązków - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków
służbowych, według dominującej normy wyżywienia;
2) zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek
wojskowych - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków
służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce;
3) pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe - stosownie do
norm wyżywienia należnego podległym żołnierzom niezawodowym;
4) lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych
prowadzących gospodarkę kuchenną, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów
lekarskich - w formie jednego posiłku dziennego.
§ 9. 1. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje
kandydatom na żołnierzy zawodowych, z zastrzeżeniem § 19, przez okres odbywania służby
kandydackiej.
2. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje, w
wymiarze 200 % tej normy, kandydatom na żołnierzy zawodowych w przypadkach:
1) odbywania podróży służbowej;
2) wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających
korzystanie z posiłków w stołówkach żołnierskich;
3) konwojowania do innego garnizonu przez andarmerię Wojskową lub inne właściwe
wojskowe organy porządkowe.
§ 10. 1. Kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje uroczysty posiłek
przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według zasadniczej normy wyżywienia
szkolnej - 020:
1) w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu świąt wielkanocnych;
2) w dniu 31 grudnia lub 1 stycznia, 3 maja i 11 listopada;
3) w dniu święta Wojska Polskiego, w Dniu Podchorążego, w dniu święta rodzaju Sił
Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;
4) w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego
rozwiązania jednostki wojskowej;
5) w dniu przysięgi wojskowej.
2. ołnierze zawodowi uczestniczą w uroczystych posiłkach:
1) organizowanych w okolicznościach określonych w ust. 1 pkt 1-4 - w liczbie do 10 %
uprawnionych do wyżywienia, nie mniej jednak niż 10 osób i nie więcej niż 40 osób;
2) w dniu przysięgi wojskowej żołnierzy odbywających zasadniczą służbę wojskową lub
przeszkolenie wojskowe oraz kandydatów na żołnierzy zawodowych - w liczbie do 10 %
przysięgających, nie mniej jednak niż 5 osób;

3) w dniu pożegnania odchodzących do rezerwy żołnierzy służby zasadniczej i
nadterminowej - w liczbie do 10 % odchodzących, nie mniej jednak niż 3 osoby.
§ 11. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia specjalnej – 030 w wymiarze
100% przysługuje:
1) żołnierzom zawodowym:
a) zaliczanym do personelu latającego na sprzęcie innym niż bojowe samoloty odrzutowe
i wykonującym loty zgodnie z programem szkolenia,
b) etatowym instruktorom spadochronowym, wykonującym czynności instruktorskie
zgodnie z programem szkolenia - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;

2)
sportowcom wojskowym, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze
ogólnokrajowej.
§ 12. 1. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040
przysługuje w wymiarze 100% żołnierzom zawodowym:
1) wchodzącym w skład załóg okrętów podwodnych - w czasie rejsów;
2) uczestniczącym w ćwiczeniach wojskowych odbywanych w kraju wspólnie z żołnierzami
państw obcych, z zastrzeżeniem § 5;
3) wyznaczonym do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w
misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w
kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji - od następnego dnia po
przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia jej przekroczenia w
drodze powrotnej;
4) jednostek wojskowych skierowanych poza granice Państwa w celu udziału w:
a) konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
b) ćwiczeniach wojskowych, z zastrzeżeniem § 5,
c) szkoleniu,
d) akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
e) przedsięwzięciach reprezentacyjnych;
5) zaliczanym do personelu latającego:
a) wykonującym loty, zgodnie z programem szkolenia, na bojowych samolotach
odrzutowych,
b) przebywającym w lotniczych ośrodkach szkoleniowo-kondycyjnych.
2. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040 w wymiarze
100% przysługuje:
1) kandydatom na żołnierzy zawodowych szkolonym na stanowiska przewidziane dla
personelu latającego - w okresie wykonywania lotów;

2)
sportowcom wojskowym, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze
międzynarodowej.
§ 13. ołnierzom zawodowym zaliczanym do personelu latającego zawieszonym

w wykonywaniu lotów przysługuje odpowiednio wyżywienie według normy wyżywienia,
o której mowa w § 11 lub § 12, przez okres 6 miesięcy od daty orzeczenia właściwej
wojskowej komisji lekarskiej o czasowej niezdolności do służby. Dowódca rodzaju Sił
Zbrojnych, na wniosek komisji lekarskiej, może przedłużyć żołnierzom uprawnienie
do wyżywienia według tych norm na czas nie dłuższy niż 6 miesięcy.
§ 14. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 044, składającej
się z produktów utrwalonych, konserw i koncentratów spożywczych, przysługuje w zamian za
wyżywienie według normy wyżywienia - 040, w całości lub w formie wybranych posiłków,
żołnierzom, o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 3 i 4.
§ 15. 1. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 przysługuje
żołnierzom zawodowym:
1) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających
Marynarki Wojennej, w czasie:
a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i
pełnienia dyżurów bojowych w porcie - w wymiarze 100 % tej normy, jako
uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020,
b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych - w wymiarze 70 %
tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c) rejsów okrętów podwodnych - w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie
wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040,
d) stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających -
w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy
wyżywienia szkolnej - 020;
2) nurkom i płetwonurkom oraz szkolonym na te stanowiska - w dniach wykonywania
zadań pod wodą, w wymiarze 70 % tej normy;
3) Jednostki Wojskowej Nr 2305:
a) w czasie ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych - w
wymiarze 150 % tej normy,
b) w czasie ćwiczeń odbywanych poza garnizonem - w wymiarze 80 % tej normy,
c) w dniach skoszarowania - w wymiarze 40 % tej normy,
- jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;
4) zaliczanym do lotniczego personelu technicznego - w dniach wykonywania bezpośredniej
naziemnej technicznej obsługi sprzętu lotniczego - w wymiarze 100 % tej normy;
5) wchodzącym w skład nieetatowych służb kierowania i zabezpieczania lotów - w
wymiarze 100 % tej normy;
6) instruktorom praktycznej nauki obsługi sprzętu lotniczego - w dniach prowadzenia zajęć
praktycznych - w wymiarze 100 % tej normy;
7) instruktorom wychowania fizycznego wojskowych ośrodków szkoleniowo-kondycyjnych
- w dniach prowadzenia zajęć - w wymiarze 100 % tej normy;
8) biorącym udział w uroczystym posiłku, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 - w wymiarze
100 % tej normy;
9) etatowym mechanikom-kierowcom - w dniach obsługi sprzętu - w wymiarze 40 % tej
normy;
10) wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b-d - w wymiarze 40 % tej normy, jako
uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;
11) biorącym udział w uroczystych posiłkach, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2-5
- w wymiarze 40 % tej normy.
2. ołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8, przysługuje wyżywienie według
dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110, odpowiednio w przypadkach i wymiarach
określonych w ust. 1, z tym że w wymiarze 40 % tej normy przysługuje ono żołnierzom
zawodowym, o których mowa w § 8 pkt 4, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia
żołnierskiej - 010.
3. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 przysługuje
kandydatom na żołnierzy zawodowych:
1) w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 - w wymiarze 100 %
tej normy;
2) w dniach świąt i uroczystości, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2-5, oraz pozostałych
świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy - w wymiarze 40 % tej
normy;
3) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających
Marynarki Wojennej - w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1 pkt 1;
4) wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b-d - w wymiarze 40 % tej normy, jako
uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.
§ 16. Dodatkowa norma chleba - 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie norm
wyżywienia, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b i c.
§ 17. 1. Napój, według dodatkowej normy napoju - 160, w ilości i rodzaju niezbędnych
do zaspokojenia potrzeb, przysługuje żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy
zawodowych w dniach wykonywania obowiązków służbowych:
1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura, spowodowana warunkami
techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi, przekracza 28 °C;
2) na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3) o których mowa w § 7 pkt 5 lit. d.
2. Napój w wymiarze 166 % dodatkowej normy napoju - 160 przysługuje żołnierzom
zawodowym:
1) o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 2-4, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej
normy wyżywienia operacyjnej - 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy - 044;
2) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305.
§ 18. 1. ołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych, którym przysługuje
bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu według
najkorzystniejszej dla siebie zasadniczej normy wyżywienia oraz jednego najkorzystniejszego
wymiaru z przysługujących wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie przysługiwania żołnierzom zawodowym kilku
wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 w dniach pełnienia służby
wartowniczej.
§ 19. 1. ołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych nie
przysługuje bezpłatne wyżywienie w okresie przebywania na leczeniu w publicznych
zakładach opieki zdrowotnej.
2. ołnierzom zawodowym pełniącym służbę w kraju i kandydatom na żołnierzy
zawodowych skierowanym w podróż służbową poza granicami kraju, na studia lub naukę
albo kurs za granicą nie przysługuje, za okres ich odbywania, bezpłatne wyżywienie w kraju.
§ 20. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem…..2)

1)
Zmiany ustawy ogłoszono w Dz. U. z 2004 r. Nr 116, poz. 1203 i Nr 210, poz. 2135 oraz z 2005 r. Nr 122 poz. 1025 z 2006 r. Nr
104, poz 711, Nr 191, poz. 1444, Nr 220, poz. 1600 i poz. 1602 oraz z 2007 r. Nr 107, poz. 732 i Nr 176, poz. 1242.
2)
Zmiany rozporządzenia ogłoszono w Dz. U. z 2006 r. Nr 71, poz. 497, Dz. U. z 2007 r. Nr 188, poz. 1348, Dz. U. z 2008 r. Nr 27,
poz. 157 oraz Nr 62, poz. 390.
3)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 7 grudnia 2000 r. w sprawie
wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 115, poz. 1207 oraz z 2003 r. Nr 52, poz.
460), które na podstawie art. 188 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 179,
poz. 1750) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony
Narodowej z dnia ………..………….. r.


SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W
ZASADNICZYCH
I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY
(dziennie w gramach na osobę)

Symbol
Normy wyżywienia
grupy
produkt
zasadnicze dodatkowe
Nazwa grupy produktów
-tów
spożywczych
żołniers
specjaln
spożyw
szkolna
operacyjna ogólna
chleba
napoju
ka
a
-czych

010 020 030 040 044 110 111 160
01 Strączkowe
27 27 28 28 75 - - -
02 Przetwory
zbożowe
73 73 62 52 234 - - -
03 Pieczywo
670
670
600 500 633 100 700 -
Mięso i przetwory w
04
259 292 400 430 423 83 -
-
przeliczeniu na mięso
Tłuszcze zwierzęce w
05
17 19 19 19 20 - - -
przeliczeniu na smalec
Tłuszcze roślinne w
06
20 10 10 10 10 - - -
przeliczeniu na olej
Mleko i przetwory mleczne w
07
850 850 975 1.050 450 370 -
-
przeliczeniu na mleko
Masło i śmietana w
08
36 46 64 66 45 20 - -
przeliczeniu na masło
09 Jaja
25
(0,5)x 25 (0,5)x
50 (1)x
50 (1)x
- 25
(0,5)x
- -
Ryby i przetwory rybne w
10
przeliczeniu na filety ryb
49 58 90 90 60 - - -
morskich
11
Ziemniaki
700 700 600 500 360 -
-
-
Warzywa i owoce bogate w
12
120 132 160 170 -
65 -
-
witaminę C
13
Warzywa i owoce karotenowe
160
160
160
160
206
110
-
-
14
Inne warzywa i owoce
320
365
560
695
397
420
-
-
Cukry i słodycze w
15
71 73 84 97 117 20 - -
przeliczeniu na cukier
16
Woda
pitna
butelkowana - - - -
(2,5)*
- -
(1,5)*

Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.

strony : 1 ... 40 ... 80 ... 87 . [ 88 ] . 89 ... 100 ... 112

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: