Rządowy projekt ustawy o organizacji rynku rybnego
projekt ustawy dotyczy usprawnienia systemu organizacji rynku rybnego, obowiązku dokonywania transakcji pierwszej sprzedaży dorszy bałtyckich w centrach pierwszej sprzedaży, możliwości opracowania kodeksów dobrej praktyki rybackiej, doprecyzowania przepisów dotyczących m.in. tzw. karty sprzedaży, wystawianej w przypadku wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu produktów rybnych z połowów morskich, rejestru przedsiębiorców skupujących produkty rybne, udzielania pomocy finansowej na rynku rybnym
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 1210
- Data wpłynięcia: 2008-10-23
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o organizacji rynku rybnego
- data uchwalenia: 2008-12-05
- adres publikacyjny: Dz.U. 2011 Nr 34, poz. 168
1210
Ilość wycofanych produktów rybnych
utrwalonych i przechowywanych
4)
Miesiąc
(w tonach)
Metoda utrwalania
Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
Suma
4) Metody utrwalania:
- zamrażanie i składowanie produktów rybnych w całości, patroszonych z głową lub porcjowanych,
- filetowanie, zamrażanie i składowanie.
44
CZ
Ć C. ZESTAWIENIE KART SPRZEDA Y PRODUKTÓW RYBNYCH W ROKU POŁOWOWYM
Nazwa gatunku produktu rybnego 5) .......................................................................................................................................................
Ogółem
Sprzedaż produktów
Wycofanie produktów rybnych
ilość
rybnych
Dane sprzedającego
Katego
Kateg
Ilość
produktó
ria
oria
Miejsce przeznaczenia produktów
produktów
w
Ilość
Numer
świeżo
wielko
wycofanych z rynku
rybnych
rybnych
Postać
produk
Mies
karty
Oznaka
ści
ści
Sposób
Ilość produktów
wycofanych sprzeda
Lp.
produktu
tów
Cena
iąc
sprzedaży
rybacka
produk
produ
Data
Data
rozdysponowani
rybnych (w kg)
w kg
nych i
rybnego
rybnyc
za
Adres lub
statku, z
tu
ktu
sprzedaż
wycofa
a
przeznaczonych na:
(kol.15 +
wycofan
Imię i nazwisko
h
1 kg (w
siedziba i
którego
rybneg
rybne
y
nia
kol. 16 +
ych
lub nazwa
sprzed
zł)
Kod
prywatne
adres
wyładowano
o
go
kol. 17)
w kg
anych
Ilość
utrwala
przeznac
składowa
produkt
(kol.11+
(w kg)
(w kg)
nie
zenia5)
nie
rybny
kol.18)
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Ogółem
Ogółem
5) Wypełniać odrębnie dla każdego gatunku produktu rybnego.
6) Kody przeznaczenia:
FMEAL dla produktów rybnych wykorzystanych po przetworzeniu na mączkę (karma dla zwierząt);
OTHER dla produktów rybnych wykorzystanych w stanie świeżym lub zakonserwowanym (karma dla zwierząt);
NOALIM dla produktów rybnych wykorzystanych do celów innych niż karma dla zwierząt;
DIST dla produktów rybnych wykorzystanych w celu swobodnej dystrybucji;
BAIT dla produktów rybnych wykorzystanych jako przynęta.
45
CZ
Ć D. ZESTAWIENIE WYSOKO CI REKOMPENSAT WYPŁACONYCH CZŁONKOM ORGANIZACJI PRODUCENTÓW ZA
WYCOFANE PRODUKTY RYBNE
Dokument
Dane członka organizacji producentów, który otrzymał
Kwota
Całkowita
potwierdzający wypłatę
rekompensatę
Nazwa
Data
Autonomiczna Ilość wycofanego
wypłaconej
kwota
rekompensaty
gatunku
wycofania
cena
produktu rybnego
rekompensaty
Miesiąc
Imię i
wypłaconej
Data
Numer
produktu
produktu
wycofania
danego gatunku
za dany gatunek
nazwisko
Adres lub siedziba i
Oznaka rybacka
rekompensaty
przelewu /
przelewu /
rybnego
rybnego
(w zł / tona)
(w tonach)
produktu
lub
adres
statku rybackiego
(w zł)
dokonania
dokumentu
rybnego (w zł)
nazwa
wpłaty
46
CZ
Ć E. ZESTAWIENIE AUTONOMICZNYCH CEN WYCOFANIA STOSOWANYCH PRZEZ ORGANIZACJ PRODUCENTÓW
DLA OKRE LONYCH PRODUKTÓW RYBNYCH W DANYM ROKU POŁOWOWYM
Ilość
Okres stosowania danej ceny
Kategoria
Kategoria
Data
Postać
produktów
Autonomiczna
Gatunek produktu
wielkości
świeżości
wycofania
Lp.
produktu
rybnych
cena wycofania
rybnego
produktu
produktu
produktu
rybnego 7)
wycofanych
(w zł / tona)
od dnia
do dnia
rybnego
rybnego
rybnego
(w kg)
(dd-mm-rr)
(dd-mm-rr)
7) Postać: całe, patroszone z głową, bez głowy, inne.
47
CZ
Ć F. ZESTAWIENIE FAKTUR SPRZEDA Y PRODUKTU RYBNEGO WYCOFANEGO Z RYNKU
Nazwa gatunku produktu rybnego 8) ……………………………………………………………………………………………..........................
Kupujący
Ilość zakupionego
Cena za
Data
Miejsce
Kwota
Wartość
Lp.
Numer
wycofanego
kg
wystawienia
wystawienia
VAT
z VAT
Imię nazwisko
Adres lub siedziba i
faktury
produktu rybnego (w
z VAT
faktury
faktury
(w zł)
(w zł)
lub nazwa
adres
kg)
(w zł)
8) Wypełniać odrębnie dla każdego gatunku produktu rybnego.
48



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei