Rządowy projekt ustawy o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów
projekt dotyczy kontynuacji deregulacji lub dereglamentacji 101 zawodów ale także ochrony prawnej rzeczy ruchomych o wartości historycznej, artystycznej lub naukowej wypożyczonych z zagranicy na wystawę czasową organizowaną na terytorium RP (tzw. immunitet muzealny)
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 2331
- Data wpłynięcia: 2014-04-15
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: Ustawa o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów
- data uchwalenia: 2015-08-05
- adres publikacyjny: Dz.U. poz. 1505
2331-cz-II
OCENA SKUTKÓW REGULACJI (OSR)
1. Wpływ regulacji na dochody i wydatki budżetu i sektora publicznego
Projektowane rozporządzenie nie będzie miało wpływu na budżet państwa i budżety
jednostek samorządu terytorialnego.
2. Podmioty, na które oddziałuje regulacja
Projektowane rozporządzenie będzie miało wpływ na organy IJHARS i będzie miało
wpływu na przedsiębiorców ubiegających się o nabywanie uprawnień w zakresie
rzeczoznawcy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
3. Wpływ aktu normatywnego na rynek pracy
Projektowane rozporządzenie nie będzie miało znaczącego wpływu na rynek pracy.
4. Wpływ aktu normatywnego na konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość,
w tym na funkcjonowanie przedsiębiorstw
Projektowane rozporządzenie nie będzie miało wpływu na konkurencyjność gospodarki
i przedsiębiorczość, w tym na funkcjonowanie przedsiębiorstw.
5. Wpływ regulacji na zdrowie ludzi i środowisko
Projektowane rozporządzenie nie będzie miało wpływu na zdrowie ludzi i środowisko.
6. Wpływ regulacji na sytuację i rozwój regionalny
Projektowane rozporządzenie nie będzie miało wpływu na sytuację i rozwój regionalny.
7. Konsultacje społeczne
Projekt rozporządzenia zostanie skonsultowany z organizacjami społeczno-zawodowymi
i instytucjami działającymi w obszarze regulowanym rozporządzeniem, między innymi zŚ
1) Krajowym Związkiem Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczychś
2) Komisją Krajowa NSZZ RI „Solidarność”ś
3) Związkiem Zawodowym Rolników „Ojczyzna”ś
4) Związkiem Zawodowym Rolnictwa „Samoobrona”ś
5) Związkiem Zawodowym Centrum Narodowe Młodych Rolnikówś
6) Federacją Branżowych Związków Producentów Rolnychś
- 22 -
7) Krajową Radą Izb Rolniczychś
8) Radą Gospodarki ywnościowejś
9) Polską Żederacją Producentów ywności.
04/03-kt
Projekt
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia
w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych
Na podstawie art. 39 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)), zarządza
się, co następujeŚ
§ 1. Rozporządzenie określa stawki opłat za przeprowadzenie czynności związanych
z dokonaniem kontroli, w tym kontroli granicznej lub kontroli przeprowadzonej na podstawie
przepisów odrębnych, zwanej dalej kontrolą, w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno-
-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej, wynikającym
z przepisów o jakości handlowej, lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez
producenta.
§ 2. Określa się stawki opłat zaŚ
1) dojazd osób pobierających próbki do miejsca przeprowadzenia kontroli jakości handlowej
artykułu rolno-spożywczego – w wysokościŚ
a) 8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b) 21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c) 63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d) 104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e) 146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f) 167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 kmś
2) pobranie próbki do badań laboratoryjnych – w wysokości 27,00 złś
3) badanie organoleptyczne przeprowadzone:
a) w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego – w wysokości
21,00 zł,
b) w laboratorium analitycznym – w wysokości 24,00 złś
4) inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tymŚ
a) kontrolę dokumentów – w wysokości 21,00 zł,
– 2 –
b) wysłanie próbki do badań – w wysokości 100% kosztów wysłania próbek do badań,
c) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie
EUROP – w wysokości 3,10 zł,
d) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie
EUROP – w wysokości 6,30 zł,
e) kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu
artykułu rolno-spożywczego – w wysokości 21,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę
pracy,
f) kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego,
który posiada zarejestrowane na podstawie odrębnych przepisów chronione
oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną
specjalność – w zależności od czasu przeprowadzenia oceny – w wysokości 21 zł za
każdą rozpoczętą godzinę pracyś
5) przeprowadzenie badań laboratoryjnych – w wysokości określonej w załączniku do
rozporządzenia, a w przypadku gdy badania te zostały zlecone wyspecjalizowanym
laboratoriom, o których mowa w art. 32 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych – w wysokości określonej przez te laboratoria.
§ 3. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 grudnia
2008 r. w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 230, poz. 1543).
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
MINISTER ROLNICTWA i ROZWOJU WSI
w porozumieniu:
Minister Finansów
_________________
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1
ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego
zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217,
Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227,
poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206, z 2011 r. Nr 106, poz. 622 i Nr 120, poz. 690 oraz ...
– 3 –
Załącznik
do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia ... (poz. ...)
Stawki opłat za przeprowadzenie badań laboratoryjnych
Lp.
Rodzaj badania
Stawka
w zł
Czynności ogólne
1. Badanie sensoryczne
165,00
2. Badania mikroskopowe
33,00
3. Destylacja
33,00
4. Destylacja z parą wodną
65,00
5. Ekstrakcja
33,00
6. Mineralizacja na sucho
45,00
7. Mineralizacja na mokro
78,00
Oznaczenia fizykochemiczne
8. Aktywność fosfatazy
111,00
9. Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy
39,00
10. Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa)
22,00
11. Zawartość aldehydu (związki karbonylowe)
72,00
12. Alkaliczność popiołu
37,00
13. Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną
19,00
14. Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po
52,00
destylacji
15. Zawartość alkoholu metodą miareczkową
88,00
16. Zawartość alkoholu metodą piknometryczną
72,00
17. Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną
105,00
18. Zawartość alkoholu etylowego metodą GC
37,00
19. Zawartość alkoholu metylowego
37,00
20. Analiza makroskopowa
72,00
21. Analiza sitowa
33,00
22. Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu 132,00
toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych
23. Zawartość azotu metodą Kjeldahla
86,00
24. Barwa metodą spektrofotometryczną
33,00
25. Barwa cukru
72,00
26. Obecność barwników sztucznych
72,00
27. Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną
188,00
28. Zawartość celulozy
111,00
29. Ciemnienie ciasta
48,00
30. Badania amylograficzne
33,00
31. Zawartość chlorków metodą Mohra
37,00
32. Zawartość chlorków metodą Volharda
54,00
33. Gęstość w stanie zsypnym
21,00
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2331-cz-I
› Pobierz plik
-
2331-cz-II
› Pobierz plik