eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów

projekt dotyczy kontynuacji deregulacji lub dereglamentacji 101 zawodów ale także ochrony prawnej rzeczy ruchomych o wartości historycznej, artystycznej lub naukowej wypożyczonych z zagranicy na wystawę czasową organizowaną na terytorium RP (tzw. immunitet muzealny)

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 2331
  • Data wpłynięcia: 2014-04-15
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: Ustawa o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów
  • data uchwalenia: 2015-08-05
  • adres publikacyjny: Dz.U. poz. 1505

2331-cz-II

- 16 -
...........................................................................
..........................

24. Wskazania dotyczące sposobu transportu i przechowywania próbek
..................................

...........................................................................
..........................

25. Próbki wraz z protokołem przekazano
.............................................................

(imię i nazwisko, stanowisko służbowe)

...........................................................................
..........................

...........................................................................
..........................

26. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono
uwag*.....................................

...........................................................................
..........................

...........................................................................
..........................

...........................................................................
..........................


............................................

(miejsce i data wystawienia protokołu)

Pieczęć
imienna i podpis rzeczoznawcy:


Podpisy osób obecnych przy

pobraniu próbek:

............................

............................


Potwierdzenie odbioru próbek i protokołu


........................................

(data, imię i nazwisko, podpis)


*Niepotrzebne skreślić.
- 17 -

Załącznik nr 5

WZÓR


PROTOKÓŁ NR ........./......... Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI ŚWIEŻYCH OWOCÓW

I WARZYW (kolejny numer/numer rzeczoznawcy)



Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości

handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44,

z późn. zm.).



1. Przedsiębiorca .......................................................

(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo

nazwa, siedziba i adres)

......................................................................

......................................................................



2. Rzeczoznawca .........................................................

(imię i nazwisko)

wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora

jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w ......................

pod numerem ...............................



3. Miejsce ustalenia klas jakości
......................................................................



4. Wyniki ustalenia klas jakości
Lp.
Nazwa
Opakowanie
Wielko ć parti Klasa jako ci
produktu/odmiana/wielko ć
(rodzaj i liczba)






















- 18 -

5. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag*

......................................................................

......................................................................

......................................................................

......................................................................

......................................................................



Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:



......................................

(miejsce i data wystawienia protokołu)



Potwierdzenie odbioru protokołu:



......................................

(data, imię i nazwisko, podpis)



* Niepotrzebne skreślić.













- 19 -

UZASADNIENIE

Projekt rozporządzenia w sprawie sposobu przeprowadzania egzaminów kwalifikacyjnych na
rzeczoznawcę oraz egzaminów dla pracowników Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych, sposobu powoływania i składu komisji kwalifikacyjnej, szczegółowe
wzmagania i tryb ubiegania się o upoważnienia podmiotu do przeprowadzenia szkolenia
w zakresie zasad ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, oraz wzorów
zaświadczeń o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, pieczęci imiennej rzeczoznawców
i protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców stanowi wykonanie
upoważnienia zawartego w art. 38 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).
W związku z koniecznością spełnienia wymagań UE dotyczących wspólnotowej skali
klasyfikacji tuszŚ bydła dorosłego, bydła, baranich oraz wieprzowych (rozporządzenie
Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady
wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz
raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L nr 337 z 16.12.2008 r.) przewidziano, że w polskim
systemie prawnym niezbędne jest określenie procedur szkolenia i egzaminowania
rzeczoznawców oraz wydawania zaświadczeń o ich uprawnieniach oraz imiennych pieczęci.
W przypadku rzeczoznawcy w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw,
nabycia uprawnień możliwe jest jedynie po odbyciu szkolenia. Wymóg ukończenia
ww. szkolenia wynika z art. 12 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE)
nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania
rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz
sektora przetworów owoców i warzyw.
W projekcie rozporządzenia określono sposób przeprowadzania egzaminów dla pracowników
Inspekcji
Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz egzaminów
kwalifikacyjnych na rzeczoznawców, sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej,
szczegółowe wymagania i tryb ubiegania się o upoważnienia podmiotu do przeprowadzenia
szkolenia w zakresie zasad ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, wzory
pieczęci, wzory protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców oraz wzór
zaświadczenia o wpisie do rejestru rzeczoznawców.
W związku z tym, że rzeczoznawcy, zgodnie z art.35 ust.1 ustawy są upoważnieni do
przeprowadzania różnych czynności, polegających na pobieraniu próbek, ustalaniu klas
- 20 -
jakości określonych artykułów rolno-spożywczych, wystąpiła potrzeba opracowania
4 wzorów protokołów tj. protokołu z ustalenia klasy jakości tusz wołowych przez
rzeczoznawcę, protokołu z ustalenia klasy jakości tusz wieprzowych przez rzeczoznawcę,
protokołu z ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw i protokołu z pobrania próbek
przez rzeczoznawcę.

Niniejsze rozporządzenie, w stosunku do obecnie obowiązującego w tym zakresie
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003 r. w sprawie
nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności
(Dz. U. Nr 35, poz. 300 z późn. zm.) ma na celu dostosowanie przepisów rozporządzenia do
projektowanej zmiany art. 35 ust. 2 pkt 3a, tj. umożliwienie nabycia uprawnień rzeczoznawcy
w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw po odbyciu szkolenia
zatwierdzonego przez organ Inspekcji JHARS.
W związku z tym projekt rozporządzenia określa podmioty mogące przeprowadzać
szkolenia oraz szczegółowe warunki i tryb upoważnienia podmiotów do ich przeprowadzenia.

Projekt rozporządzenia nie jest objęty prawem Unii Europejskiej.
Projektowane rozporządzenie nie podlega procedurze notyfikacji w rozumieniu przepisów
rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania
krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 i z 2004 r.
Nr 65, poz. 597), ponieważ nie zawiera przepisów technicznych.
Zgodnie z art. 5 ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o działalności lobbingowej w procesie
stanowienia prawa (Dz. U. Nr 169, poz. 1414) projekt rozporządzenia zostanie zamieszczony
na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Projekt rozporządzenia zostanie ujęty w Planie prac legislacyjnych Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.


strony : 1 ... 40 ... 48 . [ 49 ] . 50 ... 60 ... 87

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: