eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów

projekt dotyczy kontynuacji deregulacji lub dereglamentacji 101 zawodów ale także ochrony prawnej rzeczy ruchomych o wartości historycznej, artystycznej lub naukowej wypożyczonych z zagranicy na wystawę czasową organizowaną na terytorium RP (tzw. immunitet muzealny)

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 2331
  • Data wpłynięcia: 2014-04-15
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: Ustawa o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów
  • data uchwalenia: 2015-08-05
  • adres publikacyjny: Dz.U. poz. 1505

2331-cz-II

- 6 -
2) daty ustalenia klas jakościś
3) dostawcy żywcaś
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakościś
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tymŚ
a) opis oszacowanych wartości odnoszących się doŚ
– grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą M,
– grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą Ż,
b) klasy jakości,
c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy
w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia
11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce
(Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm), jeżeli zakład stosuje inną
prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,
f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych
warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28,
poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po ubojuś
7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż
prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.
5. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku
komputerowego.
6. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez
jednego rzeczoznawcę jednego dnia.
7. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawieraćŚ
1) uwagi lub adnotacje o ich braku;
2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcyś
3) datę i miejsce wystawienia protokołuś
4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz
jego podpis.

- 7 -
§ 14. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego
2003 r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych
z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych
czynności (Dz. U. Nr 35, poz. 300).
§ 15. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

MINISTER ROLNICTWA
I ROZWOJU WSI





- 8 -
Załączniki
do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia ... (poz. ...) Załącznik nr 1


WZÓR ZAŚWIADCZENIA O WPISANIU DO REJESTRU
RZECZOZNAWCÓW



awers
rewers

miejsce na pieczęć podłużną wojewódzkiego
Za wiadczenie jest ważne z dowodem

inspektoratu jako ci handlowej artykułów rolno-
tożsamo ci
spożywczych

seria.....................................................

ZA WIADCZENIE NR ..........................



numer..................................................

Pani/Pan
Za wiadczenie jest ważne do*Ś


..................................................................

...........................................................


..................................................................

(dzień i miesiąc)

wpisana/y do rejestru rzeczoznawców


pod numerem..........................................
jest uprawniona/y do:
................r. ...............r. ..............r.

- pobierania próbek


- ustalania klas jako ci*

okrągła pieczęć





................................................................

...........................................................


(rodzaj artykułów rolno-spożywczych)

(miejscowo ć i data wydania)


..............................................................

..........................................................


..............................................................

(pieczątka i podpis wojewódzkiego

inspektora jako ci handlowej artykułów
rolno-spożywczych)
* Niepotrzebne skre lić.
*dotyczy rzeczoznawcy w zakresie ustalania
klas jako ci tusz zwierząt rzeźnych

WymiarŚ 105 mm × 70 mm

WymiarŚ 105 mm × 70 mm












- 9 -
Załącznik nr 2

WZÓR PIECZĘCI IMIENNEJ RZECZOZNAWCY
.....................................................
(imię i nazwisko)
RZECZOZNAWCA
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jako ci
handlowej artykułów rolno-spożywczych
w ............................. pod numerem ............


Wymiary pieczęciŚ 20 × 45 mm.
































- 10 -

Załącznik nr 3

WZÓR nr 1
PROTOKÓŁ NR ............/...........
(kolejny nr/rok)
Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WOŁOWYCH

Podstawa prawnaŚ art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jako ci handlowej artykułów
rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).
1. Miejsce ustalenia klas jako ciŚ
...........................................................................................................................
(nazwa i adres zakładu)
2. Data ustalenia klas jako ciŚ
................................................................................................................................
3. Dostawca żywca1):
...........................................................................................................................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa,
siedziba i adres)
4. Rzeczoznawca:
.................................................................................................................................................
(imię i nazwisko)
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jako ci handlowej artykułów
rolno-spożywczych
w ......................................... pod numerem
..........................................................................................................
5. Metoda ustalenia klas jako ciŚ wzrokowa/aparaturowa*
6. Wyniki ustalenia klas jako ci i masy tusz:
Numer
Numer
Kategoria
Klasa
Klasa
Masa tuszy
Masa tuszy
ubojowy identyfikacyjny
tuszy
uformowania otłuszczenia
ciepłej (kg)
ciepłej
zwierzęcia
skorygowana2)
(kg)









7. Okre lenie prezentacji tusz podczas ważenia**Ś
1) □ prezentacja wzorcowa Uni Europejskiej, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia
22 października 2007 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy
szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji
rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.)
2) □ prezentacja inna niż w pkt 1***Ś
Tusze o numerach ubojowychŚ ........................... różnią się od prezentacji wzorcowej Uni
Europejskiej następującymi
elementami:
.....................................................................................................................................................
..... Sumaryczny współczynnik korekty wynosiŚ
..............................................................................................................
8. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag*
.............................................................................................................................................
................................
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcyŚ
strony : 1 ... 40 ... 46 . [ 47 ] . 48 ... 60 ... 87

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: