Rządowy projekt ustawy o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów
projekt dotyczy kontynuacji deregulacji lub dereglamentacji 101 zawodów ale także ochrony prawnej rzeczy ruchomych o wartości historycznej, artystycznej lub naukowej wypożyczonych z zagranicy na wystawę czasową organizowaną na terytorium RP (tzw. immunitet muzealny)
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 2331
- Data wpłynięcia: 2014-04-15
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: Ustawa o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów
- data uchwalenia: 2015-08-05
- adres publikacyjny: Dz.U. poz. 1505
2331-cz-II
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia
w sprawie sposobu przeprowadzania egzaminów kwalifikacyjnych na rzeczoznawcę
oraz egzaminów dla pracowników Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-
-Spożywczych, sposobu powoływania i składu komisji kwalifikacyjnej, szczegółowe
wymagania i szczegółowy tryb ubiegania się o upoważnienia podmiotu do
przeprowadzania szkolenia w zakresie zasad ustalania klas jakości świeżych owoców
i warzyw, oraz wzorów zaświadczeń o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, pieczęci
imiennej rzeczoznawców i protokołów z czynności przeprowadzanych przez
rzeczoznawców
Na podstawie art. 38 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co
następujeŚ
§ 1. Rozporządzenie określaŚ
1) sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 22 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia
21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej
„egzaminem dla pracowników”;
2) sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 35 ust. 2 pkt 1–2 ustawy z dnia
21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej
„egzaminem kwalifikacyjnym na rzeczoznawcꔜ
3) warunki i tryb upoważnienia podmiotu do przeprowadzenia szkolenia, o którym mowa
w art. 35 ust. 2 pkt 3a ustawy;
4) sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnejś
5) wzór zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawcówś
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1
ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego
zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217,
Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227,
poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206, z 2011 r. Nr 106, poz. 622 i Nr 120, poz. 690 oraz
z 2014 r. poz. …
- 2 -
6) wzór pieczęci imiennej rzeczoznawcyś
7) wzory protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców.
§ 2. 1. O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu dla pracowników
występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-
-Spożywczych, zwanego dalej „Głównym Inspektorem”, właściwy ze względu na miejsce
zatrudnienia pracownika wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-
-spożywczych.
2. Egzamin dla pracowników jest przeprowadzany w formie testu opracowanego przez
Głównego Inspektora.
3. Egzamin dla pracowników uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska
przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.
§ 3. 1. O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu kwalifikacyjnego
na rzeczoznawcę występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora właściwy ze względu na
miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o wpis do rejestru rzeczoznawców wojewódzki
inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
2. Osoba, która zamierza przystąpić do egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę,
wnosi opłatę za ten egzamin przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
3. Egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę składa się zŚ
1) egzaminu pisemnego przeprowadzanego w formie testu, mającego na celu sprawdzenie
znajomości przepisów dotyczących produkcji i obrotu artykułami rolno-spożywczymi,
w tym zasad ustalania klas jakości i pobierania próbek określonych artykułów rolno-
-spożywczych oraz zasad postępowania rzeczoznawcyś
2) egzaminu praktycznego mającego na celu sprawdzenie prawidłowości przeprowadzenia
czynności związanych z ustalaniem klas jakości, pobieraniem próbek określonych
artykułów rolno-spożywczych oraz prawidłowości sporządzania protokołów
z przeprowadzonych czynności.
4. Główny Inspektor zatwierdza zbiór pytań testowych oraz ćwiczeń praktycznych,
opracowanych przez komisję kwalifikacyjną.
5. Ocena z egzaminu pisemnego jest określana w formie punktowej w następujący
sposóbŚ
1) odpowiedź prawidłowa – jeden punkt;
2) odpowiedź nieprawidłowa lub brak odpowiedzi – zero punktów.
- 3 -
6. Egzamin pisemny uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70%
maksymalnej liczby punktów.
7. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu praktycznego jest zdanie egzaminu
pisemnego.
8. Egzamin praktyczny uważa się za zdany w przypadku uzyskania przez
egzaminowanego pozytywnej oceny wyrażonej przez większość składu komisji
kwalifikacyjnej.
§ 4. 1. Z egzaminów, o których mowa w § 2 i 3, sporządza się protokół, który zawiera
w szczególnościŚ
1) datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
2) skład komisji kwalifikacyjnej;
3) imiona i nazwiska, adresy zamieszkania i numery dowodów tożsamości osób, które
przystąpiły do egzaminuś
4) wyniki egzaminu.
2. Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej
przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.
3. O wynikach egzaminów Główny Inspektor informuje egzaminowanych oraz
wojewódzkich inspektorów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwych ze
względu naŚ
1) miejsce zamieszkania egzaminowanego – w przypadku egzaminów kwalifikacyjnych
na rzeczoznawcęś
2) miejsce zatrudnienia egzaminowanego – w przypadku egzaminów dla pracowników.
§ 5. Egzaminy, o których mowa w § 2 i 3, przeprowadza komisja kwalifikacyjna w miejscu
i terminie wyznaczonym przez Głównego Inspektora.
§ 6. 1. W skład komisji kwalifikacyjnej wchodząŚ
1) przewodniczącyś
2) trzech członków.
2. Główny
Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza
przewodniczącego.
3. W skład komisji kwalifikacyjnej powoływane są osoby, któreŚ
1) ukończyły studia wyższeś
2) posiadają wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe
z zakresu zagadnień objętych przedmiotem egzaminu.
- 4 -
§ 7. Osoba, która zamierza wziąć udział w szkoleniu, o którym mowa w § 1 pkt 3
organizowanym przez wojewódzkiego inspektora, wnosi opłatę za to szkolenie przelewem na
rachunek bankowy właściwego wojewódzkiego inspektoratu jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych.
§ 8. Podmiot ubiegający się o wydanie upoważnienia do przeprowadzenia szkoleń,
występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora w terminie 30 dni przed rozpoczęciem
planowanego terminu przeprowadzenia pierwszego szkolenia.
§ 9. 1. Wniosek o wydanie upoważnienia do przeprowadzenie szkolenia zawieraŚ
1) imię i nazwisko albo nazwę wnioskodawcy;
2) adres wnioskodawcy;
3) program szkolenia;
4) imiona i nazwiska osób mających prowadzić szkolenia oraz wskazanie posiadanych
przez nie kwalifikacji do prowadzenia takich szkoleń.
2. Do wniosku dołącza się dokumenty potwierdzające posiadanie przez osoby mające
prowadzić szkolenia kwalifikacji do prowadzenia takich szkoleń.
§ 10. Szkolenia prowadzić mogą osoby, któreŚ
1) ukończyły studia wyższeś
2) posiadają wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe
z zakresu zagadnień objętych przedmiotem szkolenia.
§ 11. Program szkolenia zawiera w szczególnościŚ
1) dane identyfikujące jednostkę przeprowadzającą szkoleniaś
2) miejsce przeprowadzenia szkolenia;
3) liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznychś
4) imiona i nazwiska osób prowadzących szkolenieś
5) wykaz zagadnień objętych przedmiotem szkolenia.
§ 12. Główny Inspektor rozpatruje wniosek o wydanie upoważnienia do przeprowadzenia
szkoleń terminie 7 dni, o ile nie wymaga on uzupełnienia.
§ 13. 1. Określa się wzoryŚ
1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do
rozporządzeniaś
2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzeniaś
- 5 -
3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawcówŚ
a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do
rozporządzenia,
b) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 5 od
rozporządzenia.
2. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje
dotycząceŚ
1) miejsca ustalenia klas jakościś
2) daty ustalenia klas jakościś
3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy
z właścicielem)ś
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakościś
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) kategorię tuszy,
b) klasę uformowania,
c) klasę otłuszczenia,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy
współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE)
nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady
wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich
oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.),
jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii
Europejskiej
– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęciaś
7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika
korekty.
3. Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku
komputerowego.
4. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje
dotycząceŚ
1) miejsca ustalenia klas jakościś
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2331-cz-I
› Pobierz plik
-
2331-cz-II
› Pobierz plik