Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
3. Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera wyraźny, czytelny i nieusuwalny napis
„Ten produkt musi zostać poddany rafinacji przed wykorzystaniem w celu spożycia przez ludzi”,
umieszczony w widocznym miejscu, w co najmniej jednym języku urzędowym Unii
Europejskiej.
4. Podmioty działające na rynku spożywczym, odpowiedzialne za transport cukru
surowego luzem drogą morską lub za proces rafinacji, mają obowiązek udostępniać na żądanie
organów urzędowej kontroli żywności dokumentację, o której mowa w ust. 1.
§ 4. Cukier surowy luzem przewożony drogą morską w pojemnikach lub kontenerach
(zbiornikach), które nie są przeznaczone wyłącznie do transportu środków spożywczych, jest
poddawany pełnemu i efektywnemu procesowi rafinacji przed uznaniem go za odpowiedni do
wykorzystania jako żywność lub składnik żywności.
§ 5. Transport morski luzem płynnych olejów lub tłuszczów, które będą poddane
dalszemu przetworzeniu, przeznaczonych do spożycia przez ludzi lub których wykorzystanie do
tego celu jest możliwe, jest dozwolony w zbiorniku nie przeznaczonym wyłącznie do przewozu
środków spożywczych, jeżeli:
1) w bezpośrednio poprzedzającym transporcie przewożone były w tym zbiorniku środki
spożywcze lub substancje określone w załączniku do rozporządzenia – w przypadku, gdy
zbiornik jest wykonany ze stali nierdzewnej lub posiada powłokę z żywicy epoksydowej albo
jej technicznego odpowiednika;
2) w trzech bezpośrednio poprzedzających transportach przewożone były w tym zbiorniku
środki spożywcze lub substancje określone w załączniku do rozporządzenia – w przypadku,
gdy zbiornik jest wykonany z materiałów innych niż wymienione w pkt 1.
§ 6. Transport morski luzem płynnych olejów lub tłuszczów, które nie będą poddane
dalszemu przetworzeniu, przeznaczonych do spożycia przez ludzi lub których wykorzystanie do
tego celu jest możliwe, jest dozwolony w zbiorniku, który nie jest przeznaczony wyłącznie do
przewozu środków spożywczych, jeżeli:
1) zbiornik taki jest wykonany ze stali nierdzewnej lub posiada powłokę z żywicy epoksydowej
albo jej technicznego odpowiednika;
Projekt wstępny
Strona 3 z 3
2) w trzech bezpośrednio poprzedzających transportach w tym zbiorniku przewożone były środki
spożywcze.
§ 7. 1. Kapitan statku przewożącego w zbiorniku oleje płynne lub tłuszcze luzem,
przeznaczone do spożycia przez ludzi lub których wykorzystanie do tego celu jest możliwe, jest
obowiązany do posiadania dokumentacji szczegółowo opisującej:
1) ładunki przewożone w tym zbiorniku w trzech bezpośrednio poprzedzających transportach;
2) rodzaj i efektywność procesu czyszczenia zastosowanego przed rozpoczęciem transportu tych
ładunków, w celu potwierdzenia, że pozostałości poprzednich ładunków zostały usunięte
i zbiornik spełnia wymagania niezbędne do zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia albo
ograniczenia go do akceptowalnych poziomów.
2. W przypadku przeładunku kapitan statku przyjmującego ładunek, oprócz
dokumentacji, o której mowa w ust. 1, jest obowiązany do posiadania dokumentacji
potwierdzającej spełnianie wymagań określonych w ust. 1 pkt 2 i w § 5 i 6 podczas transportu na
statku przekazującym ładunek.
3. Kapitan statku ma obowiązek udostępniać na żądanie organów urzędowej kontroli
żywności dokumentację, o której mowa w ust. 1 i 2.
§ 8. Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 lipca 2007 r. w sprawie
szczególnych wymagań higienicznych w zakresie transportu morskiego luzem cukru, olejów
płynnych i tłuszczów (Dz. U. Nr 133, poz. 931).
§ 9. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia
Projekt wstępny
Strona 4 z 4
Zał cznik
do rozporz dzenia Ministra Zdrowia
z dnia...................(poz. ….....)
Wykaz substancji uprzednio transportowanych w zbiornikach, w których mog być
przewożone luzem płynne oleje lub tłuszcze
L.p. Substancja
nr CAS*)
1.
Kwas octowy
64-19-7
2.
Bezwodnik octowy (bezwodnik etanowy)
108-24-7
3.
Aceton ( keton dimetylowy; 2-propanon)
67-64-1
4. Oleje
kwaśne i destylaty kwasów tłuszczowych - z olejów i tłuszczów roślinnych lub z ich
mieszanin oraz z olejów i tłuszczów zwierzęcych, w tym zwierząt morskich.
5.
Wodorotlenek amonowy - (wodorotlenek amonu, woda amoniakalna)
1336- 21-6
6. Polifosforan
amonowy
68333-79-9
10124-31-9
Oleje i tłuszcze zwierzęce, w tym zwierząt morskich, i roślinne (inne niż olej z łupiny nerkowca i
surowy olej talowy):
7.
Wosk pszczeli (biały i żółty) 8006-40-4
8012-89-3
8.
Alkohol benzylowy (wyłącznie o stopniu czystości zgodnym z 100-51-6
wymaganiami farmaceutycznymi i czysty do analizy)
9.
Octany butylu (n-; drugo-; trzeciorzędowy) 123-86-4
105-46-4
540-88-5
10.
Roztwór chlorku wapnia jest dopuszczalny jako ładunek poprzedzający 10043-52-4
jedynie, jeżeli ładunek bezpośrednio go poprzedzający figuruje w tym
wykazie i nie jest objęty tym ograniczeniem
Projekt wstępny
Strona 5 z 5
L.p. Substancja
nr CAS*)
11. Lignosulfonian
wapnia
8061-52-7
12. Wosk
kandelila
8006-44-8
13.
Wosk karnauba (wosk brazylijski)
8015-86-9
14.
Cykloheksan (heksametylen, heksanaften, heksalhydrobenzen)
110-82-7
15.
Epoksydowany olej sojowy (z co najmniej 7% - maksymalnie 8%
8013-07-8
zawartością tlenku etylenu)
16.
Etanol (alkohol etylowy)
64-17-5
17.
Octan etylu (eter octowy, ester octowy, nafta octowa)
141-78-6
18. 2-etyloheksanol
(alkohol (izo)oktylowy)
104-76-7
Kwasy tłuszczowe:
19.
Kwas arachidynowy (kwas eikozanowy)
506-30-9
20.
Kwas behenowy (kwas dokozanowy)
112-85-6
21. Kwas
masłowy (kwas n-masłowy; kwas butanowy; kwas etylo octowy;
107-92-6
kwas propylowo mrówkowy)
22.
Kwas dekanowy (kwas n-dekanowy)
334-48-5
23.
Kwas kapronowy (kwas n-heksanowy)
142-62-1
24.
Kwas oktanowy (kwas n-oktanowy)
124-07-2
25.
Kwas erukowy (kwas cis 13-dokozenowy)
112-86-7
26.
Kwas heptanowy (kwas n-enantowy)
111-14-8
27.
Kwas laurynowy (kwas n-dodekanowy)
143-07-7
28.
Kwas laurynolowy (kwas dodekanowy)
4998-71-4
29.
Kwas linolowy (kwas 9,12-oktadekadienowy)
60-33-3
Projekt wstępny
Strona 6 z 6
L.p. Substancja
nr CAS*)
30.
Kwas linolenowy (kwas 9,12,15-oktadekatrienowy)
463-40-1
31.
Kwas mirystynowy (kwas n-tetradekanowy)
544-63-8
32.
Kwas miristynolowy (kwas n-tetradekenowy)
544-64-9
33.
Kwas oleinowy (kwas n-oktadecenowy)
112-80-1
34.
Kwas palmitynowy (kwas n-heksadekanowy)
57-10-3
35.
Kwas palmitolejowy (kwas cis-9-heksadecenowy)
373-49-9
36.
Kwas pelargonowy (kwas n-nonanowy)
112-05-0
37.
Kwas rycynolowy (kwas cis – 12- hydroksyoktadeka – 9 -enowy)
141-22-0
38.
Kwas stearynowy (kwas n-oktadekanowy)
57-11-4
39.
Kwas walerianowy (n-pentanowy)
109-52-4
Alkohole tłuszczowe:
40.
Alkohol butylowy (1-butanol, alkohol masłowy) 71-36-3
41.
Alkohol heksylowy (1-heksanol)
111-27-3
42.
Alkohol oktylowy (1-n-oktanol)
111-87-5
43.
Alkohol cetylowy (alkohol C-16; 1-heksadekanol; alkohol
36653-82-4
heksadekanowy; alkohol palmitynowy)
44.
Alkohol decylowy (1-dekanol)
112-30-1
45.
Alkohol heptylowy (1-heptanol)
111-70-6
46.
Alkohol laurylowy (n-dodekanol, alkohol dodecylowy)
112-53-8
47.
Alkohol mirystylowy (1-tetradekanol; tetradekanol)
112-72-1
48.
Alkohol nonylowy (1-nonanol, alkohol pelargonowy)
143-08-8
49.
Alkohol oleilowy (oktadecenol)
143-28-2
Projekt wstępny
Strona 7 z 7
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei