Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
1) Badania
pozwalające na wstępną charakterystykę wody z ujęcia.
2) Badania
niezbędne do oceny jakości wody z ujęcia, która ma być wykorzystywana do produkcji wody
opakowanej oraz wody w opakowaniu przeznaczonej do obrotu.
3) Badania kontrolne - systematyczne - wody ujmowanej oraz pobranej w krytycznych punktach kontroli
określonych w ramach systemu HACCP wdrożonego w zakładzie.
4)
Badania zalecane w przypadku zmian jakości wody czerpanej z ujęcia.
Projekt wstępny
Strona 19 z 19
Zał cznik nr 4
Kryteria klasyfikacji naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych
według pochodzenia i stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla1)
1. Według pochodzenia dwutlenku węgla w wodzie:
Naturalne wody mineralne, które wydzielają u źródła lub po rozlaniu do opakowań, samorzutnie
i w sposób zauważalny dwutlenek węgla w warunkach normalnych temperatury i ciśnienia
(naturalne wody mineralne gazowane (musujące)), dzielą się na trzy kategorie, do których stosuje
się, odpowiednio, następujące oznakowanie:
1) "naturalna woda mineralna, naturalnie nasycona dwutlenkiem węgla" (gazowana) - dla
oznaczenia wody, w której zawartość dwutlenku węgla pochodzącego ze źródła, po
ewentualnej dekantacji i butelkowaniu, jest taka sama jak przy ujęciu, a w razie potrzeby
woda jest ponownie nasycona pewną ilością dwutlenku węgla pochodzącego z tego samego
złoża podziemnego równą ilości utraconej podczas wymienionych procesów2);
2) "naturalna woda mineralna wzbogacona dwutlenkiem węgla (CO2) ze źródła" - dla
oznaczania wody, w której zawartość dwutlenku węgla pochodzącego ze złoża podziemnego,
po odżelazieniu wody i butelkowaniu, jest wyższa od stwierdzonej przy ujęciu2);
3) "naturalna woda mineralna, woda źródlana lub woda stołowa nasycona CO2" (gazowana) -
dla oznaczania wody, która w procesie rozlewania została nasycona CO2 ze złoża
podziemnego lub CO2 do celów spożywczych.
2. Według stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla:
1) wody nienasycone dwutlenkiem węgla - niegazowane;
2) wody niskonasycone dwutlenkiem węgla - do stężenia 1.500 mg/l CO2;
3) wody
średnionasycone dwutlenkiem węgla - od 1.500 do 4.000 mg/l CO2;
4) wody wysokonasycone dwutlenkiem węgla - powyżej 4.000 mg/l CO2.
_________
1) Klasyfikacja wód stołowych odnosi się do tych wód rozlewanych w opakowania.
2)
Nie dotyczy wód źródlanych i wód stołowych.
Projekt wstępny
Strona 20 z 20
Zał cznik nr 5
Kryteria klasyfikacji chemicznej stosowane w znakowaniu naturalnych wód mineralnych
L.p.
Określenia
Kryteria
1. Bardzo
Ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 50 mg/l
niskozmineralizowana
2. Nisko zmineralizowana
Ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 500 mg/l
3. Wysokozmineralizowana
Ogólna zawartość soli mineralnych jest większa od 1.500 mg/l
4. Zawiera wodorowęglany
Zawartość wodorowęglanów jest wyższa od 600 mg/l
5. Zawiera siarczany
Zawartość siarczanów jest wyższa od 200 mg/l
6. Zawiera chlorki
Zawartość chlorków jest wyższa od 200 mg/l
7. Zawiera wapń
Zawartość wapnia jest wyższa od 150 mg/l
8. Zawiera magnez
Zawartość magnezu jest wyższa od 50 mg/l
9. Zawiera fluorki
Zawartość fluorków jest wyższa od 1 mg/l
10. Zawiera żelazo
Zawartość żelaza dwuwartościowego jest wyższa od 1 mg/l
11. Kwasowęglowa
Zawartość naturalnego dwutlenku węgla w wodzie przy ujęciu jest
wyższa od 250 mg/l
12. Zawiera sód
Zawartość sodu jest wyższa od 200 mg/l
Projekt wstępny
Strona 21 z 21
13. Odpowiednia dla
Zawartość sodu, chlorków i siarczanów nie jest większa od 20 mg/l
przygotowania
żywności dla niemowląt
14. Odpowiednia dla diety
Zawartość sodu jest niższa od 20 mg/l
ubogiej w sód
15. Może działać
Dla wód ocenionych klinicznie zgodnie z § 5 ust.1 pkt. 1
przeczyszczająco
16. Może działać moczopędnie Dla wód ocenionych klinicznie
Projekt wstępny
Strona 22 z 22
Zał cznik nr 6
Maksymalne dopuszczalne zawartości składników pozostałych lub powstałych podczas
napowietrzania naturalnej wody mineralnej lub wody źródlanej powietrzem wzbogaconym
w ozon
Lp. Rodzaj składnika
Maksymalne limity*) (µg/l)
1.
Ozon rozpuszczony
50
2.
Bromiany
3
3.
Bromopochodne metanu
1
Objaśnienia:
*) Zgodność z maksymalnymi limitami jest monitorowana przez organy urzędowej kontroli żywności podczas
butelkowania lub stosowania innej formy pakowania z przeznaczeniem bezpośrednio dla konsumenta finalnego.
Projekt wstępny
Strona 23 z 23
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei