Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Ministra Zdrowia
z dnia ...……………. (poz….)
Zał cznik nr 1
Składniki naturalnego pochodzenia, potencjalnie szkodliwe dla zdrowia oraz ich
maksymalne poziomy, których przekroczenie może stanowić ryzyko dla zdrowia
Lp. Składniki
Maksymalne poziomy (mg/l)
1.
Antymon
0,0050
2.
Arsen (III + V)
0,010 (łącznie)
3.
Bar
1,0
4.
Bor
5,0
5.
Kadm
0,003
6.
Chrom
0,050
7.
Miedź 1,0
8.
Cyjanki
0,070
9.
Fluorki
5,0/ 1,5 1)
10.
Ołów 0,010
11.
Mangan
0,50/ 0,05 1)
12.
Rtęć
0,0010
13.
Nikiel
0,020
14.
Azotany (V)
10,0 2) /20,0 1)
15.
Azotany (III)
0,02
16.
Selen
0,010
Objaśnienia:
1) dla wód źródlanych i wód stołowych
2) dla naturalnych wód mineralnych
Projekt wstępny
Strona 14 z 14
Zał cznik nr 2
Wymagania dotycz ce metod oznaczania składników wymienionych w zał czniku nr 1 do
rozporz dzenia
Lp.
Składniki
Dokładność
Precyzja wartości Granica
Uwagi
wartości
parametrycznej
wykrywania
parametrycznej
(uwaga 2)
w % wartości
w %
parametrycznej
(uwaga 1)
(uwaga 3)
1.
Antymon
25
25
25
2.
Arsen (III + V) 10
10
10
3.
Bar
25
25
25
4.
Bor
patrz załącznik nr
1 do
rozporządzenia
5.
Kadm
10
10
10
6.
Chrom
10
10
10
7.
Miedź
10
10
10
8.
Cyjanki
10
10
10
uwaga 4
9.
Fluorki
10
10
10
Projekt wstępny
Strona 15 z 15
10.
Ołów
10
10
10
11.
Mangan
10
10
10
12.
Rtęć
20
10
20
13.
Nikiel
10
10
10
14.
Azotany (V)
10
10
10
15.
Azotany (III) 10
10
10
16.
Selen
10
10
10
Objaśnienia:
*) Wymagane jest, aby analityczne metody ilościowego oznaczania składników wymienionych w załączniku nr 1 do
rozporządzenia umożliwiały co najmniej pomiar stężenia odpowiadający wartości parametrycznej z określoną
dokładnością, precyzją i granicą wykrywania. Niezależnie od czułości zastosowanej metody analitycznej, wynik
wyraża się przynajmniej tą samą liczbą miejsc dziesiętnych, jaka została podana dla maksymalnych stężeń
ustanowionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
Uwaga 1:
Dokładność jest błędem systematycznym i stanowi różnicę między wartością średnią dużej liczby
powtórzonych pomiarów a wartością rzeczywistą.
Uwaga 2:
Precyzja jest błędem przypadkowym i jest na ogół wyrażana jako odchylenie standardowe (w serii
i między seriami) dla próbki wyników ze średniej. Dopuszczalna precyzja jest dwukrotnością
względnego odchylenia standardowego.
Uwaga 3:
Granicą wykrywania jest stężenie badanego składnika:
- równe
trzykrotności względnego odchylenia standardowego w serii próbek o niskich stężeniach
oznaczanego składnika,
- albo
pięciokrotności względnego odchylenia standardowego w serii próbek wzorcowych.
Uwaga 4:
Metoda musi umożliwić oznaczenie łącznej zawartości cyjanków we wszystkich postaciach.
Projekt wstępny
Strona 16 z 16
Zał cznik nr 3
Wzorcowy zakres badań naturalnych wód mineralnych
Wskaźniki jakości
wody
Rodzaj i zakres badań
Badania
Badania pełne w
Monitoring3)
Sytuacje
wstępne1)
związku z oceną i
wyjątkowe -
kwalifikacją
awaryjne4)
wody2)
1
2
3
4
5
Wskaźniki
zapach,
zapach,
zapach,
zgodnie z
organoleptyczne
smak
smak,
smak,
zaleceniem
mętność,
mętność,
organów
barwa
barwa
urzędowej
kontroli
żywności
Wskaźniki
przewodność
przewodność
przewodność
fizyczno-
elektryczna,
elektryczna,
elektryczna,
chemiczne
temperatura
temperatura,
pH
pH, radionuklidy
Składniki
azotany (III),
wszystkie
azotany (III),
zgodnie z
niepożądane i
składniki
azotany (V),
zaleceniem
toksyczne w
azotany (V),
wymienione w
amon,
organów
nadmiernych
amon,
załączniku nr 1
żelazo,
urzędowej
stężeniach
ChZT
oraz pestycydy,
ChZT
kontroli
Projekt wstępny
Strona 17 z 17
detergenty,
żywności
wielopierścieniowe
węglowodory
aromatyczne
(WWA),
polichlorowane
bifenyle (PCB)
Składniki
sód,
amon, lit, sód,
składniki
zgodnie z
podstawowe
wapń,
potas, stront,
charakterystyczne zaleceniem
magnez,
żelazo, chlorki,
wymienione w
organów
żelazo,
fluorki, bromki,
znakowaniu wody urzędowej
mangan,
siarczany,
kontroli
chlorki,
wodorowęglany,
żywności
wodorowęglany kwas
siarczany
metakrzemowy,
dwutlenek węgla
Wskaźniki
bakterie grupy
w zakresie określonym w § 4 ust. 3-5
mikrobiologiczne
coli,
rozporządzenia
Escherichia
coli,
ogólna liczba
bakterii w temp.
20 – 22oC
i 37oC
Projekt wstępny
Strona 18 z 18
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei