Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
pomocą instalacji wykonanej z materiału spełniającego wymagania określone w przepisach,
o których mowa w art. 54 ustawy.
§ 14. 1. Rozlewnie wód lokalizuje się możliwie najbliżej ujęcia wody, w specjalnie do
tego celu przeznaczonym budynku lub jego wyodrębnionej części.
2. Rozlewnię wyposaża się w instalację doprowadzającą wodę z ujęcia i ciąg
technologiczny, w którym odbywa się przygotowanie wody do rozlewania w opakowania.
3. Woda z ujęcia może być wykorzystana również do innych celów niż określone w ust. 2
pod warunkiem rozdziału poszczególnych instalacji.
4. Jeżeli ciąg technologiczny produkcji wody ma być wykorzystany również do
rozlewania napojów bezalkoholowych, państwowy powiatowy inspektor sanitarny określa,
w drodze decyzji wydanej w trybie określonym w art. 62 ust. 1 pkt 2 ustawy, warunki:
1) zapewnienia odpowiedniego stanu sanitarnego ciągu technologicznego przed rozlewem
naturalnych wód mineralnych;
2)
dokumentowania systematycznie prowadzonej kontroli skuteczności procesów mycia
i dezynfekcji ciągu technologicznego.
§ 15.
1.
Naturalna woda mineralna lub woda źródlana rozlewane do opakowań,
o określonej nazwie handlowej, mogą być czerpane z określonych zasobów wody podziemnej
jednym lub kilkoma otworami, stanowiącymi ujęcie.
2. Dopuszczalne odchylenia od deklarowanej przez producenta na etykiecie zawartości
charakterystycznych składników mogą wynosić nie więcej niż ± 20 %.
3. Dopuszcza się łączenie naturalnych wód mineralnych pochodzących z różnych
otworów i określanie ich jedną nazwą handlową, jeżeli woda czerpana z tych otworów spełnia te
same wymagania w zakresie kwalifikacji chemicznej określone w załączniku nr 5 do
rozporządzenia. W przypadku wód źródlanych woda czerpana z różnych otworów jest wodą tego
samego rodzaju.
§ 16. 1. Naturalna woda mineralna i woda źródlana w stanie surowym z ujęcia mogą być
poddawane wyłącznie następującym procesom:
Projekt wstępny
Strona 9 z 9
1) usuwania składników nietrwałych, takich jak: związki żelaza, manganu i siarki (II), poprzez
filtrację lub dekantację poprzedzoną ewentualnie napowietrzaniem i sedymentacją osadów;
2) usuwania związków żelaza, manganu, siarki (II) i arsenu z niektórych wód poprzez
traktowanie wody powietrzem wzbogaconym w ozon tylko w ilości niezbędnej do
przeprowadzenia tego zabiegu;
3) usuwania innych niż wymienione w pkt 1 i 2 nietrwałych składników;
4) częściowego lub całkowitego usuwania z wody dwutlenku węgla wyłącznie metodami
fizycznymi;
5) nasycania albo ponownego nasycania wody dwutlenkiem węgla, zgodnie z warunkami
określonymi w ust. 1 załącznika nr 4 do rozporządzenia.
2. Działania, o których mowa w ust. 1, mogą być stosowane, jeżeli nie spowodują
pogorszenia jakości wody pod względem mikrobiologicznym i zmian charakterystycznego składu
mineralnego wody.
3. Maksymalne limity dla składników pozostałych (np. ozon) lub powstałych podczas
traktowanie naturalnej wody mineralnej i wody źródlanej powietrzem wzbogaconym w ozon
określa załącznik nr 6 do rozporządzenia.
4.
Traktowanie naturalnych wód mineralnych i wód źródlanych powietrzem
wzbogaconym w ozon w celu usunięcia składników, o których mowa w ust. 1 pkt 2, może być
stosowane po uprzednim powiadomieniu przez producenta wody właściwego państwowego
inspektora sanitarnego.
5. Powiadamianie, o którym mowa w ust. 4, dotyczy również procesów innych niż
traktowanie powietrzem wzbogaconym w ozon w celu usunięcia składników, o których mowa
w ust. 1 pkt 3.
6. Procesy, o których mowa w ust. 1 pkt 3, mogą być stosowane pod warunkiem, że:
1) ich stosowanie jest uzasadnione składem chemicznym danej wody;
2) producent wody będzie w stanie zapewnić, że proces ten jest bezpieczny ze względu na jakość
tej wody pod względem zdrowotnym;
3) woda z ujęcia spełnia wymagania mikrobiologiczne określone w § 4 ust. 3.
7. Nie dopuszcza się:
1) odgazowywania wody podziemnej, która została zakwalifikowana jako naturalna woda
mineralna wyłącznie ze względu na naturalną zawartość dwutlenku węgla;
Projekt wstępny
Strona 10 z 10
2) dodawania
środków bakteriostatycznych lub stosowania wszelkich innych zabiegów, które
mogą zmienić mikroflorę naturalnej wody mineralnej lub wody źródlanej;
3) dodawania do naturalnej wody mineralnej innych składników niż dwutlenek węgla.
8. Przepis ust. 7 nie dotyczy naturalnej wody mineralnej i wody źródlanej używanych do
produkcji napojów bezalkoholowych.
§ 17. 1. We wszystkich pomieszczeniach rozlewni zapewnia się warunki higieniczne
i technologiczne wykluczające:
1) wtórne zanieczyszczenie wody podczas gromadzenia wody w zbiornikach, napowietrzania
wody i filtracji lub nasycania wody dwutlenkiem węgla, rozlewania wody do opakowań
i magazynowania;
2) zmiany charakterystycznego składu mineralnego wody.
2. Materiały i wyroby mające bezpośredni kontakt z wodą spełniają wymagania określone
w przepisach, o których mowa w art. 54 ustawy.
§ 18. Jeżeli w czasie eksploatacji ujęcia lub rozlewania wody do opakowań nastąpiło jej
zanieczyszczenie i woda ta:
1) nie odpowiada wymaganiom mikrobiologicznym określonym w § 4 ust. 3 dla wody z ujęcia;
2) zawiera składniki niepożądane i szkodliwe dla zdrowia w stężeniu przekraczającym poziomy
określone w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia lub inne składniki wskazujące na
kontakt wody z zanieczyszczeniem zewnętrznym;
3) jej skład chemiczny został zmieniony w sposób wpływający na zmianę jej kwalifikacji
rodzajowej
- producent wody powinien zawiesić produkcję do czasu usunięcia przyczyny zaistniałych zmian.
Rozdział 5
Wody stołowe
§ 19.1. Wody stołowe w opakowaniach muszą spełniać wymagania:
1) mikrobiologiczne, określone w § 4 ust. 3 – 5;
Projekt wstępny
Strona 11 z 11
2) dotyczące dopuszczalnego poziomu składników chemicznych, których przekroczenie może
stanowić ryzyko dla zdrowia publicznego, określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia – dla
wód źródlanych.
2. Składniki mineralne użyte w toku produkcji wody stołowej:
1) chlorek wapnia,
2) chlorek lub siarczan magnezu,
3) chlorki, siarczany lub wodorowęglany sodu i potasu
- pod względem czystości chemicznej muszą spełniać wymagania określone dla środków
spożywczych.
3. Zawartość składników mineralnych wymienionych w ust. 2 w wodzie stołowej
powinna być równa lub wyższa od poziomów określonych w załączniku nr 5 poz. 5-10 do
rozporządzenia.
§ 20. Oceny i kwalifikacje rodzajowe wód stołowych są dokonywane zgodnie
z wymogami określonymi w § 4 dla wody źródlanej oraz na podstawie wyników analizy fizyko-
chemicznej wody stołowej, obejmującej pełen zakres oznaczeń wymienionych w załączniku nr 3
rubryka 3 do rozporządzenia.
§ 21.1. Wody stołowe wprowadzane są do obrotu pod nazwą „woda stołowa”.
2. W przypadku wód stołowych otrzymanych przez dodanie do wody źródlanej określonej
ilości naturalnej wody mineralnej w oznakowaniu danej wody podaje się nazwę otworu,
z którego czerpana była naturalna woda mineralna i jego lokalizację.
3. W przypadku wód stołowych otrzymywanych przez dodanie do wody źródlanej
określonych składników mineralnych w oznakowaniu danej wody podaje się nazwę otworu,
z którego czerpana była woda źródlana i jego lokalizację oraz informacje o rodzaju i ilości
dodanych składników mineralnych.
§ 22. Do znakowania wód stołowych stosuje się odpowiednio przepisy § 6 ust. 1, ust. 3
pkt 1 i 3 – 7 oraz § 8 ust. 1 i 2.
Projekt wstępny
Strona 12 z 12
§ 23. W zakresie wymagań higienicznych dotyczących pomieszczeń rozlewni wód
stołowych stosuje się przepis § 17.
§ 24. Obowiązki producenta wody stołowej, jeżeli w trakcie rozlewania tej wody
nastąpiło jej zanieczyszczenie określa § 18.
Rozdział 6
Przepisy przejściowe i przepis końcowy
§ 25. Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie
naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz. U. r. Nr 120,
poz. 1256 i Nr 276, poz. 2738).
§ 26. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia
Projekt wstępny
Strona 13 z 13
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei