Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Z bezwodnej substancji wydziela się nie mniej niż 18 % i nie więcej niż 21 %
dwutlenku węgla, co odpowiada nie mniej niż 90,8 % i nie więcej niż 106,0 %
alginianu sodu (obliczonego na podstawie ciężaru równoważnikowego równego
222)
Opis
Ziarnisty lub włóknisty proszek, prawie bezwonny, barwa od białej do żółtawej
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność sodu i kwasu alginowego
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 15% (105 °C, 4 godziny)
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 2 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojów
Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnie
Nie więcej niż 500 kolonii w 1 gramie
E. coli
Nieobecne w 5 g
Salmonella spp.
Nieobecne w 10 g
111. E 402 ALGINIAN POTASU
Definicja
Nazwa chemiczna
Sól potasowa kwasu alginowego
Wzór chemiczny
(C6H7KO6)n
Masa cząsteczkowa
10.000 - 600.000 (typowa średnia)
Analiza
Z bezwodnej substancji wydziela się nie mniej niż 16,5 % i nie więcej niż 19,5 %
dwutlenku węgla, co odpowiada nie mniej niż 89,2 % i nie więcej niż 105,5 %
alginianu potasu (obliczonego na podstawie ciężaru równoważnikowego równego
228)
Opis
Włóknisty lub ziarnisty proszek, prawie bezwonny, barwa biała do żółtawej
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność potasu i kwasu alginowego
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 15 % (105 °C, 4 godziny)
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 2 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 129 z 129
Ogólna liczba drobnoustrojów
Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnie
Nie więcej niż 500 kolonii w 1 gramie
E. coli
Nieobecne w 5 g
Salmonella spp.
Nieobecne w 10 g
112. E 403 ALGINIAN AMONU
Definicja
Nazwa chemiczna
Sól amonowa kwasu alginowego
Wzór chemiczny
(C6H11NO6)n
Masa cząsteczkowa
10.000 - 600.000 (typowa średnia)
Analiza
Z bezwodnej substancji wydziela się nie mniej niż 18 % i nie więcej niż 21 %
dwutlenku węgla, co odpowiada nie mniej niż 88,7 % i nie więcej niż 103,6 %
alginianu amonu (obliczonego na podstawie ciężaru równoważnikowego równego
217)
Opis
Włóknisty lub ziarnisty proszek, barwa biała do żółtawej
Identyfikacja
Dodatni wynik próby na obecność amoniaku i kwasu alginowego
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 15 % (105 °C, 4 godziny)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 7 % w przeliczeniu na suchą masę
Substancje nierozpuszczalne w
Nie więcej niż 2 % w przeliczeniu na bezwodną masę
wodzie
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojów
Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnie
Nie więcej niż 500 kolonii w 1 gramie
E. coli
Nieobecne w 5 g
Salmonella spp.
Nieobecne w 10 g
113. E 404 ALGINIAN WAPNIA
Nazwy synonimowe
Sól wapniowa alginianu
Definicja
Nazwa chemiczna
Sól wapniowa kwasu alginowego
Wzór chemiczny
(C6H7Ca 1/2O6)n
Masa cząsteczkowa
10.000 - 600.000 (typowa średnia)
Analiza
Z bezwodnej substancji wydziela się nie mniej niż 18 % i nie więcej niż 21 %
Projekt wstępny
Strona 130 z 130
dwutlenku
węgla, co odpowiada nie mniej niż 89,6 % i nie więcej niż 104,5 %
alginianu wapnia (obliczonego na podstawie ciężaru równoważnikowego równego
219)
Opis
Włóknisty lub ziarnisty proszek, prawie bezwonny, barwa biała do żółtawej
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność wapnia i kwasu alginowego
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 15 % (105 °C, 4 godziny)
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojów
Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnie
Nie więcej niż 500 kolonii w 1 gramie
E. coli
Nieobecne w 5 g
Salmonella spp.
Nieobecne w 10 g
114. E 405 ALGINIAN GLIKOLU PROPYLENOWEGO
Nazwy synonimowe
Alginian hydroksypropylu
Ester 1,2-propanodiolu i kwasu alginowego
Alginian 1,2-propanodiolu
Definicja
Nazwa chemiczna
Ester 1,2-propanodiolu i kwasu alginowego; różny skład chemiczny w zależności
od stopnia estryfikacji i procentowego udziału wolnych i zobojętnionych grup
karboksylowych w cząsteczce
Wzór chemiczny
(C6H14O7)n (zestryfikowany)
Masa cząsteczkowa
10.000 - 600.000 (typowa średnia)
Analiza
Z bezwodnej substancji wydziela się nie mniej niż 16 % i nie więcej niż 20 %
dwutlenku węgla (CO2)
Opis
Włóknisty lub ziarnisty proszek, prawie bezwonny, barwa biała do
żółtawobrązowej
Identyfikacja
Po hydrolizie dodatni wynik próby na obecność 1,2-propanodiolu
i kwasu alginowego
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 20 % (105 °C, 4 godziny)
Całkowita zawartość 1,2-propanodiolu
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 45 %
Zawartość wolnego 1,2-propanodiolu
Nie więcej niż 15 %
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 2 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 131 z 131
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojów
Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnie
Nie więcej niż 500 kolonii w 1 gramie
E. coli
Nieobecne w 5 g
Salmonella spp.
Nieobecne w 10 g
115. E 406 AGAR
Nazwy synonimowe
Geloza
Agar japoński
Karuk bengalski, cejloński, chiński lub japoński
Layor Carang
Definicja
Agar jest hydrofilowym, koloidalnym polisacharydem składającym się głównie z
jednostek D-galaktozy. W mniej więcej co 10. jednostce galaktozy występującej w
cząsteczce agaru, jedna grupa hydroksylowa jest zestryfikowana kwasem
siarkowym, do którego przyłączony jest wapń, magnez, potas lub sód. Agar
ekstrahuje się z niektórych naturalnie występujących odmian alg morskich z
rodzin Gelidiaceae i Sphaerococcaceae oraz z alg czerwonych należących do
klasy Rhodophyceae
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
232-658-1
Analiza
Stężenie progowe żelu nie powinno być wyższe niż 0,25 %
Opis
Agar jest bezwonny lub posiada lekki charakterystyczny zapach. Agar
niezmielony zwykle występuje w postaci wiązek składających się z cienkich,
błoniastych, zlepionych taśm, lub w formie pociętej, w postaci płatków, czy
granulatu. Może być bezbarwny lub mieć lekkie zabarwienie
żółtawopomarańczowe, żółtawoszare bądź jasnożółte. Wilgotny jest ciągliwy a
suchy - łamliwy. Agar sproszkowany ma barwę białą do żółtawobiałej lub
jasnożółtą. W badaniu mikroskopowym po zawieszeniu w wodzie agar wykazuje
budowę ziarnistą i w pewnym sensie włóknistą. Mogą być obecne nieliczne
fragmenty igieł szkieletowych gąbek oraz nieliczne pancerzyki okrzemek. W
roztworze wodzianu chloralu sproszkowany agar jest bardziej przezroczysty niż w
wodzie, ma bardziej lub mniej strukturę ziarnistą, prążkowaną, graniastą, a
niekiedy zawiera pancerzyki okrzemek. Moc żelu można standaryzować przez
dodanie dekstrozy i maltodekstryn lub sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalny w zimnej wodzie; rozpuszczalny we wrzącej wodzie
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 22 % (105 °C, 5 godzin)
Zawartość popiołu
Nie więcej niż 6,5 % w przeliczeniu na bezwodną masę, po prażeniu w
temperaturze 550 °C
Popiół nierozpuszczalny w kwasie (nierozpuszczalny w ok. 3N
Nie więcej niż 0,5% w przeliczeniu na bezwodną substancję, po prażeniu w
kwasie solnym)
temperaturze 550 °C
Substancje nierozpuszczalne
Nie więcej niż 1,0 %
(w gorącej wodzie)
Skrobia
Niewykrywalna przy zastosowaniu następującej metody: do roztworu próbki 1 w
10 dodać kilka kropel roztworu jodu. Nie powstaje niebieskie zabarwienie.
elatyna i inne białka
Ok. 1 g agaru rozpuścić w 100 ml wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia do
Projekt wstępny
Strona 132 z 132
temperatury
około 50 °C. Do 5 ml tego roztworu dodać 5 ml roztworu
trinitrofenolu (1 g bezwodnego trinitrofenolu/ 100 ml wrzącej wody). W ciągu 10
minut nie powstaje zmętnienie.
Absorbcja wody
5 g agaru umieścić w cylindrze miarowym o pojemności 100 ml, napełnić do
kreski wodą, zamieszać i pozostawić na 24 godziny w temperaturze 25 °C.
Zawartość cylindra przesączyć przez zwilżoną watę szklaną do drugiego cylindra
miarowego o tej samej pojemności. Otrzymuje się nie więcej niż 75 ml wody.
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg
116. E 407 KARAGEN
Nazwy synonimowe
Produkt handlowy jest wprowadzany do obrotu pod różnymi nazwami, takimi
jak:
- mech irlandzki
- eucheuman (z gat. Eucheuma spp.)
- irydofykan (z gat. Iridaea spp.)
- hypnean (z gat. Hypnea spp.)
- furcellaran lub agar duński (z Furcellaria fastigiata)
- karagen (z gat. Chondrus i Gigartina spp.)
Definicja
Karagen otrzymuje się na drodze wodnej ekstrakcji naturalnie występujących
odmian wodorostów morskich z rodzin Gigartinaceae, Solieriaceae,
Hypneaceae i Furcellariaceae należących do klasy Rhodophyceae (algi
czerwone). Nie należy stosować innego organicznego środka strącającego
poza metanolem, etanolem i 2-propanolem. Karagen składa się głównie z soli
potasowych, sodowych, magnezowych i wapniowych estrów siarczanowych
polisacharydów, które po hydrolizie dają galaktozę i 3,6-anhydrogalaktozę.
Karagen nie powinien być hydrolizowany ani w jakikolwiek inny sposób
rozkładany chemicznie
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
232-524-2
Opis
Gruboziarnisty lub miałki proszek, barwa żółtawa do bezbarwnej, praktycznie
bez zapachu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność galaktozy, anhydrogalaktozy i
siarczanów
Czystość
Zawartość metanolu, etanolu i 2-propanolu
Nie więcej niż 0,1 % pojedynczo lub łącznie
Lepkość 1,5 % roztworu w temperaturze 75 °C
Nie mniej niż 5 mPa.s
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 12 % (105 °C, 4 godziny)
Siarczany
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę (jako
SO4)
Popiół
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę, po
prażeniu w temperaturze 550 °C
Popiół nierozpuszczalny w kwasie
Nie więcej niż 1 % w przeliczeniu na suchą masę, (popiół nierozpuszczalny w
10 % kwasie solnym)
Substancje nierozpuszczalne w kwasie
Nie więcej niż 2 % w przeliczeniu na suchą masę (substancje
nierozpuszczalne w 1 % v/v kwasie siarkowym)
Karagen o niskiej masie cząsteczkowej (frakcja o masie cząsteczkowej Nie
więcej niż 5 %
Projekt wstępny
Strona 133 z 133
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei