Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
102. E 354 WINIAN WAPNIA
Nazwy synonimowe
Winian L-wapniowy
Definicja
Nazwa chemiczna
L(+)-2,3 dihydroksybutanodionian wapnia, diwodzian
Wzór chemiczny
C4H4CaO6 x 2H2O
Masa cząsteczkowa
224,18
Analiza
Nie mniej niż 98,0 %
Opis
Drobny krystaliczny proszek o barwie białej lub zbliżonej do białej.
Identyfikacja
A. Słabo rozpuszczalny w wodzie.
Rozpuszczalność odpowiednia 0,01 g/100 ml wody (20 °C).
Trudno rozpuszczalny w etanolu.
Słabo rozpuszczalny w eterze dietylowym.
Rozpuszczalny w kwasach
B. Skręcalność właściwa
+7,0 do + 7,4 (0,1% w 1N roztworze HCl)
[α]20D
C. pH 5 % zawiesiny
Pomiędzy 6,0 a 9,0
Czystość
Siarczany (jako H2SO4)
Nie więcej niż 1 g/kg
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
103. E 355 KWAS ADYPINOWY
Definicja
Nazwa chemiczna
Kwas heksanodiowy, kwas 1,4-butanodikarboksylowy
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
204-673-3
Wzór chemiczny
C6H10O4
Masa cząsteczkowa
146,14
Analiza
Zawartość nie mniejsza niż 99,6 %
Opis
Bezwonne kryształy lub proszek krystaliczny o barwie białej
Identyfikacja
A. Zakres temperatur topnienia
151,5 - 154,0 °C
B. Rozpuszczalność
Słabo rozpuszczalny w wodzie. Łatwo rozpuszczalny w etanolu
Projekt wstępny
Strona 124 z 124
Czystość
Woda
Nie więcej niż 0,2 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 20 mg/kg
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
104. E 356 ADYPINIAN SODU
Definicja
Nazwa chemiczna
Adypinian sodu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
231-293-5
Wzór chemiczny
C6H8Na2O4
Masa cząsteczkowa
190,11
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,0% (w przeliczeniu na bezwodną masę)
Opis
Białe kryształy bez zapachu lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Zakres temperatur topnienia
Od 151 °C do 152 °C (dla kwasu adypinowego)
B. Rozpuszczalność
Odpowiednio 50 g/100 ml wody ( 20 °C)
C. Dodatni wynik próby na obecność sodu
Czystość
Woda
Nie więcej niż 3% (Karl Fischer)
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
105. E 357 ADYPINIAN POTASU
Definicja
Nazwa chemiczna
Adypinian potasu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
242-838-1
Wzór chemiczny
C6H8K2O4
Masa cząsteczkowa
222,32
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,0 % (w przeliczeniu na bezwodną masę)
Opis
Białe kryształy bez zapachu lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Zakres temperatur topnienia
Od 151 °C do 152 °C (dla kwasu adypinowego)
Projekt wstępny
Strona 125 z 125
B. Rozpuszczalność
Odpowiednio 60 g/100 ml wody ( 20 °C)
C. Dodatni wynik próby na obecność sodu
Czystość
Woda
Nie więcej niż 3 % (Karl Fischer)
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
106. E 363 KWAS BURSZTYNOWY
Definicja
Nazwa chemiczna
Kwas butanodiowy
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
203-740-4
Wzór chemiczny
C4H6O4
Masa cząsteczkowa
118,09
Analiza
Zawartość nie mniejsza niż 99,0 %
Opis
Bezwonne bezbarwne kryształy lub o barwie białej
Identyfikacja
A. Zakres temperatur topnienia
Pomiędzy 185,0 °C a 190,0 °C
Czystość
Pozostałość po prażeniu
Nie więcej niż 0,025 % (800 °C, 15 min)
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
107. E 380 CYTRYNIAN TRIAMONOWY
Nazwy synonimowe
Trizasadowy cytrynian amonu
Definicja
Nazwa chemiczna
Sól triamonowa kwasu 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowego
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
222-349-5
Wzór chemiczny
C6H17N3O7
Masa cząsteczkowa
243,22
Analiza
Zawartość nie mniejsza niż 97,0 %
Opis
Kryształy lub proszek o barwie białej lub złamanej bieli
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność amonu i cytrynianów
B. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie
Projekt wstępny
Strona 126 z 126
Czystość
Szczawiany
Nie więcej niż 0,04 % (wyrażone jako kwas szczawiowy)
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
108. E 385 SÓL WAPNIOWO-DISODOWA KWASU
ETYLENODIAMINOTETRAOCTOWEGO
Nazwy synonimowe
EDTA wapniowo-disodowy
Definicja
Nazwa chemiczna
N,N'-1,2-Etanodiylbis[N-(karboksymetylo)-glicynian] [(4-)-
O,O',ON,ON]wapnian(2)-disodowy
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego
Sól wapniowo-disodowa kwasu (etylenodinitrilo)tetraoctowego
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
200-529-9
Wzór chemiczny
C10H12O8CaN2Na2 x 2H2O
Masa cząsteczkowa
410,31
Analiza
Zawiera nie mniej niż 97 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Białe, bezwonne, krystaliczne granulki lub biały do prawie białego proszek, lekko
higroskopijny
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność sodu i wapnia
B. Działanie chelatujące w stosunku do jonów metali
C. pH 1 % roztworu pomiędzy 6,5 a 7,5
Czystość
Zawartość wody
5-13 % (metoda Karla Fischera)
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
109. E 400 KWAS ALGINOWY
Definicja
Glukuronoglikan o budowie liniowej zawierający głównie jednostki kwasu
D-mannurowego połączone w pozycji -(l-4) oraz jednostki kwasu
L-glukuronowego przyłączone w pozycji α(l-4) pierścieni piranozy. Związek z
grupy węglowodanów o charakterze hydrofilowego koloidu wyekstrahowany przy
użyciu rozcieńczonego ługu z naturalnych odmian różnych gatunków brązowych
alg morskich (Phaeophyceae).
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
232-680-1
Wzór chemiczny
(C6H8O6)n
Projekt wstępny
Strona 127 z 127
Masa cząsteczkowa
10.000 - 600.000 (typowa średnia)
Analiza
Z bezwodnej substancji wydziela się nie mniej niż 20 % i nie więcej niż 23 %
dwutlenku węgla (CO2), co odpowiada nie mniej niż 91 % i nie więcej niż
104,5 % kwasu alginowego (C6H8O6)n (obliczonego na podstawie ciężaru
równoważnikowego równego 200)
Opis
Kwas alginowy występuje w postaci włóknistej, ziarnistej, granulatu i proszku.
Barwa biała do żółtawobrązowej, prawie bezwonny
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalny w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych, powoli rozpuszcza
się w roztworach węglanu sodu, wodorotlenku sodowego i fosforanu(V) trisodu
B. Próba strącania chlorkiem wapnia
Do 0,5 % roztworu próbki w 1 M roztworze wodorotlenku sodowego dodać
2,5 % roztworu chlorku sodowego w ilości równej jednej piątej objętości próbki.
Powstaje galaretowaty osad o dużej objętości. Ta próba pozwala na odróżnienie
kwasu alginowego od gumy arabskiej, soli sodowej karboksymetylocelulozy,
skrobi karboksymetylowej, karagenu, żelatyny, gumy ghatti, gumy karaya, mączki
chleba świętojańskiego, metylocelulozy i tragakanty
C. Próba strącania siarczanem amonu
Do 0,5 % roztworu próbki w 1 M roztworze wodorotlenku sodowego dodać
nasyconego roztwory siarczanu amonowego w ilości równej połowie objętości
próbki. Osad nie powstaje. Ta próba pozwala na odróżnienie kwasu alginowego od
agaru, soli sodowej karboksymetylocelulozy, karagenu, deestryfikowanej pektyny,
żelatyny, mączki chleba świętojańskiego, metylocelulozy i skrobi
D. Reakcja barwna
0,01 g próbki wytrząsać z 0,15 ml 0,1N wodorotlenku sodowego do jak
najlepszego rozpuszczenia i dodać 1 ml roztworu siarczanu żelaza(III) w kwasie.
W ciągu 5 minut powstaje wiśniowo-czerwone zabarwienie, które następnie
przechodzi w intensywnie purpurowe.
Czystość
pH 3 % zawiesiny
Pomiędzy 2,0 a 3,5
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 15 % (105 °C, 4 godziny)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 8 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Wodorotlenek sodowy (roztwór 1M)
Nie więcej niż 2 % w stosunku do nierozpuszczalnej, bezwodnej masy
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojów
Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnie
Nie więcej niż 500 kolonii w 1 gramie
E. coli
Nieobecne w 5 g
Salmonella spp.
Nieobecne w 10 g
110. E 401 ALGINIAN SODU
Definicja
Nazwa chemiczna
Sól sodowa kwasu alginowego
Wzór chemiczny
(C6H7NaO6)n
Masa cząsteczkowa
10.000 - 600.000 (typowa średnia)
Projekt wstępny
Strona 128 z 128
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei