eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

poniżej 50 kDa)


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Ogólna liczba drobnoustrojów
Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie


Drożdże i pleśnie
Nie więcej niż 300 kolonii w 1 gramie


E. coli
Nieobecne w 5 g


Salmonella spp.
Nieobecne w 10 g



117. E 407a PRZETWORZONE WODOROSTY MORSKIE Z GATUNKU
EUCHEUMA

Nazwy synonimowe
PES (akronim angielskiego odpowiednika terminu "przetworzone wodorosty

morskie")

Definicja
Przetworzone wodorosty morskie otrzymuje się przez obróbkę wodnym

alkalicznym roztworem (KOH) naturalnie występujących odmian alg
morskich ze szczepu Eucheuma cottonii i Eucheuma spinosum należących do
klasy Rhodophyceae (algi czerwone) w celu usunięcia zanieczyszczeń, a
następnie przemycie czystą wodą i suszenie w celu otrzymania produktu
handlowego. Bardziej czysty produkt można uzyskać przez przemywanie
metanolem, etanolem lub 2-propanolem i suszenie. Produkt zawiera głównie
sole potasowe estrów siarczanowych polisacharydów, które po hydrolizie dają
galaktozę i 3,6-anhydrogalaktozę. Sole sodowe, wapniowe i magnezowe
estrów siarczanowych polisacharydów występują w mniejszych ilościach.
Produkt zawiera również celulozę z alg w ilości do 15 %. Karagen obecny w
przetworzonych wodorostach morskich nie powinien być hydrolizowany ani w
jakikolwiek inny sposób rozkładany chemicznie

Opis
Gruboziarnisty lub miałki proszek, barwa beżowa do żółtawej, praktycznie

bez zapachu

Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność galaktozy, anhydrogalaktozy i

siarczanów

B. Rozpuszczalność
W wodzie tworzy mętne, lepkie zawiesiny. Nierozpuszczalny w etanolu


Czystość



Zawartość metanolu, etanolu i 2-propanolu
Nie więcej niż 0,1 % pojedynczo lub łącznie


Lepkość 1,5 % roztworu w temperaturze 75 °C
Nie mniej niż 5 mPa.s


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 12 % (105 °C, 4 godziny)


Siarczany
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę (jako

SO4)

Popiół
Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę, po

prażeniu w temperaturze 550 °C

Popiół nierozpuszczalny w kwasie
Nie więcej niż 1 % w przeliczeniu na suchą masę, (popiół nierozpuszczalny w

10 % kwasie solnym)

Substancje nierozpuszczalne w kwasie
Nie mniej niż 8 % i nie więcej niż 15 % w przeliczeniu na suchą masę

(substancje nierozpuszczalne w 1 % v/v kwasie siarkowym)

Karagen o niskiej masie cząsteczkowej (frakcja o masie cząsteczkowej
Nie więcej niż 5 %
poniżej 50 kDa)

Projekt wstępny

Strona 134 z 134

Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Ogólna liczba drobnoustrojów
Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie


Drożdże i pleśnie
Nie więcej niż 300 kolonii w 1 gramie


E. coli
Nieobecne w 5 g


Salmonella spp.
Nieobecne w 10 g



118. E 410 M CZKA CHLEBA WI TOJA SKIEGO

Nazwy synonimowe
Guma z ziaren szarańczyna strąkowego

Guma Algaroba

Definicja
Mączkę chleba świętojańskiego otrzymuje się przez zmielenie bielma nasion

naturalnie występujących odmian drzewa, szarańczyna strąkowego, Cerationia
siliqua (L.)
Taub. (rodzina Leguminosae). Produkt zawiera głównie
wielkocząsteczkowe polisacharydy o charakterze hydrokoloidów, składające się z
jednostek galaktopiranozy i mannopiranozy połączonych wiązaniami
glikozydowymi. Chemicznie związki te można określić jako galaktomannany.

Masa cząsteczkowa
50.000 - 3.000.000


Numer Wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
232-541-5


Analiza
Zawartość galaktomannanu nie mniejsza niż 75%


Opis
Proszek barwy białej lub biało-żółtej, prawie bez zapachu


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność galaktozy i mannozy


B. Badanie mikroskopowe
Niewielką część zmielonej próbki umieścić na szkiełku w roztworze wodnym

zawierającym 0,5 % jodu oraz 1 % jodku potasu i zbadać pod mikroskopem.
Mączka chleba świętojańskiego zawiera długie, rozciągnięte komórki w kształcie
rurek, oddzielone lub tworzące niewielkie szczeliny. Ich brązowa zawartość jest
znacznie mniej regularnie ukształtowana niż w przypadku gumy guar. Guma guar
składa się ze ściśle przylegających do siebie grup komórek o kształcie od kulistego
do przypominającego gruszkę. Ich zawartość ma zabarwienie żółte do brązowego

C. Rozpuszczalność
Rozpuszczalna w gorącej wodzie, nierozpuszczalna w etanolu


Czystość


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 15 % (105 °C, 5 godzin)


Popiół
Nie więcej niż 1,2 %, oznaczenie w temperaturze 800 °C


Białko (N x 6,25)
Nie więcej niż 7 %


Substancje nierozpuszczalne
Nie więcej niż 4 %
w kwasie


Skrobia
Niewykrywalna następującą metodą: do roztworu próbki 1 w 10 dodać kilka

kropel roztworu jodu Nie powstaje niebieskie zabarwienie

Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 135 z 135
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg


Zawartość etanolu i 2-propanolu
Nie więcej niż 1 % pojedynczo lub w mieszaninie



119. E 412 GUMA GUAR

Nazwy synonimowe
Guma cyamopsis

Mąka guar

Definicja
Gumę guar otrzymuje się przez zmielenie bielma nasion naturalnie występujących

odmian drzewa guar, Cyamopsis tetragonolobus (L.) Taub. (rodzina
Leguminosae). Produkt zawiera głównie wielkocząsteczkowe polisacharydy o
charakterze hydrokoloidów, składające się z jednostek galaktopiranozy i
mannopiranozy połączonych wiązaniami glikozydowymi. Chemicznie związki te
można określić jako galaktomannany

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
232-536-0


Masa cząsteczkowa
50.000 - 8.000.000


Analiza
Zawartość galaktomannanu nie mniejsza niż 75 %


Opis
Proszek barwy białej lub żółtawobiałej, prawie bez zapachu


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność galaktozy i mannozy


B. Rozpuszczalność
Rozpuszczalna w zimnej wodzie


Czystość


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 15 % (105 °C, 5 godzin)


Popiół
Nie więcej niż 1,5 %, oznaczenie w temperaturze 800 °C


Substancje nierozpuszczalne w kwasie
Nie więcej niż 7 %


Białka (N x 6,25)
Nie więcej niż 10 %


Skrobia
Niewykrywalna następującą metodą: do roztworu próbki o stężeniu 1 w 10 dodać

kilka kropel roztworu jodu. (Nie powstaje niebieskie zabarwienie)

Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg



120. E 413 TRAGAKANTA

Nazwy synonimowe
Guma tragakantowa

Tragant

Definicja
Tragakanta jest wysuszoną wydzieliną otrzymywaną z pni i gałęzi naturalnych

odmian Astragalus gummifer Labillardiere i innych azjatyckich gatunków
Astragalus (rodzina Leguminosae). Produkt zawiera głównie wielkocząsteczkowe
polisacharydy (galaktoarabany i wielocukry kwaśne), które po hydrolizie dają
kwas galakturonowy, galaktozę, arabinozę, ksylozę i fukozę. Mogą również
występować niewielkie ilości ramnozy i glukozy (pochodzące ze śladowych ilości
skrobi lub celulozy)

Projekt wstępny

Strona 136 z 136
Masa cząsteczkowa
Około 800.000


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
232-252-5


Opis
Tragakanta w postaci niezmielonej występuje w formie spłaszczonych,

płytkowych, prostych lub nieregularnych okruchów albo w postaci spiralnie
skręconych odłamków o grubości 0,5-2,5 mm i długości do 3 centymetrów.
Produkt ma barwę białą do jasnożółtej, ale niektóre okruchy mogą mieć czerwony
odcień. Poszczególne kawałki są zrogowaciałą teksturą z krótkimi pęknięciami.
Tragakanta jest bezwonna a roztwory mają mdły, śluzowaty smak. Sproszkowana
tragakanta ma barwę białą do jasnożółtej lub różowawobrązową (jasny beż)

Identyfikacja


A. Rozpuszczalność
1 g próbki rozpuszczony w 50 ml wody pęcznieje, tworząc gładki, sztywny,

opalizujący kleik; Nie rozpuszcza się w etanolu i nie pęcznieje w 60 % m/v
wodnym roztworze etanolu

Czystość


Ujemny wynik próby na gumę karaya
1 g próbki ogrzewać do wrzenia w 20 ml wody aż utworzy się kleista zawiesina.

Dodać 5 ml kwasu solnego i ponownie utrzymywać mieszaninę w stanie wrzenia
przez 5 minut. Nie powstaje trwałe różowe lub czerwone zabarwienie

Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 16 % (105 °C, 5 godzin)


Popiół całkowity
Nie więcej niż 4 %


Popiół nierozpuszczalny w kwasie
Nie więcej niż 0,5 %


Substancje nierozpuszczalne w kwasie
Nie więcej niż 2 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg


Salmonella spp.
Nieobecne w 10 g


E. coli
Nieobecne w 5 g



121. E 414 GUMA ARABSKA

Nazwy synonimowe
Guma akacjowa


Definicja
Guma arabska jest wysuszoną wydzieliną otrzymywaną z pni i gałęzi naturalnie

występujących odmian Acacia senegal (L) Willdenow lub blisko spokrewnionych
gatunków Acacia (rodzina Leguminosae). Produkt zawiera głównie
wielkocząsteczkowe polisacharydy oraz ich sole wapniowe, magnezowe i
potasowe, które po hydrolizie dają arabinozę, galaktozę, ramnozę i kwas
glukuronowy

Masa cząsteczkowa
Około 350.000


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
232-519-5


Opis
Guma arabska w postaci niezmielonej występuje w formie białych lub

jasnożółtych sferoidalnych kropel o zróżnicowanej wielkości lub w formie
nieregularnych okruchów niekiedy wymieszanych z ciemniejszymi odłamkami.
Jest również dostępna w postaci białych lub jasnożółtych płatków, ziaren, proszku
lub materiału suszonego metodą rozpyłową.

Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
1 g substancji rozpuszcza się w 2 ml zimnej wody, tworząc roztwór, który łatwo
Projekt wstępny

Strona 137 z 137

płynie i w badaniu papierkiem lakmusowym wykazuje odczyn kwaśny, nie
rozpuszcza się w etanolu

Czystość


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 17 % (105 °C, 5 godzin) dla produktu w postaci ziaren i nie więcej

niż 10% (105 °C, 4 godziny) w przypadku produktu suszonego metodą rozpyłową

Popiół całkowity
Nie więcej niż 4 %


Popiół nierozpuszczalny w kwasie
Nie więcej niż 0,5 %


Substancje nierozpuszczalne w kwasie
Nie więcej niż 1 %


Skrobia i dekstryny
Roztwór gumy arabskiej sporządzony w stosunku 1 w 50 ogrzać do wrzenia i

ostudzić. Do 5 ml tego roztworu dodać 1 kroplę roztworu jodu. Nie powstaje
niebieskawe ani czerwonawe zabarwienie

Tanina
Do 10 ml roztworu gumy arabskiej sporządzonego w stosunku 1 w 50 dodać około

0,1 ml roztworu chlorku żelaza(III) (9 g FeCl3x6H2O uzupełnić wodą do 100 ml).
Nie powstaje czarne zabarwienie ani nie wytrąca się czarny osad

Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb)
Nie więcej niż 20 mg/kg


Produkty hydrolizy
Nie stwierdza się obecności mannozy, ksylozy i kwasu galakturonowego

(oznaczanych metodą chromatograficzną)

Salmonella spp.
Nieobecne w 10 g


E. coli
Nieobecne w 5 g



122. E 415 GUMA KSANTANOWA
Definicja

Guma ksantanowa jest zbudowana z wielkocząsteczkowych polisacharydów,

wytwarzana na drodze fermentacji węglowodanu węglowodanów przy
zastosowaniu naturalnych szczepów bakterii Xanthomonas campestris,
oczyszczana przez wytrącenie etanolem lub 2-propanolem, wysuszona i zmielona.
Zawiera jako dominujące jednostki heksozy: D-glukozę i D-mannozę, którym
towarzyszy kwas D-glukuronowy i kwas pirogronowy. Jest produkowana w
postaci soli sodu, potasu lub wapnia. Roztwory mają odczyn obojętny

Masa cząsteczkowa
Około 1.000.000


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
234-394-2


Analiza
Daje, w przeliczeniu na suchą masę, nie mniej niż 4,2 % i nie więcej niż 5 % CO2,

co odpowiada 91 % do 108 % gumy ksantanowej

Opis
Proszek barwy kremowej


Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalna w wodzie. Nierozpuszczalna w etanolu


Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 15 % (105 °C, 21/2 godziny)


Popiół całkowity
Nie więcej niż 16 % w przeliczeniu na suchą masę po suszeniu w temperaturze

105 °C przez cztery godziny i oznaczeniu w temperaturze 650 °C

Kwas pirogronowy
Nie mniej niż 1,5 %


Azot
Nie więcej niż 1,5 %
Projekt wstępny

Strona 138 z 138
strony : 1 ... 40 ... 53 . [ 54 ] . 55 ... 60 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: