eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2


Nazwa chemiczna
Hydroksymonofosforan pięciowapniowy

Monofosforan triwapniowy

Numer wg Europejskiego Spisu
235-330-6 (hydroksymonofosforan pięciowapniowy)
Substancji Chemicznych
231-840-8 (ortofosforan wapnia)


Wzór chemiczny
Ca5(PO4)3 x OH lub Ca3(PO4)2


Masa cząsteczkowa
502 lub 310


Analiza
Zawiera nie mniej niż 90 % w przeliczeniu na pozostałość po prażeniu


Zawartość P2O5
Pomiędzy 38,5 % a 48,0 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Biały, bezwonny proszek stabilny na powietrzu


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność fosforanów i wapnia


B. Rozpuszczalność
Praktycznie nierozpuszczalny w wodzie; nierozpuszczalny w etanolu,

rozpuszczalny w rozcieńczonych kwasach: chlorowodorowym i azotowym

Czystość


Ubytek po prażeniu
Nie więcej niż 8 % po prażeniu w 800 °C ± 25 °C do stałej masy


Fluorki
Nie więcej niż 50 mg/kg (wyrażone jako fluor)


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 4 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg



94. E 343(i) FOSFORAN MONOMAGNEZOWY


Nazwy synonimowe
Diwodorofosforan magnezu

Fosforan magnezu, monozasadowy
Ortofosforan monomagnezu

Definicja



Nazwa chemiczna
Diwodoromonofosforan monomagnezu


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
236-004-6


Wzór chemiczny
Mg(H2PO4)2 x nH2O (gdzie n = 0 do 4)


Masa cząsteczkowa
218,30 (bezwodny)


Analiza
Zawartość nie mniejsza niż 51,0 % po prażeniu


Opis
Bezwonny proszek krystaliczny o barwie białej, słabo rozpuszczalny w wodzie


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność magnezu i fosforanu


B. Zawartość MgO
Nie mniej niż 21,5 % po prażeniu


Czystość


Fluorki
Nie więcej niż 10 mg/kg (wyrażone jako fluor)
Projekt wstępny

Strona 119 z 119


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 4 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


95. E 343(ii) FOSFORAN DIMAGNEZOWY

Nazwy synonimowe
Wodorofosforan magnezu

Fosforan magnezu, dizasadowy
Ortofosforan dimagnezu
Drugorzędowy fosforan magnezu

Definicja


Nazwa chemiczna
Monowodoromonofosforan dimagnezu


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
231-823-5


Wzór chemiczny
MgHPO4 x nH2O (gdzie n = 0 - 3)


Masa cząsteczkowa
120,30 (bezwodny)


Analiza
Zawartość nie mniejsza niż 96 % po prażeniu


Opis
Bezwonny proszek krystaliczny o barwie białej, słabo rozpuszczalny w wodzie


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność magnezu i fosforanu


B. Zawartość MgO
Nie mniej niż 33,0 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Czystość


Fluorki
Nie więcej niż 10 mg/kg (wyrażone jako fluor)


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 4 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg



96. E 350(i) JABŁCZAN SODU

Nazwy synonimowe
Sól sodowa kwasu jabłkowego


Definicja


Nazwa chemiczna
DL-jabłczan disodowy

Sól disodowa kwasu hydroksybutanodiowego

Wzór chemiczny
Półwodzian: C4H4Na2O5 x 1/2H2O

Trójwodzian: C4H4Na2O5 x 3H2O

Masa cząsteczkowa
Półwodzian: 187,5

Trójwodzian: 232,10

Analiza
Zawartość nie mniejsza niż 98,0 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Proszek krystaliczny lub grudki o barwie białej


Identyfikacja


Projekt wstępny

Strona 120 z 120
A. Dodatni wynik próby na obecność kwasu 1,2-

dikarboksylowego i sodu

B. Tworzenie barwnika azowego
Dodatnie


C. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie


Czystość


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 7,0 % (130 °C, 4 godziny) w przypadku półwodzianu, lub 20,5 % -

23,5 % (130 °C, 4 godziny) w przypadku triwodzianu

Zasadowość
Nie więcej niż 0,2 % jako Na2CO3


Kwas fumarowy
Nie więcej niż 1,0 %


Kwas maleinowy
Nie więcej niż 0,05 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg



97. E 350(ii) WODOROJABŁCZAN SODU

Nazwy synonimowe
Sól monosodowa kwasu DL-jabłkowego


Definicja


Nazwa chemiczna
DL-jabłczan monosodowy,

2-DL-hydroksybursztynian monosodowy

Wzór chemiczny
C4H5NaO5


Masa cząsteczkowa
156,07


Analiza
Zawartość nie mniejsza niż 99,0 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Biały proszek


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność kwasu 1,2-

dikarboksylowego i sodu

B. Tworzenie barwnika azowego
Dodatnie


Czystość


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 2,0 % (110 °C, 3 godziny)


Kwas maleinowy
Nie więcej niż 0,05 %


Kwas fumarowy
Nie więcej niż 1,0 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg



98. E 351 JABŁCZAN POTASU

Nazwy synonimowe
Sól potasowa kwasu jabłkowego


Definicja



Nazwa chemiczna
DL-jabłczan dipotasowy
Projekt wstępny

Strona 121 z 121

Sól dipotasowa kwasu hydroksybutanodiowego

Wzór chemiczny
C4H4K2O5


Masa cząsteczkowa
210,27


Analiza
Zawartość nie mniejsza niż 59,5 %


Opis
Roztwór wodny bezbarwny lub prawie bezbarwny


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność kwasu 1,2-

dikarboksylowego i potasu

B. Tworzenie barwnika azowego
Dodatnie


Czystość


Zasadowość
Nie więcej niż 0,2 % jako K2CO3


Kwas fumarowy
Nie więcej niż 1,0 %


Kwas maleinowy
Nie więcej niż 0,05 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg



99. E 352(i) JABŁCZAN WAPNIA

Nazwy synonimowe
Sól wapniowa kwasu jabłkowego


Definicja


Nazwa chemiczna
DL-jabłczan wapniowy

α-Hydroksybursztynian wapniowy
Sól wapniowa kwasu hydroksybutanodiowego

Wzór chemiczny
C4H5CaO5


Masa cząsteczkowa
172,14


Analiza
Zawartość nie mniejsza niż 97,5 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Biały proszek


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność jabłczanu, kwasu

1,2-dikarboksylowego i wapnia

B. Tworzenie barwnika azowego
Dodatnie


C. Rozpuszczalność
Słabo rozpuszczalny w wodzie


Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 2 % (100 °C, 3 godziny)


Zasadowość
Nie więcej niż 0,2 % jako CaCO3


Kwas maleinowy
Nie więcej niż 0,05 %


Kwas fumarowy
Nie więcej niż 1,0 %


Fluorki
Nie więcej niż 30 mg/kg


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 122 z 122
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg




100. E 352(ii) WODOROJABŁCZAN WAPNIA

Nazwy synonimowe
Sól monowapniowa kwasu DL-jabłkowego


Definicja


Nazwa chemiczna
DL-jabłczan monowapniowy,

2-DL-hydroksybursztynian monowapniowy

Wzór chemiczny
(C4H5O5)2Ca


Analiza
Zawartość nie mniejsza niż 97,5 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Biały proszek


Identyfikacja


A. Dodatni wynik próby na obecność kwasu 1,2-

dikarboksylowego i wapnia

B. Tworzenie barwnika azowego
Dodatnie


Czystość


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 2 % (110 °C, 3 godziny)


Kwas maleinowy
Nie więcej niż 0,05 %


Kwas fumarowy
Nie więcej niż 1,0 %


Fluorki
Nie więcej niż 30 mg/kg


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg



101. E 353 KWAS METAWINOWY

Nazwy synonimowe
Kwas diwinowy


Definicja


Nazwa chemiczna
Kwas metawinowy


Wzór chemiczny
C4H6O6


Analiza
Nie mniej niż 99,5%


Opis
Białe lub żółtawe kryształy lub proszek. Dobrze rozpływający się o mdłym

zapachu karmelu

Identyfikacja


A. Dobrze rozpuszczalny w wodzie i etanolu


B. Umieścić 1 mg do 10 mg próbkę tej substancji w probówce z 2

ml stężonego kwasu siarkowego i 2 kroplami sulfo-rezorcinolu
jako odczynnika. Następnie ogrzewać do 150 °C, pojawia się
intensywne fioletowe zabarwienie

Projekt wstępny

Strona 123 z 123
strony : 1 ... 40 ... 50 . [ 51 ] . 52 ... 60 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: