eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

Masa cząsteczkowa
180,25


Analiza
Zawartość C11H16O2 nie mniejsza niż 98,5 %, a izomeru 3-trzeciorzędowego-

butylo-4-hydroksyanisolu nie mniejsza niż 85 %

Opis
Kryształy o barwie białej lub lekko żółtej albo ciało stałe o konsystencji wosku o

lekkim aromatycznym zapachu

Identyfikacja


A. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalny w wodzie, łatwo rozpuszczalny w etanolu


B. Zakres temperatur topnienia
Pomiędzy 48 °C a 63 °C


C. Reakcja powstawania barw
Pozytywna próba dla grup fenoli


Czystość


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,05 % po spalaniu w 800 ±25 °C


Zanieczyszczenia fenolowe
Nie więcej niż 0,5 %


Absorpcja właściwa E1%1cm
E1%1cm (290 nm) nie mniej niż 190 i nie więcej niż 210


Absorpcja właściwa E1%1cm
E1%1cm (228 nm) nie mniej niż 326 i nie więcej niż 345


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg



64. E 321 BUTYLOHYDROKSYTOLUEN (BHT)

Nazwy synonimowe
BHT


Definicja



Nazwa chemiczna
2,6-Ditert-butylo-p-krezol

4-Metylo-2,6-ditertbutylofenol

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
204-881-4


Wzór chemiczny
C15H24O


Masa cząsteczkowa
220,36


Analiza
Zawiera nie mniej niż 99 %


Opis
Białe, krystaliczne lub w formie płatków ciało stałe, bezwonne lub o

charakterystycznym, mdłym zapachu

Identyfikacja


A. Testy rozpuszczalności
Nierozpuszczalny w wodzie i propan-1,2-diolu. Dobrze rozpuszczalny w etanolu


B. Punkt topnienia
W 70°C


C. Maksimum absorbancji
Absorpcja w zakresie od 230 do 320 nm 2 cm warstwy roztworu 1 w 100.000

bezwodnego etanolu wykazuje maksimum tylko przy 278 nm

Czystość


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,005 %


Zanieczyszczenia fenolowe
Nie więcej niż 0,5 %


Współczynnik absorpcji
E1%1cm (278 nm) nie mniej niż 81 i nie więcej niż 88
E1%1cm w etanolu


Arsen Nie
więcej niż 3 mg/kg
Projekt wstępny

Strona 99 z 99


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg



65. E 322 LECYTYNY

Nazwy synonimowe
Fosfatydy

Fosfolipidy

Definicja
Lecytyny są mieszaninami lub frakcjami fosfatydów otrzymanymi w wyniku

procesów fizycznych ze środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego lub
roślinnego, łącznie z produktami hydrolizy otrzymanymi w wyniku użycia
właściwych, bezpiecznych enzymów. Produkt końcowy nie może wykazywać
oznak pozostałości aktywności enzymów. Lecytyny w środowisku wodnym mogą
być lekko wybielane przy użyciu nadtlenku wodoru. Utlenianie nie może zmieniać
chemicznie fosfatydów lecytynowych.

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
232-307-2


Analiza
- Lecytyny: nie mniej niż 60,0 % substancji nierozpuszczalnych w acetonie

- Hydrolizowane lecytyny: nie mniej niż 56,0 % substancji nierozpuszczalnych w
acetonie

Opis
- Lecytyny: brązowa ciecz lub lepka, półpłynna masa lub proszek

- Hydrolizowane lecytyny: jasnobrązowa do brązowej, lepka ciecz lub pasta

Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność choliny, fosforu

i kwasów tłuszczowych


B. Próba na obecność hydrolizowanej lecytyny
Do zlewki o pojemności 800 ml wlać 500 ml wody (30 °C - 35 °C). Następnie

powoli dodawać 50 ml próbki, stale mieszając. Lecytyna hydrolizowana utworzy
homogenną emulsję. Lecytyna niehydrolizowana utworzy oddzielną masę około
50 g.

Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 2,0 % oznaczony w wyniku suszenia w 105 °C przez 1 godzinę


Substancje nierozpuszczalne w toluenie
Nie więcej niż 0,3 %


Liczba kwasowa
- Lecytyny: nie więcej niż 35 mg wodorotlenku potasu na gram

- Hydrolizowane lecytyny: nie więcej niż 45 mg wodorotlenku potasu na gram

Liczba nadtlenkowa
Równa lub mniejsza niż 10


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
66. E 325 MLECZAN SODU

Definicja


Nazwa chemiczna
Mleczan sodu

2-Hydroksypropionian sodu

Numer wg Europejskiego Spisu

Projekt wstępny

Strona 100 z 100
Substancji Chemicznych
200-772-0


Wzór chemiczny
C3H5NaO3


Masa cząsteczkowa
112,06 (bezwodny)


Analiza
Zawiera nie mniej niż 57 % i nie więcej niż 66 %


Opis
Bezbarwna, przezroczysta ciecz, bezwonna lub o słabym, charakterystycznym

zapachu

Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność mleczanów



B. Dodatni wynik próby na obecność potasu



Czystość



Kwasowość
Nie więcej niż 0,5 % po suszeniu, wyrażona jako kwas mlekowy


pH 20% roztworu wodnego
6,5 do 7,5


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Substancje redukujące
Brak redukcji roztworu Fehlinga


Uwaga:

Niniejsza specyfikacja dotyczy 60 % roztworu wodnego



67. E 326 MLECZAN POTASU

Definicja


Nazwa chemiczna
Mleczan potasu

2-Hydroksypropionian potasu

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
213-631-3


Wzór chemiczny
C3H5O3K


Masa cząsteczkowa
128,17 (bezwodny)


Analiza
Zawiera nie mniej niż 57 % i nie więcej niż 66 %


Opis
Lekko lepka, prawie bezwonna, klarowna ciecz. Bezwonna lub o słabym,

charakterystycznym zapachu

Identyfikacja


A. Spalanie
Spalić roztwór mleczanu potasu do uzyskania popiołu. Popiół jest alkaliczny,

musuje w momencie dodania kwasu

B. Reakcja barwna
Nanieść 2 ml roztworu mleczanu potasu na 5 ml roztworu 1 w 100 katechiny w

kwasie siarkowym. W miejscu kontaktu powstaje ciemnoczerwony kolor

C. Dodatni wynik próby na obecność potasu i mleczanów


Czystość


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 101 z 101
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Kwasowość
Rozpuścić 1 g roztworu mleczanu potasu w 20 ml wody, dodać 3 krople

fenoloftaleiny TS i miareczkować 0,1 N wodorotlenkiem sodu. Nie powinno
zostać zużyte więcej niż 0,2 ml

Substancje redukujące
Mleczan potasu nie powinien redukować roztworu Fehlinga


Uwaga:

Niniejsza specyfikacja dotyczy 60 % roztworu wodnego



68. E 327 MLECZAN WAPNIA

Definicja



Nazwa chemiczna
Dimleczan wapnia

Dimleczan wapnia, wodzian
Sól wapniowa kwasu 2-hydroksypropionowego

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
212-406-7


Wzór chemiczny
(C3H5O2)2Ca x nH2O (n = 0-5)


Masa cząsteczkowa
218,22 (bezwodny)


Analiza
Zawiera nie mniej niż 98 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Prawie bezwonny, biały, krystaliczny proszek lub granulki


Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność mleczanów i wapnia



B. Testy rozpuszczalności
Rozpuszczalny w wodzie i praktycznie nierozpuszczalny w etanolu


Czystość


Ubytek po suszeniu
Oznaczony przez suszenie w 120 °C przez 4 godziny:

- Bezwodny: nie więcej niż 3,0 %
- z 1 cząsteczką wody: nie więcej niż 8,0 %
- z 3 cząsteczkami wody: nie więcej niż 20,0 %
- z 4,5 cząsteczkami wody: nie więcej niż 27,0 %

Kwasowość
Nie więcej niż 0,5 % w przeliczeniu na suchą masę, wyrażona jako kwas mlekowy


Fluorki
Nie więcej niż 30 mg/kg (wyrażone jako fluor)


pH 5 % roztworu
Pomiędzy 6,0 a 8,0


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg


Substancje redukujące
Brak redukcji roztworu Fehlinga



69. E 330 KWAS CYTRYNOWY

Definicja


Nazwa chemiczna
Kwas cytrynowy

Kwas 2-hydroksy-1,2,3-propanotrikarboksylowy
Kwas b-hydroksytrikarbalitykowy
Projekt wstępny

Strona 102 z 102

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
201-069-1


Wzór chemiczny
(a) C6H8O7 (bezwodny)

(b) C6H8O7 x H2O (monowodzian)

Masa cząsteczkowa
(a) 192, 13 (bezwodny)

(b) 210,15 (monowodzian)

Analiza
Kwas cytrynowy może występować w formie bezwodnej lub może zawierać 1

cząsteczkę wody. Kwas cytrynowy zawiera nie mniej niż 99,5 % C6H8O7, w
przeliczeniu na bezwodną masę

Opis
Kwas cytrynowy jest białym lub bezbarwnym, bezwonnym, krystalicznym ciałem

stałym o bardzo kwaśnym smaku. Monowodzian traci wodę krystalizacyjną w
suchym powietrzu

Identyfikacja



A. Testy rozpuszczalności
Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie; dobrze rozpuszczalny w etanolu;

rozpuszczalny w eterze

Czystość


Zawartość wody
Bezwodny kwas cytrynowy zawiera nie więcej niż 0,5 % wody; kwas cytrynowy

w formie monowodzianu zawiera nie więcej niż 8,8 % wody (metoda Karla
Fischera)

Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,05 % po prażeniu w 800 °C ± 25 °C


Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 5 mg/kg


Szczawiany
Nie więcej niż 100 mg/kg, wyrażone jako kwas szczawiowy, po suszeniu


Substancje łatwo ulegające zwęgleniu
1 g sproszkowanej próbki z 10 ml minimum 98 % kwasu siarkowego ogrzewać w

łaźni wodnej o temp. 90 °C, w ciemności, przez 1 godzinę. Nie powinny powstać
żadne zmiany, oprócz co najwyżej jasnobrązowego zabarwienia (Płyn
porównawczy K)


70. E 331 (i) CYTRYNIAN MONOSODOWY

Nazwy synonimowe
Cytrynian monosodowy

Cytrynian sodu, monozasadowy

Definicja


Nazwa chemiczna
Cytrynian monosodowy

Sól monosodowa kwasu 2-hydroksy-1,2,3-propano-trikarboksylowego

Wzór chemiczny
(a) C6H7O7Na (bezwodny)

(b) C6H7O7Na x H2O (monowodzian)

Masa cząsteczkowa
(a) 214,11 (bezwodny)

(b) 232,23 (monowodzian)

Analiza
Zawiera nie mniej niż 99 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Krystaliczny, biały proszek lub bezbarwne kryształy


Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność cytrynianów i sodu



Czystość



Projekt wstępny

Strona 103 z 103
strony : 1 ... 40 ... 46 . [ 47 ] . 48 ... 60 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: