Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
180,25
Analiza
Zawartość C11H16O2 nie mniejsza niż 98,5 %, a izomeru 3-trzeciorzędowego-
butylo-4-hydroksyanisolu nie mniejsza niż 85 %
Opis
Kryształy o barwie białej lub lekko żółtej albo ciało stałe o konsystencji wosku o
lekkim aromatycznym zapachu
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Nierozpuszczalny w wodzie, łatwo rozpuszczalny w etanolu
B. Zakres temperatur topnienia
Pomiędzy 48 °C a 63 °C
C. Reakcja powstawania barw
Pozytywna próba dla grup fenoli
Czystość
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,05 % po spalaniu w 800 ±25 °C
Zanieczyszczenia fenolowe
Nie więcej niż 0,5 %
Absorpcja właściwa E1%1cm
E1%1cm (290 nm) nie mniej niż 190 i nie więcej niż 210
Absorpcja właściwa E1%1cm
E1%1cm (228 nm) nie mniej niż 326 i nie więcej niż 345
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
64. E 321 BUTYLOHYDROKSYTOLUEN (BHT)
Nazwy synonimowe
BHT
Definicja
Nazwa chemiczna
2,6-Ditert-butylo-p-krezol
4-Metylo-2,6-ditertbutylofenol
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
204-881-4
Wzór chemiczny
C15H24O
Masa cząsteczkowa
220,36
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99 %
Opis
Białe, krystaliczne lub w formie płatków ciało stałe, bezwonne lub o
charakterystycznym, mdłym zapachu
Identyfikacja
A. Testy rozpuszczalności
Nierozpuszczalny w wodzie i propan-1,2-diolu. Dobrze rozpuszczalny w etanolu
B. Punkt topnienia
W 70°C
C. Maksimum absorbancji
Absorpcja w zakresie od 230 do 320 nm 2 cm warstwy roztworu 1 w 100.000
bezwodnego etanolu wykazuje maksimum tylko przy 278 nm
Czystość
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,005 %
Zanieczyszczenia fenolowe
Nie więcej niż 0,5 %
Współczynnik absorpcji
E1%1cm (278 nm) nie mniej niż 81 i nie więcej niż 88
E1%1cm w etanolu
Arsen Nie
więcej niż 3 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 99 z 99
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
65. E 322 LECYTYNY
Nazwy synonimowe
Fosfatydy
Fosfolipidy
Definicja
Lecytyny są mieszaninami lub frakcjami fosfatydów otrzymanymi w wyniku
procesów fizycznych ze środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego lub
roślinnego, łącznie z produktami hydrolizy otrzymanymi w wyniku użycia
właściwych, bezpiecznych enzymów. Produkt końcowy nie może wykazywać
oznak pozostałości aktywności enzymów. Lecytyny w środowisku wodnym mogą
być lekko wybielane przy użyciu nadtlenku wodoru. Utlenianie nie może zmieniać
chemicznie fosfatydów lecytynowych.
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
232-307-2
Analiza
- Lecytyny: nie mniej niż 60,0 % substancji nierozpuszczalnych w acetonie
- Hydrolizowane lecytyny: nie mniej niż 56,0 % substancji nierozpuszczalnych w
acetonie
Opis
- Lecytyny: brązowa ciecz lub lepka, półpłynna masa lub proszek
- Hydrolizowane lecytyny: jasnobrązowa do brązowej, lepka ciecz lub pasta
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność choliny, fosforu
i kwasów tłuszczowych
B. Próba na obecność hydrolizowanej lecytyny
Do zlewki o pojemności 800 ml wlać 500 ml wody (30 °C - 35 °C). Następnie
powoli dodawać 50 ml próbki, stale mieszając. Lecytyna hydrolizowana utworzy
homogenną emulsję. Lecytyna niehydrolizowana utworzy oddzielną masę około
50 g.
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 2,0 % oznaczony w wyniku suszenia w 105 °C przez 1 godzinę
Substancje nierozpuszczalne w toluenie
Nie więcej niż 0,3 %
Liczba kwasowa
- Lecytyny: nie więcej niż 35 mg wodorotlenku potasu na gram
- Hydrolizowane lecytyny: nie więcej niż 45 mg wodorotlenku potasu na gram
Liczba nadtlenkowa
Równa lub mniejsza niż 10
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
66. E 325 MLECZAN SODU
Definicja
Nazwa chemiczna
Mleczan sodu
2-Hydroksypropionian sodu
Numer wg Europejskiego Spisu
Projekt wstępny
Strona 100 z 100
Substancji Chemicznych
200-772-0
Wzór chemiczny
C3H5NaO3
Masa cząsteczkowa
112,06 (bezwodny)
Analiza
Zawiera nie mniej niż 57 % i nie więcej niż 66 %
Opis
Bezbarwna, przezroczysta ciecz, bezwonna lub o słabym, charakterystycznym
zapachu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność mleczanów
B. Dodatni wynik próby na obecność potasu
Czystość
Kwasowość
Nie więcej niż 0,5 % po suszeniu, wyrażona jako kwas mlekowy
pH 20% roztworu wodnego
6,5 do 7,5
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Substancje redukujące
Brak redukcji roztworu Fehlinga
Uwaga:
Niniejsza specyfikacja dotyczy 60 % roztworu wodnego
67. E 326 MLECZAN POTASU
Definicja
Nazwa chemiczna
Mleczan potasu
2-Hydroksypropionian potasu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
213-631-3
Wzór chemiczny
C3H5O3K
Masa cząsteczkowa
128,17 (bezwodny)
Analiza
Zawiera nie mniej niż 57 % i nie więcej niż 66 %
Opis
Lekko lepka, prawie bezwonna, klarowna ciecz. Bezwonna lub o słabym,
charakterystycznym zapachu
Identyfikacja
A. Spalanie
Spalić roztwór mleczanu potasu do uzyskania popiołu. Popiół jest alkaliczny,
musuje w momencie dodania kwasu
B. Reakcja barwna
Nanieść 2 ml roztworu mleczanu potasu na 5 ml roztworu 1 w 100 katechiny w
kwasie siarkowym. W miejscu kontaktu powstaje ciemnoczerwony kolor
C. Dodatni wynik próby na obecność potasu i mleczanów
Czystość
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 101 z 101
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Kwasowość
Rozpuścić 1 g roztworu mleczanu potasu w 20 ml wody, dodać 3 krople
fenoloftaleiny TS i miareczkować 0,1 N wodorotlenkiem sodu. Nie powinno
zostać zużyte więcej niż 0,2 ml
Substancje redukujące
Mleczan potasu nie powinien redukować roztworu Fehlinga
Uwaga:
Niniejsza specyfikacja dotyczy 60 % roztworu wodnego
68. E 327 MLECZAN WAPNIA
Definicja
Nazwa chemiczna
Dimleczan wapnia
Dimleczan wapnia, wodzian
Sól wapniowa kwasu 2-hydroksypropionowego
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
212-406-7
Wzór chemiczny
(C3H5O2)2Ca x nH2O (n = 0-5)
Masa cząsteczkowa
218,22 (bezwodny)
Analiza
Zawiera nie mniej niż 98 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Prawie bezwonny, biały, krystaliczny proszek lub granulki
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność mleczanów i wapnia
B. Testy rozpuszczalności
Rozpuszczalny w wodzie i praktycznie nierozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu
Oznaczony przez suszenie w 120 °C przez 4 godziny:
- Bezwodny: nie więcej niż 3,0 %
- z 1 cząsteczką wody: nie więcej niż 8,0 %
- z 3 cząsteczkami wody: nie więcej niż 20,0 %
- z 4,5 cząsteczkami wody: nie więcej niż 27,0 %
Kwasowość
Nie więcej niż 0,5 % w przeliczeniu na suchą masę, wyrażona jako kwas mlekowy
Fluorki
Nie więcej niż 30 mg/kg (wyrażone jako fluor)
pH 5 % roztworu
Pomiędzy 6,0 a 8,0
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 10 mg/kg
Substancje redukujące
Brak redukcji roztworu Fehlinga
69. E 330 KWAS CYTRYNOWY
Definicja
Nazwa chemiczna
Kwas cytrynowy
Kwas 2-hydroksy-1,2,3-propanotrikarboksylowy
Kwas b-hydroksytrikarbalitykowy
Projekt wstępny
Strona 102 z 102
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
201-069-1
Wzór chemiczny
(a) C6H8O7 (bezwodny)
(b) C6H8O7 x H2O (monowodzian)
Masa cząsteczkowa
(a) 192, 13 (bezwodny)
(b) 210,15 (monowodzian)
Analiza
Kwas cytrynowy może występować w formie bezwodnej lub może zawierać 1
cząsteczkę wody. Kwas cytrynowy zawiera nie mniej niż 99,5 % C6H8O7, w
przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Kwas cytrynowy jest białym lub bezbarwnym, bezwonnym, krystalicznym ciałem
stałym o bardzo kwaśnym smaku. Monowodzian traci wodę krystalizacyjną w
suchym powietrzu
Identyfikacja
A. Testy rozpuszczalności
Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie; dobrze rozpuszczalny w etanolu;
rozpuszczalny w eterze
Czystość
Zawartość wody
Bezwodny kwas cytrynowy zawiera nie więcej niż 0,5 % wody; kwas cytrynowy
w formie monowodzianu zawiera nie więcej niż 8,8 % wody (metoda Karla
Fischera)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,05 % po prażeniu w 800 °C ± 25 °C
Arsen
Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 5 mg/kg
Szczawiany
Nie więcej niż 100 mg/kg, wyrażone jako kwas szczawiowy, po suszeniu
Substancje łatwo ulegające zwęgleniu
1 g sproszkowanej próbki z 10 ml minimum 98 % kwasu siarkowego ogrzewać w
łaźni wodnej o temp. 90 °C, w ciemności, przez 1 godzinę. Nie powinny powstać
żadne zmiany, oprócz co najwyżej jasnobrązowego zabarwienia (Płyn
porównawczy K)
70. E 331 (i) CYTRYNIAN MONOSODOWY
Nazwy synonimowe
Cytrynian monosodowy
Cytrynian sodu, monozasadowy
Definicja
Nazwa chemiczna
Cytrynian monosodowy
Sól monosodowa kwasu 2-hydroksy-1,2,3-propano-trikarboksylowego
Wzór chemiczny
(a) C6H7O7Na (bezwodny)
(b) C6H7O7Na x H2O (monowodzian)
Masa cząsteczkowa
(a) 214,11 (bezwodny)
(b) 232,23 (monowodzian)
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Krystaliczny, biały proszek lub bezbarwne kryształy
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność cytrynianów i sodu
Czystość
Projekt wstępny
Strona 103 z 103
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei