Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
7. E 120 KOSZENILA, KWAS KARMINOWY, KARMINY
Definicja
Karminy i kwas karminowy są otrzymywane w wyniku wodnej, wodno-
alkoholowej lub alkoholowej ekstrakcji Koszenili, tj. wysuszonych żeńskich
osobników owadów Dactylopius coccus Costa. Głównym składnikiem barwiącym
jest kwas karminowy. Można uzyskać również laki glinowe kwasu karminowego
(karminów), w których stosunek molowy glinu i kwasu karminowego będzie
wynosił 1:2.
W produktach handlowych składniki barwiące występują w połączeniach z
kationami amonowymi, wapniowymi, potasowymi lub sodowymi, pojedynczo lub
łącznie, te kationy mogą również występować w nadmiarze.
Produkty handlowe mogą również zawierać materiał białkowy pochodzący z
owadów, mogą również zawierać wolne karminiany lub niewielkie ilości
niezwiązanych kationów glinu
Klasa
Antrachinonowe
Numer wg Colour Index
75470
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
Koszenila: 215-680-6; kwas karminowy: 215-023-3; karminy: 215-724-4
Nazwa chemiczna
Kwas 7-b-D-glukopiranozylo-3,5,6,8-tetrahydroksy-1-metylo-9,10-
dioksoantraceno-2-karboksylowy (kwas karminowy);
karmin jest wodzianem chelatu glinowego tego kwasu
Wzór chemiczny
C22H20O13 (kwas karminowy)
Masa cząsteczkowa
492,39 (kwas karminowy)
Analiza
Zawiera nie mniej niż 2,0% kwasu karminowego w ekstraktach zawierających
kwas karminowy, nie mniej niż 50% kwasu karminowego w związkach
chelatowych
Opis
Czerwone do ciemnoczerwonego, kruche ciało stałe lub sypki proszek. Ekstrakty
koszenili są zazwyczaj ciemnoczerwonymi cieczami, ale mogą też występować w
formie wysuszonej w postaci proszku
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w wodnym roztworze amoniaku przy około 518 nm
Maksimum w rozcieńczonym roztworze kwasu chlorowodorowego przy około 494
nm dla kwasu karminowego
Czystość
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
8. E 122 AZORUBINA, KARMOIZYNA
Nazwy synonimowe
CI Czerwień spożywcza 3
Definicja
Azorubina zawiera głównie 4-hydroksy-3-(4-sulfoniano-1-naftylazo)naftaleno-1-
sulfonian disodowy i dodatkowe substancje barwiące, łącznie z chlorkiem sodu
i/albo siarczanem sodu jako głównymi składnikami niebarwnymi.
Azorubina jest opisana jako sól sodowa. Dozwolone są także sole: wapniowa i
potasowa
Klasa
Monoazowe
Projekt wstępny
Strona 24 z 24
Numer wg Colour Index
14720
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
222-657-4
Nazwa chemiczna
4-Hydroksy-3-(4-sulfoniano-1-naftylazo)naftaleno-1-sulfonian disodowy
Wzór chemiczny
C20H12N2Na2O7S2
Masa cząsteczkowa
502,44
Analiza
Zawiera nie mniej niż 85% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól
sodową
E1%1cm 510 przy około 516 nm w roztworze wodnym
Opis
Czerwony do kasztanowatego proszek lub granulki
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 516 nm
B. Roztwór wodny - czerwony
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%
Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 2,0%
Związki organiczne inne niż substancje barwiące:
kwas 4-aminonaftaleno-1-sulfonowy
kwas 4-hydroksynaftaleno-1-sulfonowy
Ogółem nie więcej niż 0,5%
Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)
Substancje ulegające wyekstrahowaniu Eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
9. E 123 AMARANT
Nazwy synonimowe
CI Czerwień spożywcza 9
Definicja
Amarant zawiera głównie 2-hydroksy-1-(4-sulfoniano-1-naftylazo)naftaleno-3,6-
disulfonian trisodowy i dodatkowe substancje barwiące, łącznie z chlorkiem sodu
i/albo siarczanem sodu jako głównymi składnikami niebarwnymi.
Amarant jest opisany jako sól sodowa. Dozwolone są także sole: wapniowa i
potasowa
Klasa
Monoazowe
Numer wg Colour Index
16185
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
213-022-2
Nazwa chemiczna
2-Hydroksy-1-(4-sulfoniano-1-naftylazo)naftaleno-3,6-disulfonian trisodowy
Wzór chemiczny
C20H11N2Na3O10S3
Masa cząsteczkowa
604,48
Analiza
Zawiera nie mniej niż 85% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól
sodową
E1%1cm 440 przy około 520 nm w roztworze wodnym
Projekt wstępny
Strona 25 z 25
Opis
Czerwonawo-brązowy proszek lub granulki
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 520 nm
B. Roztwór wodny - czerwony
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%
Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 3,0%
Związki organiczne inne niż substancje barwiące:
kwas 4-aminonaftaleno-1-sulfonowy
kwas 3-hydroksynaftaleno-2,7-disulfonowy
kwas 6-hydroksynaftaleno-2-sulfonowy
Ogółem nie więcej niż 0,5%
kwas 7-hydroksynaftaleno-1,3-disulfonowy
kwas 7-hydroksynaftaleno-1,3,6-trisulfonowy
Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)
Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów) Nie
więcej niż 40 mg/kg
10. E 124 CZERWIE KOSZENILOWA A, (P S 4R)
Nazwy synonimowe
CI Czerwień spożywcza 7, Nowa Kokcyna
Definicja
Czerwień koszenilowa zawiera głównie 2-hydroksy-1-(4-sulfoniano-1-
naftylazo)naftaleno-6,8-disulfonian trisodowy i dodatkowe substancje barwiące,
łącznie z chlorkiem sodu i/albo siarczanem sodu jako głównymi składnikami
niebarwnymi.
Czerwień koszenilowa jest opisana jako sól sodowa. Dozwolone są także sole:
wapniowa i potasowa
Klasa
Monoazowe
Numer wg Colour Index
16255
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
220-036-2
Nazwa chemiczna
2-Hydroksy-1-(4-sulfoniano-1-naftylazo)naftaleno-6,8-disulfonian trisodowy
Wzór chemiczny
C20H11N2Na3O10S3
Masa cząsteczkowa
604,48
Analiza
Zawiera nie mniej niż 80% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól
sodową.
E1%1cm 430 przy około 505 nm w roztworze wodnym
Opis
Czerwonawy proszek lub granulki
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 505 nm
B. Roztwór wodny - czerwony
Czystość
Projekt wstępny
Strona 26 z 26
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%
Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 1,0%
Związki organiczne inne niż substancje barwiące:
kwas 4-aminonaftaleno-1-sulfonowy
kwas 7-hydroksynaftaleno-1,3-disulfonowy
kwas 3-hydroksynaftaleno-2,7-disulfonowy
Ogółem nie więcej niż 0,5%
kwas 6-hydroksynaftaleno-2-sulfonowy
kwas 7-hydroksynaftaleno-1,3,6-trisulfonowy
Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)
Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
11. E 127 ERYTROZYNA
Nazwy synonimowe
CI Czerwień spożywcza 14
Definicja
Erytrozyna zawiera głównie monowodzian 2-(2,4,5,7-tetrajodo-3-oksydo-6-
oksoksanten-9-yl)benzoesanu disodowego i dodatkowe substancje barwiące,
łącznie z wodą, chlorkiem sodu i/albo siarczanem sodu jako głównymi składnikami
niebarwnymi.
Erytrozyna jest opisana jako sól sodowa. Dozwolone są także sole: wapniowa i
potasowa
Klasa
Ksantenowe
Numer wg Colour Index
45430
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
240-474-8
Nazwa chemiczna
Monowodzian 2-(2,4,5,7-tetrajodo-3-oksydo-6-oksoksanten-9-yl)benzoesanu
disodowego
Wzór chemiczny
C20H6I4Na2O5H2O
Masa cząsteczkowa
897,88
Analiza
Zawiera nie mniej niż 87% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na
bezwodną sól sodową
E1%1cm 1.100 przy około 526 nm w wodnym roztworze o pH 7
Opis
Czerwony proszek lub granulki
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 526 nm i pH 7
B. Roztwór wodny - czerwony
Czystość
Nieorganiczne jodki w przeliczeniu na jodek sodu
Nie więcej niż 0,1%
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%
Dodatkowe substancje barwiące (z wyjątkiem fluoresceiny)
Nie więcej niż 4,0%
Projekt wstępny
Strona 27 z 27
Fluoresceina
Nie więcej niż 20 mg/kg
Związki organiczne inne niż substancje barwiące:
Trijodorezorcynol
Nie więcej niż 0,2%
kwas 2-(2,4-dihydroksy-3,5- dijodobenzoilo) benzoesowy
Nie więcej niż 0,2%
Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Z roztworu o pH 7-8 nie więcej niż 0,2%
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
Laki glinowe
Metoda dla substancji nierozpuszczalnych w kwasie chlorowodorowym nie
znajduje zastosowania. Ten parametr zastąpiono wymaganiami odnośnie substancji
nierozpuszczalnych w wodorotlenku sodu, których nie może być więcej niż 0,5%,
tylko dla tego barwnika
12. E 129 CZERWIE ALLURA AC
Nazwy synonimowe
CI Czerwień spożywcza 17
Definicja
Czerwień Allura AC zawiera głównie 2-hydroksy-1-(2-metoksy-5-metylo-4-
sulfonianofenylazo)naftaleno-6-sulfonian disodowy i dodatkowe substancje
barwiące, łącznie z chlorkiem sodu i/albo siarczanem sodu jako głównymi
składnikami niebarwnymi. Czerwień Allura AC jest opisana jako sól sodowa.
Dozwolone są także sole: wapniowa i potasowa
Klasa
Monoazowe
Numer wg Colour Index
16035
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
247-368-0
Nazwa chemiczna
2-Hydroksy-1-(2-metoksy-5-metylo-4-sulfonianofenylazo)naftaleno-6-sulfonian
disodowy
Wzór chemiczny
C18H14N2Na2O8S2
Masa cząsteczkowa
496,42
Analiza
Zawiera nie mniej niż 85% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól
sodową
E1%1cm 540 przy około 504 nm w roztworze wodnym o pH 7
Opis
Ciemnoczerwony proszek lub granulki
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 504 nm
B. Roztwór wodny - czerwony
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%
Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 3,0%
Związki organiczne inne niż substancje barwiące:
sól sodowa kwasu 6-hydroksy-2-naftalenosulfonowego
Nie więcej niż 0,3 %
kwas 4-amino-5-metoksy-2-metylo-benzenosulfonowy
Nie więcej niż 0,2 %
Projekt wstępny
Strona 28 z 28
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei