eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2



Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
7. E 120 KOSZENILA, KWAS KARMINOWY, KARMINY

Definicja
Karminy i kwas karminowy są otrzymywane w wyniku wodnej, wodno-

alkoholowej lub alkoholowej ekstrakcji Koszenili, tj. wysuszonych żeńskich
osobników owadów Dactylopius coccus Costa. Głównym składnikiem barwiącym
jest kwas karminowy. Można uzyskać również laki glinowe kwasu karminowego
(karminów), w których stosunek molowy glinu i kwasu karminowego będzie
wynosił 1:2.
W produktach handlowych składniki barwiące występują w połączeniach z
kationami amonowymi, wapniowymi, potasowymi lub sodowymi, pojedynczo lub
łącznie, te kationy mogą również występować w nadmiarze.
Produkty handlowe mogą również zawierać materiał białkowy pochodzący z
owadów, mogą również zawierać wolne karminiany lub niewielkie ilości
niezwiązanych kationów glinu

Klasa
Antrachinonowe


Numer wg Colour Index
75470


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
Koszenila: 215-680-6; kwas karminowy: 215-023-3; karminy: 215-724-4


Nazwa chemiczna
Kwas 7-b-D-glukopiranozylo-3,5,6,8-tetrahydroksy-1-metylo-9,10-

dioksoantraceno-2-karboksylowy (kwas karminowy);
karmin jest wodzianem chelatu glinowego tego kwasu

Wzór chemiczny
C22H20O13 (kwas karminowy)


Masa cząsteczkowa
492,39 (kwas karminowy)


Analiza
Zawiera nie mniej niż 2,0% kwasu karminowego w ekstraktach zawierających

kwas karminowy, nie mniej niż 50% kwasu karminowego w związkach
chelatowych

Opis
Czerwone do ciemnoczerwonego, kruche ciało stałe lub sypki proszek. Ekstrakty

koszenili są zazwyczaj ciemnoczerwonymi cieczami, ale mogą też występować w
formie wysuszonej w postaci proszku

Identyfikacja



A. Spektrometria
Maksimum w wodnym roztworze amoniaku przy około 518 nm

Maksimum w rozcieńczonym roztworze kwasu chlorowodorowego przy około 494
nm dla kwasu karminowego

Czystość



Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg



8. E 122 AZORUBINA, KARMOIZYNA

Nazwy synonimowe
CI Czerwień spożywcza 3


Definicja
Azorubina zawiera głównie 4-hydroksy-3-(4-sulfoniano-1-naftylazo)naftaleno-1-

sulfonian disodowy i dodatkowe substancje barwiące, łącznie z chlorkiem sodu
i/albo siarczanem sodu jako głównymi składnikami niebarwnymi.
Azorubina jest opisana jako sól sodowa. Dozwolone są także sole: wapniowa i
potasowa

Klasa
Monoazowe


Projekt wstępny

Strona 24 z 24
Numer wg Colour Index
14720


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
222-657-4


Nazwa chemiczna
4-Hydroksy-3-(4-sulfoniano-1-naftylazo)naftaleno-1-sulfonian disodowy


Wzór chemiczny
C20H12N2Na2O7S2


Masa cząsteczkowa
502,44


Analiza
Zawiera nie mniej niż 85% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól

sodową
E1%1cm 510 przy około 516 nm w roztworze wodnym

Opis
Czerwony do kasztanowatego proszek lub granulki


Identyfikacja



A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 516 nm


B. Roztwór wodny - czerwony



Czystość



Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%


Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 2,0%


Związki organiczne inne niż substancje barwiące:



kwas 4-aminonaftaleno-1-sulfonowy

kwas 4-hydroksynaftaleno-1-sulfonowy
Ogółem nie więcej niż 0,5%


Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)


Substancje ulegające wyekstrahowaniu Eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg



9. E 123 AMARANT

Nazwy synonimowe
CI Czerwień spożywcza 9


Definicja
Amarant zawiera głównie 2-hydroksy-1-(4-sulfoniano-1-naftylazo)naftaleno-3,6-

disulfonian trisodowy i dodatkowe substancje barwiące, łącznie z chlorkiem sodu
i/albo siarczanem sodu jako głównymi składnikami niebarwnymi.
Amarant jest opisany jako sól sodowa. Dozwolone są także sole: wapniowa i
potasowa

Klasa
Monoazowe


Numer wg Colour Index
16185


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
213-022-2


Nazwa chemiczna
2-Hydroksy-1-(4-sulfoniano-1-naftylazo)naftaleno-3,6-disulfonian trisodowy


Wzór chemiczny
C20H11N2Na3O10S3


Masa cząsteczkowa
604,48


Analiza
Zawiera nie mniej niż 85% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól

sodową
E1%1cm 440 przy około 520 nm w roztworze wodnym

Projekt wstępny

Strona 25 z 25
Opis
Czerwonawo-brązowy proszek lub granulki


Identyfikacja


A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 520 nm


B. Roztwór wodny - czerwony



Czystość



Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%
Dodatkowe substancje barwiące


Nie więcej niż 3,0%

Związki organiczne inne niż substancje barwiące:



kwas 4-aminonaftaleno-1-sulfonowy

kwas 3-hydroksynaftaleno-2,7-disulfonowy

kwas 6-hydroksynaftaleno-2-sulfonowy
Ogółem nie więcej niż 0,5%
kwas 7-hydroksynaftaleno-1,3-disulfonowy

kwas 7-hydroksynaftaleno-1,3,6-trisulfonowy



Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)


Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów) Nie
więcej niż 40 mg/kg


10. E 124 CZERWIE KOSZENILOWA A, (P S 4R)

Nazwy synonimowe
CI Czerwień spożywcza 7, Nowa Kokcyna


Definicja
Czerwień koszenilowa zawiera głównie 2-hydroksy-1-(4-sulfoniano-1-

naftylazo)naftaleno-6,8-disulfonian trisodowy i dodatkowe substancje barwiące,
łącznie z chlorkiem sodu i/albo siarczanem sodu jako głównymi składnikami
niebarwnymi.
Czerwień koszenilowa jest opisana jako sól sodowa. Dozwolone są także sole:
wapniowa i potasowa

Klasa
Monoazowe


Numer wg Colour Index
16255


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
220-036-2


Nazwa chemiczna
2-Hydroksy-1-(4-sulfoniano-1-naftylazo)naftaleno-6,8-disulfonian trisodowy


Wzór chemiczny
C20H11N2Na3O10S3


Masa cząsteczkowa
604,48


Analiza
Zawiera nie mniej niż 80% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól

sodową.
E1%1cm 430 przy około 505 nm w roztworze wodnym

Opis
Czerwonawy proszek lub granulki


Identyfikacja



A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 505 nm


B. Roztwór wodny - czerwony



Czystość

Projekt wstępny

Strona 26 z 26


Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%


Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 1,0%


Związki organiczne inne niż substancje barwiące:



kwas 4-aminonaftaleno-1-sulfonowy

kwas 7-hydroksynaftaleno-1,3-disulfonowy

kwas 3-hydroksynaftaleno-2,7-disulfonowy
Ogółem nie więcej niż 0,5%
kwas 6-hydroksynaftaleno-2-sulfonowy

kwas 7-hydroksynaftaleno-1,3,6-trisulfonowy



Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)


Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
11. E 127 ERYTROZYNA

Nazwy synonimowe
CI Czerwień spożywcza 14


Definicja
Erytrozyna zawiera głównie monowodzian 2-(2,4,5,7-tetrajodo-3-oksydo-6-

oksoksanten-9-yl)benzoesanu disodowego i dodatkowe substancje barwiące,
łącznie z wodą, chlorkiem sodu i/albo siarczanem sodu jako głównymi składnikami
niebarwnymi.
Erytrozyna jest opisana jako sól sodowa. Dozwolone są także sole: wapniowa i
potasowa

Klasa
Ksantenowe


Numer wg Colour Index
45430


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
240-474-8


Nazwa chemiczna
Monowodzian 2-(2,4,5,7-tetrajodo-3-oksydo-6-oksoksanten-9-yl)benzoesanu

disodowego

Wzór chemiczny
C20H6I4Na2O5H2O


Masa cząsteczkowa
897,88


Analiza
Zawiera nie mniej niż 87% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na

bezwodną sól sodową

E1%1cm 1.100 przy około 526 nm w wodnym roztworze o pH 7

Opis
Czerwony proszek lub granulki


Identyfikacja



A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 526 nm i pH 7


B. Roztwór wodny - czerwony



Czystość



Nieorganiczne jodki w przeliczeniu na jodek sodu
Nie więcej niż 0,1%


Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%


Dodatkowe substancje barwiące (z wyjątkiem fluoresceiny)
Nie więcej niż 4,0%


Projekt wstępny

Strona 27 z 27
Fluoresceina
Nie więcej niż 20 mg/kg


Związki organiczne inne niż substancje barwiące:



Trijodorezorcynol
Nie więcej niż 0,2%


kwas 2-(2,4-dihydroksy-3,5- dijodobenzoilo) benzoesowy
Nie więcej niż 0,2%


Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Z roztworu o pH 7-8 nie więcej niż 0,2%


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg


Laki glinowe
Metoda dla substancji nierozpuszczalnych w kwasie chlorowodorowym nie

znajduje zastosowania. Ten parametr zastąpiono wymaganiami odnośnie substancji
nierozpuszczalnych w wodorotlenku sodu, których nie może być więcej niż 0,5%,
tylko dla tego barwnika



12. E 129 CZERWIE ALLURA AC

Nazwy synonimowe
CI Czerwień spożywcza 17


Definicja
Czerwień Allura AC zawiera głównie 2-hydroksy-1-(2-metoksy-5-metylo-4-

sulfonianofenylazo)naftaleno-6-sulfonian disodowy i dodatkowe substancje
barwiące, łącznie z chlorkiem sodu i/albo siarczanem sodu jako głównymi
składnikami niebarwnymi. Czerwień Allura AC jest opisana jako sól sodowa.


Dozwolone są także sole: wapniowa i potasowa


Klasa
Monoazowe


Numer wg Colour Index
16035


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
247-368-0


Nazwa chemiczna
2-Hydroksy-1-(2-metoksy-5-metylo-4-sulfonianofenylazo)naftaleno-6-sulfonian

disodowy

Wzór chemiczny
C18H14N2Na2O8S2


Masa cząsteczkowa
496,42


Analiza
Zawiera nie mniej niż 85% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól

sodową
E1%1cm 540 przy około 504 nm w roztworze wodnym o pH 7

Opis
Ciemnoczerwony proszek lub granulki


Identyfikacja



A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 504 nm


B. Roztwór wodny - czerwony


Czystość



Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%


Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 3,0%


Związki organiczne inne niż substancje barwiące:



sól sodowa kwasu 6-hydroksy-2-naftalenosulfonowego
Nie więcej niż 0,3 %


kwas 4-amino-5-metoksy-2-metylo-benzenosulfonowy
Nie więcej niż 0,2 %
Projekt wstępny

Strona 28 z 28
strony : 1 ... 20 ... 31 . [ 32 ] . 33 ... 40 ... 80 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: