eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

rozpuszczalniki: octan etylu, aceton, dwutlenek węgla, dichlorometan, n-butanol,
metanol, etanol, heksan

Klasa
Dicynamoilometanowe


Numer wg Colour Index
75300


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
207-280-5


Nazwa chemiczna
I 1,7-Bis(4-hydroksy-3-metoksyfenylo)- hepta-1,6-dien-3,5-dion

II 1-(4-Hydroksyfenylo)-7-(4-hydroksy-3-metoksyfenylo) hepta-l,6-dien-3,5-dion
III 1,7-Bis(4-hydroksyfenylo)hepta-1,6-dien-3,5-dion

Wzór chemiczny
I C21H20O6

II C20H18O5
III C19H16O4

Masa cząsteczkowa
I. 368,39 II. 338,39 III. 308,39


Analiza
Zawiera nie mniej niż 90 % substancji barwiących ogółem E1%1cm 1.607 przy około 426

nm w etanolu

Opis
Pomarańczowożółty proszek


Identyfikacja



A. Spektrometria
Maksimum w etanolu przy około 426 nm


B. Zakres temperatur topnienia
179-182 °C


Czystość


Pozostałości rozpuszczalników
Octan etylu

Aceton
n-butanol Nie więcej niż 50 mg/kg,
Metanol pojedynczo lub łącznie
Etanol
Heksan


Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
2. E 101(i) RYBOFLAWINA

Nazwy synonimowe
Laktoflawina


Klasa
Izoalloksazyna


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji
201-507-1
Chemicznych


Nazwa chemiczna
7,8-Dimetylo-10-(D-rybo-2,3,4,5-tetrahydroksypentylo)-benzo(g)pterydyno-2,4(3H, 10H)-dion

7,8-dimetylo-10-(1'-D-rybitylo)izoalloksazyna

Wzór chemiczny
C17H20N4O6


Masa cząsteczkowa
376,37


Analiza
Zawiera nie mniej niż 98% w bezwodnej masie

E1%1cm 328 przy około 444 nm w roztworze wodnym


Opis
Krystaliczny proszek żółty do pomarańczowożółtego o słabym zapachu


Projekt wstępny

Strona 19 z 19
Identyfikacja



A. Spektrometria
Stosunek A375/A267 jest pomiędzy 0,31 i 0,33 w roztworze

Stosunek A444/A267 jest pomiędzy 0,36 i 0,39 wodnym


Maksimum w wodzie przy około 375 nm


B. Skręcalność właściwa
[α]20D pomiędzy -115° i -140° w 0,05 N roztworze wodorotlenku sodu


Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 1,5% po suszeniu przez 4 godz. w 105 °C


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %


Pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 100 mg/kg (w przeliczeniu na anilinę)


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
3. E 101(ii) RYBOFLAWINY-5'-FOSFORAN

Nazwy synonimowe
Ryboflawiny-5 fosforan sodu


Definicja
Niniejsza specyfikacja znajduje zastosowanie do ryboflawiny -5 fosforanu łącznie z niewielkimi

ilościami wolnej ryboflawiny i difosforanu ryboflawiny

Klasa
Izoalloksazyna


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji
204-988-6
Chemicznych


Nazwa chemiczna
Monosodowy fosforan (2R,3R,4S)-5-(3')10'-dihydro-7',8'-dimetylo-2',4'-diokso-10'-

benzo[g]pterydynylo)2,3,4-trihydroksypentylu
monosodowa sól 5'-monofosforanowego estru ryboflawiny

Wzór chemiczny
Diwodzian: C17H20N4NaO9P x 2H2O

Bezwodny: C17H20N4NaO9P

Masa cząsteczkowa
541,36


Analiza
Zawiera nie mniej niż 95% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na C17H20N4NaO9P x

2H2O
E1%1cm 250 przy około 375 nm w roztworze wodnym

Opis
ółty do pomarańczowego krystaliczny, higroskopijny proszek o słabym zapachu i gorzkim

smaku

Identyfikacja



A. Spektrometria
Stosunek A375/A267 jest pomiędzy 0,30 i 0,34 w roztworze

Stosunek A444/A267 jest pomiędzy 0,35 i 0,40 wodnym


Maksimum w wodzie przy około 375 nm


B. Skręcalność właściwa
[α]20D pomiędzy +38° i +42° w 5 molowym roztworze HCl


Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 8% (100 °C , 5 godz. w próżni nad P2O5) dla diwodzianu


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 25 %


Fosfor nieorganiczny
Nie więcej niż 1,0% (w przeliczeniu na PO4 w bezwodnej masie)


Projekt wstępny

Strona 20 z 20
Dodatkowe substancje barwiące
Wolna ryboflawina: Nie więcej niż 6%

Difosforan ryboflawiny: Nie więcej niż 6%

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 70 mg/kg (w przeliczeniu na anilinę)


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
4. E 102 TARTRAZYNA

Nazwy synonimowe
CI ółcień spożywcza 4


Definicja
Tartrazyna składa się głównie z 5-hydroksy-1(4-sulfonianofenylo)-4-(4-

sulfonianofenylazo)-H-pirazolo-3-karboksylanu trisodowego i dodatkowych
substancji barwiących, łącznie z chlorkiem sodu lub siarczanem sodu jako głównymi
składnikami niebarwnymi. Tartrazyna jest opisana jako sól sodowa. Dozwolone są
również jej sole: wapniowa i potasowa

Klasa
Monoazowe


Numer wg Colour Index
19140


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
217-699-5


Nazwa chemiczna
5-Hydroksy-1(4-sulfonianofenylo)-4-(4-sulfonianofenylazo)-H-pirazolo-3-

karboksylan trisodowy

Wzór chemiczny
C16H9N4Na3O9S2


Masa cząsteczkowa
534,37


Analiza
Zawiera nie mniej niż 85 % substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól

sodową

E1%1cm 530 przy około 426 nm w roztworze wodnym

Opis
Jasnopomarańczowy proszek lub granulki


Identyfikacja



A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 426 nm


B. Roztwór wodny - żółty


Czystość



Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%


Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 1,0%


Związki organiczne inne niż substancje barwiące:



kwas 4-hydrazynobenzenosulfonowy

kwas 4-aminobenzeno-1-sulfonowy

kwas 5-okso-1-(4-sulfofenylo)-2-pirazolino-3-karboksylowy

4,4'-diazoaminodi(benzenosulfonowy kwas)
Ogółem nie więcej niż 0,5%
kwas tetrahydroksybursztynowy
Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)


Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 21 z 21
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
5. E
104 ÓŁCIE CHINOLINOWA

Nazwy synonimowe
CI ółcień spożywcza 13


Definicja
ółcień chinolinowa jest otrzymywana w wyniku sulfonowania 2-(2-chinolilo)

indan-1,3-dionu. ółcień chinolinowa składa się zasadniczo z soli sodowych
mieszaniny disulfonianów (głównie), monosulfonianów i trisulfonianów ww.
związku i dodatkowych substancji barwiących, łącznie z chlorkiem sodu lub
siarczanem sodu jako głównymi składnikami niebarwnymi.
ółcień chinolinowa jest opisana jako sól sodowa.
Dozwolone są również sole: wapniowa i potasowa

Klasa
Chinoftalon


Numer wg Colour Index
47005


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
305-897-5


Nazwa chemiczna
Sól disodowa disulfonianów 2-(2-chinolilo) indan-1,3-dionu (główny składnik)


Wzór chemiczny
C18H9N Na2O8S2 (główny składnik)


Masa cząsteczkowa
477,38 (główny składnik)


Analiza
Zawiera nie mniej niż 70 % substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól

sodową

ółcień chinolinowa powinna mieć następujący skład w odniesieniu do
wszystkich obecnych substancji barwiących:
-powinno być nie mniej niż 80% soli disodowej disulfonianów 2-(2-chinolilo)
indan-1,3-dionu
-powinno być nie więcej niż 15% soli sodowej monosulfonianów 2-(2-chinolilo)
indan-1,3-dionu
-powinno być nie więcej niż 7% soli trisodowej trisulfonianu 2-(2-chinolilo)
indan-1,3-dionu E1%1cm 865 (głównego składnika) przy około 411 nm w wodnym
roztworze kwasu octowego

Opis
ółty proszek lub granulki


Identyfikacja



A. Spektrometria
Maksimum w wodnym roztworze kwasu octowego o pH 5, przy około 411 nm


B. Roztwór wodny - żółty


Czystość



Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%


Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 4,0%


Związki organiczne inne niż substancje barwiące:



2-metylochinolina

kwas 2-metylochinolinosulfonowy kwas ftalowy

2,6-dimetylochinolina
Ogółem nie więcej niż 0,5%
kwas 2,6-dimetylochinolinosulfonowy
2-(2-chinolilo)indan-1,3-dion
Nie więcej niż 4 mg/kg


Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)


Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych


Projekt wstępny

Strona 22 z 22
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
6. E
110 ÓŁCIE POMARA CZOWA FCF

Nazwy synonimowe
CI ółcień spożywcza 3, ółcień pomarańczowa S


Definicja
ółcień pomarańczowa FCF zawiera głównie 2-hydroksy-1-(4-

sulfonianofenylazo)naftaleno-6-sulfonian disodowy i dodatkowe substancje
barwiące, łącznie z chlorkiem sodu i/albo siarczanem sodu jako głównymi
składnikami niebarwnymi.
ółcień pomarańczowa FCF opisana jest jako sól sodowa. Dozwolone są także
sole: wapniowa i potasowa

Klasa
Monoazowe


Numer wg Colour Index
15985


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
220-491-7


Nazwa chemiczna
2-Hydroksy-1-(4-sulfonianofenylazo)naftaleno-6-sulfonian disodowy


Wzór chemiczny
C16H10N2Na2O7S2


Masa cząsteczkowa
452,37


Analiza
Zawiera nie mniej niż 85% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól

sodową
E1%1cm 555 przy około 485 nm w wodnym roztworze o pH 7

Opis
Pomarańczowoczerwony proszek lub granulki


Identyfikacja



A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 485 nm i pH 7


B. Roztwór wodny - pomarańczowy



Czystość



Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%


Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 5,0%


1-(fenylazo)-2-naftol (Sudan I)
Nie więcej niż 0,5 mg/kg


Składniki organiczne inne niż substancje barwiące:



kwas 4-aminobenzeno-1-sulfonowy

kwas 3-hydroksynaftaleno-2,7-disulfonowy

kwas 6-hydroksynaftaleno-2-sulfonowy
Ogółem nie więcej niż 0,5%
kwas 7-hydroksynaftaleno-1,3-disulfonowy
4,4'-diazoaminodi(benzenosulfonowy kwas)
6,6'-oksydi(naftaleno-2-sulfonowy kwas)
Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)


Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg


Rtęć Nie
więcej niż 1 mg/kg
Projekt wstępny

Strona 23 z 23
strony : 1 ... 20 ... 30 . [ 31 ] . 32 ... 40 ... 80 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: