Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
metanol, etanol, heksan
Klasa
Dicynamoilometanowe
Numer wg Colour Index
75300
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
207-280-5
Nazwa chemiczna
I 1,7-Bis(4-hydroksy-3-metoksyfenylo)- hepta-1,6-dien-3,5-dion
II 1-(4-Hydroksyfenylo)-7-(4-hydroksy-3-metoksyfenylo) hepta-l,6-dien-3,5-dion
III 1,7-Bis(4-hydroksyfenylo)hepta-1,6-dien-3,5-dion
Wzór chemiczny
I C21H20O6
II C20H18O5
III C19H16O4
Masa cząsteczkowa
I. 368,39 II. 338,39 III. 308,39
Analiza
Zawiera nie mniej niż 90 % substancji barwiących ogółem E1%1cm 1.607 przy około 426
nm w etanolu
Opis
Pomarańczowożółty proszek
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w etanolu przy około 426 nm
B. Zakres temperatur topnienia
179-182 °C
Czystość
Pozostałości rozpuszczalników
Octan etylu
Aceton
n-butanol Nie więcej niż 50 mg/kg,
Metanol pojedynczo lub łącznie
Etanol
Heksan
Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
2. E 101(i) RYBOFLAWINA
Nazwy synonimowe
Laktoflawina
Klasa
Izoalloksazyna
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji
201-507-1
Chemicznych
Nazwa chemiczna
7,8-Dimetylo-10-(D-rybo-2,3,4,5-tetrahydroksypentylo)-benzo(g)pterydyno-2,4(3H, 10H)-dion
7,8-dimetylo-10-(1'-D-rybitylo)izoalloksazyna
Wzór chemiczny
C17H20N4O6
Masa cząsteczkowa
376,37
Analiza
Zawiera nie mniej niż 98% w bezwodnej masie
E1%1cm 328 przy około 444 nm w roztworze wodnym
Opis
Krystaliczny proszek żółty do pomarańczowożółtego o słabym zapachu
Projekt wstępny
Strona 19 z 19
Identyfikacja
A. Spektrometria
Stosunek A375/A267 jest pomiędzy 0,31 i 0,33 w roztworze
Stosunek A444/A267 jest pomiędzy 0,36 i 0,39 wodnym
Maksimum w wodzie przy około 375 nm
B. Skręcalność właściwa
[α]20D pomiędzy -115° i -140° w 0,05 N roztworze wodorotlenku sodu
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 1,5% po suszeniu przez 4 godz. w 105 °C
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 100 mg/kg (w przeliczeniu na anilinę)
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
3. E 101(ii) RYBOFLAWINY-5'-FOSFORAN
Nazwy synonimowe
Ryboflawiny-5 fosforan sodu
Definicja
Niniejsza specyfikacja znajduje zastosowanie do ryboflawiny -5 fosforanu łącznie z niewielkimi
ilościami wolnej ryboflawiny i difosforanu ryboflawiny
Klasa
Izoalloksazyna
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji
204-988-6
Chemicznych
Nazwa chemiczna
Monosodowy fosforan (2R,3R,4S)-5-(3')10'-dihydro-7',8'-dimetylo-2',4'-diokso-10'-
benzo[g]pterydynylo)2,3,4-trihydroksypentylu
monosodowa sól 5'-monofosforanowego estru ryboflawiny
Wzór chemiczny
Diwodzian: C17H20N4NaO9P x 2H2O
Bezwodny: C17H20N4NaO9P
Masa cząsteczkowa
541,36
Analiza
Zawiera nie mniej niż 95% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na C17H20N4NaO9P x
2H2O
E1%1cm 250 przy około 375 nm w roztworze wodnym
Opis
ółty do pomarańczowego krystaliczny, higroskopijny proszek o słabym zapachu i gorzkim
smaku
Identyfikacja
A. Spektrometria
Stosunek A375/A267 jest pomiędzy 0,30 i 0,34 w roztworze
Stosunek A444/A267 jest pomiędzy 0,35 i 0,40 wodnym
Maksimum w wodzie przy około 375 nm
B. Skręcalność właściwa
[α]20D pomiędzy +38° i +42° w 5 molowym roztworze HCl
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 8% (100 °C , 5 godz. w próżni nad P2O5) dla diwodzianu
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 25 %
Fosfor nieorganiczny
Nie więcej niż 1,0% (w przeliczeniu na PO4 w bezwodnej masie)
Projekt wstępny
Strona 20 z 20
Dodatkowe substancje barwiące
Wolna ryboflawina: Nie więcej niż 6%
Difosforan ryboflawiny: Nie więcej niż 6%
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 70 mg/kg (w przeliczeniu na anilinę)
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
4. E 102 TARTRAZYNA
Nazwy synonimowe
CI ółcień spożywcza 4
Definicja
Tartrazyna składa się głównie z 5-hydroksy-1(4-sulfonianofenylo)-4-(4-
sulfonianofenylazo)-H-pirazolo-3-karboksylanu trisodowego i dodatkowych
substancji barwiących, łącznie z chlorkiem sodu lub siarczanem sodu jako głównymi
składnikami niebarwnymi. Tartrazyna jest opisana jako sól sodowa. Dozwolone są
również jej sole: wapniowa i potasowa
Klasa
Monoazowe
Numer wg Colour Index
19140
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
217-699-5
Nazwa chemiczna
5-Hydroksy-1(4-sulfonianofenylo)-4-(4-sulfonianofenylazo)-H-pirazolo-3-
karboksylan trisodowy
Wzór chemiczny
C16H9N4Na3O9S2
Masa cząsteczkowa
534,37
Analiza
Zawiera nie mniej niż 85 % substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól
sodową
E1%1cm 530 przy około 426 nm w roztworze wodnym
Opis
Jasnopomarańczowy proszek lub granulki
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 426 nm
B. Roztwór wodny - żółty
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%
Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 1,0%
Związki organiczne inne niż substancje barwiące:
kwas 4-hydrazynobenzenosulfonowy
kwas 4-aminobenzeno-1-sulfonowy
kwas 5-okso-1-(4-sulfofenylo)-2-pirazolino-3-karboksylowy
4,4'-diazoaminodi(benzenosulfonowy kwas)
Ogółem nie więcej niż 0,5%
kwas tetrahydroksybursztynowy
Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)
Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 21 z 21
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
5. E
104 ÓŁCIE CHINOLINOWA
Nazwy synonimowe
CI ółcień spożywcza 13
Definicja
ółcień chinolinowa jest otrzymywana w wyniku sulfonowania 2-(2-chinolilo)
indan-1,3-dionu. ółcień chinolinowa składa się zasadniczo z soli sodowych
mieszaniny disulfonianów (głównie), monosulfonianów i trisulfonianów ww.
związku i dodatkowych substancji barwiących, łącznie z chlorkiem sodu lub
siarczanem sodu jako głównymi składnikami niebarwnymi.
ółcień chinolinowa jest opisana jako sól sodowa.
Dozwolone są również sole: wapniowa i potasowa
Klasa
Chinoftalon
Numer wg Colour Index
47005
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
305-897-5
Nazwa chemiczna
Sól disodowa disulfonianów 2-(2-chinolilo) indan-1,3-dionu (główny składnik)
Wzór chemiczny
C18H9N Na2O8S2 (główny składnik)
Masa cząsteczkowa
477,38 (główny składnik)
Analiza
Zawiera nie mniej niż 70 % substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól
sodową
ółcień chinolinowa powinna mieć następujący skład w odniesieniu do
wszystkich obecnych substancji barwiących:
-powinno być nie mniej niż 80% soli disodowej disulfonianów 2-(2-chinolilo)
indan-1,3-dionu
-powinno być nie więcej niż 15% soli sodowej monosulfonianów 2-(2-chinolilo)
indan-1,3-dionu
-powinno być nie więcej niż 7% soli trisodowej trisulfonianu 2-(2-chinolilo)
indan-1,3-dionu E1%1cm 865 (głównego składnika) przy około 411 nm w wodnym
roztworze kwasu octowego
Opis
ółty proszek lub granulki
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w wodnym roztworze kwasu octowego o pH 5, przy około 411 nm
B. Roztwór wodny - żółty
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%
Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 4,0%
Związki organiczne inne niż substancje barwiące:
2-metylochinolina
kwas 2-metylochinolinosulfonowy kwas ftalowy
2,6-dimetylochinolina
Ogółem nie więcej niż 0,5%
kwas 2,6-dimetylochinolinosulfonowy
2-(2-chinolilo)indan-1,3-dion
Nie więcej niż 4 mg/kg
Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)
Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych
Projekt wstępny
Strona 22 z 22
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (wyrażone jako ołów)
Nie więcej niż 40 mg/kg
6. E
110 ÓŁCIE POMARA CZOWA FCF
Nazwy synonimowe
CI ółcień spożywcza 3, ółcień pomarańczowa S
Definicja
ółcień pomarańczowa FCF zawiera głównie 2-hydroksy-1-(4-
sulfonianofenylazo)naftaleno-6-sulfonian disodowy i dodatkowe substancje
barwiące, łącznie z chlorkiem sodu i/albo siarczanem sodu jako głównymi
składnikami niebarwnymi.
ółcień pomarańczowa FCF opisana jest jako sól sodowa. Dozwolone są także
sole: wapniowa i potasowa
Klasa
Monoazowe
Numer wg Colour Index
15985
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
220-491-7
Nazwa chemiczna
2-Hydroksy-1-(4-sulfonianofenylazo)naftaleno-6-sulfonian disodowy
Wzór chemiczny
C16H10N2Na2O7S2
Masa cząsteczkowa
452,37
Analiza
Zawiera nie mniej niż 85% substancji barwiących ogółem w przeliczeniu na sól
sodową
E1%1cm 555 przy około 485 nm w wodnym roztworze o pH 7
Opis
Pomarańczowoczerwony proszek lub granulki
Identyfikacja
A. Spektrometria
Maksimum w wodzie przy około 485 nm i pH 7
B. Roztwór wodny - pomarańczowy
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w wodzie
Nie więcej niż 0,2%
Dodatkowe substancje barwiące
Nie więcej niż 5,0%
1-(fenylazo)-2-naftol (Sudan I)
Nie więcej niż 0,5 mg/kg
Składniki organiczne inne niż substancje barwiące:
kwas 4-aminobenzeno-1-sulfonowy
kwas 3-hydroksynaftaleno-2,7-disulfonowy
kwas 6-hydroksynaftaleno-2-sulfonowy
Ogółem nie więcej niż 0,5%
kwas 7-hydroksynaftaleno-1,3-disulfonowy
4,4'-diazoaminodi(benzenosulfonowy kwas)
6,6'-oksydi(naftaleno-2-sulfonowy kwas)
Niesulfonowane pierwszorzędowe aminy aromatyczne
Nie więcej niż 0,01% (w przeliczeniu na anilinę)
Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% w warunkach neutralnych
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg
Rtęć Nie
więcej niż 1 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 23 z 23
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei