eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

1) Mannitol

Nazwy synonimowe
D-mannitol


Definicja
Mannitol jest produkowany przez katalityczne uwodornienie roztworów

zawierających glukozę i/albo fruktozę

Nazwa chemiczna
D-mannitol


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
200-711-8


Wzór chemiczny
C6H14O6


Masa cząsteczkowa
182,2


Analiza
Zawiera nie mniej niż 96% D-mannitolu i nie więcej niż 102% w suchej masie


Opis
Biały, bezwonny, krystaliczny proszek


Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu, praktycznie

nierozpuszczalny w eterze

B. Zakres temperatur topnienia
Pomiędzy 164 °C a 169 °C


C. Chromatografia cienkowarstwowa
Wynik pozytywny


D. Skręcalność właściwa
[α] 20
D
: + 23° do + 25° (roztwór boranu)


E. pH
Pomiędzy 5,0 a 8,0

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10% w/v roztworu
próbki, następnie zmierzyć pH

Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 0,3% (105 °C, 4 godziny)


Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,3% (jako glukoza)


Cukry ogółem
Nie więcej niż 1% (jako glukoza)


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1%


Chlorki
Nie więcej niż 70 mg/kg


Siarczany
Nie więcej niż 100 mg/kg


Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg



2) Mannitol otrzymywany w wyniku fermentacji

Nazwy synonimowe
D-mannitol


Definicja
Otrzymywany w wyniku przerywanej fermentacji standardowego szczepu

drożdży Zygosaccharomyces Rouxii w warunkach tlenowych

Nazwa chemiczna
D-mannitol


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
200-711-8


Wzór chemiczny
C6H14O6


Masa cząsteczkowa
182,2


Analiza
Nie mniej niż 99% w suchej masie


Opis
Biały, bezwonny, krystaliczny proszek


Identyfikacja



Projekt wstępny

Strona 4 z 4
A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu, praktycznie

nierozpuszczalny w eterze

B. Zakres temperatur topnienia
Pomiędzy 164 °C a 169 °C


C. Chromatografia cienkowarstwowa
Wynik pozytywny


D. Skręcalność właściwa
[α] 20
D
: + 23° do + 25° (roztwór boranu)


E. pH
Pomiędzy 5,0 a 8,0

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10% w/v roztworu
próbki, następnie zmierzyć pH

Czystość



Arabitol
Nie więcej niż 0,3%


Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 0,3% (105 °C, 4 godziny)


Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,3% (jako glukoza)


Cukry ogółem
Nie więcej niż 1% (jako glukoza)


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1%


Chlorki
Nie więcej niż 70 mg/kg


Siarczany
Nie więcej niż 100 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg


Bakterie tlenowe mezofilne
Nie więcej niż 103/g


Bakterie z grupy coli
Nieobecne w 10g


Salmonella
Nieobecne w 10g


E. Coli
Nieobecne w 10g


Staphylococcus aureus
Nieobecne w 10g


Pseudomonas aeruginosa
Nieobecne w 10g


Pleśnie
Nie więcej niż 100/g


Drożdże
Nie więcej niż 100/g



4. E 950 ACESULFAM K

Nazwy synonimowe
Acesulfam potasu, sól potasowa 2,2 ditlenku 3,4-dihydro-6-metylo-1,2,3-

oksatiazyno-4-onu

Definicja

Nazwa chemiczna
Sól potasowa 6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4(3H)-on-2,2-ditlenku


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
259-715-3


Wzór chemiczny
C4H4KNO4S


Masa cząsteczkowa
201,24


Analiza
Zawiera nie mniej niż 99% C4H4KNO4S w bezwodnej masie


Opis
Bezwonny, biały, krystaliczny proszek. Około 200 razy słodszy od sacharozy


Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu


B. Absorpcja w ultrafiolecie
Maksimum 227 ± 2 nm dla roztworu 10 mg w 1.000 ml wody


C. Dodatni wynik próby na obecność potasu
Wynik pozytywny (badanie pozostałości otrzymanej przez spalanie 2 g próbki)
Projekt wstępny

Strona 5 z 5


D. Próba strąceniowa
Do roztworu zawierającego 0,2 g próbki w 2 ml kwasu octowego i 2 ml wody

dodać kilka kropli 10% roztworu heksaazotynokobaltanu sodu. Wytrąca się żółty
osad.

Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 1% (105°C, 2 godziny)


Zanieczyszczenia organiczne
Wynik pozytywny dla 20 mg/kg składników aktywnych w UV


Fluorki
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg



5. E 951 ASPARTAM

Nazwy synonimowe
Ester metylowy aspartylo-fenyloalaniny


Definicja



Nazwy chemiczne
Ester N-L-α-(Aspartylo-L-fenyloalanino-1-metylowy);

Ester N-metylowy kwasu 3-amino-N-(α-karbometoksyfenetylo)-bursztynowego

Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
245-261-3


Numer "E"
E 951


Wzór chemiczny
C14H18N2O5


Masa cząsteczkowa
294,31


Analiza
Nie mniej niż 98% i nie więcej niż 102% C14H18N2O5 w bezwodnej masie


Opis
Biały, bezwonny, krystaliczny proszek posiadający słodki smak. Około 200 razy

słodszy od sacharozy

Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Słabo rozpuszczalny w wodzie i w etanolu


Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 4,5% (105 °C, 4 godziny)


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,2% w przeliczeniu na suchą masę


pH
Pomiędzy 4,5 a 6,0 (roztwór 1:125)


Przepuszczalność
Przepuszczalność 1% roztworu w 2N kwasie chlorowodorowym, mierzona w 1-

cm kuwetach przy 430 nm z wykorzystaniem odpowiedniego spektrofotometru,
stosując 2N kwas chlorowodorowy jako próbkę referencyjną, jest nie mniejsza
niż 0,95, co jest równoznaczne z absorbancją nie większą niż około 0,022

Skręcalność właściwa
[α] 20
D
: +14,5° do +16,5°



Mierzona w roztworze 4:100/15 N kwasu mrówkowego, w ciągu 30 min po

przygotowaniu roztworu próbki.

Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Metale ciężkie
Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę


Kwas 5-benzylo-3,6-diokso-2-piperazynooctowy (diketopiperazyna)
Nie więcej niż 1,5% w przeliczeniu na suchą masę



6. E 952 KWAS CYKLAMINOWY

Projekt wstępny

Strona 6 z 6
Nazwy synonimowe
Kwas cykloheksylosulfaminowy, cyklaminian


Definicja



Nazwy chemiczne
Kwas cykloheksanosulfamowy,

kwas cykloheksyloaminosulfonowy

Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
202-898-1


Numer "E"
E 952


Wzór chemiczny
C6H13NO3S


Masa cząsteczkowa
179,24


Analiza
Kwas cykloheksylosulfaminowy zawiera nie mniej niż 98% i nie więcej niż

ekwiwalent 102% C6H13NO3S, w przeliczeniu na bezwodną masę

Opis
Praktycznie bezbarwny, biały, krystaliczny proszek o słodko-kwaśnym smaku.

Około 40 razy słodszy od sacharozy

Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie i etanolu


B. Próba strąceniowa
2% roztwór zakwasić kwasem chlorowodorowym, dodać 1 ml około 1 molowego

wodnego roztworu chlorku baru i przesączyć w przypadku zmętnienia lub
wytrącenia się osadu. Do klarownego roztworu dodać 1 ml 10% roztworu azotynu
sodu. Powstaje biały osad

Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 1% (105 °C, 1 godzina)


Selen
Nie więcej niż 30mg/kg wyrażone jako selen w przeliczeniu na suchą masę


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Metale ciężkie
Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Cykloheksyloamina
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Dicykloheksyloamina
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Anilina
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę



7. E 952 CYKLAMINIAN SODU

Nazwy synonimowe
Cyklaminian, sól sodowa kwasu cyklaminowego


Definicja



Nazwy chemiczne
Cykloheksanosulfaminian sodu, Cykloheksylosulfaminian sodu


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
205-348-9


Numer "E"
E 952


Wzór chemiczny
C6H12NNaO3S i diwodzian: C6H12NNaO3S x 2H2O


Masa cząsteczkowa
201,22 w przeliczeniu na formę bezwodną

237,22 w przeliczeniu na formę uwodnioną

Analiza
Nie mniej niż 98% i nie więcej niż 102% w suchej masie, dla diwodzianu: nie

mniej niż 84% w suchej masie

Opis
Białe, bezwonne kryształy lub krystaliczny proszek. Około 30 razy słodszy od

sacharozy

Identyfikacja

Projekt wstępny

Strona 7 z 7


A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie, praktycznie nierozpuszczalny w etanolu


Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 1% (105 °C, 1 godzina)

Nie więcej niż 15,2% (105 °C, 2 godziny) dla diwodzianu

Selen
Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako selen w przeliczeniu na suchą masę


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Metale ciężkie
Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę


Cykloheksyloamina
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Dicykloheksyloamina
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Anilina
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę



8. E 952 CYKLAMINIAN WAPNIA

Nazwy synonimowe
Cyklaminian, sól wapniowa kwasu cyklaminowego


Definicja



Nazwy chemiczne
Cykloheksanosulfaminian wapnia, Cykloheksylosulfaminian wapnia


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
205-349-4


Numer "E"
E 952


Wzór chemiczny
C12H24CaN2O6S2 x 2H2O


Masa cząsteczkowa
432,57


Analiza
Nie mniej niż 98% i nie więcej niż 102% w suchej masie


Opis
Białe, bezbarwne kryształy lub krystaliczny proszek. Około 30 razy słodszy od

sacharozy

Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu


Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 1% (105 °C, 1 godzina)

Nie więcej niż 8,5% (140 °C, 4 godziny) dla diwodzianu

Selen
Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako selen w przeliczeniu na suchą masę


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Metale ciężkie
Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę


Cykloheksyloamina
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Dicykloheksyloamina
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Anilina
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę



9. E 953 IZOMALT

Nazwy synonimowe
Uwodorniona izomaltuloza, uwodorniona palatynoza
Projekt wstępny

Strona 8 z 8
strony : 1 ... 20 ... 27 . [ 28 ] . 29 ... 40 ... 80 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: