Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Definicja
Nazwa chemiczna
Izomalt jest mieszaniną mono- i disacharydów, których głównymi składnikami są
disacharydy:
6-O-α-D-Glukopiranozylo-D-sorbitol (1,6-GPS) i 1-O-α-D-Glukopiranozylo-D-
mannitol, diwodzian (1,1-GPM)
Wzór chemiczny
6-O-α-D-Glukopiranozylo-D-sorbitol: C12H24O11 1-O-α-D-Glukopiranozylo-D-
mannitol, diwodzian: C12H24O11 x 2H2O
Masa cząsteczkowa
6-O-α-D-Glukopiranozylo-D-sorbitol: 344,32
1-O-α-D-Glukopiranozylo-D-mannitol, diwodzian: 380,32
Analiza
Zawiera nie mniej niż 98% uwodornionych mono- i disacharydów i nie mniej niż
86% mieszaniny 6-O-α-D-glukopiranozylo-D-sorbitolu i 1-O-α-D-
glukopiranozylo-D-mannitolu, diwodzianu oznaczonych w bezwodnej masie
Opis
Bezwonna, biała, lekko higroskopijna krystaliczna masa
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Chromatografia cienkowarstwowa
Wykonać badanie techniką chromatografii cienkowarstwowej, przy użyciu płytki
pokrytej odpowiednio 0,2 mm warstwą żelu krzemionkowego do chromatografii.
Podstawowymi plamami na chromatogramie są: 1,1-GPM i 1,6-GPS.
Czystość
Zawartość wody
Nie więcej niż 7% (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,05% w przeliczeniu na suchą masę
D-Mannitol
Nie więcej niż 3%
D-Sorbitol
Nie więcej niż 6%
Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,3% wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie (jako Pb)
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
10. E 954 SACHARYNA
Definicja
Nazwa chemiczna
3-oksy-2,3-dihydrobenzo-(d)-izotiazolo-1,1-ditlenek
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
201-321-0
Wzór chemiczny
C7H5NO3S
Masa cząsteczkowa
183,18
Analiza
Nie mniej niż 99% i nie więcej niż 101,0% C7H5NO3S w postaci bezwodnej
Opis
Białe kryształy albo biały krystaliczny proszek, bezwonny lub o delikatnym
aromatycznym zapachu, posiadający słodki smak nawet w bardzo rozcieńczonych
roztworach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Słabo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w roztworach zasadowych, trudno
rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Projekt wstępny
Strona 9 z 9
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 1% (105 °C, 2 godziny)
Zakres temperatur topnienia
Od 226 °C do 230 °C
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,2% w przeliczeniu na suchą masę
Kwas benzoesowy i salicylowy
Do 10 ml roztworu w stosunku 1:20, wcześniej zakwaszonego 5 kroplami kwasu
octowego, dodać 3 krople około 1 molowego wodnego roztworu chlorku
żelazowego. Nie pojawia się osad ani fioletowe zabarwienie.
o-Toluenosulfonamid
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu benzoesowego
Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo ulegające zwęglaniu
Nieobecne
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen
Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
11. E 954 SACHARYNIAN SODU
Nazwy synonimowe
Sacharyna, sól sodowa sacharyny
Definicja
Nazwy chemiczne
O-Benzosulfimid sodowy,
sól sodowa 2,3-dihydro-3-oksybenzisosulfonazolu, oksybenzisosulfonazol,
dihydrat soli sodowej 1,2-benzizotiozolin-3-on-1,1-dioksydu
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
204-886-1
Wzór chemiczny
C7H4NNaO3S x 2H2O
Masa cząsteczkowa
241,19
Analiza
Nie mniej niż 99% i nie więcej niż 101,0% bezwodnego C7H4NNaO3S
Opis
Białe kryształy albo biały drobny krystaliczny proszek, bezwonny lub o mdłym,
aromatycznym zapachu, posiadający intensywny słodki smak nawet w bardzo
rozcieńczonych roztworach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy w
rozcieńczonych roztworach
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 15% (120 °C, 4 godziny)
Kwas benzoesowy i salicylowy
Do 10 ml roztworu w stosunku 1:20, wcześniej zakwaszonego 5 kroplami kwasu
octowego, dodać 3 krople około 1 molowego wodnego roztworu chlorku
żelazowego. Nie pojawia się osad ani fioletowe zabarwienie.
o-Toluenosulfonamid
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu benzoesowego
Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo ulegające zwęglaniu
Nieobecne
Aresen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen
Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Projekt wstępny
Strona 10 z 10
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
12. E 954 SACHARYNIAN WAPNIA
Nazwy synonimowe
Sacharyna, sól wapniowa sacharyny
Definicja
Nazwy chemiczne
O-Benzosulfimid wapnia, sól wapniowa 2,3-dihydro-3-oksybenzisosulfonazolu,
Uwodniona (2:7) sól wapniowa 1,2-benzizotiazolin-3-on-1,1-dioksydu
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
229-349-9
Wzór chemiczny
C14H8CaN2O6S2 x 31/2H2O
Masa cząsteczkowa
467,48
Analiza
Nie mniej niż 95% bezwodnego C14H8CaN2O6S2
Opis
Białe kryształy albo biały, krystaliczny, drobny proszek, bezwonny lub o mdłym,
aromatycznym zapachu, posiadający intensywny słodki smak nawet w bardzo
rozcieńczonych roztworach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy w
rozcieńczonych roztworach
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 13,5% (120 °C, 4 godziny)
Kwas benzoesowy i salicylowy
Do 10 ml roztworu w stosunku 1:20, wcześniej zakwaszonego 5 kroplami kwasu
octowego, dodać 3 krople około 1 molowego wodnego roztworu chlorku
żelazowego. Nie pojawia się osad ani fioletowe zabarwienie.
o-Toluenosulfonamid
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu benzoesowego
Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo ulegające zwęglaniu
Nieobecne
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen
Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
13. E 954 SACHARYNIAN POTASU
Nazwy synonimowe
Sacharyna, sól potasowa sacharyny
Definicja
Nazwy chemiczne
O-Benzosulfimid potasu,
sól potasowa 2,3-dihydro-3-oksybenzizosulfonazolu,
monohydrat soli potasowej 1,2-beznizotiazolin-3-on-1,1-dioksydu
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
Wzór chemiczny
C7H4KNO3S x H2O
Projekt wstępny
Strona 11 z 11
Masa cząsteczkowa
239,77
Analiza
Nie mniej niż 99% i nie więcej niż 101,0% bezwodnego C7H4KNO3S
Opis
Białe kryształy albo biały, krystaliczny, drobny proszek, bezwonny lub o mdłym
zapachu, posiadający intensywny słodki smak nawet w bardzo rozcieńczonych
roztworach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 8% (120 °C, 4 godziny)
Kwas benzoesowy i salicylowy
Do 10 ml roztworu w stosunku 1:20, wcześniej zakwaszonego 5 kroplami kwasu
octowego, dodać 3 krople około 1 molowego wodnego roztworu chlorku
żelazowego. Nie pojawia się osad ani fioletowe zabarwienie.
o-Toluenosulfonamid
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid
Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu benzoesowego
Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo ulegające zwęglaniu
Nieobecne
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen
Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
14. E 955 SUKRALOZA
Nazwy synonimowe
4,1',6'-Trichlorogalaktosacharoza
Definicja
Nazwa chemiczna
1,6-Dichloro-1,6-dideoksy- -D-fruktofuranozylo-4-chloro-4-deoksy-
α-D-galaktopiranozyd
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
259-952-2
Wzór chemiczny
C12 H19 Cl3O8
Masa cząsteczkowa
397,64
Analiza
Zawiera nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 102 % C12H19Cl3O8, w przeliczeniu na
bezwodną masę
Opis
Praktycznie bezwonny, krystaliczny proszek o barwie białej lub prawie białej
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie, metanolu i etanolu
Słabo rozpuszczalny w octanie etylu
B. Absorpcja w podczerwieni
Widmo w podczerwieni próbki zdyspergowanej w bromku potasu wykazuje
względne maksimum przy podobnych długościach fali jak w widmie odniesienia
otrzymanym przy użyciu sukralozy jako wzorca odniesienia.
C. Chromatografia cienkowarstwowa
Główna plama roztworu badanego posiada tę samą wartość Rf co główna plama
roztworu standardowego A przywołanego w teście na inne chlorowane
disacharydy. Roztwór standardowy A otrzymuje się przez rozpuszczenie 1,0 g
wzorca odniesienia sukralozy w 10 ml metanolu.
D. Skręcalność właściwa
[α]20D: +84,0° do +87,5° w przeliczeniu na bezwodną masę (10% w/v roztwór)
Czystość
Projekt wstępny
Strona 12 z 12
Zawartość wody
Nie więcej niż 2,0 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,7 %
Inne chlorowane disacharydy
Nie więcej niż 0,5 %
Chlorowane monosacharydy
Nie więcej niż 0,1 %
Tlenek trifenylofosfanu
Nie więcej niż 150 mg/kg
Metanol
Nie więcej niż 0,1 %
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg
15. E 957 TAUMATYNA
Nazwy synonimowe
Definicja
Nazwa chemiczna
Taumatyna jest otrzymywana przez wodną ekstrakcję (pH 2,5-4) osłonek owocu
naturalnej odmiany Thaumatococcus daniellii (Benth) i składa się głównie z
białek taumatyny I i taumatyny II razem z niewielką ilością składników
roślinnych, pochodzących z surowca
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
258-822-2
Numer "E"
E 957
Wzór chemiczny
Polipeptyd składający się z 207 aminokwasów
Masa cząsteczkowa
Taumatyna I 22209
Taumatyna II 22293
Analiza
Nie mniej niż 16% azotu w suchej masie, co odpowiada nie mniej niż 94% białek
(N x 5,8)
Opis
Bezwonny, kremowy proszek o intensywnie słodkim smaku. Około 2.000 do
3.000 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Dobrze rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w acetonie
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 9% (105 °C do stałej masy)
Węglowodany
Nie więcej niż 3% w przeliczeniu na suchą masę
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 2% w przeliczeniu na suchą masę
Glin
Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Wymagania mikrobiologiczne
Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych: maksymalnie 1.000/g
E. coli: nieobecne w 1 g
16. E 959 NEOHESPERYDYNA DIWODOROCHALKONU
Nazwy synonimowe
Neohesperydyny dihydrochalkon, NHDC, hesperetyny dihydrochalkon-4',
neohesperydozyd, neohesperydyna DC
Definicja
Projekt wstępny
Strona 13 z 13
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei