Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
E 322
Lecytyny
Herbatniki i sucharki
10 g/kg
ywność oparta na
zbożach
ywność dla niemowląt i
małych dzieci
8)
E 333
Cytryniany wapnia
Produkty niskocukrowe
quantum satis
oparte na owocach
9)
E 341
Fosforan trójwapniowy Desery oparte na owocach 1 g/kg
w przeliczeniu na P2O5
10)
E 471
Mono- i diglicerydy
Herbatniki i sucharki
5 g/kg
kwasów tłuszczowych
ywność oparta na
pojedynczo lub łącznie
zbożach
E 472a
Mono- i diglicerydy
ywność dla niemowląt i
kwasów tłuszczowych
małych dzieci
estryfikowane kwasem
octowym
E 472b
Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
estryfikowane kwasem
mlekowym
E 472c
Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
estryfikowane kwasem
cytrynowym
11)
E 400
Kwas alginowy
Desery
0,5 g/kg
Puddingi
pojedynczo lub łącznie
E 401
Alginian sodu
E 402
Alginian potasu
E 404
Alginian wapnia
12)
E 410
Mączka chleba
rodki spożywcze
10 g/kg
świętojańskiego
uzupełniające obejmujące
pojedynczo lub łącznie
produkty zbożowe
E 412
Guma guar
przetworzone i inne środki
spożywcze przeznaczone
E 414
Guma akacjowa (guma
dla niemowląt i małych
arabska)
dzieci
E 415
Guma ksantanowa
ywność bezglutenowa
20 g/kg
oparta na zbożach
pojedynczo lub łącznie
E 440
Pektyny
13)
E 551
Dwutlenek krzemu
Suche przetwory zbożowe 2 g/kg
14)
E 334
Kwas winowy1)
Herbatniki i sucharki
5 g/kg
jako pozostałość
E 335
Winian sodu1)
Projekt wstępny
Strona 126 z 126
E 336
Winian potasu1)
E 354
Winian wapnia1)
E 450(i)
Difosforan disodowy
E 575
Lakton kwasu
glukonowego
15)
E 1404
Skrobia utleniona
rodki spożywcze
50 g/kg
uzupełniające obejmujące
E 1410
Fosforan
produkty zbożowe
monoskrobiowy
przetworzone i inne środki
spożywcze przeznaczone
E 1412
Fosforan diskrobiowy
dla niemowląt i małych
dzieci
E 1413
Fosforanowany fosforan
diskrobiowy
E 1414
Acetylowany fosforan
diskrobiowy
E 1420
Skrobia acetylowana
E 1422
Acetylowany adypinian
diskrobiowy
E 1450
Sól sodowa
oktenylobursztynianu
skrobiowego
E 1451
Acetylowana skrobia
utleniona
1) Tylko forma L(+).
Tabela 4. Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych do
żywności dla niemowl t i małych dzieci, przeznaczonej do specjalnych celów
medycznych oraz uwarunkowania szczegółowe
Numer wg
Nazwa
Maksymalna
Szczególne uwarunkowania
systemu
dawka
oznaczeń Unii
Europejskiej
1
2
3
4
5
1)
E 401
Alginian sodu
1 g/l
Od 4 miesiąca życia, w
specjalnych produktach
żywnościowych o określonym
składzie wymaganym przy
zaburzeniach metabolicznych i do
Projekt wstępny
Strona 127 z 127
karmienia sondą
2)
E 405
Alginian glikolu
200 mg/l
Od 12 miesiąca życia w
propylenowego
specjalnych dietach
przeznaczonych dla małych dzieci,
które nie tolerują mleka krowiego
lub mają wrodzone wady
metabolizmu
3)
E 410
Mączka chleba
10 g/l
Od urodzenia wzwyż, w
świętojańskiego
produktach przeznaczonych do
redukcji refluksu z żołądka do
przełyku
4)
E 412
Guma guar
10 g/l
Od urodzenia wzwyż, w
produktach w postaci płynnej
zawierających zhydrolizowane
białka, peptydy lub aminokwasy,
zgodnie z warunkami określonymi
w przepisach o środkach
spożywczych specjalnego
przeznaczenia żywieniowego
5)
E 415
Guma
1,2 g/l
Od urodzenia wzwyż, do
ksantanowa
produktów opartych na
aminokwasach lub peptydach
przeznaczonych dla pacjentów z
problemami osłabienia przewodu
żołądkowo-jelitowego,
nieprawidłowej absorbcji białek
lub wrodzonymi wadami
metabolizmu
6)
E 440
Pektyny
10 g/l
Od urodzenia wzwyż, do
produktów przeznaczonych do
zastosowania w przypadkach
zaburzeń żołądkowo-jelitowych
7)
E 466
Karboksymetyloc
10 g/l(kg)
Od urodzenia wzwyż, do
eluloza,
produktów przeznaczonych do
Sól sodowa
dietetycznego żywienia w
karboksymetyloce
przypadku zaburzeń metabolizmu
lulozy, (CMC),
Guma celulozowa
8)
E 471
Mono- i
5 g/l
Od urodzenia wzwyż, w
diglicerydy
specjalnych dietach, szczególnie
kwasów
bezbiałkowych
tłuszczowych
9)
E 472c
Mono- i
7,5g/l dla
Od urodzenia wzwyż
diglicerydy
substancji w
kwasów
formie proszku
tłuszczowych
9g/l dla
estryfikowane
substancji w
kwasem
formie płynnej
cytrynowym
Projekt wstępny
Strona 128 z 128
10)
E 473
Estry sacharozy i
120 mg/l
Produkty zawierające hydrolizaty
kwasów
białkowe, peptydy i aminokwasy
tłuszczowych
11)
E 1450
Sól sodowa
20 g/l
W preparatach do początkowego
oktenylobursztyni
żywienia niemowląt i do dalszego
anu skrobiowego
żywienia niemowląt
Projekt wstępny
Strona 129 z 129
Uzasadnienie
Projekt rozporządzenia jest wykonaniem upoważnienia zawartego art. 10 pkt 1 – 4
ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171,
poz. 1225, z późn. zm.).
Projekt rozporządzenia wdraża postanowienia następujących dyrektyw wraz z ich
zmianami:
- dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r.
w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 237
z 10.09.1994, str. 3, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 13,
str. 288),
- dyrektywy 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r.
w
sprawie barwników używanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 237
z 10.09.1994, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 13, str. 298),
- dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie
dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. WE L 61
z 18.03.1995, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 15,
str. 50).
Projekt rozporządzenia określa wykaz substancji dodatkowych (dozwolonych
substancji dodatkowych), które mogą być wprowadzane do obrotu i stosowane w żywności
zgodnie z ich funkcjami technologicznymi, oraz szczegółowe warunki ich stosowania, w tym
rodzaj środków spożywczych, do których mogą być stosowane, oraz dopuszczalne
maksymalne poziomy.
Niniejsze rozporządzenie zastąpi rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września
2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094).
Projektowane rozporządzenie nie podlega procedurze notyfikacji w rozumieniu
przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu
funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239,
poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65, poz. 597).
Projektowane rozporządzenie nie spowoduje skutków finansowych dla budżetu
państwa. Projekt rozporządzenia jest zgodny z prawem Unii Europejskiej.
Projekt wstępny
Strona 130 z 130
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei