eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

7)
E 322
Lecytyny
Herbatniki i sucharki
10 g/kg



ywność oparta na

zbożach
ywność dla niemowląt i
małych dzieci

8)
E 333
Cytryniany wapnia
Produkty niskocukrowe
quantum satis



oparte na owocach


9)
E 341
Fosforan trójwapniowy Desery oparte na owocach 1 g/kg
w przeliczeniu na P2O5

10)
E 471
Mono- i diglicerydy
Herbatniki i sucharki
5 g/kg


kwasów tłuszczowych
ywność oparta na
pojedynczo lub łącznie

zbożach


E 472a
Mono- i diglicerydy
ywność dla niemowląt i



kwasów tłuszczowych
małych dzieci

estryfikowane kwasem


octowym
E 472b
Mono- i diglicerydy


kwasów tłuszczowych
estryfikowane kwasem
mlekowym


E 472c
Mono- i diglicerydy


kwasów tłuszczowych
estryfikowane kwasem
cytrynowym

11)
E 400
Kwas alginowy
Desery
0,5 g/kg



Puddingi
pojedynczo lub łącznie

E 401
Alginian sodu
E 402
Alginian potasu
E 404
Alginian wapnia



12)
E 410
Mączka chleba
rodki spożywcze
10 g/kg


świętojańskiego
uzupełniające obejmujące
pojedynczo lub łącznie


produkty zbożowe


E 412
Guma guar
przetworzone i inne środki



spożywcze przeznaczone

E 414
Guma akacjowa (guma
dla niemowląt i małych

arabska)
dzieci


E 415
Guma ksantanowa
ywność bezglutenowa
20 g/kg


oparta na zbożach
pojedynczo lub łącznie
E 440
Pektyny
13)
E 551
Dwutlenek krzemu
Suche przetwory zbożowe 2 g/kg
14)
E 334
Kwas winowy1)
Herbatniki i sucharki
5 g/kg
jako pozostałość

E 335
Winian sodu1)
Projekt wstępny

Strona 126 z 126

E 336
Winian potasu1)
E 354
Winian wapnia1)
E 450(i)
Difosforan disodowy
E 575
Lakton kwasu


glukonowego

15)
E 1404
Skrobia utleniona
rodki spożywcze
50 g/kg



uzupełniające obejmujące


E 1410
Fosforan
produkty zbożowe



monoskrobiowy
przetworzone i inne środki

spożywcze przeznaczone


E 1412
Fosforan diskrobiowy
dla niemowląt i małych
dzieci


E 1413
Fosforanowany fosforan



diskrobiowy
E 1414
Acetylowany fosforan



diskrobiowy
E 1420
Skrobia acetylowana
E 1422
Acetylowany adypinian


diskrobiowy


E 1450
Sól sodowa


oktenylobursztynianu
skrobiowego


E 1451
Acetylowana skrobia


utleniona

1) Tylko forma L(+).

Tabela 4. Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych do
żywności dla niemowl t i małych dzieci, przeznaczonej do specjalnych celów
medycznych oraz uwarunkowania szczegółowe


Numer wg
Nazwa
Maksymalna
Szczególne uwarunkowania

systemu

dawka

oznaczeń Unii

Europejskiej

1
2
3
4
5
1)
E 401
Alginian sodu
1 g/l
Od 4 miesiąca życia, w
specjalnych produktach
żywnościowych o określonym
składzie wymaganym przy
zaburzeniach metabolicznych i do
Projekt wstępny

Strona 127 z 127
karmienia sondą

2)
E 405
Alginian glikolu
200 mg/l
Od 12 miesiąca życia w


propylenowego

specjalnych dietach

przeznaczonych dla małych dzieci,
które nie tolerują mleka krowiego
lub mają wrodzone wady
metabolizmu

3)
E 410
Mączka chleba
10 g/l
Od urodzenia wzwyż, w


świętojańskiego

produktach przeznaczonych do

redukcji refluksu z żołądka do
przełyku

4)
E 412
Guma guar
10 g/l
Od urodzenia wzwyż, w
produktach w postaci płynnej
zawierających zhydrolizowane
białka, peptydy lub aminokwasy,
zgodnie z warunkami określonymi
w przepisach o środkach
spożywczych specjalnego
przeznaczenia żywieniowego

5)
E 415
Guma
1,2 g/l
Od urodzenia wzwyż, do


ksantanowa

produktów opartych na

aminokwasach lub peptydach
przeznaczonych dla pacjentów z
problemami osłabienia przewodu
żołądkowo-jelitowego,
nieprawidłowej absorbcji białek
lub wrodzonymi wadami
metabolizmu

6)
E 440
Pektyny
10 g/l
Od urodzenia wzwyż, do
produktów przeznaczonych do
zastosowania w przypadkach
zaburzeń żołądkowo-jelitowych

7)
E 466
Karboksymetyloc
10 g/l(kg)
Od urodzenia wzwyż, do


eluloza,

produktów przeznaczonych do
Sól sodowa
dietetycznego żywienia w
karboksymetyloce
przypadku zaburzeń metabolizmu
lulozy, (CMC),

Guma celulozowa

8)
E 471
Mono- i
5 g/l
Od urodzenia wzwyż, w


diglicerydy

specjalnych dietach, szczególnie
kwasów
bezbiałkowych
tłuszczowych


9)
E 472c
Mono- i
7,5g/l dla
Od urodzenia wzwyż


diglicerydy
substancji w

kwasów
formie proszku
tłuszczowych
9g/l dla
estryfikowane
substancji w
kwasem
formie płynnej
cytrynowym



Projekt wstępny

Strona 128 z 128
10)
E 473
Estry sacharozy i
120 mg/l
Produkty zawierające hydrolizaty

kwasów
białkowe, peptydy i aminokwasy
tłuszczowych

11)
E 1450
Sól sodowa
20 g/l
W preparatach do początkowego


oktenylobursztyni
żywienia niemowląt i do dalszego
anu skrobiowego
żywienia niemowląt



Projekt wstępny

Strona 129 z 129
Uzasadnienie

Projekt rozporządzenia jest wykonaniem upoważnienia zawartego art. 10 pkt 1 – 4
ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171,
poz. 1225, z późn. zm.).
Projekt rozporządzenia wdraża postanowienia następujących dyrektyw wraz z ich
zmianami:
- dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r.
w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 237
z 10.09.1994, str. 3, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 13,
str. 288),
- dyrektywy 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r.
w
sprawie barwników używanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 237
z 10.09.1994, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 13, str. 298),
- dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie
dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. WE L 61
z 18.03.1995, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 15,
str. 50).
Projekt rozporządzenia określa wykaz substancji dodatkowych (dozwolonych
substancji dodatkowych), które mogą być wprowadzane do obrotu i stosowane w żywności
zgodnie z ich funkcjami technologicznymi, oraz szczegółowe warunki ich stosowania, w tym
rodzaj środków spożywczych, do których mogą być stosowane, oraz dopuszczalne
maksymalne poziomy.
Niniejsze rozporządzenie zastąpi rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września
2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094).
Projektowane rozporządzenie nie podlega procedurze notyfikacji w rozumieniu
przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu
funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239,
poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65, poz. 597).
Projektowane rozporządzenie nie spowoduje skutków finansowych dla budżetu
państwa. Projekt rozporządzenia jest zgodny z prawem Unii Europejskiej.

Projekt wstępny

Strona 130 z 130
strony : 1 ... 20 ... 25 . [ 26 ] . 27 ... 40 ... 80 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: