Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Dozwolone substancje dodatkowe i warunki ich stosowania do żywności dla
niemowl t i małych dzieci
Tabela 1. Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych
w
produkcji preparatów przeznaczonych do pocz tkowego żywienia
zdrowych niemowl t
Numer wg systemu oznaczeń Nazwa
Maksymalna dawka
Unii Europejskiej
1
2
3
4
1)
E 304
Palmitynian L-askorbylu
10 mg/l
2)
E 331
Cytryniany sodu
2 g/l
E 332
Cytryniany potasu
Pojedynczo lub łącznie oraz
zgodnie z wartościami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
3)
E 339
Fosforany sodu
1 g/l w przeliczeniu na P2O5
E 340
Fosforany potasu
Pojedynczo lub łącznie oraz
zgodnie z wartościami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
4)
E 412
Guma guar
1 g/l w produktach płynnych
zawierających częściowo
zhydrolizowane białka oraz
zgodnie z warunkami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
5)
E 472 c
Mono- i diglicerydy kwasów 7,5 g/l sprzedawane w formie
tłuszczowych estryfikowane sproszkowanej
kwasem cytrynowym
9 g/l sprzedawane w formie
płynnej, w której produkty
zawierają częściowo
zhydrolizowane białka,
Projekt wstępny
Strona 121 z 121
peptydy lub aminokwasy i są
zgodne z warunkami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
6)
E 473
Estry sacharozy i kwasów
120 mg/l w produktach
tłuszczowych
zawierających zhydrolizowane
białka, peptydy lub
aminokwasy
7)
E 270
Kwas mlekowy
quantum satis
(tylko forma L(+))
E 330
Kwas cytrynowy
quantum satis
E 338
Kwas fosforowy
Zgodnie z wartościami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
8)
E 306
Mieszanina tokoferoli
10 mg/l
pojedynczo lub łącznie
E 307
Alfa-tokoferol
E 308
Gamma-tokoferol
E 309
Delta-tokoferol
9)
E 322
Lecytyny
1 g/l
E 471
Mono- i diglicerydy kwasów 4 g/l
tłuszczowych
Tabela 2. Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych w
produkcji preparatów przeznaczonych do dalszego żywienia zdrowych
niemowl t
Numer wg systemu
Nazwa
Maksymalna dawka
oznaczeń Unii
Europejskiej
1
2
3
4
1)
E 270
Kwas mlekowy
quantum satis
(tylko forma L(+))
E 330
Kwas cytrynowy
quantum satis
Projekt wstępny
Strona 122 z 122
2)
E 306
Mieszanina tokoferoli
10 mg/l
pojedynczo lub łącznie
E 307
Alfa-tokoferol
E 308
Gamma-tokoferol
E 309
Delta-tokoferol
E 338
Kwas fosforowy
Zgodnie z wartościami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
3)
E 440
Pektyny
5 g/l
tylko w zakwaszonych
preparatach do dalszego
żywienia niemowląt
4)
E 322
Lecytyny
1 g/l
E 471
Mono- i diglicerydy kwasów
4 g/l
tłuszczowych
5)
E 407
Karagen
0,3 g/l
E 410
Mączka chleba świętojańskiego
1 g/l
E 412
Guma guar
1 g/l
6)
E 304
Palmitynian L-askorbylu
10 mg/l
7)
E 331
Cytryniany sodu
2 g/l
E 332
Cytryniany potasu
Pojedynczo lub łącznie
oraz zgodnie z wartościami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
8)
E 339
Fosforany sodu
1 g/l w przeliczeniu na
P2O5
E 340
Fosforany potasu
Pojedynczo lub łącznie
oraz zgodnie z wartościami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
9)
E 472c
Mono- i diglicerydy kwasów
7,5 g/l sprzedawane w
tłuszczowych estryfikowane
formie sproszkowanej
kwasem cytrynowym
9 g/l sprzedawane w formie
płynnej, w której produkty
zawierają częściowo
zhydrolizowane białka,
peptydy lub aminokwasy i
są zgodne z warunkami
Projekt wstępny
Strona 123 z 123
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
10)
E 473
Estry sacharozy i kwasów
120 mg/l w produktach
tłuszczowych
zawierających
zhydrolizowane białka,
peptydy lub aminokwasy
Tabela 3. Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych, stosowanych
w produkcji
środków spożywczych uzupełniaj cych obejmuj cych
produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla
zdrowych niemowl t i małych dzieci
Numer wg
Nazwa
rodek spożywczy
Maksymalna dawka
systemu
oznaczeń Unii
Europejskiej
1
2
3
4
5
1)
E 170
Węglan wapnia
rodki spożywcze
quantum satis
uzupełniające obejmujące
(tylko jako regulator pH)
E 260
Kwas octowy
produkty zbożowe
przetworzone i inne środki
spożywcze przeznaczone
dla niemowląt i małych
dzieci
E 261
Octan potasu
E 262
Octany sodu
E 263
Octan wapnia
E 270
Kwas mlekowy1)
E 296
Kwas jabłkowy1)
E 325
Mleczan sodu1)
E 326
Mleczan potasu1)
E 327
Mleczan wapnia1)
E 330
Kwas cytrynowy
E 331
Cytryniany sodu
E 332
Cytryniany potasu
Projekt wstępny
Strona 124 z 124
E 333
Cytryniany wapnia
E 507
Kwas chlorowodorowy
E 524
Wodorotlenek sodu
E 525
Wodorotlenek potasu
E 526
Wodorotlenek wapnia
2)
E 500
Węglany sodu
rodki spożywcze
quantum satis
uzupełniające obejmujące
(tylko jako substancje
E 501
Węglany potasu
produkty zbożowe
spulchniające)
przetworzone i inne środki
E 503
Węglany amonu
spożywcze przeznaczone
dla niemowląt i małych
dzieci
3)
E 300
L-kwas askorbinowy
Napoje oparte na owocach 0,3 g/kg
i warzywach, soki i
E 301
L-askorbinian sodu
żywność dla niemowląt i
małych dzieci
E 302
L-askorbinian wapnia
ywność zawierająca
0,2 g/kg
tłuszcze oparta na zbożach
łącznie z herbatnikami i
sucharkami
Pojedynczo lub łącznie,
wyrażone jako kwas
askorbinowy
4)
E 304
L-palmitynian
Zawierające tłuszcze
0,1 g/kg
askorbylu
przetwory zbożowe,
pojedynczo lub łącznie
herbatniki, sucharki i
E 306
Mieszanina tokoferoli
żywność dla niemowląt i
małych dzieci
E 307
Alfa-tokoferol
E 308
Gamma-tokoferol
E 309
Delta-tokoferol
5)
E 338
Kwas fosforowy
rodki spożywcze
1 g/kg
uzupełniające obejmujące
jako P2O5 (tylko jako
produkty zbożowe
regulator pH)
przetworzone i inne środki
spożywcze przeznaczone
dla niemowląt i małych
dzieci
6)
E 339
Fosforany sodu
Przetwory zbożowe
1 g/kg
pojedynczo lub łącznie,
E 340
Fosforany potasu
wyrażone jako P2O5
E 341
Fosforany wapnia
Projekt wstępny
Strona 125 z 125
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik

-
2411-cz-2
› Pobierz plik



Projekty ustaw
Elektromobilność dojrzewa. Auta elektryczne kupujemy z rozsądku, nie dla idei