eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

Zał cznik nr 5
Dozwolone substancje dodatkowe i warunki ich stosowania do żywności dla
niemowl t i małych dzieci

Tabela 1. Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych
w
produkcji preparatów przeznaczonych do pocz tkowego żywienia
zdrowych niemowl t


Numer wg systemu oznaczeń Nazwa
Maksymalna dawka

Unii Europejskiej



1
2
3
4
1)
E 304
Palmitynian L-askorbylu
10 mg/l
2)
E 331
Cytryniany sodu
2 g/l
E 332
Cytryniany potasu
Pojedynczo lub łącznie oraz



zgodnie z wartościami



określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego

3)
E 339
Fosforany sodu
1 g/l w przeliczeniu na P2O5
E 340
Fosforany potasu
Pojedynczo lub łącznie oraz



zgodnie z wartościami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego

4)
E 412
Guma guar
1 g/l w produktach płynnych



zawierających częściowo
zhydrolizowane białka oraz
zgodnie z warunkami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego

5)
E 472 c
Mono- i diglicerydy kwasów 7,5 g/l sprzedawane w formie


tłuszczowych estryfikowane sproszkowanej
kwasem cytrynowym
9 g/l sprzedawane w formie

płynnej, w której produkty
zawierają częściowo
zhydrolizowane białka,
Projekt wstępny

Strona 121 z 121
peptydy lub aminokwasy i są
zgodne z warunkami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego

6)
E 473
Estry sacharozy i kwasów
120 mg/l w produktach


tłuszczowych
zawierających zhydrolizowane

białka, peptydy lub
aminokwasy

7)
E 270
Kwas mlekowy
quantum satis


(tylko forma L(+))



E 330
Kwas cytrynowy
quantum satis





E 338
Kwas fosforowy
Zgodnie z wartościami



określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego

8)
E 306
Mieszanina tokoferoli
10 mg/l



pojedynczo lub łącznie

E 307
Alfa-tokoferol
E 308
Gamma-tokoferol
E 309
Delta-tokoferol



9)
E 322
Lecytyny
1 g/l
E 471
Mono- i diglicerydy kwasów 4 g/l


tłuszczowych



Tabela 2. Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych w
produkcji preparatów przeznaczonych do dalszego żywienia zdrowych
niemowl t


Numer wg systemu
Nazwa
Maksymalna dawka

oznaczeń Unii


Europejskiej

1
2
3
4
1)
E 270
Kwas mlekowy
quantum satis


(tylko forma L(+))



E 330
Kwas cytrynowy
quantum satis




Projekt wstępny

Strona 122 z 122
2)
E 306
Mieszanina tokoferoli
10 mg/l



pojedynczo lub łącznie

E 307
Alfa-tokoferol
E 308
Gamma-tokoferol
E 309
Delta-tokoferol
E 338
Kwas fosforowy
Zgodnie z wartościami



określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego

3)
E 440
Pektyny
5 g/l



tylko w zakwaszonych



preparatach do dalszego
żywienia niemowląt

4)
E 322
Lecytyny
1 g/l
E 471
Mono- i diglicerydy kwasów
4 g/l


tłuszczowych


5)
E 407
Karagen
0,3 g/l
E 410
Mączka chleba świętojańskiego
1 g/l
E 412
Guma guar
1 g/l
6)
E 304
Palmitynian L-askorbylu
10 mg/l
7)
E 331
Cytryniany sodu
2 g/l
E 332
Cytryniany potasu
Pojedynczo lub łącznie



oraz zgodnie z wartościami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego

8)
E 339
Fosforany sodu
1 g/l w przeliczeniu na



P2O5


E 340
Fosforany potasu
Pojedynczo lub łącznie



oraz zgodnie z wartościami
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego

9)
E 472c
Mono- i diglicerydy kwasów
7,5 g/l sprzedawane w


tłuszczowych estryfikowane
formie sproszkowanej
kwasem cytrynowym
9 g/l sprzedawane w formie

płynnej, w której produkty
zawierają częściowo
zhydrolizowane białka,
peptydy lub aminokwasy i
są zgodne z warunkami
Projekt wstępny

Strona 123 z 123
określonymi w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego

10)
E 473
Estry sacharozy i kwasów
120 mg/l w produktach


tłuszczowych
zawierających

zhydrolizowane białka,
peptydy lub aminokwasy




Tabela 3. Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych, stosowanych
w produkcji
środków spożywczych uzupełniaj cych obejmuj cych
produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla
zdrowych niemowl t i małych dzieci


Numer wg
Nazwa
rodek spożywczy
Maksymalna dawka

systemu



oznaczeń Unii
Europejskiej

1
2
3
4
5
1)
E 170
Węglan wapnia
rodki spożywcze
quantum satis



uzupełniające obejmujące
(tylko jako regulator pH)

E 260
Kwas octowy
produkty zbożowe
przetworzone i inne środki
spożywcze przeznaczone
dla niemowląt i małych
dzieci

E 261
Octan potasu
E 262
Octany sodu
E 263
Octan wapnia
E 270
Kwas mlekowy1)
E 296
Kwas jabłkowy1)
E 325
Mleczan sodu1)
E 326
Mleczan potasu1)
E 327
Mleczan wapnia1)
E 330
Kwas cytrynowy
E 331
Cytryniany sodu
E 332
Cytryniany potasu


Projekt wstępny

Strona 124 z 124

E 333
Cytryniany wapnia
E 507
Kwas chlorowodorowy
E 524
Wodorotlenek sodu
E 525
Wodorotlenek potasu
E 526
Wodorotlenek wapnia
2)
E 500
Węglany sodu
rodki spożywcze
quantum satis



uzupełniające obejmujące
(tylko jako substancje

E 501
Węglany potasu
produkty zbożowe
spulchniające)



przetworzone i inne środki

E 503
Węglany amonu
spożywcze przeznaczone
dla niemowląt i małych

dzieci

3)
E 300
L-kwas askorbinowy
Napoje oparte na owocach 0,3 g/kg



i warzywach, soki i


E 301
L-askorbinian sodu
żywność dla niemowląt i
małych dzieci


E 302
L-askorbinian wapnia
ywność zawierająca
0,2 g/kg



tłuszcze oparta na zbożach
łącznie z herbatnikami i

sucharkami
Pojedynczo lub łącznie,
wyrażone jako kwas
askorbinowy

4)
E 304
L-palmitynian
Zawierające tłuszcze
0,1 g/kg


askorbylu
przetwory zbożowe,
pojedynczo lub łącznie

herbatniki, sucharki i


E 306
Mieszanina tokoferoli
żywność dla niemowląt i
małych dzieci


E 307
Alfa-tokoferol
E 308
Gamma-tokoferol
E 309
Delta-tokoferol



5)
E 338
Kwas fosforowy
rodki spożywcze
1 g/kg



uzupełniające obejmujące
jako P2O5 (tylko jako
produkty zbożowe
regulator pH)
przetworzone i inne środki
spożywcze przeznaczone
dla niemowląt i małych
dzieci

6)
E 339
Fosforany sodu
Przetwory zbożowe
1 g/kg
pojedynczo lub łącznie,

E 340
Fosforany potasu

wyrażone jako P2O5
E 341
Fosforany wapnia
Projekt wstępny

Strona 125 z 125
strony : 1 ... 20 ... 24 . [ 25 ] . 26 ... 40 ... 80 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: