eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

Tabela 11. Nośniki stosowane do dozwolonych substancji dodatkowych

Lp.
Nazwa substancji
Nr wg
Dozwolone substancje
Maksymalna


systemu
dodatkowe
dawka g/kg lub g/l
oznaczeń


Unii
Europejskiej

1
2
3
4
5
1)
Węglan wapnia
E 170
-
-
2)
Octan wapnia
E 263
-
-
3)
Lecytyny
E 322
Wyłącznie do:
-



- barwników,

- przeciwutleniaczy
rozpuszczalnych w
tłuszczach,
- substancji glazurujących
do owoców

4)
Cytryniany sodu
E 331
-
-
5)
Cytryniany potasu
E 332
-
-
6)
Fosforany wapnia
E 341
-
-
7)
Kwas alginowy i jego
E 400 do E
-
-

sole: sodowa, potasowa,
404


amonowa i wapniowa


8)
Alginian glikolu
E 405
-
-

propylenowego
9)
Agar
E 406
-
-
10)
Karagen
E 407
-
-
11)
Mączka chleba
E 410
-
-

świętojańskiego
12)
Guma guar
E 412
-
-
13)
Tragakanta
E 413
-
-
14)
Guma arabska
E 414
-
-

(guma akacjowa)
15)
Guma ksantanowa
E 415
-
-
16)
Sorbitol
E 420
-
-
17)
Mannitol
E 421
-
-
18)
Glicerol
E 422
-
-
19)
Konjac
E 425
-

Projekt wstępny

Strona 116 z 116

(i)Guma Konjac
(ii) Glukomannan
Konjac
20)
Monolaurynian
E 432
Wyłącznie do:
-

polioksyetylenosorbitolu

- substancji

(polisorbat 20)
zapobiegających pienieniu,

- barwników,
- przeciwutleniaczy
rozpuszczalnych w
tłuszczach,
- substancji glazurujących
do owoców

21)
Monooleinian
E 433



polioksyetylenosorbitolu



(polisorbat 80)

22)
Monopalmitynian
E 434



polioksyetylenosorbitolu



(polisorbat 40)

23)
Monostearynian
E 435



polioksyetylenosorbitolu



(polisorbat 60)

24)
Tristearynian
E 436



polioksyetylenosorbitolu



(polisorbat 65)

25)
Pektyny
E 440
-
-
26)
Fosfatydy amonu
E 442
Wyłącznie do
-



przeciwutleniaczy


27)
Beta-cyklodekstryna
E 459
-
1 g/kg
28)
Celuloza
E 460
-
-

(mikrokrystaliczna lub



sproszkowana)

29)
Metyloceluloza
E 461
-
-
30)
Etyloceluloza
E 462
-
-


31)
Hydroksypropyloceluloza
E 463
-
-
32)
Hydroksypropylometylocel E 464
-
-

uloza
33)
Etylometyloceluloza
E 465
-
-
34)
Karboksymetyloceluloza,
E 466
-
-

Sól sodowa



karboksymetylocelulozy,
Guma celulozowa

Projekt wstępny

Strona 117 z 117
35)
Sól sodowa
E 468
Wyłącznie do substancji
-

karboksymetylocelulozy

słodzących

usieciowana,

Guma celulozowa
usieciowana

36)
Enzymatycznie
E 469
-
-

zhydrolizowana



karboksymetyloceluloza,
Enzymatycznie
zhydrolizowana guma
celulozowa

37)
Sole sodowe, potasowe i
E 470a
Wyłącznie do substancji
-

wapniowe kwasów

glazurujących do owoców
tłuszczowych


38)
Sole magnezowe kwasów
E 470b
Wyłącznie do:
-

tłuszczowych

- barwników,


- rozpuszczalnych w
tłuszczach
przeciwutleniaczy

39)
Mono- i diglicerydy
E 471
Wyłącznie do:
-

kwasów tłuszczowych

- barwników i


rozpuszczalnych w
tłuszczach
przeciwutleniaczy,
- substancji glazurujących
do owoców

40)
Mono- i diglicerydy
E 472a
Wyłącznie do:
-

kwasów tłuszczowych

- barwników,

estryfikowane kwasem
- rozpuszczalnych w
octowym
tłuszczach

przeciwutleniaczy

41)
Mono- i diglicerydy
E 472c



kwasów tłuszczowych



estryfikowane kwasem
cytrynowym

42)
Mono- i diglicerydy
E 472e



kwasów tłuszczowych



estryfikowane kwasem
mono- i diacetylowinowym
43)
Estry sacharozy i kwasów E 473



tłuszczowych
44)
Estry kwasów
E 475



tłuszczowych i



poliglicerolu
45)
Monostearynian sorbitolu
E 491
Wyłącznie do:
-



- barwników,

- substancji
zapobiegających pienieniu,
- substancji glazurujących
do owoców

Projekt wstępny

Strona 118 z 118
46)
Tristearynian sorbitolu
E 492
47)
Monolaurynian sorbitolu
E 493
48)
Monooleinian sorbitolu
E 494
49)
Monopalmitynian
E 495



sorbitolu
50)
Węglany potasu
E 501
-
-
51)
Węglany magnezu
E 504
-
-
52)
Chlorek potasu
E 508
-
-
53)
Chlorek wapnia
E 509
-
-
54)
Chlorek magnezu
E 511
-
-
55)
Siarczany sodu
E 514
-
-
56)
Siarczany potasu
E 515
-
-
57)
Siarczan wapnia
E 516
-
-
58)
Siarczan amonu
E 517
-
-
59)
Dwutlenek krzemu
E 551
Wyłącznie do
50,0



emulgatorów i barwników Maksymalna

zawartość E 551 w
dwutlenku tytanu E
171 i tlenkach oraz
wodorotlenkach
żelaza E 172
wynosi 900g/kg
barwnika
60)
Krzemian wapnia
E 552
61)
Krzemian glinowo-
E 555
Wyłącznie do dwutlenku
900g/kg barwnika

potasowy

tytanu E 171 i tlenków i

wodorotlenków żelaza
E 172

62)
Talk
E 553b
Wyłącznie do barwników 50,0
63)
Bentonit
E 558
64)
Krzemian glinu (Kaolin)
E 559
65)
Kwasy tłuszczowe
E 570
Wyłącznie do substancji
-



glazurujących do owoców

66)
Glukonian potasu
E 577
-
-
67)
Glicyna i jej sól sodowa
E 640
-
-
68)
Dimetylopolisiloksan
E 900
Wyłącznie do substancji
-



glazurujących do owoców
Projekt wstępny

Strona 119 z 119
69)
Wosk pszczeli biały i żółty E 901
Wyłącznie do barwników -
70)
Izomalt
E 953
-
-
71)
Maltitol
E 965
-
-
72)
Laktitol
E 966
-
-
73)
Ksylitol
E 967
-
-
74)
Erytrytol
E 968
-
-


75)
Polidekstroza
E 1200
-
-
76)
Poliwinylopirolidon
E 1201
Wyłącznie do substancji
-



słodzących


77)
Poliwinylopolipirolidon
E 1202
78)
Skrobie modyfikowane
E 1404 do
-
-


E 1451



79)
Cytrynian trietylowy
E 1505
-
-
80)
Trioctan glicerolu,
E 1518
-
-

Triacetyna
81)
Glikol 1,2-propylenowy
E 1520
Wyłącznie do:
1 g/kg

Glikol propylenowy

- barwników,
maksymalna

- emulgatorów,
pozostałość w
- przeciwutleniaczy,
środku
- enzymów
spożywczym


82)
Glikol polietylenowy 6000
Wyłącznie do substancji
-



słodzących
UWAGA: Wykaz nie obejmuje:

1) substancji ogólnie uznanych za środki spożywcze;
2) substancji posiadających przede wszystkim funkcje kwasu lub regulatora kwasowości, takich jak
kwas cytrynowy i wodorotlenek amonu;
3)
nośników do aromatów.
4) składników żywności określonych w § 3 niniejszego rozporządzenia



Projekt wstępny

Strona 120 z 120
strony : 1 ... 10 ... 23 . [ 24 ] . 25 ... 30 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: