eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o organizacji rynku rybnego

Rządowy projekt ustawy o organizacji rynku rybnego

projekt ustawy dotyczy usprawnienia systemu organizacji rynku rybnego, obowiązku dokonywania transakcji pierwszej sprzedaży dorszy bałtyckich w centrach pierwszej sprzedaży, możliwości opracowania kodeksów dobrej praktyki rybackiej, doprecyzowania przepisów dotyczących m.in. tzw. karty sprzedaży, wystawianej w przypadku wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu produktów rybnych z połowów morskich, rejestru przedsiębiorców skupujących produkty rybne, udzielania pomocy finansowej na rynku rybnym

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 1210
  • Data wpłynięcia: 2008-10-23
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o organizacji rynku rybnego
  • data uchwalenia: 2008-12-05
  • adres publikacyjny: Dz.U. 2011 Nr 34, poz. 168

1210

– uwzględniając wyniki badań naukowych oraz mając na
uwadze zapewnienie kontroli przestrzegania minimalnych
wymiarów handlowych na każdym etapie obrotu.

Art. 6. 1. Organy i jednostki organizacyjne, o których mowa w art. 5
ust. 1, współdziałają w dokonywaniu kontroli produktów rybnych.
2. Okręgowi inspektorzy rybołówstwa morskiego przekazują
ministrowi właściwemu do spraw rybołówstwa, za każde półrocze kalendarzowe,
sprawozdania o liczbie i zakresie przeprowadzonych w tym półroczu wspólnych
kontroli, w terminie 30 dni po upływie danego półrocza.
3. Minister właściwy do spraw rybołówstwa i minister właściwy
do spraw rynków rolnych określą, w drodze rozporządzenia, sposób i formy
współdziałania organów i jednostek organizacyjnych, o których mowa w art. 5
ust. 1, przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych, w tym przekazywania
informacji, o których mowa w art. 5 ust. 2, oraz organizowania wspólnych kon-
troli, mając na uwadze skoordynowanie dokonywanych kontroli, zwiększenie
efektywności oraz obniżenie ich kosztów.

Art. 7. 1. Minister właściwy do spraw rybołówstwa:
1) prowadzi wykaz oznaczeń handlowych przyjętych na tery-
torium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w art. 4
ust. 2 rozporządzenia nr 104/2000, zwany dalej „wykazem
oznaczeń”;
2) ustala tymczasowe oznaczenia handlowe produktów ryb-
nych, na zasadach i w terminach określonych w art. 2 roz-
porządzenia nr 2065/2001;

5
3) powiadamia Komisję Europejską o zmianach w wykazie
oznaczeń oraz o ustalonych tymczasowych oznaczeniach
handlowych produktów rybnych.
2. Wykaz oznaczeń zawiera, w odniesieniu do każdego produktu
rybnego, następujące informacje:
1) nazwę handlową w języku polskim;
2) nazwę naukową w języku łacińskim;
3) kod 3-alfa ustalony przez Organizację Narodów Zjedno-
czonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa;
4) nazwę lokalną lub regionalną, jeżeli występują.
3. Wykaz oznaczeń jest jawny i udostępniany na stronie interne-
towej urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw rybołówstwa.

Art. 8. 1. Umieszczenia oznaczenia handlowego produktu rybnego
w wykazie oznaczeń dokonuje się na pisemny wniosek składany do ministra wła-
ściwego do spraw rybołówstwa.
2. Wniosek o umieszczenie w wykazie oznaczeń zawiera:
1) imię, nazwisko i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnio-
skodawcy;
2) nazwę naukową produktu rybnego w języku łacińskim,
proponowaną nazwę handlową w języku polskim oraz na-
zwę lokalną lub regionalną, jeżeli nazwy takie występują;
3) uzasadnienie wniosku.
3. Minister właściwy do spraw rybołówstwa zasięga w sprawie
złożonego wniosku o umieszczenie w wykazie oznaczeń opinii jednostek na-
ukowych działających w zakresie rybołówstwa morskiego lub rybactwa śródlą-
dowego, Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-

6
-Spożywczych, Szefa Służby Celnej i Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji
i Konsumentów.
4. Opinie, o których mowa w ust. 3, są wydawane w terminie
14 dni od dnia otrzymania wystąpienia ministra właściwego do spraw rybołów-
stwa o ich wydanie.
5. Opinie, o których mowa w ust. 3, zawierają:
1) stanowisko w sprawie akceptacji lub braku akceptacji za-
proponowanej we wniosku o umieszczenie w wykazie
oznaczeń nazwy handlowej produktu rybnego w języku
polskim oraz nazwy lokalnej lub regionalnej, jeżeli została
zaproponowana;
2) w przypadku braku akceptacji zaproponowanych nazw we
wniosku o umieszczenie w wykazie oznaczeń – propozy-
cje ich zmiany;
3) uzasadnienie wyrażonego stanowiska.
6. Minister właściwy do spraw rybołówstwa umieszcza ozna-
czenie handlowe w wykazie oznaczeń, biorąc pod uwagę opinie, o których mowa
w ust. 3, wiedzę i terminologię naukową oraz stosowane tradycyjnie nazewnic-
two produktów rybnych oraz mając na celu ochronę pewności obrotu handlowe-
go, zapewnienie właściwej informacji dla konsumenta i zapobieżenie nieuczci-
wej konkurencji.
7. Minister właściwy do spraw rybołówstwa informuje wniosko-
dawcę, w formie pisemnej, o umieszczeniu oznaczenia handlowego w wykazie
oznaczeń.
8. Odmowa umieszczenia oznaczenia handlowego w wykazie
oznaczeń następuje w drodze decyzji.


7
Art. 9. 1. W przypadku otrzymania wniosku o umieszczenie w wykazie
oznaczeń, minister właściwy do spraw rybołówstwa może ustalić tymczasowe
oznaczenie handlowe, o którym mowa w art. 7 ust. 1 pkt 2, zgodnie z tym wnio-
skiem.
2. Ustalenie tymczasowego oznaczenia handlowego następuje
w drodze decyzji.
3. Minister właściwy do spraw rybołówstwa stwierdza wyga-
śnięcie decyzji, o której mowa w ust. 2, z chwilą umieszczenia oznaczenia han-
dlowego danego produktu rybnego w wykazie oznaczeń albo z dniem, w którym
decyzja o odmowie umieszczenia oznaczenia handlowego w wykazie oznaczeń
stała się ostateczna.

Rozdział 3
Kodeksy dobrej praktyki rybackiej

Art. 10. 1. Kodeks dobrej praktyki rybackiej, zwany dalej „kodeksem”,
może być dobrowolnie opracowany i przyjęty do stosowania w celu zapewnienia
standaryzacji prowadzenia racjonalnej gospodarki rybackiej, zrównoważonego
korzystania z żywych zasobów wód, ograniczenia negatywnego lub zwiększenia
pozytywnego wpływu gospodarki rybackiej na środowisko oraz zapewnienia
bezpieczeństwa dostarczanych produktów rybnych, regulując sprawy nieuregu-
lowane w przepisach powszechnie obowiązujących.
2. Kodeks zawiera w szczególności:
1) określenie podmiotów odpowiedzialnych za przygotowa-
nie, upowszechnienie i wdrożenie kodeksu oraz nadzór
nad jego stosowaniem przez podmioty, które zobowiąza-
ły się do jego stosowania;

8
2) wskazanie zasad lub standardów dotyczących ochrony
żywych zasobów wód, zarządzania tymi zasobami oraz
rozwoju sektora rybackiego, ustanowionych przez orga-
nizacje międzynarodowe lub Unię Europejską, stanowią-
cych podstawę opracowania kodeksu;
3) warunki i sposoby prowadzenia chowu, hodowli lub po-
łowu określonego gatunku lub rodzaju ryb, w tym prze-
trzymywania i transportu ryb żywych;
4) warunki i sposoby dokonywania przeglądów lub weryfi-
kacji postanowień kodeksu;
5) warunki stosowania kodeksu przez zainteresowane pod-
mioty, w tym w zakresie poddawania się przeglądom
i weryfikacjom przestrzegania jego postanowień;
6) określenie certyfikatu, znaku graficznego lub innego
oznaczenia świadczącego o uczestnictwie podmiotów
w stosowaniu kodeksu – jeżeli zostały przewidziane.
3. Kodeks może opracować:
1) organizacja producentów, związek organizacji producen-
tów lub organizacja międzybranżowa wpisane do odpo-
wiedniego rejestru, o którym mowa w art. 24 ust. 4;
2) organizacja społeczno-zawodowa właścicieli lub armato-
rów statków rybackich albo uprawnionych do rybactwa,
o których mowa w art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 18 kwietnia
1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 1999 r.
Nr 66, poz. 750, z późn. zm.3));
3) jednostka naukowa prowadząca działalność w zakresie
rybołówstwa morskiego lub rybactwa śródlądowego;

9
strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 20 ... 42

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: