eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

3) mogą organizować okresowe narady w sprawach wynikających z bieżącego nadzoru nad
bezpieczeństwem żywności na terenie właściwości tych organów, stosownie do potrzeb;
4) mogą organizować wspólne szkolenia w zakresie funkcjonowania systemów zapewnienia
bezpieczeństwa żywności, w tym systemu HACCP.

§ 3. Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej są
obowiązane w szczególności do:
1) natychmiastowego wzajemnego przekazywania wiadomości o przypadkach chorób
odzwierzęcych i zatruć pokarmowych mających związek ze spożyciem środków
spożywczych pochodzenia zwierzęcego stwarzających zagrożenie sanitarno-epidemiczne;
2) wzajemnego uzgadniania planów urzędowej kontroli uwzględniających sytuację epidemiczną
i epizootyczną obszaru objętego ich właściwością miejscową oraz dane niezbędne do analizy
ryzyka w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz ochrony zdrowia lub życia
człowieka;
3) dokonywania, w uzasadnionych przypadkach, wspólnej kontroli i pobierania próbek do badań
w związku z wystąpieniem zatrucia pokarmowego środkami spożywczymi
wyprodukowanymi w zakładzie objętym nadzorem organu Inspekcji Weterynaryjnej oraz
organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

§ 4. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wraz z organami Inspekcji Weterynaryjnej,
Wojskowej Inspekcji Sanitarnej oraz Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej, w ramach
współdziałania, mogą jednocześnie:
1) wykonywać audyty w zakładach, objętych nadzorem organów Państwowej Inspekcji
Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej, zaopatrujących lub ubiegających się
o zaopatrywanie Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej oraz jednostek wojsk obcych
przebywających na terenach podległych Ministrowi Obrony Narodowej, w żywność;
2) realizować zadania, o których mowa w § 2, w odniesieniu do zakładów, o których mowa

w pkt 1.

§ 5. Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 3 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków i sposobu współdziałania organów
Projekt wstępny
Strona 4 z 4
Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie sprawowania
nadzoru nad jakością zdrowotną żywności (Dz. U. Nr 6, poz. 76 oraz z 2004 r. Nr 118,
poz. 1242).
§ 6. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
MINISTER ZDROWIA
MINISTER ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
MINISTER OBRONY NARODOWEJ



Projekt wstępny
Strona 5 z 5


Uzasadnienie

Konieczność opracowania projektu rozporządzenia wynika ze zmiany upoważnienia
zawartego w art. 73 ust. 5 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności
i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.), którego propozycja została zawarta
w projekcie nowelizacji ww. ustawy.
Projektowane rozporządzenie określa warunki i sposób współdziałania organów
Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji Weterynaryjnej, Wojskowej Inspekcji
Sanitarnej oraz Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie sprawowania nadzoru nad
przestrzeganiem bezpieczeństwa żywności i żywienia. Celem projektu jest doprecyzowanie
zadań ww. podmiotów dla sprawnego współdziałania przy wykonywaniu ich ustawowych
obowiązków.
Projekt określa, że w ramach współdziałania pomiędzy Głównym Inspektorem
Sanitarnym i Głównym Lekarzem Weterynarii w zakresie sprawowania nadzoru nad
bezpieczeństwem żywności i żywienia państwowi wojewódzcy inspektorzy sanitarni
i wojewódzcy lekarze weterynarii uzgodnią listy zakładów produkujących lub przechowujących
środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego wraz z innymi środkami spożywczymi, które
podlegają nadzorowi organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, organów Inspekcji
Weterynaryjnej lub ich wspólnemu nadzorowi.
Zgodnie z projektem rozporządzenia w ramach współpracy organy Państwowej Inspekcji
Sanitarnej i organy Inspekcji Weterynaryjnej będą przekazywać sobie nawzajem informacje
i niezbędne materiały dotyczące stwierdzonych uchybień stanowiących zagrożenie zdrowia lub
życia człowieka i bezpieczeństwa żywności, w tym o przypadkach stwarzających zagrożenie
chorób odzwierzęcych. Współpraca może obejmować również wspólne organizowanie kontroli
lub udzielanie sobie doraźnej pomocy merytorycznej w toku przeprowadzanych kontroli
i w wykonywaniu badań laboratoryjnych, organizowanie okresowych narad w sprawach
wynikających z bieżącego nadzoru nad bezpieczeństwem żywności na terenie właściwości tych
organów oraz organizowanie wspólnych szkoleń.
Mając na względzie bezpieczeństwo konsumenta projekt nakłada na organy Inspekcji
Weterynaryjnej oraz organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej obowiązek natychmiastowego
Projekt wstępny
Strona 6 z 6
wzajemnego przekazywania wiadomości o przypadkach chorób odzwierzęcych i zatruć
pokarmowych po spożyciu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego stwarzających
zagrożenie sanitarno-epidemiczne, jak również wzajemnego uzgadniania planów urzędowej
kontroli uwzględniających sytuację epidemiczną i epizootyczną obszaru objętego ich
właściwością miejscową oraz dane niezbędne do oceny ryzyka bezpieczeństwa żywności
i żywienia oraz ochrony zdrowia lub życia człowieka. Ponadto organy Inspekcji Weterynaryjnej
i Państwowej Inspekcji Sanitarnej będą obowiązane do przeprowadzana wspólnych kontroli
i pobierania próbek do badań w związku z wystąpieniem zatrucia pokarmowego środkami
spożywczymi wyprodukowanymi w zakładzie objętym nadzorem tych organów.
Projektowane rozporządzenie przewiduje również wykonywanie jednocześnie przez
organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej oraz Wojskowej Inspekcji
Sanitarnej i Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej audytów w zakładach zaopatrujących
w żywność lub ubiegających się o możliwość takiego zaopatrywania Sił Zbrojnych
Rzeczypospolitej Polskiej oraz jednostek wojsk obcych przebywających na terenach podległych
Ministrowi Obrony Narodowej. Celem projektu jest umożliwienie organom Wojskowej Inspekcji
Sanitarnej i Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej wglądu i oceny działalności podmiotów branży
spożywczej zaopatrujących w żywność lub ubiegających się o możliwość takiego zaopatrywania
Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej oraz jednostek wojsk obcych przebywających na
terenach podległych Ministrowi Obrony Narodowej.
Niniejsze rozporządzenie zastąpi rozporządzenie Ministra Zdrowia oraz Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków
i sposobu współdziałania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji
Weterynaryjnej w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością zdrowotną żywności (Dz. U. Nr 6,
poz. 76 oraz z 2004 r. Nr 118, poz. 1242).
Projektowane rozporządzenie nie podlega procedurze notyfikacji w rozumieniu przepisów
rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania
krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r.
Nr 65, poz. 597).
Wejście w życie rozporządzenia nie spowoduje dodatkowych skutków finansowych dla
budżetu państwa. Projekt rozporządzenia jest zgodny z prawem Unii Europejskiej.

Projekt wstępny
Strona 7 z 7

Ocena Skutków Regulacji

1. Podmioty, na które oddziałuj projektowane regulacje
Projektowane rozporządzenie obejmuje zakresem regulacji organy Państwowej Inspekcji
Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej, Wojskowej Inspekcji Sanitarnej oraz Wojskowej Inspekcji
Weterynaryjnej. Regulacje mają na celu doprecyzowanie zadań ww. podmiotów dla sprawnego
współdziałania przy wykonywaniu ich ustawowych obowiązków.

2. Wyniki przeprowadzonych konsultacji społecznych

W ramach konsultacji projekt zostanie przekazany związkom i zrzeszeniom przedsiębiorców
branży spożywczej zajmujących się produkcją i obrotem żywnością, w tym Radzie Gospodarki
ywnościowej oraz organizacjom konsumentów – Radzie Krajowej Federacji Konsumentów,
Stowarzyszeniu Konsumentów Polskich i Stowarzyszeniu Ochrony Zdrowia Konsumentów.
Wyniki konsultacji zostaną omówionej w niniejszej ocenie po ich zakończeniu.
Projekt zostanie również opublikowany na stronach Biuletynu Informacji Publicznej
Ministerstwa Zdrowia, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o działalności
lobbingowej w procesie stanowienia prawa (Dz. U. Nr 169, poz. 1414 oraz z 2009 r. Nr 42,
poz. 337).

3. Wpływ regulacji na sektor finansów publicznych, w tym budżet państwa i budżety
jednostek samorz du terytorialnego
Projektowane regulacje nie będą miały wpływu na budżet państwa i budżety jednostek
samorządu terytorialnego.

4. Wpływ regulacji na rynek pracy
Regulacje zaproponowane w projekcie rozporządzenia nie będą miały wpływu na rynek
pracy.

5. Wpływ regulacji na konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość, w tym na
funkcjonowanie
przedsiębiorstw
Projekt wstępny
Strona 8 z 8
strony : 1 ... 50 ... 90 ... 95 . [ 96 ] . 97 . 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: