eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

Druk nr 2411 cz. 2
ROZPORZ DZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia …………………… 2008 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych2)

Na podstawie art. 10 pkt 1ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i
żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234,
poz. 1570 oraz z 2009 r. Nr 98, poz. 817 i Nr… , poz…) zarządza się, co następuje:

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra
Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2) Rozporządzenie wdraża postanowienia:

1) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji
słodzących używanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 237 z 10.09.1994, str. 3; Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 13, str. 288),

2) dyrektywy 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników
używanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 237 z 10.09.1994, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 13, str. 298),

3) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do
żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. WE L 61 z 18.03.1995, str. 1; Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 15, str. 50),

4) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 96/83/WE z dnia 19 grudnia 1996 r. zmieniającej dyrektywę
94/35/WE o substancjach słodzących przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE
L 48 z 19.02.1997, str. 16; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t 18, str. 253),

5) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 96/85/WE z dnia 19 grudnia 1996 r. zmieniającej dyrektywę
95/2/WE o substancjach dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. WE L 86
z 28.03.1997, str. 4; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz 13, t. 18, str. 280),

6) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 98/72/WE z dnia 15 października 1998 r. zmieniającej
dyrektywę 95/2/WE o substancjach dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. WE L
295 z 04.11.1998, str. 18; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 21, str. 126),

7) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2001/5/WE z dnia 12 lutego 2001 r. zmieniającej dyrektywę
95/2/WE o substancjach dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. WE L 55 z
24.02.2001, str. 59; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 26, str. 195),

8) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2003/52/WE z dnia 18 czerwca 2003 r. zmieniającej
dyrektywę 95/2/WE w zakresie warunków stosowania substancji dodatkowej E 425 konjac (Dz. Urz. WE L
178 z 17.07.2003, str. 23; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 31, str. 391),

9) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2003/114/WE z dnia 22 grudnia 2003 r. zmieniającej
dyrektywę 95/2/WE o substancjach dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. WE L
24 z 29.01.2004, str. 58; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 708),

10) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2003/115/WE z dnia 22 grudnia 2003 r. zmieniającej
dyrektywę 94/35/WE o substancjach słodzących przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych
(Dz. Urz. WE L 24 z 29.01.2004, str. 65; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 715),

11) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2006/52/WE z dnia 5 lipca 2006 r. zmieniającej dyrektywę
95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące oraz dyrektywę
94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 204
z 26.07.2006, str. 10).
Projekt wstępny

Strona 1 z 1

Rozdział 1
Postanowienia ogólne

§ 1. Rozporządzenie określa wykaz substancji dodatkowych (dozwolonych substancji
dodatkowych), które mogą być wprowadzane do obrotu i stosowane w żywności zgodnie
z ich funkcjami technologicznymi, oraz szczegółowe warunki ich stosowania, w tym rodzaj
środków spożywczych, do których mogą być stosowane, oraz dopuszczalne maksymalne
poziomy.

§ 2. W produkcji jednego środka spożywczego dopuszczalne jest stosowanie
mieszaniny dozwolonych substancji dodatkowych, z zastrzeżeniem § 3.

§ 3. Dozwolone substancje dodatkowe stosuje się zgodnie z ich funkcjami
technologicznymi, w dawkach lub poziomach oraz na warunkach określonych w załącznikach
nr 1 – 5 do rozporządzenia.

§ 4. 1. Maksymalne dopuszczalne poziomy dozwolonych substancji dodatkowych,
określone w załącznikach nr 2, 3 i 5 do rozporządzenia mają zastosowanie do gotowych do
spożycia środków spożywczych, przygotowanych według instrukcji producenta.
2. Maksymalne dopuszczalne poziomy dozwolonych substancji dodatkowych,
określone w załączniku nr 4 do rozporządzenia mają zastosowanie do środków spożywczych
wprowadzanych do obrotu, chyba, że przepisy tego załącznika do rozporządzenia stanowią
inaczej.

§ 5. Wykaz dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych w żywności określa
załącznik nr 1 do rozporządzenia.

§ 6.
1. Dozwolone substancje dodatkowe, dla których nie zostały ustalone
maksymalne, dozwolone poziomy, stosuje się w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia
zamierzonego celu technologicznego, zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną.
Projekt wstępny

Strona 2 z 2
2. Jeżeli dla dozwolonej substancji dodatkowej nie zostały ustalone maksymalne,
dozwolone poziomy, w rozporządzeniu oznacza się to znakiem „-” lub określeniem „quantum
satis”.

Rozdział 2
Substancje słodz ce


§ 7. 1. Substancje słodzące, które mogą być wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem
bezpośrednio dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego lub stosowane
w produkcji środków spożywczych, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2. Substancje słodzące mogą być stosowane wyłącznie w produkcji środków
spożywczych wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia i zgodnie z warunkami
w nim określonymi.

Rozdział 3
Barwniki

§ 8. 1. Barwniki dozwolone i warunki ich stosowania w żywności określa załącznik
nr 3 do rozporządzenia.
2. Wykaz barwników dozwolonych do stosowania w żywności określa tabela 1
załącznika nr 3 do rozporządzenia.
3. Dozwolone są laki glinowe barwników określonych w tabeli 1 załącznika nr 3 do
rozporządzenia.

§ 9. Barwniki nie mogą być dodawane do następujących środków spożywczych,
z zastrzeżeniem wyjątków określonych w § 10 – 13:
1) żywności nieprzetworzonej, czyli środków spożywczych, które nie podlegały żadnemu
traktowaniu powodującemu znaczącą zmianę ich oryginalnego charakteru, z wyłączeniem
takich czynności, jak: podział, rozdzielenie, rozcięcie, wyjęcie kości, siekanie, obdarcie,
obranie, oczyszczenie, mielenie, krojenie, mycie, trybowanie, oziębienie, mrożenie,
głębokie mrożenie, zmiażdżenie albo wyłuskanie, pakowanie lub rozpakowywanie;
Projekt wstępny

Strona 3 z 3
2) naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych w opakowaniach
jednostkowych;
3) mleka, mleka półtłustego i odtłuszczonego, pasteryzowanego lub sterylizowanego
(włączając sterylizację UHT), bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących;
4) mleka
czekoladowego;
5) mleka fermentowanego bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących;
6) mleka zagęszczonego i mleka w proszku, określonych w przepisach dotyczących
szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej oraz metod analiz niektórych
rodzajów mleka zagęszczonego i mleka w proszku, przeznaczonego do spożycia przez
ludzi;
7) maślanki bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących;
8) śmietany i śmietanki oraz śmietanki w proszku bez dodatków smakowych i środków
aromatyzujacych;
9) olejów i tłuszczów zwierzęcych lub roślinnych;
10) jaj i produktów jajecznych;
11) mąki i innych produktów przemiału zbóż oraz skrobi;
12) chleba i produktów podobnych;
13) makaronów i „gnocchi”;
14) cukrów, włączając wszystkie mono- i dicukry;
15) past pomidorowych, w tym przecierów i koncentratów pomidorowych, oraz pomidorów
w konserwach;
16) sosów na bazie pomidorów;
17) soków owocowych i nektarów owocowych, określonych w przepisach dotyczących
szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych
oraz soków warzywnych;
18) owoców, warzyw (włączając ziemniaki) oraz grzybów w konserwach i suszonych,
owoców i warzyw (włączając ziemniaki) oraz grzybów przetworzonych;
19) dżemów ekstra, galaretek ekstra, przecieru z kasztanów jadalnych, Creme de pruneaux,
określonych w przepisach dotyczących szczegółowych wymagań w zakresie jakości
handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego
przecieru z kasztanów jadalnych;
20) ryb, mięczaków i skorupiaków, mięsa, drobiu i dziczyzny oraz ich przetworów,
z wyjątkiem gotowych posiłków zawierających te składniki;
Projekt wstępny

Strona 4 z 4
21) wyrobów kakaowych, składników czekoladowych w wyrobach czekoladowych,
określonych w przepisach dotyczących szczegółowych wymagań w zakresie jakości
handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych;
22) kawy palonej, herbaty, cykorii, ekstraktów herbaty i cykorii; herbacianych, roślinnych,
owocowych i zbożowych preparatów do sporządzania naparów oraz mieszanek
i mieszanek instant wszystkich wyszczególnionych produktów;
23) soli, zamienników soli, przypraw naturalnych (ziołowych i korzennych) i mieszanek tych
przypraw;
24) wyrobów winiarskich gronowych, określonych w przepisach Wspólnoty Europejskiej
dotyczących wspólnej organizacji rynku wina;
25) Korn, Kornbrand, napojów spirytusowych owocowych, okowity z owoców, Ouzo,
Grappa, Tsikoudia z Krety, Tsipouro z Macedonii, Tsipouro z Tesalii, Tsipouro
z Tyranavos, Eau de vie de marc (okowita z wytłoków winogron) marque nationale
luxembourgeoise, Eau de vie de seigle (okowita zbożowa) marque nationale
luxembourgeoise, London gin, określonych w przepisach ustanawiających ogólne zasady
definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych;
26) Sambuca, Maraschino i Mistra; określonych w przepisach ustanawiających szczegółowe
przepisy wykonawcze dla definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych;
27) Sangria, Clarea i Zurra;
28) octu winnego;
29) środków spożywczych dla niemowląt i małych dzieci, określonych w przepisach
dotyczących środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
30) miodu pszczelego;
31) słodu i przetworów słodowych;
32) dojrzewających i niedojrzewających serów bez dodatków smakowych;
33) wyrobów z tłuszczu z mleka owczego i koziego.


§ 10. 1. Barwniki dozwolone, które mogą być stosowane na zasadzie quantum satis do
środków spożywczych określonych w tabeli 4 załącznika nr 3 do rozporządzenia oraz do
pozostałych środków spożywczych określa tabela 2 załącznika nr 3 do rozporządzenia.
2. Barwniki, o których mowa w ust. 1, nie mogą być stosowane do środków
spożywczych określonych w § 9 oraz w tabeli 5 załącznika nr 3 do rozporządzenia.



Projekt wstępny

Strona 5 z 5
strony : [ 1 ] . 2 ... 10 ... 50 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: