eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1


Druk nr 2411 cz. 1

Warszawa, 2 października 2009 r.
SEJM
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
VI kadencja
Prezes Rady Ministrów

RM 10-92-09


Pan

Bronisław Komorowski
Marszałek Sejmu
Rzeczypospolitej
Polskiej



Szanowny Panie Marszałku
Na podstawie art. 118 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia
2 kwietnia 1997 r. przedstawiam Sejmowi Rzeczypospolitej Polskiej projekt
ustawy

- o zmianie ustawy o bezpieczeństwie
żywności i żywienia oraz niektórych
innych ustaw
wraz z projektami aktów
wykonawczych.

Projekt ma na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej.

W załączeniu przedstawiam także opinię dotyczącą zgodności
proponowanej regulacji z prawem Unii Europejskiej.
Ponadto uprzejmie informuję, że do prezentowania stanowiska Rządu w
tej sprawie w toku prac parlamentarnych został upoważniony Minister Zdrowia.

Z poważaniem

(-) Donald Tusk
Projekt
U S T A W A

z dnia

o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw1)

Art. 1. W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570
oraz z 2009 r. Nr 98, poz. 817) wprowadza się następujące zmiany:
1) odnośnik nr 2 do tytułu ustawy otrzymuje brzmienie:
„2) Ustawa wykonuje w zakresie swojej regulacji następujące rozporządzenia Wspólnoty
Europejskiej:
1) rozporządzenie Rady (EURATOM) nr 3954/87 z dnia 22 grudnia 1987 r.
ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego środków
spożywczych oraz pasz po wypadku jądrowym lub w każdym innym przypadku
pogotowia radiologicznego (Dz. Urz. WE L 371 z 30.12.1987, str. 11, z późn. zm.;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 1, str. 333);
2) rozporządzenie Komisji (EURATOM) nr 944/89 z dnia 12 kwietnia 1989 r.
ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach
spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub
w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego (Dz. Urz. WE L 101
z 13.04.1989, str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 1, str. 347);
3) rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające
procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (Dz. Urz.
WE L 37 z 13.02.1993, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 15, t. 2, str. 204);
4) rozporządzenie (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28
października 1996 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla substancji
aromatycznych używanych lub przeznaczonych do użycia w lub na środkach

1) Niniejszą ustawą zmienia się: ustawę z dnia 20 maja 1971 r. – Kodeks wykroczeń oraz ustawę z dnia 14 marca
1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
spożywczych (Dz. Urz. WE L 299 z 23.11.1996, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 18, str. 42);
5) rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności
(Dz. Urz. WE L 43 z 14.02.1997, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 18, str. 244);
6) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1565/2000 z dnia 18 lipca 2000 r. ustanawiające
środki konieczne do przyjęcia programu oceny w zastosowaniu rozporządzenia (WE)
nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. WE L 180 z 19.07.2000, str. 8;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 25, str. 415);
7) rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28
stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,
powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa
ywności oraz ustanawiające
procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002,
str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463);
8) rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz.
Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 432);
9) rozporządzenie (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22
września 2003 r. dotyczące możliwości śledzenia i etykietowania organizmów
zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów
paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie
i zmieniające dyrektywę 2001/18/WE (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 24,
z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 455);
10) rozporządzenie (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie
zmodyfikowanych (Dz. Urz. UE L 287 z 05.11.2003, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 7, str. 650);
11) rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
10 listopada 2003 r. w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego
używanych lub przeznaczonych do użycia w środkach spożywczych lub na ich
2
powierzchni (Dz. Urz. UE L 309 z 26.11.2003, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 661);
12) rozporządzenie (WE) nr 608/2004 Komisji z dnia 31 marca 2004 r. dotyczące
etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów
fitosteroli i/lub estrów fitostanoli (Dz. Urz. UE L 97 z 01.04.2004, str. 44);
13) rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139
z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13,
t. 34, str. 319);
14) rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu
sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami
dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165
z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3,
t. 45, str. 200);
15) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1863/2004 z dnia 26 października 2004 r.
ustanawiające normę handlową dla pieczarek hodowlanych (Dz. Urz. UE L 325
z 28.10.2004, str. 23);
16) rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L
338 z 13.11.2004, str. 4);
17) rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich
powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 70
z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.);
18) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1895/2005 z dnia 18 listopada 2005 r. w sprawie
ograniczenia wykorzystania niektórych pochodnych epoksydowych w materiałach
i
wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. Urz. UE L 302
z 19.11.2005, str. 28);
3
19) rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie
kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L
338 z 22.12.2005, str. 1, z późn. zm.);
20) rozporządzenie Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r.
ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych
rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy
rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od
rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004
oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 27);
21) rozporządzenie Komisji (WE) nr 178/2006 z dnia 1 lutego 2006 r. zmieniające
rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w celu
ustanowienia załącznika I ustalającego wykaz produktów spożywczych i paszowych,
do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów
(Dz. Urz. UE L 29 z 02.02.2006, str. 3);
22) rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające
metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów
mikotoksyn w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 70 z 09.03.2006, str. 12);
23) rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie
produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi
specjalnościami (Dz. Urz. UE L 93 z 31.03.2006, str. 1);
24) rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie
ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków
spożywczych (Dz. Urz. UE L 93 z 31.03.2006, str. 12, z późn. zm.);
25) rozporządzenie Komisji (WE) nr 627/2006 z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie
wykonania rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady
w
odniesieniu do kryteriów jakościowych dla uznanych metod analitycznych
w
zakresie pobierania próbek, identyfikacji i charakterystyki początkowych
produktów wędzarniczych (Dz. Urz. UE L 109 z 22.04.2006, str. 3);
26) rozporządzenie Komisji (WE) nr 776/2006 z dnia 23 maja 2006 r. zmieniające
załącznik VII do rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady
w odniesieniu do wspólnotowych laboratoriów referencyjnych (Dz. Urz. UE L 136
z 24.05.2006, str. 3);
4
strony : [ 1 ] . 2 ... 10 ... 20 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: