eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

Zał cznik nr 3
Wzór
.........................., dnia ................
….......................................
...........................................
...........................................
(imię i nazwisko lub nazwa (firma) i adres
podmiotu prowadzącego działalność
w zakresie przetwórstwa lub skupu grzybów)

ATEST NA GRZYBY WIE E Nr ...........


Na podstawie § 7 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia …………... w sprawie
grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
(Dz. U. Nr…, poz. ….) w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu ........................ o godz. ...........
stwierdzam, że grzyby świeże z gatunku ..........................................................................................
…………………………………………………………………………………………………..
pochodzące z okolic ........................................................................................................................
w ilości kg .............. (słownie) ................................................................

pod względem zgodności gatunkowej i cech organoleptycznych nie budzą zastrzeżeń i nadają się
do obrotu i przetwórstwa.

Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin
w temperaturze do 10°C.
(pieczątka i podpis
grzyboznawcy/klasyfikatora
grzybów)


Projekt wstępny

Strona 12 z 12
Zał cznik nr 4
Wzór
........................., dnia .................
........................................
........................................
........................................
(imię i nazwisko lub nazwa (firma) i adres
podmiotu prowadzącego działalność
w zakresie przetwórstwa lub skupu grzybów)
ATEST NA GRZYBY SUSZONE Nr ......


Na podstawie § 7 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia …………... w sprawie
grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.
U. Nr…, poz. ….) w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu .........................
stwierdzam, że dostarczone do oceny grzyby suszone: w ilości ........ dag/kg (słownie:
...........................................................................)
z gatunku ..................................................................................................................
w postaci całych owocników, kapeluszy, krajanki*) ,
w opakowaniu zbiorczym/jednostkowym*) ,
bez domieszki innych gatunków grzybów,
bez zapleśnień, zaczerwienia wtórnego i rozkruszka,
zawartość wody ...............................................,
pod względem przynależności gatunkowej, cech organoleptycznych i oceny sanitarnej nie budzą
zastrzeżeń i nadają się do obrotu.
Grzyby przeznaczone do sprzedaży konsumentowi finalnemu muszą być umieszczone

w opakowaniach jednostkowych i oznakowane następującymi informacjami: gatunek grzybów,
nr atestu, rok zbioru.
Atest obejmuje partię badaną.
...................................
(podpis i pieczątka grzyboznawcy)
______________
*) Właściwe podkreślić.
Projekt wstępny

Strona 13 z 13
Zał cznik nr 5
Ramowy program kursu specjalistycznego dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów
Program
1. Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:
1) środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;
2) rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;
3) sezonowość owocowania grzybów;
4) budowa owocnika grzyba kapeluszowego, cechy makro- i mikroskopowe, cechy
organoleptyczne;
5) podstawy podziału systematycznego grzybów.
2. Charakterystyka dopuszczonych do obrotu grzybów uprawnych i rosnących w warunkach

naturalnych - zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3. Grzyby jadalne niedopuszczone do obrotu - przyczyny ich niedopuszczenia.
4. Grzyby trujące i zatrucia grzybami:
1) omówienie gatunków grzybów będących najczęstszą przyczyną zatruć oraz podobnych
do nich gatunków jadalnych;
2) podział zatruć ze względu na zasady działania toksyn.
5. Grzyby podlegające ochronie prawnej.
6. Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli

żywności:
1) ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wraz z aktami
wykonawczymi;
2) ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
3) przepisy dotyczące opakowań jednostkowych.
7. Polskie normy dotyczące grzybów świeżych.
8. Ocena grzybów świeżych:
1) cechy dyskwalifikujące;
2) klasa jakości;
3) warunki przechowywania i transportu.
9. Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.
10. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad:
Projekt wstępny

Strona 14 z 14
1) targowiskową sprzedażą rosnących w warunkach naturalnych grzybów świeżych
i przetworów grzybowych;
2) grzybami i przetworami grzybowymi znajdującymi się w obrocie;

3) grzybami w zakładach żywienia zbiorowego.
11. Ćwiczenia - wystawianie atestów na grzyby świeże przeznaczone do:
1) przetwórstwa;
2) obrotu.
12. Seminarium - powtórzenie materiału z zakresu, o którym mowa w pkt 1-9.

Czas trwania kursu - ............. godzin.













Projekt wstępny

Strona 15 z 15
Zał cznik nr 6
Ramowy program kursu specjalistycznego dla kandydatów na grzyboznawców
Program
1. Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:
1) środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;
2) rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;
3) sezonowość owocowania grzybów.
2. Warunki zbioru ze stanu naturalnego.
3. Budowa grzybów kapeluszowych.
4. Podstawy podziału systematycznego grzybów.
5. Zbiór i oznaczenia zebranych gatunków rosnących w warunkach naturalnych.
6. Omówienie grzybów dopuszczonych do obrotu - uprawnych i rosnących w warunkach
naturalnych.
7. Ćwiczenia:
1) zbiór i oznaczanie zebranych gatunków grzybów świeżych rosnących w warunkach
naturalnych w terenie;
2) posługiwanie się kluczami i atlasami.
8. Grzyby podlegające ochronie prawnej.
9. Skład chemiczny grzybów.
10. Wartości odżywcze i przyswajalność przez organizm ludzki grzybów.
11. Uprawa grzybów - metody, trendy.
12. Produkcja pieczarki blanszowanej, mrożonej, marynowanej.
13. Produkcja podłoża do uprawy pieczarki.
14. Skażenia promieniotwórcze grzybów.
15. Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii i zanieczyszczeń chemicznych
żywności, higieny produkcji i wymagań mikrobiologicznych dla grzybów i przetworów
grzybowych.
16. Obowiązujące przepisy prawne krajowe dotyczące:
1) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia ….. r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu
lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby
oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr …., poz…..);
Projekt wstępny

Strona 16 z 16
strony : 1 ... 40 ... 80 ... 89 . [ 90 ] . 91 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: