eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

Projektowane regulacje nie będą miały wpływu na konkurencyjność gospodarki
i przedsiębiorczość, w tym na funkcjonowanie przedsiębiorstw.

6. Wpływ regulacji na sytuację i rozwój regionalny
Regulacje zaproponowane w projekcie rozporządzenia nie będą miały wpływu na sytuację
i rozwój regionalny.

7. Wpływ regulacji na zdrowie ludzi
Projektowane regulacje mają na względzie usprawnienie współdziałania organów
Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej, Wojskowej Inspekcji Sanitarnej oraz
Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem
żywności i żywienia. Tym samym pozytywnie wpłyną na stan zdrowia społeczeństwa.

09_20zb
Projekt wstępny
Strona 9 z 9


ROZPORZ DZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia ....................... 2009 r.
w sprawie opłat za badania laboratoryjne oraz inne czynności wykonywane
przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Na podstawie art. 36 ust. 4 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji
Sanitarnej (Dz. U. z 2006 r. Nr 122, poz. 851, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1. Rozporządzenie określa sposób ustalania wysokości opłat za badania laboratoryjne oraz
inne czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w związku ze
sprawowaniem bieżącego i zapobiegawczego nadzoru sanitarnego, zwane dalej ,,badaniami
laboratoryjnymi oraz innymi czynnościami”.
§ 2. Wysokość opłat za badania laboratoryjne oraz inne czynności ustala się na podstawie
bezpośrednich i pośrednich kosztów ich wykonania.
§ 3. Do bezpośrednich kosztów wykonania badań laboratoryjnych oraz innych czynności
zalicza się koszty poniesione w związku z wykonaniem konkretnego badania laboratoryjnego
oraz innej czynności obejmujące:
1)
średnie wynagrodzenie pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych wykonujących
badania laboratoryjne lub inne czynności, zwanych dalej ,,pracownikami”, obliczane według
godzinowych stawek osobistego zaszeregowania wraz z pochodnymi od wynagrodzenia;

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia
(Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 104, poz. 708, Nr 143,
poz. 1032, Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 220, poz. 1600, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 227,
poz. 1505 i Nr 234, poz. 1570 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97, Nr 20, poz. 106 i Nr 92, poz. 753.
Projekt wstępny
2)
koszty
materiałowe, w tym w szczególności koszty odczynników i innych materiałów
pomocniczych;
3)
koszty
podróży służbowych pracowników, w tym koszty należności przysługujących
pracownikom z tytułu podróży służbowej;
4)
przeciętne koszty związane z działalnością rzeczoznawców do spraw
sanitarnohigienicznych.
§ 4. Do pośrednich kosztów wykonania badań laboratoryjnych oraz innych czynności zalicza
się koszty działalności stacji sanitarno-epidemiologicznych poniesione w związku z wykonaniem
konkretnego badania laboratoryjnego oraz innej czynności, obejmujące:
1)
średnie wynagrodzenie pracowników administracji i obsługi wraz z pochodnymi od
wynagrodzenia;

2) koszty usług pocztowych, telekomunikacyjnych i pralniczych;

3) koszty zużytej energii elektrycznej, wody i gazu;

4) koszty zakupu, zużycia i konserwacji aparatury i sprzętu laboratoryjnego;

5) koszty transportu.

§ 5. Do wysokości kosztów bezpośrednich określonych na podstawie § 3 dolicza się
wysokość kosztów pośrednich, o których mowa w § 4.
§ 6. Czas pracy pracownika niezbędny do wykonania badania laboratoryjnego oraz innej
czynności, stanowiący podstawę ustalenia wysokości wynagrodzenia, o którym mowa w § 3
pkt 1, określa dyrektor stacji sanitarno-epidemiologicznej na wniosek kierownika właściwej
komórki organizacyjnej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
§ 7. Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 4 lutego 2004 r. w sprawie opłat za
badania laboratoryjne oraz inne czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji
Sanitarnej (Dz. U. Nr 20, poz. 193).

Projekt wstępny
2
§ 8. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

MINISTER ZDROWIA
Projekt wstępny
3
Uzasadnienie

Projekt
rozporządzenia stanowi wykonanie upoważnienia zawartego w art. 36 ust. 4
ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2006 r. Nr 122,
poz. 851, z późn. zm.).
Zakres regulacji objętej projektem rozporządzenia wynika z przepisu art. 3 pkt 4 projektu
ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw,
który nadaje nowe brzmienie art. 36 ust. 4 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji
Sanitarnej.
Projekt rozporządzenia określa sposób ustalania wysokości opłat, które będą ponoszone
przez podmioty działające na rynku spożywczym w celu pokrycia kosztów poniesionych przez
organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach bieżącego
i zapobiegawczego nadzoru sanitarnego.
Opłatami objętymi projektowanym rozporządzeniem będą obciążani przedsiębiorcy,
u których w wyniku przeprowadzonej urzędowej kontroli stwierdzone zostaną niezgodności
z przepisami prawa odnoszącymi się do wymagań zdrowotnych, bądź wymagań higieniczno–
sanitarnych. W przypadku takiej sytuacji przedsiębiorcy pokrywać będą koszty związane
z pobraniem próbek lub materiałów i wyrobów oraz za wykonanie badań laboratoryjnych
potwierdzających niezgodność. Ponadto opłaty będą pobierane za przeprowadzanie ponownych
czynności kontrolnych, sprawdzających czy niezgodności zostały usunięte. Oznacza to, że
przedsiębiorcy ponosić będą koszty, jeżeli działając niezgodnie z przepisami prawa
żywnościowego wyprodukują, bądź wprowadzą do obrotu produkt niespełniający wymagań
higieniczno–sanitarnych, jak również, jeżeli prowadzą działalność bez spełniania tych wymagań.
Biorąc pod uwagę powyższe, należy podkreślić, że przedsiębiorcy, którzy realizują
w sposób prawidłowy kontrolę wewnętrzną w zakładzie oraz spełniają wymagania określone
w przepisach prawa żywnościowego nie będą ponosić dodatkowych kosztów swojej działalności
wynikających z przepisów projektowanego rozporządzenia.
Projektowane rozporządzenie określa metody obliczania niektórych opłat, obejmujących
koszty bezpośrednie i pośrednie ponoszone przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Do kosztów bezpośrednich zalicza się m.in. średnie wynagrodzenie pracowników stacji
sanitarno-epidemiologicznych wykonujących badania laboratoryjne obliczane według
Projekt wstępny
4
strony : 1 ... 50 ... 90 ... 96 . [ 97 ] . 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: