Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
(i) Fosforan
Mleko zagęszczone o
1 g/kg
monosodowy
zawartości suchej masy
niższej niż 28 %
(ii) Fosforan disodowy Mleko zagęszczone o
1,5 g/kg
zawartości suchej masy
wyższej niż 28 %
(iii) Fosforan
Mleko w proszku i mleko w
2,5 g/kg
trisodowy
proszku odtłuszczone
E 340
Fosforany potasu
Owoce kandyzowane
800 mg/kg
(i) Fosforan
Preparaty owocowe
800 mg/kg
monopotasowy
(ii) Fosforan
mietanka pasteryzowana,
5 g/kg
dipotasowy
sterylizowana i UHT
(iii) Fosforan
Analogi ubitej śmietanki i
5 g/kg
tripotasowy
tłuszczu roślinnego
E 341
Fosforany wapnia
Sery niedojrzewające
2 g/kg
(z wyjątkiem Mozzarella)
(i) Fosforan
Sery topione i analogi serów 20 g/kg
monowapniowy
topionych
(ii) Fosforan
Produkty mięsne
5 g/kg
diwapniowy
(iii) Fosforan
Napoje dla sportowców i
0,5 g/l
triwapniowy
preparowane wody stołowe
E 343
Fosforany magnezu
Suplementy diety określone
quantum satis
w przepisach o suplementach
diety
(i) Fosforan
Sól i jej zamienniki
10 g/kg
monomagnezowy
(ii) Fosforan
Napoje na białkach
20 g/l
dimagnezowy
roślinnych
E 450
Difosforany
Zabielacze do napojów
30 g/kg
(i) Difosforan
Zabielacze do napojów
50 g/kg
disodowy
przeznaczone do maszyn -
automatów
(ii) Difosforan
Lody spożywcze
1 g/kg
trisodowy
(iii) Difosforan
Desery
3 g/kg
tetrasodowy
(v) Difosforan
Suszone sproszkowane
7 g/kg
tetrapotasowy
mieszanki deserów
Projekt wstępny
Strona 96 z 96
(vi) Difosforan
Pieczywo cukiernicze i
20 g/kg
diwapniowy
wyroby ciastkarskie
(vii) Diwodoro-
Mąka
2,5 g/kg
difosforan wapnia
E 451
Trifosforany
Mąka, rosnąca bez drożdży
20 g/kg
(i) Trifosforan
Soda bread
20 g/kg
pentasodowy
(ii) Trifosforan
Płynna masa jaja kurzego
10 g/kg
pentapotasowy
(białka, żółtka lub całe jaja)
E 452
Polifosforany
Sosy
5 g/kg
(i) Polifosforan sodu
Zupy i buliony
3 g/kg
(ii) Polifosforan potasu Napary ziołowe instant i
2 g/kg
herbata instant
(iii) Polifosforan
Guma do żucia
quantum satis
sodowo-wapniowy
(iv) Polifosforan
rodki spożywcze
10 g/kg
wapnia
wysuszone sproszkowane
Napoje na bazie mleka
2 g/l
czekoladowe i słodowe
Napoje alkoholowe (z
1 g/l
wyjątkiem wina gronowego i
piwa)
niadaniowe przetwory
5 g/kg
zbożowe preparowane do
bezpośredniego spożycia
Sneksy
5 g/kg
Surimi
1 g/kg
Pasty rybne i pasty ze
5 g/kg
skorupiaków
Polewy (syropy do
3 g/kg
naleśników, aromatyzowane
syropy do koktajli mlecznych
i lodów; produkty podobne)
rodki spożywcze
5 g/kg
specjalnego żywieniowego
przeznaczenia o recepturach
specjalnych
Glazury do produktów
4 g/kg
mięsnych i warzywnych
Wyroby cukiernicze
5 g/kg
Projekt wstępny
Strona 97 z 97
Cukier puder
10 g/kg
Kluski
2 g/ kg
Ciasta o luźnej konsystencji 12 g/kg
Filety z nieprzetworzonych
5 g/kg
ryb mrożone i głęboko
mrożone
Nieprzetworzone i
5 g/kg
przetworzone mięczaki i
skorupiaki mrożone i
głęboko mrożone
Przetworzone produkty
5 g/kg
ziemniaczane (łącznie z
mrożonymi, głęboko
mrożonymi, oziębionymi i
wysuszonymi produktami
przetworzonymi) i wstępnie
smażone, mrożone i głęboko
mrożone ziemniaki
Smarowne tłuszcze, z
5 g/kg
wyjątkiem masła
Masło ze śmietanki
2 g/kg
ukwaszonej (śmietany)
Przetwory ze skorupiaków
1 g/kg
(w puszkach)
Emulsje wodne w aerozolu
30 g/kg
do powlekania form
piekarskich
Napoje na bazie naturalnej
2 g/l
kawy przeznaczone do
maszyn - automatów
Aromaty
40 g/kg
3) E
431 Stearynian
(pro memoria)
polioksyetylenu (40)
Wino gronowe, zgodnie z
przepisami Wspólnoty
Europejskiej dotyczącymi
wspólnej organizacji rynku
wina
4)
E 353
Kwas metawinowy
(pro memoria)
Wino gronowe, zgodnie z
przepisami Wspólnoty
Europejskiej dotyczącymi
wspólnej organizacji rynku
wina
Made wine
100 mg/l
Projekt wstępny
Strona 98 z 98
5)
E 355
Kwas adypinowy
Nadzienia i polewy
2 g/kg
drobnych wyrobów
E 356
Adypinian sodu
piekarskich
E 357
Adypinian potasu
Mieszanki suszonych
1 g/kg
sproszkowanych deserów
Desery podobne do
6 g/kg
żelujących
Desery o aromatach
1 g/kg
owocowych
Proszki do domowego
10 g/l
przygotowania napojów
w przeliczeniu na kwas
adypinowy
6)
E 363
Kwas bursztynowy
Desery
6 g/kg
Zupy i buliony
5 g/kg
Proszki do domowego
3 g/l
przygotowania napojów
7)
E 385
Sól wapniowo-
Sosy zemulgowane
75 mg/kg
disodowa kwasu
etylenodiamino-
Nasiona roślin
250 mg/kg
tetraoctowego (Sól
strączkowych, strączki,
wapniowo-disodowa
grzyby i karczochy, w
EDTA)
puszkach i w słoikach
Skorupiaki i mięczaki w
75 mg/kg
puszkach i słoikach
Ryby w puszkach i słoikach
75 mg/kg
Tłuszcze do smarowania,
100 mg/kg
zgodne z przepisami
określającymi normy dla
tłuszczów do smarowania (z
wyjątkiem tłuszczów
mlecznych), o zawartości
tłuszczu 41% lub mniej
Skorupiaki mrożone i
75 mg/kg
głęboko mrożone
Libamáj, egészben és
250 mg/kg
tömbben
8)
E 468
Sól sodowa
Suplementy diety określone 30 g/kg
karboksymetyloceluloz w przepisach o suplementach
y usieciowana
diety, w postaci stałej
9)
E 405
Alginian glikolu
Emulsje tłuszczowe
3 g/kg
propylenowego
Projekt wstępny
Strona 99 z 99
Pieczywo cukiernicze i
2 g/kg
wyroby ciastkarskie
Nadzienia, polewy i powłoki 5 g/kg
do pieczywa cukierniczego,
wyrobów ciastkarskich i
deserów
Wyroby cukiernicze
1,5 g/kg
Lody spożywcze wodne
3 g/kg
Sneksy zbożowe i
3 g/kg
ziemniaczane
Sosy
8 g/kg
Piwo
100 mg/l
Guma do żucia
5 g/kg
Preparaty owocowe i
5 g/kg
warzywne
Napoje bezalkoholowe
300 mg/l
aromatyzowane (cider)
Zemulgowane likiery
10 g/l
Dietetyczne środki
1,2 g/kg
spożywcze specjalnego
przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
Suplementy diety określone 1 g/kg
w przepisach o suplementach
diety
Napój niskoalkoholowy
100 mg/l
jabłkowy, z wyjątkiem cidre
bouché
10)
E 416
Guma karaya
Sneksy zbożowe i
5 g/kg
ziemniaczane
Powłoki orzechów
10 g/kg
Nadzienia, polewy i powłoki 5 g/kg
do pieczywa cukierniczego i
wyrobów ciastkarskich
Projekt wstępny
Strona 100 z 100
Dokumenty związane z tym projektem:
- 2411-cz-1 › Pobierz plik
- 2411-cz-2 › Pobierz plik