eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2




(i) Fosforan
Mleko zagęszczone o
1 g/kg


monosodowy
zawartości suchej masy

niższej niż 28 %



(ii) Fosforan disodowy Mleko zagęszczone o
1,5 g/kg



zawartości suchej masy

wyższej niż 28 %



(iii) Fosforan
Mleko w proszku i mleko w
2,5 g/kg


trisodowy
proszku odtłuszczone



E 340
Fosforany potasu
Owoce kandyzowane
800 mg/kg
(i) Fosforan
Preparaty owocowe
800 mg/kg


monopotasowy
(ii) Fosforan
mietanka pasteryzowana,
5 g/kg


dipotasowy
sterylizowana i UHT
(iii) Fosforan
Analogi ubitej śmietanki i
5 g/kg


tripotasowy
tłuszczu roślinnego
E 341
Fosforany wapnia
Sery niedojrzewające
2 g/kg



(z wyjątkiem Mozzarella)
(i) Fosforan
Sery topione i analogi serów 20 g/kg


monowapniowy
topionych
(ii) Fosforan
Produkty mięsne
5 g/kg


diwapniowy
(iii) Fosforan
Napoje dla sportowców i
0,5 g/l


triwapniowy
preparowane wody stołowe
E 343
Fosforany magnezu
Suplementy diety określone
quantum satis



w przepisach o suplementach
diety
(i) Fosforan
Sól i jej zamienniki
10 g/kg


monomagnezowy
(ii) Fosforan
Napoje na białkach
20 g/l


dimagnezowy
roślinnych
E 450
Difosforany
Zabielacze do napojów
30 g/kg
(i) Difosforan
Zabielacze do napojów
50 g/kg


disodowy
przeznaczone do maszyn -


automatów



(ii) Difosforan
Lody spożywcze
1 g/kg


trisodowy
(iii) Difosforan
Desery
3 g/kg


tetrasodowy
(v) Difosforan
Suszone sproszkowane
7 g/kg


tetrapotasowy
mieszanki deserów

Projekt wstępny

Strona 96 z 96




(vi) Difosforan
Pieczywo cukiernicze i
20 g/kg


diwapniowy
wyroby ciastkarskie
(vii) Diwodoro-
Mąka
2,5 g/kg


difosforan wapnia
E 451
Trifosforany
Mąka, rosnąca bez drożdży
20 g/kg
(i) Trifosforan
Soda bread
20 g/kg


pentasodowy



(ii) Trifosforan
Płynna masa jaja kurzego
10 g/kg


pentapotasowy
(białka, żółtka lub całe jaja)
E 452
Polifosforany
Sosy
5 g/kg
(i) Polifosforan sodu
Zupy i buliony
3 g/kg
(ii) Polifosforan potasu Napary ziołowe instant i
2 g/kg



herbata instant
(iii) Polifosforan
Guma do żucia
quantum satis


sodowo-wapniowy
(iv) Polifosforan
rodki spożywcze
10 g/kg


wapnia
wysuszone sproszkowane
Napoje na bazie mleka
2 g/l



czekoladowe i słodowe
Napoje alkoholowe (z
1 g/l



wyjątkiem wina gronowego i
piwa)
niadaniowe przetwory
5 g/kg



zbożowe preparowane do

bezpośredniego spożycia
Sneksy
5 g/kg
Surimi
1 g/kg
Pasty rybne i pasty ze
5 g/kg



skorupiaków
Polewy (syropy do
3 g/kg



naleśników, aromatyzowane
syropy do koktajli mlecznych
i lodów; produkty podobne)
rodki spożywcze
5 g/kg



specjalnego żywieniowego

przeznaczenia o recepturach
specjalnych
Glazury do produktów
4 g/kg



mięsnych i warzywnych
Wyroby cukiernicze
5 g/kg
Projekt wstępny

Strona 97 z 97

Cukier puder
10 g/kg
Kluski
2 g/ kg
Ciasta o luźnej konsystencji 12 g/kg
Filety z nieprzetworzonych
5 g/kg



ryb mrożone i głęboko

mrożone
Nieprzetworzone i
5 g/kg



przetworzone mięczaki i

skorupiaki mrożone i
głęboko mrożone
Przetworzone produkty
5 g/kg



ziemniaczane (łącznie z

mrożonymi, głęboko
mrożonymi, oziębionymi i
wysuszonymi produktami
przetworzonymi) i wstępnie
smażone, mrożone i głęboko
mrożone ziemniaki
Smarowne tłuszcze, z
5 g/kg



wyjątkiem masła
Masło ze śmietanki
2 g/kg



ukwaszonej (śmietany)
Przetwory ze skorupiaków
1 g/kg



(w puszkach)
Emulsje wodne w aerozolu
30 g/kg



do powlekania form

piekarskich
Napoje na bazie naturalnej
2 g/l



kawy przeznaczone do

maszyn - automatów
Aromaty
40 g/kg
3) E
431 Stearynian
(pro memoria)

polioksyetylenu (40)
Wino gronowe, zgodnie z
przepisami Wspólnoty
Europejskiej dotyczącymi
wspólnej organizacji rynku
wina

4)
E 353
Kwas metawinowy
(pro memoria)
Wino gronowe, zgodnie z

przepisami Wspólnoty
Europejskiej dotyczącymi
wspólnej organizacji rynku
wina



Made wine
100 mg/l
Projekt wstępny

Strona 98 z 98
5)
E 355
Kwas adypinowy
Nadzienia i polewy
2 g/kg



drobnych wyrobów


E 356
Adypinian sodu
piekarskich
E 357
Adypinian potasu
Mieszanki suszonych
1 g/kg



sproszkowanych deserów
Desery podobne do
6 g/kg



żelujących
Desery o aromatach
1 g/kg



owocowych
Proszki do domowego
10 g/l



przygotowania napojów
w przeliczeniu na kwas
adypinowy

6)
E 363
Kwas bursztynowy
Desery
6 g/kg
Zupy i buliony
5 g/kg
Proszki do domowego
3 g/l



przygotowania napojów


7)
E 385
Sól wapniowo-
Sosy zemulgowane
75 mg/kg


disodowa kwasu
etylenodiamino-
Nasiona roślin
250 mg/kg


tetraoctowego (Sól
strączkowych, strączki,

wapniowo-disodowa
grzyby i karczochy, w
EDTA)
puszkach i w słoikach
Skorupiaki i mięczaki w
75 mg/kg



puszkach i słoikach
Ryby w puszkach i słoikach
75 mg/kg
Tłuszcze do smarowania,
100 mg/kg



zgodne z przepisami

określającymi normy dla
tłuszczów do smarowania (z
wyjątkiem tłuszczów
mlecznych), o zawartości
tłuszczu 41% lub mniej
Skorupiaki mrożone i
75 mg/kg



głęboko mrożone
Libamáj, egészben és
250 mg/kg
tömbben

8)
E 468
Sól sodowa
Suplementy diety określone 30 g/kg


karboksymetyloceluloz w przepisach o suplementach
y usieciowana
diety, w postaci stałej


9)
E 405
Alginian glikolu
Emulsje tłuszczowe
3 g/kg


propylenowego



Projekt wstępny

Strona 99 z 99



Pieczywo cukiernicze i
2 g/kg



wyroby ciastkarskie
Nadzienia, polewy i powłoki 5 g/kg



do pieczywa cukierniczego,

wyrobów ciastkarskich i
deserów
Wyroby cukiernicze
1,5 g/kg
Lody spożywcze wodne
3 g/kg
Sneksy zbożowe i
3 g/kg



ziemniaczane
Sosy
8 g/kg
Piwo
100 mg/l
Guma do żucia
5 g/kg
Preparaty owocowe i
5 g/kg



warzywne
Napoje bezalkoholowe
300 mg/l



aromatyzowane (cider)
Zemulgowane likiery
10 g/l
Dietetyczne środki
1,2 g/kg



spożywcze specjalnego

przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
Suplementy diety określone 1 g/kg



w przepisach o suplementach
diety
Napój niskoalkoholowy
100 mg/l



jabłkowy, z wyjątkiem cidre
bouché

10)
E 416
Guma karaya
Sneksy zbożowe i
5 g/kg



ziemniaczane
Powłoki orzechów
10 g/kg
Nadzienia, polewy i powłoki 5 g/kg



do pieczywa cukierniczego i
wyrobów ciastkarskich

Projekt wstępny

Strona 100 z 100
strony : 1 ... 10 ... 19 . [ 20 ] . 21 ... 30 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: