eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2




Desery
6 g/kg
Zemulgowane sosy
10 g/kg
Likiery na bazie jaj
10 g/l
Suplementy diety określone quantum satis



w przepisach o suplementach
diety
Guma do żucia
5 g/kg
Aromaty
50 g/kg
11)
E 425
Konjac1)
rodki spożywcze ogółem
10 g/kg



(z wyjątkiem tych
pojedynczo lub


(i) Guma Konjac
określonych w
łącznie



§ 28 ust.3, § 29 lub w § 39



(ii) Glukomannan
ust. 1 oraz z wyjątkiem



Konjac
wyrobów cukierniczych

żelowych, w tym żelowych
minikubeczków,
zdefiniowanych w przypisie
2 do tabeli 1 w załączniku nr
4 do niniejszego
rozporządzenia)

12)
E 426
Hemiceluloza sojowa
Napoje na bazie produktów
5 g/l

mleczarskich przeznaczone
do sprzedaży detalicznej
Suplementy diety określone
1,5 g/l
w przepisach o suplementach
diety



Sosy
zemulgowane
30 g/l



Pakowane
pieczywo
10 g/kg
cukiernicze i wyroby
cistkarskie przeznaczone do
sprzedaży detalicznej
Pakowane wschodnie kluski
10 g/kg
(„oriental noodles”) gotowe
do spożycia, przeznaczone
do sprzedaży detalicznej
Pakowany, gotowy do
10 g/kg
spożycia ryż przeznaczony
do sprzedaży detalicznej



Pakowane,
przetworzone
10 g/kg
produkty z ziemniaków i
ryżu (łącznie z mrożonymi,
głęboko mrożonymi,
schłodzonymi oraz
suszonymi produktami
przetworzonymi),
przeznaczone do sprzedaży
Projekt wstępny

Strona 101 z 101
detalicznej



Suszone,
skoncentrowane,
10 g/kg
mrożone i głęboko mrożone
produkty jajeczne



Wyroby
cukiernicze
żelowe, 10 g/kg
z wyjątkiem żelowych
minikubeczków

13)
E 432
Monolaurynian
Pieczywo cukiernicze i
3 g/kg


polioksyetylenosorbitol wyroby ciastkarskie

u (polisorbat 20)



E 433
Monooleinian
Emulsje tłuszczowe do
10 g/kg


polioksyetylenosorbitol celów piekarskich

u (polisorbat 80)



E 434
Monopalmitynian
Analogi mleka i śmietanki
5 g/kg


polioksyetylenosorbitol


u (polisorbat 40)


E 435
Monostearynian
Lody spożywcze
1 g/kg


polioksyetylenosorbitol

u (polisorbat 60)


E 436
Tristearynian
Desery
3 g/kg


polioksyetylenosorbitol

u (polisorbat 65)
Wyroby cukiernicze
1 g/kg
Zemulgowane sosy
5 g/kg
Zupy
1 g/kg
Guma do żucia
5 g/kg
Suplementy diety określone quantum satis



w przepisach o suplementach
diety
Dietetyczne środki
1 g/kg



spożywcze specjalnego

przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - preparaty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
Aromaty z wyjątkiem
10 g/kg



aromatów dymu

wędzarniczego w postaci
płynnej i aromatów na bazie
Projekt wstępny

Strona 102 z 102
oleożywic z przypraw2)
rodki spożywcze
1 g/kg



zawierające aromaty dymu

wędzarniczego w postaci
pojedynczo lub łącznie
płynnej i aromaty na bazie

oleożywic z przypraw

14)
E 420
Sorbitol
rodki spożywcze (z
quantum satis


(i) Sorbitol
wyjątkiem napojów i

(ii) Syrop sorbitolowy
środków spożywczych
określonych w § 28 ust. 3, §



29 lub § 39 ust. 1)


E 421
Mannitol
E 953
Izomalt
Mrożone i głęboko mrożone



nieprzetworzone ryby,

skorupiaki, mięczaki i
głowonogi


E 965
Maltitol
Likiery
(w celach innych


(i) Maltitol

niż słodzenie)
(ii) Syrop maltitolowy

E 966
Laktitol
E 967
Ksylitol
E 968
Erytrytol



15)
E 442
Fosfatydy amonu
Wyroby kakaowe i wyroby
10 g/kg



czekoladowe łącznie z

wyrobami nadziewanymi,
określone w przepisach
dotyczących szczegółowych
wymagań w zakresie jakości
handlowej wyrobów
kakaowych i czekoladowych
Wyroby cukiernicze oparte
10 g/kg



na tych produktach


16)
E 444
Octan izomaślanu
Napoje bezalkoholowe
300 mg/l


sacharozy
aromatyzowane nieklarowne

(zmętnione)
Napoje spirytusowe
300 mg/l



aromatyzowane nieklarowne
(zmętnione) o zawartości
alkoholu mniej niż 15 % obj.

17)
E 445
Estry glicerolu i
Napoje bezalkoholowe
100 mg/l


żywicy roślinnej
aromatyzowane nieklarowne

(zmętnione)

Projekt wstępny

Strona 103 z 103



Napoje spirytusowe
100 mg/l



nieklarowne (zmętnione):

likiery i kremy
Napoje
spirytusowe
100 mg/l
nieklarowne (zmętnione),

określone w przepisach

ustanawiających ogólne

zasady definicji, opisu i
prezentacji napojów
spirytusowych
Na powierzchnię owoców
50 mg/kg



cytrusowych


18)
E 459
Beta-cyklodekstryna
rodki spożywcze w postaci quantum satis



tabletek i tabletek

powlekanych
Aromaty w kapsułkach
przeznaczone do:
- herbaty aromatyzowanej
500 mg/l



i koncentratów

aromatyzowanych napojów
w proszku typu instant



- aromatyzowanych sneksów 1 g/kg ze wszystkich
źródeł w środkach
spożywczych gotowych
do spożycia lub
przygotowanych do
spożycia zgodnie z
instrukcją producenta

19)
E 473
Estry sacharozy i
Naturalna płynna kawa w
1 g/l


kwasów tłuszczowych
puszkach
E 474
Sacharoglicerydy
Produkty mięsne poddane
5 g/kg



obróbce cieplnej
(na tłuszcz)
Emulsje tłuszczowe do
10 g/kg



celów piekarskich
Pieczywo cukiernicze i
10 g/kg



wyroby ciastkarskie
Zabielacze do napojów
20 g/kg
Lody spożywcze
5 g/kg
Wyroby cukiernicze
5 g/kg
Desery
5 g/kg
Sosy
10 g/kg
Zupy i buliony
2 g/kg
Projekt wstępny

Strona 104 z 104



Na powierzchnię owoców
quantum satis



świeżych
Napoje bezalkoholowe na
5 g/l



bazie nasion anyżku
Napoje bezalkoholowe
5 g/l



kokosowe i migdałowe
Napoje alkoholowe (z
5 g/l



wyjątkiem wina gronowego i
piwa)
Proszki do sporządzania
10 g/l



gorących napojów
Napoje na bazie mleka
5 g/l
Suplementy diety określone quantum satis



w przepisach o suplementach
diety
Dietetyczne środki
5 g/kg



spożywcze specjalnego

przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
Guma do żucia
10 g/kg
Analogi śmietanki
5 g/kg
mietanka sterylizowana i
5 g/kg



śmietanka sterylizowana o

obniżonej zawartości
pojedynczo lub łącznie
tłuszczu

20)
E 475
Estry kwasów
Pieczywo cukiernicze i
10 g/kg


tłuszczowych i
wyroby ciastkarskie

poliglicerolu
Zemulgowane likiery
5 g/l
Produkty jajeczne
1 g/kg
Zabielacze do napojów
0,5 g/kg
Guma do żucia
5 g/kg
Emulsje tłuszczowe
5 g/kg
Analogi mleka i śmietanki
5 g/kg
Projekt wstępny

Strona 105 z 105
strony : 1 ... 10 ... 20 . [ 21 ] . 22 ... 30 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: