Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Desery
6 g/kg
Zemulgowane sosy
10 g/kg
Likiery na bazie jaj
10 g/l
Suplementy diety określone quantum satis
w przepisach o suplementach
diety
Guma do żucia
5 g/kg
Aromaty
50 g/kg
11)
E 425
Konjac1)
rodki spożywcze ogółem
10 g/kg
(z wyjątkiem tych
pojedynczo lub
(i) Guma Konjac
określonych w
łącznie
§ 28 ust.3, § 29 lub w § 39
(ii) Glukomannan
ust. 1 oraz z wyjątkiem
Konjac
wyrobów cukierniczych
żelowych, w tym żelowych
minikubeczków,
zdefiniowanych w przypisie
2 do tabeli 1 w załączniku nr
4 do niniejszego
rozporządzenia)
12)
E 426
Hemiceluloza sojowa
Napoje na bazie produktów
5 g/l
mleczarskich przeznaczone
do sprzedaży detalicznej
Suplementy diety określone
1,5 g/l
w przepisach o suplementach
diety
Sosy
zemulgowane
30 g/l
Pakowane
pieczywo
10 g/kg
cukiernicze i wyroby
cistkarskie przeznaczone do
sprzedaży detalicznej
Pakowane wschodnie kluski
10 g/kg
(„oriental noodles”) gotowe
do spożycia, przeznaczone
do sprzedaży detalicznej
Pakowany, gotowy do
10 g/kg
spożycia ryż przeznaczony
do sprzedaży detalicznej
Pakowane,
przetworzone
10 g/kg
produkty z ziemniaków i
ryżu (łącznie z mrożonymi,
głęboko mrożonymi,
schłodzonymi oraz
suszonymi produktami
przetworzonymi),
przeznaczone do sprzedaży
Projekt wstępny
Strona 101 z 101
detalicznej
Suszone,
skoncentrowane,
10 g/kg
mrożone i głęboko mrożone
produkty jajeczne
Wyroby
cukiernicze
żelowe, 10 g/kg
z wyjątkiem żelowych
minikubeczków
13)
E 432
Monolaurynian
Pieczywo cukiernicze i
3 g/kg
polioksyetylenosorbitol wyroby ciastkarskie
u (polisorbat 20)
E 433
Monooleinian
Emulsje tłuszczowe do
10 g/kg
polioksyetylenosorbitol celów piekarskich
u (polisorbat 80)
E 434
Monopalmitynian
Analogi mleka i śmietanki
5 g/kg
polioksyetylenosorbitol
u (polisorbat 40)
E 435
Monostearynian
Lody spożywcze
1 g/kg
polioksyetylenosorbitol
u (polisorbat 60)
E 436
Tristearynian
Desery
3 g/kg
polioksyetylenosorbitol
u (polisorbat 65)
Wyroby cukiernicze
1 g/kg
Zemulgowane sosy
5 g/kg
Zupy
1 g/kg
Guma do żucia
5 g/kg
Suplementy diety określone quantum satis
w przepisach o suplementach
diety
Dietetyczne środki
1 g/kg
spożywcze specjalnego
przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - preparaty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
Aromaty z wyjątkiem
10 g/kg
aromatów dymu
wędzarniczego w postaci
płynnej i aromatów na bazie
Projekt wstępny
Strona 102 z 102
oleożywic z przypraw2)
rodki spożywcze
1 g/kg
zawierające aromaty dymu
wędzarniczego w postaci
pojedynczo lub łącznie
płynnej i aromaty na bazie
oleożywic z przypraw
14)
E 420
Sorbitol
rodki spożywcze (z
quantum satis
(i) Sorbitol
wyjątkiem napojów i
(ii) Syrop sorbitolowy
środków spożywczych
określonych w § 28 ust. 3, §
29 lub § 39 ust. 1)
E 421
Mannitol
E 953
Izomalt
Mrożone i głęboko mrożone
nieprzetworzone ryby,
skorupiaki, mięczaki i
głowonogi
E 965
Maltitol
Likiery
(w celach innych
(i) Maltitol
niż słodzenie)
(ii) Syrop maltitolowy
E 966
Laktitol
E 967
Ksylitol
E 968
Erytrytol
15)
E 442
Fosfatydy amonu
Wyroby kakaowe i wyroby
10 g/kg
czekoladowe łącznie z
wyrobami nadziewanymi,
określone w przepisach
dotyczących szczegółowych
wymagań w zakresie jakości
handlowej wyrobów
kakaowych i czekoladowych
Wyroby cukiernicze oparte
10 g/kg
na tych produktach
16)
E 444
Octan izomaślanu
Napoje bezalkoholowe
300 mg/l
sacharozy
aromatyzowane nieklarowne
(zmętnione)
Napoje spirytusowe
300 mg/l
aromatyzowane nieklarowne
(zmętnione) o zawartości
alkoholu mniej niż 15 % obj.
17)
E 445
Estry glicerolu i
Napoje bezalkoholowe
100 mg/l
żywicy roślinnej
aromatyzowane nieklarowne
(zmętnione)
Projekt wstępny
Strona 103 z 103
Napoje spirytusowe
100 mg/l
nieklarowne (zmętnione):
likiery i kremy
Napoje
spirytusowe
100 mg/l
nieklarowne (zmętnione),
określone w przepisach
ustanawiających ogólne
zasady definicji, opisu i
prezentacji napojów
spirytusowych
Na powierzchnię owoców
50 mg/kg
cytrusowych
18)
E 459
Beta-cyklodekstryna
rodki spożywcze w postaci quantum satis
tabletek i tabletek
powlekanych
Aromaty w kapsułkach
przeznaczone do:
- herbaty aromatyzowanej
500 mg/l
i koncentratów
aromatyzowanych napojów
w proszku typu instant
- aromatyzowanych sneksów 1 g/kg ze wszystkich
źródeł w środkach
spożywczych gotowych
do spożycia lub
przygotowanych do
spożycia zgodnie z
instrukcją producenta
19)
E 473
Estry sacharozy i
Naturalna płynna kawa w
1 g/l
kwasów tłuszczowych
puszkach
E 474
Sacharoglicerydy
Produkty mięsne poddane
5 g/kg
obróbce cieplnej
(na tłuszcz)
Emulsje tłuszczowe do
10 g/kg
celów piekarskich
Pieczywo cukiernicze i
10 g/kg
wyroby ciastkarskie
Zabielacze do napojów
20 g/kg
Lody spożywcze
5 g/kg
Wyroby cukiernicze
5 g/kg
Desery
5 g/kg
Sosy
10 g/kg
Zupy i buliony
2 g/kg
Projekt wstępny
Strona 104 z 104
Na powierzchnię owoców
quantum satis
świeżych
Napoje bezalkoholowe na
5 g/l
bazie nasion anyżku
Napoje bezalkoholowe
5 g/l
kokosowe i migdałowe
Napoje alkoholowe (z
5 g/l
wyjątkiem wina gronowego i
piwa)
Proszki do sporządzania
10 g/l
gorących napojów
Napoje na bazie mleka
5 g/l
Suplementy diety określone quantum satis
w przepisach o suplementach
diety
Dietetyczne środki
5 g/kg
spożywcze specjalnego
przeznaczenia medycznego
określone w przepisach o
środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego - produkty
dietetyczne zastępujące
posiłek lub całkowite
dzienne posiłki, stosowane w
dietach przeznaczonych do
kontrolowania masy ciała
Guma do żucia
10 g/kg
Analogi śmietanki
5 g/kg
mietanka sterylizowana i
5 g/kg
śmietanka sterylizowana o
obniżonej zawartości
pojedynczo lub łącznie
tłuszczu
20)
E 475
Estry kwasów
Pieczywo cukiernicze i
10 g/kg
tłuszczowych i
wyroby ciastkarskie
poliglicerolu
Zemulgowane likiery
5 g/l
Produkty jajeczne
1 g/kg
Zabielacze do napojów
0,5 g/kg
Guma do żucia
5 g/kg
Emulsje tłuszczowe
5 g/kg
Analogi mleka i śmietanki
5 g/kg
Projekt wstępny
Strona 105 z 105
Dokumenty związane z tym projektem:
- 2411-cz-1 › Pobierz plik
- 2411-cz-2 › Pobierz plik