eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2



Nazwa chemiczna
2-O-a-L-ramnopiranozylo-4'- -D-glukopiranozylo-hesperytyny dihydrochalkon

otrzymana przez katalityczne uwodornienie neohesperydyny

Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
243-978-6


Numer "E"
E 959


Wzór chemiczny
C28H36O15


Masa cząsteczkowa
612,6


Analiza
Nie mniej niż 96% w bezwodnej masie


Opis
Szarawobiały, bezwonny, krystaliczny proszek o charakterystycznym,

intensywnym słodkim zapachu. Około 1.000 do 1.800 razy słodszy od sacharozy

Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w gorącej wodzie, słabo rozpuszczalny w zimnej wodzie,

praktycznie nierozpuszczalny w eterze i benzenie

B. Maksimum absorpcji w ultrafiolecie
Od 282 do 283 nm dla roztworu 2 mg w 100 ml metanolu


C. Test Neu
Rozpuścić około 10 mg neohesperydyny DC w 1 ml metanolu, dodać 1 ml 1%

metanolowego roztworu boranu 2-aminoetylodifenylu. Powstaje jasnożółty kolor

Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 11% (105 °C, 3 godziny)


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,2% w przeliczeniu na suchą masę


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Metale ciężkie
Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę



17. E 962 SÓL ASPARTAMU I ACESULFAMU

Nazwy synonimowe
Aspartam-acesulfam, sól aspartamowo-acesulfamowa


Definicja
Sól otrzymuje się przez ogrzewanie aspartamu i acesulfamu K, w stosunku

około 2:1 (w/w) w roztworze o odczynie kwaśnym, a następnie krystalizację.
Potas oraz woda są eliminowane. Produkt jest bardziej stabilny niż sam
aspartam.

Nazwa chemiczna
Sól 6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4(3H)-on-2,2-ditlenkowa kwasu L-

fenyloalanylo-2-metylo-L-α-asparaginowego

Wzór chemiczny
C18H23O9N3S


Masa cząsteczkowa
457,46


Analiza
63,0 % do 66,0 % aspartamu (w suchej masie) i 34,0 % do 37,0 % acesulfamu

(forma kwaśna w suchej masie)

Opis
Biały, bezwonny, krystaliczny proszek


Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Trudno rozpuszczalny w wodzie; słabo rozpuszczalny w etanolu


B. Transmitancja
Transmitancja 1 % roztworu w wodzie oznaczona w 1 cm kuwecie przy 430

nm za pomocą odpowiedniego spektrofotometru, stosując wodę jako próbkę
odniesienia, wynosi nie mniej niż 0,95, co odpowiada absorbancji nie większej
niż około 0,022

C. Skręcalność właściwa
[α]20D: +14,5° do +16,5°

Oznaczyć przy stężeniu 6,2 g w 100 ml kwasu mrówkowego (15N) w ciągu 30
Projekt wstępny

Strona 14 z 14
minut od przygotowania roztworu. Otrzymaną skręcalność właściwą podzielić
przez 0,646 w celu skorygowania o zawartość aspartamu w soli aspartamu i
acesulfamu.

Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 0,5 % (105 °C, 4 godziny)


Kwas 5-benzylo-3,6-diokso-2-piperazynooctowy
Nie więcej niż 0,5 %


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg



18. E 965 (i) MALTITOL

Nazwy synonimowe
D-maltitol, uwodorniona maltoza


Definicja



Nazwa chemiczna
(α)-D-glukopiranozylo-1,4-D-glucitol


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
209-567-0


Wzór chemiczny
C12H24O11


Masa cząsteczkowa
344,31


Analiza
Zawiera nie mniej niż 98% D-maltitolu C12H24O11 w bezwodnej masie


Opis
Biały, krystaliczny proszek o słodkim smaku


Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu


B. Zakres temperatur topnienia
Od 148 °C do 151 °C


C. Skręcalność właściwa
[α] 20
D
: +105,5° do +108,5° (5% w/v roztwór)


Czystość



Zawartość wody
Nie więcej niż 1% (metoda Karla Fischera)


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1% w przeliczeniu na suchą masę


Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,1% wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę


Chlorki
Nie więcej niż 50 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Siarczany
Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę



19. E 965 (ii) SYROP MALTITOLOWY

Nazwy synonimowe
Uwodorniony syrop glukozowy o wysokiej zawartości maltozy, uwodorniony

syrop glukozowy

Definicja
Mieszanina składająca się głównie z maltitolu, sorbitolu i uwodornionych oligo- i

polisacharydów. Jest produkowany przez katalityczne uwodornienie syropu
glukozowego o dużej zawartości maltozy lub przez uwodornienie jego
poszczególnych składników, a następnie ich zmieszanie. Produkt handlowy jest
dostarczany zarówno w postaci syropu, jak i w formie stałej

Projekt wstępny

Strona 15 z 15
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99% uwodornionych sacharydów ogółem w bezwodnej

masie i nie mniej niż 50% maltitolu w bezwodnej masie

Opis
Bezbarwne i bezwonne, klarowne, lepkie płyny lub białe, krystaliczne masy


Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu


B. Chromatografia cienkowarstwowa
Wynik pozytywny


Czystość


Zawartość wody
Nie więcej niż 31% (metoda Karla Fischera)


Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,3% (jako glukoza)


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1%


Chlorki
Nie więcej niż 50 mg/kg


Siarczany
Nie więcej niż 100 mg/kg


Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg



20. E 966 LAKTITOL

Nazwy synonimowe
Laktyt, laktozytol, laktobiozyt


Definicja



Nazwa chemiczna
4-O- -D-galaktopiranozylo-D-glucitol


Numer wg Europejskiego
209-566-5
Spisu Substancji Chemicznych


Wzór chemiczny
C12H24O11


Masa cząsteczkowa
344,32


Analiza
Nie mniej niż 95% w suchej masie


Opis
Krystaliczny proszek o słodkim smaku lub bezbarwne roztwory. Produkty

krystaliczne występują w formie bezwodnej, monowodzianów i diwodzianów

Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie


B. Skręcalność właściwa
[α] 20
D
: +13º do +16° w przeliczeniu na bezwodną masę (10% w/v roztwór)


Czystość



Zawartość wody
Krystaliczne produkty; nie więcej niż 10,5% (metoda Karla Fischera)


Inne poliole
Nie więcej niż 2,5% w bezwodnej masie


Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,2% wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę


Chlorki
Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Siarczany
Nie więcej niż 200 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1% w przeliczeniu na suchą masę


Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Ołów Nie
więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Projekt wstępny

Strona 16 z 16



21. E 967 KSYLITOL

Nazwy synonimowe
Ksylitol


Definicja



Nazwa chemiczna
D-ksylitol


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
201-788-0


Numer "E"
E 967


Wzór chemiczny
C5H12O5


Masa cząsteczkowa
152,15


Analiza
Nie mniej niż 98,5% jako ksylitol w bezwodnej masie


Opis
Biały, krystaliczny proszek, praktycznie bezwonny, o bardzo słodkim smaku


Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Dobrze rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu


B. Zakres temperatur topnienia
Od 92 °C do 96 °C


C. pH
Od 5 do 7 (10% w/v roztwór wodny)


Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 0,5%. Wysuszyć 0,5 g próbki w próżni nad fosforem w

temperaturze 60 °C przez 4 godziny

Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1% w przeliczeniu na suchą masę


Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,2% wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę


Inne alkohole wielowodorotlenowe
Nie więcej niż 1% w przeliczeniu na suchą masę


Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Metale ciężkie
Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę


Chlorki
Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę


Siarczany
Nie więcej niż 200 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę




22. E 968 ERYTRYTOL

Nazwy synonimowe
Mezo-erytrytol, tetrahydroksybutan, erytryt

Definicja
Uzyskany w wyniku fermentacji surowców węglowodanowych przy

zastosowaniu bezpiecznych i stosowanych do celów spożywczych drożdży
osmofilnych, jak Moniliella pollinis lub Trichosporonoides megachilensis, a
następnie oczyszczony i wysuszony

Nazwa chemiczna
1,2,3,4-Butanetetrol


Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
205-737-3

Wzór chemiczny
C4H10O4
Projekt wstępny

Strona 17 z 17

Masa cząsteczkowa
122,12


Analiza
Nie mniej niż 99 % po wysuszeniu


Opis
Biała, bezwonna, niehigroskopijna, termostabilna substancja krystaliczna o

słodyczy około 60–80 % sacharozy

Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie, słabo w etanolu, nierozpuszczalny w eterze

dietylowym

B. Zakres temperatur topnienia
119–123 °C

Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 0,2 % (70 °C, 6 godzin, w suszarce próżniowej)


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %

Substancje redukujące
Nie więcej niż 0,3 % w przeliczeniu na D-glukozę

Rybitol i glicerol
Nie więcej niż 0,1 %


Ołów
Nie więcej niż 0,5 mg/kg



CZ
Ć II
Specyfikacje i kryteria czystości dla barwników

I. Ogólne specyfikacje dla laków glinowych barwników

Definicja
Laki glinowe są otrzymywane w wyniku reakcji barwników spełniających

kryteria czystości określone w odpowiedniej specyfikacji, z tlenkiem glinu w
środowisku wodnym. Tlenek glinu jest zazwyczaj świeżo przygotowywanym,
niewysuszonym surowcem otrzymywanym w wyniku reakcji siarczanu lub
chlorku glinu z węglanem lub z wodorowęglanem sodu lub wapnia lub z
amoniakiem. Po uzyskaniu laku, produkt jest filtrowany, przemywany wodą i
suszony. W końcowym produkcie może być również obecny nieprzereagowany
tlenek glinu

Substancje nierozpuszczalne w HCl
Nie więcej niż 0,5%


Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% (w warunkach neutralnych)



Znajdują zastosowanie szczegółowe kryteria czystości dla odpowiednich

barwników


II. Szczegółowe kryteria czystości barwników
1. E 100 KURKUMINA

Nazwy synonimowe
CI ółcień Naturalna 3, ółcień Kurkumowa, Diferoil Metanu


Definicja
Kurkumina jest otrzymywana w wyniku ekstrakcji rozpuszczalnikami kurkumy, tj.

ziemnych kłączy naturalnych odmian Curcuma longa L. W celu otrzymania
skoncentrowanej kurkuminy w proszku ekstrakt jest oczyszczany przez krystalizację.
Produkt składa się głównie z kurkumin; tj. barwiącego składnika (1,7-bis(4-hydroksy-
3-metoksyfenylo) hepta-1,6-dien-3,5-dionu) i jego dwóch dezmetoksy pochodnych w
różnych proporcjach. Mogą być obecne niewielkie ilości olejków i żywic naturalnie
występujących w kurkumie. Do ekstrakcji mogą być użyte tylko następujące
Projekt wstępny

Strona 18 z 18
strony : 1 ... 20 ... 29 . [ 30 ] . 31 ... 40 ... 80 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: