Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Nazwa chemiczna
2-O-a-L-ramnopiranozylo-4'- -D-glukopiranozylo-hesperytyny dihydrochalkon
otrzymana przez katalityczne uwodornienie neohesperydyny
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
243-978-6
Numer "E"
E 959
Wzór chemiczny
C28H36O15
Masa cząsteczkowa
612,6
Analiza
Nie mniej niż 96% w bezwodnej masie
Opis
Szarawobiały, bezwonny, krystaliczny proszek o charakterystycznym,
intensywnym słodkim zapachu. Około 1.000 do 1.800 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w gorącej wodzie, słabo rozpuszczalny w zimnej wodzie,
praktycznie nierozpuszczalny w eterze i benzenie
B. Maksimum absorpcji w ultrafiolecie
Od 282 do 283 nm dla roztworu 2 mg w 100 ml metanolu
C. Test Neu
Rozpuścić około 10 mg neohesperydyny DC w 1 ml metanolu, dodać 1 ml 1%
metanolowego roztworu boranu 2-aminoetylodifenylu. Powstaje jasnożółty kolor
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 11% (105 °C, 3 godziny)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,2% w przeliczeniu na suchą masę
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie
Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę
17. E 962 SÓL ASPARTAMU I ACESULFAMU
Nazwy synonimowe
Aspartam-acesulfam, sól aspartamowo-acesulfamowa
Definicja
Sól otrzymuje się przez ogrzewanie aspartamu i acesulfamu K, w stosunku
około 2:1 (w/w) w roztworze o odczynie kwaśnym, a następnie krystalizację.
Potas oraz woda są eliminowane. Produkt jest bardziej stabilny niż sam
aspartam.
Nazwa chemiczna
Sól 6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4(3H)-on-2,2-ditlenkowa kwasu L-
fenyloalanylo-2-metylo-L-α-asparaginowego
Wzór chemiczny
C18H23O9N3S
Masa cząsteczkowa
457,46
Analiza
63,0 % do 66,0 % aspartamu (w suchej masie) i 34,0 % do 37,0 % acesulfamu
(forma kwaśna w suchej masie)
Opis
Biały, bezwonny, krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Trudno rozpuszczalny w wodzie; słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Transmitancja
Transmitancja 1 % roztworu w wodzie oznaczona w 1 cm kuwecie przy 430
nm za pomocą odpowiedniego spektrofotometru, stosując wodę jako próbkę
odniesienia, wynosi nie mniej niż 0,95, co odpowiada absorbancji nie większej
niż około 0,022
C. Skręcalność właściwa
[α]20D: +14,5° do +16,5°
Oznaczyć przy stężeniu 6,2 g w 100 ml kwasu mrówkowego (15N) w ciągu 30
Projekt wstępny
Strona 14 z 14
minut od przygotowania roztworu. Otrzymaną skręcalność właściwą podzielić
przez 0,646 w celu skorygowania o zawartość aspartamu w soli aspartamu i
acesulfamu.
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 0,5 % (105 °C, 4 godziny)
Kwas 5-benzylo-3,6-diokso-2-piperazynooctowy
Nie więcej niż 0,5 %
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg
18. E 965 (i) MALTITOL
Nazwy synonimowe
D-maltitol, uwodorniona maltoza
Definicja
Nazwa chemiczna
(α)-D-glukopiranozylo-1,4-D-glucitol
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
209-567-0
Wzór chemiczny
C12H24O11
Masa cząsteczkowa
344,31
Analiza
Zawiera nie mniej niż 98% D-maltitolu C12H24O11 w bezwodnej masie
Opis
Biały, krystaliczny proszek o słodkim smaku
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Zakres temperatur topnienia
Od 148 °C do 151 °C
C. Skręcalność właściwa
[α] 20
D
: +105,5° do +108,5° (5% w/v roztwór)
Czystość
Zawartość wody
Nie więcej niż 1% (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1% w przeliczeniu na suchą masę
Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,1% wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki
Nie więcej niż 50 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany
Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
19. E 965 (ii) SYROP MALTITOLOWY
Nazwy synonimowe
Uwodorniony syrop glukozowy o wysokiej zawartości maltozy, uwodorniony
syrop glukozowy
Definicja
Mieszanina składająca się głównie z maltitolu, sorbitolu i uwodornionych oligo- i
polisacharydów. Jest produkowany przez katalityczne uwodornienie syropu
glukozowego o dużej zawartości maltozy lub przez uwodornienie jego
poszczególnych składników, a następnie ich zmieszanie. Produkt handlowy jest
dostarczany zarówno w postaci syropu, jak i w formie stałej
Projekt wstępny
Strona 15 z 15
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99% uwodornionych sacharydów ogółem w bezwodnej
masie i nie mniej niż 50% maltitolu w bezwodnej masie
Opis
Bezbarwne i bezwonne, klarowne, lepkie płyny lub białe, krystaliczne masy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Chromatografia cienkowarstwowa
Wynik pozytywny
Czystość
Zawartość wody
Nie więcej niż 31% (metoda Karla Fischera)
Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,3% (jako glukoza)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1%
Chlorki
Nie więcej niż 50 mg/kg
Siarczany
Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg
20. E 966 LAKTITOL
Nazwy synonimowe
Laktyt, laktozytol, laktobiozyt
Definicja
Nazwa chemiczna
4-O- -D-galaktopiranozylo-D-glucitol
Numer wg Europejskiego
209-566-5
Spisu Substancji Chemicznych
Wzór chemiczny
C12H24O11
Masa cząsteczkowa
344,32
Analiza
Nie mniej niż 95% w suchej masie
Opis
Krystaliczny proszek o słodkim smaku lub bezbarwne roztwory. Produkty
krystaliczne występują w formie bezwodnej, monowodzianów i diwodzianów
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie
B. Skręcalność właściwa
[α] 20
D
: +13º do +16° w przeliczeniu na bezwodną masę (10% w/v roztwór)
Czystość
Zawartość wody
Krystaliczne produkty; nie więcej niż 10,5% (metoda Karla Fischera)
Inne poliole
Nie więcej niż 2,5% w bezwodnej masie
Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,2% wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki
Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany
Nie więcej niż 200 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1% w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie
więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Projekt wstępny
Strona 16 z 16
21. E 967 KSYLITOL
Nazwy synonimowe
Ksylitol
Definicja
Nazwa chemiczna
D-ksylitol
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
201-788-0
Numer "E"
E 967
Wzór chemiczny
C5H12O5
Masa cząsteczkowa
152,15
Analiza
Nie mniej niż 98,5% jako ksylitol w bezwodnej masie
Opis
Biały, krystaliczny proszek, praktycznie bezwonny, o bardzo słodkim smaku
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Dobrze rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
B. Zakres temperatur topnienia
Od 92 °C do 96 °C
C. pH
Od 5 do 7 (10% w/v roztwór wodny)
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 0,5%. Wysuszyć 0,5 g próbki w próżni nad fosforem w
temperaturze 60 °C przez 4 godziny
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1% w przeliczeniu na suchą masę
Cukry redukujące
Nie więcej niż 0,2% wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Inne alkohole wielowodorotlenowe
Nie więcej niż 1% w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów
Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie
Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki
Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany
Nie więcej niż 200 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
22. E 968 ERYTRYTOL
Nazwy synonimowe
Mezo-erytrytol, tetrahydroksybutan, erytryt
Definicja
Uzyskany w wyniku fermentacji surowców węglowodanowych przy
zastosowaniu bezpiecznych i stosowanych do celów spożywczych drożdży
osmofilnych, jak Moniliella pollinis lub Trichosporonoides megachilensis, a
następnie oczyszczony i wysuszony
Nazwa chemiczna
1,2,3,4-Butanetetrol
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych
205-737-3
Wzór chemiczny
C4H10O4
Projekt wstępny
Strona 17 z 17
Masa cząsteczkowa
122,12
Analiza
Nie mniej niż 99 % po wysuszeniu
Opis
Biała, bezwonna, niehigroskopijna, termostabilna substancja krystaliczna o
słodyczy około 60–80 % sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie, słabo w etanolu, nierozpuszczalny w eterze
dietylowym
B. Zakres temperatur topnienia
119–123 °C
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 0,2 % (70 °C, 6 godzin, w suszarce próżniowej)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %
Substancje redukujące
Nie więcej niż 0,3 % w przeliczeniu na D-glukozę
Rybitol i glicerol
Nie więcej niż 0,1 %
Ołów
Nie więcej niż 0,5 mg/kg
CZ
Ć II
Specyfikacje i kryteria czystości dla barwników
I. Ogólne specyfikacje dla laków glinowych barwników
Definicja
Laki glinowe są otrzymywane w wyniku reakcji barwników spełniających
kryteria czystości określone w odpowiedniej specyfikacji, z tlenkiem glinu w
środowisku wodnym. Tlenek glinu jest zazwyczaj świeżo przygotowywanym,
niewysuszonym surowcem otrzymywanym w wyniku reakcji siarczanu lub
chlorku glinu z węglanem lub z wodorowęglanem sodu lub wapnia lub z
amoniakiem. Po uzyskaniu laku, produkt jest filtrowany, przemywany wodą i
suszony. W końcowym produkcie może być również obecny nieprzereagowany
tlenek glinu
Substancje nierozpuszczalne w HCl
Nie więcej niż 0,5%
Substancje ulegające wyekstrahowaniu eterem
Nie więcej niż 0,2% (w warunkach neutralnych)
Znajdują zastosowanie szczegółowe kryteria czystości dla odpowiednich
barwników
II. Szczegółowe kryteria czystości barwników
1. E 100 KURKUMINA
Nazwy synonimowe
CI ółcień Naturalna 3, ółcień Kurkumowa, Diferoil Metanu
Definicja
Kurkumina jest otrzymywana w wyniku ekstrakcji rozpuszczalnikami kurkumy, tj.
ziemnych kłączy naturalnych odmian Curcuma longa L. W celu otrzymania
skoncentrowanej kurkuminy w proszku ekstrakt jest oczyszczany przez krystalizację.
Produkt składa się głównie z kurkumin; tj. barwiącego składnika (1,7-bis(4-hydroksy-
3-metoksyfenylo) hepta-1,6-dien-3,5-dionu) i jego dwóch dezmetoksy pochodnych w
różnych proporcjach. Mogą być obecne niewielkie ilości olejków i żywic naturalnie
występujących w kurkumie. Do ekstrakcji mogą być użyte tylko następujące
Projekt wstępny
Strona 18 z 18
Dokumenty związane z tym projektem:
- 2411-cz-1 › Pobierz plik
- 2411-cz-2 › Pobierz plik