eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2



Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
202-016-5


Wzór chemiczny
C6H10O6


Masa cząsteczkowa
178,14


Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,0 % w przeliczeniu na bezwodną masę


Opis
Drobny biały proszek krystaliczny, prawie bezwonny


Identyfikacja



A. Tworzenie pochodnej fenylohydrazonowej kwasu
Utworzony związek topi się w temperaturze pomiędzy 196°C i 202 °C z
glukonowego - wynik dodatni
rozkładem


B. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie. Trudno rozpuszczalny w etanolu


C. Temperatura topnienia
152 °C ± 2 °C


Czystość



Woda
Nie więcej niż 1,0 % (metoda Karla Fischera)


Substancje redukujące
Nie więcej niż 0,75 % (jako D-glukoza)


Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg



238. E 576 GLUKONIAN SODU

Nazwy synonimowe
Sól sodowa kwasu D-glukonowego


Definicja



Nazwa chemiczna
D-glukonian sodu


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
208-407-7


Wzór chemiczny
C6H11NaO7 (bezwodny)


Masa cząsteczkowa
218,14


Analiza
Zawiera nie mniej niż 98,0 %


Opis
Proszek krystaliczny, o barwie od białej do brązowej i o postaci od granulowanej

do miałkiej

Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność sodu i glukonianów



B. Rozpuszczalność
Bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie. Trudno rozpuszczalny w etanolu


C. pH 10 % roztworu
Pomiędzy 6,5 a 7,5


Czystość



Substancje redukujące
Nie więcej niż 1,0 % (jako D-glukoza)


Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg



239. E 577 GLUKONIAN POTASU

Nazwy synonimowe
Sól potasowa kwasu D-glukonowego


Projekt wstępny

Strona 214 z 214
Definicja



Nazwa chemiczna
D-glukonian potasu


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
206-074-2


Wzór chemiczny
C6H11KO7 (bezwodny)

C6H11KO7 x H2O (monowodzian)

Masa cząsteczkowa
234,25 (bezwodny)

252,26 (monowodzian)

Analiza
Zawiera nie mniej niż 97,0 % i nie więcej niż 103,0 % w przeliczeniu na suchą

masę

Opis
Proszek krystaliczny lub granulki, bezwonne, swobodnie przesypujące się, o

barwie od białej do żółtawobiałej

Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność potasu i glukonianów



B. pH 10 % roztworu
Pomiędzy 7,0 a 8,3


Czystość



Ubytek po suszeniu
Bezwodny: nie więcej niż 3,0 % (105 °C, 4 godziny, próżnia)

Monowodzian: nie mniej niż 6 % i nie więcej niż 7,5 % (105 °C, 4 godziny,
próżnia)

Substancje redukujące
Nie więcej niż 1,0 % (jako D-glukoza)


Ołów Nie
więcej niż 2 mg/kg
240. E 578 GLUKONIAN WAPNIA

Nazwy synonimowe
Sól wapniowa kwasu D-glukonowego


Definicja



Nazwa chemiczna
di-D-glukonian wapnia


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
206-075-8


Wzór chemiczny
C12H22CaO14 (bezwodny)

C12H22CaO14 x H2O (monowodzian)

Masa cząsteczkowa
430,38 (bezwodny)

448,39 (monowodzian)

Analiza
Zawiera nie mniej niż 98,0 % i nie więcej niż 102,0 % w przeliczeniu na

bezwodną masę i monowodzian

Opis
Bezwonny, biały krystaliczny proszek lub granulki, stabilny na powietrzu


Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność wapnia i glukonianów



B. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie. Nierozpuszczalny w etanolu


C. pH 5 % roztworu
Pomiędzy 6,0 a 8,0


Czystość



Ubytek po suszeniu
Bezwodny: nie więcej niż 3,0 % (105 °C, 16 godzin)

Monowodzian: nie więcej niż 2,0 % (105 °C, 16 godzin)

Substancje redukujące
Nie więcej niż 1,0 % (jako D-glukoza)


Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg


Projekt wstępny

Strona 215 z 215

241. E 579 GLUKONIAN ELAZAWY

Definicja



Nazwa chemiczna
elaza di-D-glukonian, diwodzian

elaza (II) diglukonian, diwodzian

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
206-076-3


Wzór chemiczny
C12H22FeO14 x 2H2O


Masa cząsteczkowa
482,17


Analiza
Zawiera nie mniej niż 95 % w przeliczeniu na suchą masę


Opis
Proszek lub granulki o barwie od jasnozielonkawożółtej do żółtawoszarej, może

mieć słaby zapach palonego cukru

Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie po lekkim podgrzaniu. Praktycznie nierozpuszczalny w

etanolu

B. Dodatni wynik próby na obecność jonów żelaza(II)



C. Tworzenie pochodnej fenylohydrazonowej kwasu

glukonowego - wynik dodatni


D. pH 10 % roztworu
Pomiędzy 4 a 5,5


Czystość



Ubytek przy suszeniu
Nie więcej niż 10 % (105 °C, 16 godzin)


Kwas szczawiowy
Niewykrywalny


elazo (III)
Nie więcej niż 2 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg


Substancje redukujące
Nie więcej niż 0,5 % wyrażone jako glukoza



242. E 585 MLECZAN ELAZAWY

Nazwy synonimowe
elaza (II) mleczan

elaza (II) 2-hydroksypropionian
Sól (2:1) żelaza (2+) kwasu 2-hydroksypropionowego

Definicja



Nazwa chemiczna
elaza 2-hydroksypropionian


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
227-608-0


Wzór chemiczny
C6H10FeO6 x xH2O (x = 2 lub 3)


Masa cząsteczkowa
270,02 (diwodzian)

288,03 (triwodzian)

Analiza
Zawiera nie mniej niż 96 % w przeliczeniu na suchą masę
Projekt wstępny

Strona 216 z 216


Opis
Zielonkawobiałe kryształy lub jasnozielony proszek o charakterystycznym

zapachu

Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie. Praktycznie nierozpuszczalny w etanolu


B. Dodatni wynik próby na obecność jonów żelaza(II) i

mleczanów


C. pH 2 % roztworu
Pomiędzy 4 a 6


Czystość



Ubytek przy suszeniu
Nie więcej niż 18 % (100 °C, pod próżnią, około 700 mm Hg)


elazo(III)
Nie więcej niż 0,6 %


Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg


Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg


Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg


Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg



243. E 586 4-HEKSYLOREZORCYNOL

Nazwy synonimowe
4-Heksyl-1,3-benzenodiol

Heksylorezorcynol

Definicja



Nazwa chemiczna
4-heksylorezorcynol


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
205-257-4

Wzór chemiczny
C12H18O2


Masa cząsteczkowa
197,24

Analiza
Nie mniej niż 98,0 % w przeliczeniu na suchą masę


Opis
Biały proszek

Identyfikacja



A. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w eterze i acetonie, słabo rozpuszczalny w wodzie


B. Test z kwasem azotowym
Do 1 ml nasyconego roztworu próbki dodać 1 ml kwasu azotowego. Pojawia się

lekko czerwone zabarwienie próbki.

C. Test z bromem
Do 1 ml nasyconego roztworu próbki dodać 1 ml bromu TS. Rozpuszcza się żółty,

kłaczkowaty osad, tworząc żółty roztwór.

D. Zakres temperatury topnienia
62–67 °C

Czystość



Kwasowość
Nie więcej niż 0,05 %


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %

Rezorcynol i inne fenole
Wytrząsać około 1 g próbki w 50 ml wody przez kilka minut, odfiltrować i dodać

3 krople chlorku żelaza TS do filtratu. Nie powstaje ani czerwony, ani niebieski

kolor.

Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg

Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg

Projekt wstępny

Strona 217 z 217
Rtęć
Nie więcej niż 3 mg/kg


244. E 620 KWAS GLUTAMINOWY

Nazwy synonimowe
Kwas L-Glutaminowy, kwas L-α-aminoglutarowy
Definicja


Nazwa chemiczna
Kwas L-Glutaminowy, kwas L-2-amino-pentanodiowy

Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
200-293-7


Wzór chemiczny
C5H9NO4


Masa cząsteczkowa
147,13


Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,0 % i nie więcej niż 101,0 % w przeliczeniu na

bezwodną masę

Opis
Białe kryształy lub krystaliczny proszek


Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność kwasu glutaminowego przy

zastosowaniu techniki chromatografii cienkowarstwowej


B. Skręcalność właściwa [α]20D
Pomiędzy +31,5° a + 32,2°

(10 % roztwór (bezwodna masa) w 2N HCL, w 200 mm rurce)

C. pH roztworu nasyconego
Pomiędzy 3,0 a 3,5


Czystość



Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 0,2 % (80 °C, 3 godziny)


Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,2 %


Chlorki
Nie więcej niż 0,2 %


Kwas pirolidonokarboksylowy
Nie więcej niż 0,2 %


Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg



245. E 621 GLUTAMINIAN MONOSODOWY

Nazwy synonimowe
Glutaminian sodu, MSG


Definicja



Nazwa chemiczna
L-glutaminian monosodowy, monowodzian


Numer wg Europejskiego Spisu

Substancji Chemicznych
205-538-1


Wzór chemiczny
C5H8NaNO4 x H2O


Masa cząsteczkowa
187,13


Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,0 % i nie więcej niż 101,0 % w przeliczeniu na

bezwodną masę

Opis
Białe kryształy lub krystaliczny proszek praktycznie bez zapachu


Identyfikacja



A. Dodatni wynik próby na obecność sodu



B. Dodatni wynik próby na obecność kwasu glutaminowego przy

zastosowaniu techniki chromatografii cienkowarstwowej

Projekt wstępny

Strona 218 z 218
strony : 1 ... 20 ... 60 ... 69 . [ 70 ] . 71 ... 80 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: