Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
202-016-5
Wzór chemiczny
C6H10O6
Masa cząsteczkowa
178,14
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,0 % w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis
Drobny biały proszek krystaliczny, prawie bezwonny
Identyfikacja
A. Tworzenie pochodnej fenylohydrazonowej kwasu
Utworzony związek topi się w temperaturze pomiędzy 196°C i 202 °C z
glukonowego - wynik dodatni
rozkładem
B. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie. Trudno rozpuszczalny w etanolu
C. Temperatura topnienia
152 °C ± 2 °C
Czystość
Woda
Nie więcej niż 1,0 % (metoda Karla Fischera)
Substancje redukujące
Nie więcej niż 0,75 % (jako D-glukoza)
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg
238. E 576 GLUKONIAN SODU
Nazwy synonimowe
Sól sodowa kwasu D-glukonowego
Definicja
Nazwa chemiczna
D-glukonian sodu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
208-407-7
Wzór chemiczny
C6H11NaO7 (bezwodny)
Masa cząsteczkowa
218,14
Analiza
Zawiera nie mniej niż 98,0 %
Opis
Proszek krystaliczny, o barwie od białej do brązowej i o postaci od granulowanej
do miałkiej
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność sodu i glukonianów
B. Rozpuszczalność
Bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie. Trudno rozpuszczalny w etanolu
C. pH 10 % roztworu
Pomiędzy 6,5 a 7,5
Czystość
Substancje redukujące
Nie więcej niż 1,0 % (jako D-glukoza)
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg
239. E 577 GLUKONIAN POTASU
Nazwy synonimowe
Sól potasowa kwasu D-glukonowego
Projekt wstępny
Strona 214 z 214
Definicja
Nazwa chemiczna
D-glukonian potasu
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
206-074-2
Wzór chemiczny
C6H11KO7 (bezwodny)
C6H11KO7 x H2O (monowodzian)
Masa cząsteczkowa
234,25 (bezwodny)
252,26 (monowodzian)
Analiza
Zawiera nie mniej niż 97,0 % i nie więcej niż 103,0 % w przeliczeniu na suchą
masę
Opis
Proszek krystaliczny lub granulki, bezwonne, swobodnie przesypujące się, o
barwie od białej do żółtawobiałej
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność potasu i glukonianów
B. pH 10 % roztworu
Pomiędzy 7,0 a 8,3
Czystość
Ubytek po suszeniu
Bezwodny: nie więcej niż 3,0 % (105 °C, 4 godziny, próżnia)
Monowodzian: nie mniej niż 6 % i nie więcej niż 7,5 % (105 °C, 4 godziny,
próżnia)
Substancje redukujące
Nie więcej niż 1,0 % (jako D-glukoza)
Ołów Nie
więcej niż 2 mg/kg
240. E 578 GLUKONIAN WAPNIA
Nazwy synonimowe
Sól wapniowa kwasu D-glukonowego
Definicja
Nazwa chemiczna
di-D-glukonian wapnia
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
206-075-8
Wzór chemiczny
C12H22CaO14 (bezwodny)
C12H22CaO14 x H2O (monowodzian)
Masa cząsteczkowa
430,38 (bezwodny)
448,39 (monowodzian)
Analiza
Zawiera nie mniej niż 98,0 % i nie więcej niż 102,0 % w przeliczeniu na
bezwodną masę i monowodzian
Opis
Bezwonny, biały krystaliczny proszek lub granulki, stabilny na powietrzu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność wapnia i glukonianów
B. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie. Nierozpuszczalny w etanolu
C. pH 5 % roztworu
Pomiędzy 6,0 a 8,0
Czystość
Ubytek po suszeniu
Bezwodny: nie więcej niż 3,0 % (105 °C, 16 godzin)
Monowodzian: nie więcej niż 2,0 % (105 °C, 16 godzin)
Substancje redukujące
Nie więcej niż 1,0 % (jako D-glukoza)
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 215 z 215
241. E 579 GLUKONIAN ELAZAWY
Definicja
Nazwa chemiczna
elaza di-D-glukonian, diwodzian
elaza (II) diglukonian, diwodzian
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
206-076-3
Wzór chemiczny
C12H22FeO14 x 2H2O
Masa cząsteczkowa
482,17
Analiza
Zawiera nie mniej niż 95 % w przeliczeniu na suchą masę
Opis
Proszek lub granulki o barwie od jasnozielonkawożółtej do żółtawoszarej, może
mieć słaby zapach palonego cukru
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie po lekkim podgrzaniu. Praktycznie nierozpuszczalny w
etanolu
B. Dodatni wynik próby na obecność jonów żelaza(II)
C. Tworzenie pochodnej fenylohydrazonowej kwasu
glukonowego - wynik dodatni
D. pH 10 % roztworu
Pomiędzy 4 a 5,5
Czystość
Ubytek przy suszeniu
Nie więcej niż 10 % (105 °C, 16 godzin)
Kwas szczawiowy
Niewykrywalny
elazo (III)
Nie więcej niż 2 %
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
Substancje redukujące
Nie więcej niż 0,5 % wyrażone jako glukoza
242. E 585 MLECZAN ELAZAWY
Nazwy synonimowe
elaza (II) mleczan
elaza (II) 2-hydroksypropionian
Sól (2:1) żelaza (2+) kwasu 2-hydroksypropionowego
Definicja
Nazwa chemiczna
elaza 2-hydroksypropionian
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
227-608-0
Wzór chemiczny
C6H10FeO6 x xH2O (x = 2 lub 3)
Masa cząsteczkowa
270,02 (diwodzian)
288,03 (triwodzian)
Analiza
Zawiera nie mniej niż 96 % w przeliczeniu na suchą masę
Projekt wstępny
Strona 216 z 216
Opis
Zielonkawobiałe kryształy lub jasnozielony proszek o charakterystycznym
zapachu
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie. Praktycznie nierozpuszczalny w etanolu
B. Dodatni wynik próby na obecność jonów żelaza(II) i
mleczanów
C. pH 2 % roztworu
Pomiędzy 4 a 6
Czystość
Ubytek przy suszeniu
Nie więcej niż 18 % (100 °C, pod próżnią, około 700 mm Hg)
elazo(III)
Nie więcej niż 0,6 %
Arsen
Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć
Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm
Nie więcej niż 1 mg/kg
243. E 586 4-HEKSYLOREZORCYNOL
Nazwy synonimowe
4-Heksyl-1,3-benzenodiol
Heksylorezorcynol
Definicja
Nazwa chemiczna
4-heksylorezorcynol
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
205-257-4
Wzór chemiczny
C12H18O2
Masa cząsteczkowa
197,24
Analiza
Nie mniej niż 98,0 % w przeliczeniu na suchą masę
Opis
Biały proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w eterze i acetonie, słabo rozpuszczalny w wodzie
B. Test z kwasem azotowym
Do 1 ml nasyconego roztworu próbki dodać 1 ml kwasu azotowego. Pojawia się
lekko czerwone zabarwienie próbki.
C. Test z bromem
Do 1 ml nasyconego roztworu próbki dodać 1 ml bromu TS. Rozpuszcza się żółty,
kłaczkowaty osad, tworząc żółty roztwór.
D. Zakres temperatury topnienia
62–67 °C
Czystość
Kwasowość
Nie więcej niż 0,05 %
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,1 %
Rezorcynol i inne fenole
Wytrząsać około 1 g próbki w 50 ml wody przez kilka minut, odfiltrować i dodać
3 krople chlorku żelaza TS do filtratu. Nie powstaje ani czerwony, ani niebieski
kolor.
Nikiel
Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg
Projekt wstępny
Strona 217 z 217
Rtęć
Nie więcej niż 3 mg/kg
244. E 620 KWAS GLUTAMINOWY
Nazwy synonimowe
Kwas L-Glutaminowy, kwas L-α-aminoglutarowy
Definicja
Nazwa chemiczna
Kwas L-Glutaminowy, kwas L-2-amino-pentanodiowy
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
200-293-7
Wzór chemiczny
C5H9NO4
Masa cząsteczkowa
147,13
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,0 % i nie więcej niż 101,0 % w przeliczeniu na
bezwodną masę
Opis
Białe kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność kwasu glutaminowego przy
zastosowaniu techniki chromatografii cienkowarstwowej
B. Skręcalność właściwa [α]20D
Pomiędzy +31,5° a + 32,2°
(10 % roztwór (bezwodna masa) w 2N HCL, w 200 mm rurce)
C. pH roztworu nasyconego
Pomiędzy 3,0 a 3,5
Czystość
Ubytek po suszeniu
Nie więcej niż 0,2 % (80 °C, 3 godziny)
Popiół siarczanowy
Nie więcej niż 0,2 %
Chlorki
Nie więcej niż 0,2 %
Kwas pirolidonokarboksylowy
Nie więcej niż 0,2 %
Ołów
Nie więcej niż 2 mg/kg
245. E 621 GLUTAMINIAN MONOSODOWY
Nazwy synonimowe
Glutaminian sodu, MSG
Definicja
Nazwa chemiczna
L-glutaminian monosodowy, monowodzian
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych
205-538-1
Wzór chemiczny
C5H8NaNO4 x H2O
Masa cząsteczkowa
187,13
Analiza
Zawiera nie mniej niż 99,0 % i nie więcej niż 101,0 % w przeliczeniu na
bezwodną masę
Opis
Białe kryształy lub krystaliczny proszek praktycznie bez zapachu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność sodu
B. Dodatni wynik próby na obecność kwasu glutaminowego przy
zastosowaniu techniki chromatografii cienkowarstwowej
Projekt wstępny
Strona 218 z 218
Dokumenty związane z tym projektem:
- 2411-cz-1 › Pobierz plik
- 2411-cz-2 › Pobierz plik