Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
- dietetyczne środki spożywcze
400 mg/kg
specjalnego przeznaczenia
medycznego,, określone w przepisach o
środkach spożywczych specjalnego
przeznaczenia żywieniowego
- suplementy diety w postaci płynnej,
240 mg/l
określone w przepisach o suplementach
diety
- suplementy diety w postaci stałej,
800 mg/kg
określone w przepisach o suplementach
diety
- suplementy diety określone w
2400 mg/kg
przepisach o suplementach diety, oparte
na witaminach lub składnikach
mineralnych; w formie syropu lub
nadające się do żucia
9)
E 962
Sól aspartamu i
Napoje bezalkoholowe
acesulfamu1)
- aromatyzowane, oparte na wodzie
350 mg/l (a)
napoje bezalkoholowe, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- napoje bezalkoholowe oparte na mleku
350 mg/l (a)
i pochodnych mleka lub sokach
owocowych, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane oparte na
350 mg/kg (a)
wodzie, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- preparaty oparte na mleku i
350 mg/kg (a)
pochodnych mleka, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- desery oparte na owocach i
350 mg/kg (a)
warzywach, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery jajeczne, o obniżonej wartości
350 mg/kg (a)
energetycznej lub bez dodatku cukru
- desery oparte na zbożach, o obniżonej
350 mg/kg (a)
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- desery oparte na tłuszczach, o
350 mg/kg (a)
obniżonej wartości energetycznej lub
bez dodatku cukru
Projekt wstępny
Strona 46 z 46
- wyroby typu sneksy: niektóre rodzaje
500 mg/kg (b)
aromatycznych, gotowych do spożycia,
pakowanych, suchych, smakowych
produktów skrobiowych i orzechów w
polewie
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
500 mg/kg (a)
- wyroby cukiernicze oparte na kakao
500 mg/kg (a)
lub owocach suszonych, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- wyroby cukiernicze oparte na skrobi, o
1000 mg/kg (a)
obniżonej wartości energetycznej lub
bez dodatku cukru
- Essoblaten
1000 mg/kg (b)
- produkty do smarowania pieczywa
1000 mg/kg (b)
oparte na kakao, mleku, suszonych
owocach lub tłuszczach, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- śniadaniowe przetwory zbożowe
1000 mg/kg (b)
preparowane do bezpośredniego
spożycia z zawartością błonnika wyższą
niż 15 % i zawierające co najmniej 20 %
otrąb, o obniżonej wartości
energetycznej lub bez dodatku cukru
- pastylki, drażetki odświeżające
2500 mg/kg (a)
oddech, bez dodatku cukru
- guma do żucia bez dodatku cukru
2000 mg/kg (a)
- cider i perry
350 mg/l (a)
- napoje zawierające mieszaninę napoju
350 mg/l (a)
bezalkoholowego oraz: piwa lub wina,
lub cider, lub perry, lub napoju
spirytusowego
- napoje spirytusowe o zawartości
350 mg/l (a)
alkoholu mniej niż 15 % obj.
- piwo bezalkoholowe lub o zawartości
350 mg/l (a)
alkoholu nie większej niż 1,2 % obj.
- piwo "Bière de table/ Tafelbier/Table
350 mg/l (a)
beer" (zawartość brzeczki mniej niż
6 %), z wyjątkiem "Obergäriges
Einfachbier"
- piwo o kwasowości minimum 30
350 mg/l (a)
miliekwiwalentów w przeliczeniu na
NaOH
Projekt wstępny
Strona 47 z 47
- piwo brązowe typu "oud bruin"
350 mg/l (a)
- piwo o obniżonej wartości
25 mg/l (b)
energetycznej
- lody o obniżonej wartości
800 mg/kg (b)
energetycznej lub bez dodatku cukru
- owoce w puszkach lub w
350 mg/kg (a)
opakowaniach szklanych, o obniżonej
wartości energetycznej lub bez dodatku
cukru
- dżemy, galaretki owocowe i
1000 mg/kg (b)
marmolady, o obniżonej wartości
energetycznej
- preparaty owocowe i warzywne, o
350 mg/kg (a)
obniżonej wartości energetycznej
- słodko-kwaśne marynaty owocowe i
200 mg/kg (a)
warzywne
- Feinkostsalat
350 mg/kg (b)
- słodko-kwaśne konserwy i prezerwy
200 mg/kg (a)
rybne, marynaty rybne, skorupiaki i
mięczaki
- zupy o obniżonej wartości
110 mg/l (b)
energetycznej
- sosy
350 mg/kg (b)
- musztardy
350 mg/kg (b)
- pieczywo cukiernicze i wyroby
1000 mg/kg (a)
ciastkarskie specjalnego żywieniowego
przeznaczenia
- środki spożywcze stosowane w dietach
450 mg/kg (a)
o ograniczonej zawartości energii, w
celu redukcji masy ciała, określone w
przepisach o środkach spożywczych
specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
- dietetyczne środki spożywcze
450 mg/kg (a)
specjalnego przeznaczenia medycznego,
określone w przepisach o środkach
spożywczych specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
- suplementy diety w postaci płynnej,
350 mg/l (a)
określone w przepisach o suplementach
diety
- suplementy diety w postaci stałej,
500 mg/kg (a)
określone w przepisach o suplementach
Projekt wstępny
Strona 48 z 48
diety
- suplementy diety określone w
2000 mg/kg (a)
przepisach o suplementach diety, oparte
na witaminach lub składnikach
mineralnych; w formie syropu lub
nadające się do żucia
1) Określone maksymalne dawki soli aspartamu i acesulfamu są pochodną określonych maksymalnych dawek
jej części składowych: aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950). Maksymalne dawki określone dla
aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950) nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i
acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub z E 951. Maksymalne dawki soli aspartamu i acesulfamu
są wyrażone w przeliczeniu na (a) acesulfam K lub (b) aspartam.
Projekt wstępny
Strona 49 z 49
Zał cznik nr 3
Barwniki dozwolone i warunki ich stosowania w żywności
Tabela 1. Wykaz barwników dozwolonych do stosowania w żywności
Lp.
Numer wg systemu
Numer wg Colour
oznaczeń Unii
Nazwa własna
Index1) lub opis
Europejskiej
1)
E 100
Kurkumina
75300
2)
E 101
(i) Ryboflawina
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
3)
E 102
Tartrazyna
19140
4)
E 104
ółcień chinolinowa
47005
5)
E 110
ółcień pomarańczowa FCF
15985
ółcień pomarańczowa S
6)
E 120
Koszenila, kwas karminowy, karminy
75470
7)
E 122
Azorubina, karmoizyna
14720
8)
E 123
Amarant
16185
9)
E 124
Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
16255
10)
E 127
Erytrozyna
45430
11)
E 129
Czerwień Allura AC
16035
12)
E 131
Błękit patentowy V
42051
13)
E 132
Indygotyna, indygokarmin
73015
14)
E 133
Błękit brylantowy FCF
42090
15)
E 140
Chlorofile i chlorofiliny:
(i) Chlorofile
75810
(ii) Chlorofiliny
75815
16)
E 141
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin 75815
(i) Kompleksy miedziowe chlorofili
(ii) Kompleksy miedziowe chlorofilin
17)
E 142
Zieleń S
44090
Projekt wstępny
Strona 50 z 50
Dokumenty związane z tym projektem:
- 2411-cz-1 › Pobierz plik
- 2411-cz-2 › Pobierz plik