eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

cukrowniczego

38)
Syrop glukozowy, syrop glukozowy w proszku
20



39)
Syropy i melasy
70



40)
Inne cukry
40



41)
Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy
40

do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne)


42)
Sok pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy i ananasowy 50

w dużych opakowaniach z przeznaczeniem do cateringu


43)
Sok cytrynowy i z limonek
350



44)
Koncentraty na bazie soku owocowego zawierające nie
350

mniej niż 2,5 % jęczmienia (kleik jęczmienny)


45)
Inne koncentraty na bazie soku owocowego lub
250

rozdrobnionych owoców; capilé groselha


46)
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe zawierające sok
20

owocowy
(tylko jako pozostałość z

koncentratów)

47)
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe zawierające syrop 50

glukozowy w ilości nie mniejszej niż 235 g/l


48)
Sok winogronowy niefermentowany do użycia sakralnego 70



49)
Wyroby cukiernicze na bazie syropu glukozowego
50


(tylko jako pozostałość z
syropu glukozowego)

50)
Piwo łącznie z niskoalkoholowym i bezalkoholowym
20



51)
Piwo drugiej fermentacji w beczce
50



52)
Wina gronowe
Zgodnie z przepisami
Wspólnoty Europejskiej
dotyczącymi wspólnej
organizacji rynku wina
53)
Wino bezalkoholowe gronowe
200



54)
Made wine
260



55)
Cider, perry, wino owocowe, musujące wino owocowe
200

(łącznie z produktami bezalkoholowymi), miód pitny

56)
Ocet fermentacyjny
170



57)
Musztarda, z wyjątkiem musztardy Dijon
250



58)
Musztarda Dijon
500



59)
elatyna
50



Projekt wstępny

Strona 86 z 86
60)
Białkowe analogi mięsa, ryb i skorupiaków
200



61)
Marynowane orzechy
50



62)
Słodka kukurydza pakowana próżniowo
100



63)
Destylowane napoje alkoholowe zawierające całe gruszki 50



64)
Salsicha fresca
450

65) Winogrona
deserowe
10

66)
wieże owoce liczi
10 (pomiar w częściach

jadalnych)

1) W częściach jadalnych.

Uwagi:
1) maksymalne poziomy są podane w przeliczeniu na SO2 w mg/kg lub w mg/l odpowiednio i odnoszą
się do całkowitej ilości, pochodzącej ze wszystkich źródeł;
2)
zawartość SO2 nie większa niż 10 mg/kg lub 10 mg/l nie jest rozważana jako istotna technologicznie.

Tabela 7. Inne konserwanty, dla których określa się maksymalny poziom w środku
spożywczym

Lp.
Numer wg
Nazwa
rodek spożywczy
Maksymalny poziom

systemu



oznaczeń Unii
Europejskiej

1)
E 231
Ortofenylofenol
Na powierzchnię owoców 12 mg/kg



cytrusowych



E 232
Sól sodowa

pojedynczo lub w


ortofenylofenolu

mieszaninie w

przeliczeniu na
ortofenylofenol

2)
E 234
Nizyna1)
Puddingi z semoliny i
3 mg/kg



tapioki i produkty

podobne
Sery dojrzewające i sery
12,5 mg/kg



topione
Clotted cream
10 mg/kg
Mascarpone
10 mg/kg
3)
E 235
Natamycyna
Na powierzchnię:
1 mg/dm2 powierzchni
- twardych, półtwardych i (nieobecne w
Projekt wstępny

Strona 87 z 87


półmiękkich serów
powierzchniowej 5 mm
dojrzewających
warstwie produktu)
- suszonych,
peklowanych kiełbas


4)
E 239

Ser Provolone
25 mg/kg


Heksametylenoczteroa
jako pozostałość, w
mina
przeliczeniu na

formaldehyd

5)
E 242
Dimetylodiwęglan
Aromatyzowane napoje
250 mg/l



bezalkoholowe
ilość wprowadzona,

pozostałość



Wino bezalkoholowe
niewykrywalna



gronowe
Płynny koncentrat
herbaty


6)
E 284
Kwas borowy
Kawior
4 g/kg
7)
E 285
Czteroboran sodu
(jajeczka jesiotra)
w przeliczeniu na kwas


(boraks)

borny


8)
E 280
Kwas propionowy2)
Chleb opakowany
3000 mg/kg



krojony i chleb żytni
w przeliczeniu na kwas

propionowy

E 281
Propionian sodu2)
E 282
Propionian wapnia2)
Chleb o zredukowanej
2000 mg/kg



wartości energetycznej,



E 283
Propionian potasu2)
Częściowo upieczony,
w przeliczeniu na kwas



opakowany chleb
propionowy


Opakowane pieczywo
cukiernicze i wyroby
ciastkarskie (łącznie z
mącznymi wyrobami
cukierniczymi) o
aktywności wody
większej niż 0,65

Opakowane Rolls, buns i
pitta




Bożonarodzeniowy
1000 mg/kg



pudding
Chleb opakowany
w przeliczeniu na kwas
propionowy
Paczkowane pølsebrød,
2000 mg/kg



boller i dansk flutes
w przeliczeniu na kwas

propionowy
Sery i analogi serów
quantum satis



dojrzewających

Projekt wstępny

Strona 88 z 88
(wyłącznie na
powierzchnię)

9)
E 1105
Lizozym
Sery dojrzewające
quantum satis




Wino gronowe, zgodnie z pro memoria



przepisami Wspólnoty

Europejskiej dotyczącymi
wspólnej organizacji
rynku wina


1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.
2) Kwas propionowy i jego sole mogą być obecne w niektórych fermentowanych produktach w wyniku
procesów fermentacyjnych prowadzonych zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną.


Tabela 8. Inne konserwanty, dla których określa się ilości wprowadzone w trakcie
produkcji oraz ich pozostałości w środku spożywczym

Numer
wg
Nazwa
rodek spożywczy Maksymalna
Maksymalna
systemu
ilość, którą
pozostałość
oznaczeń Unii
można dodać w
(wyrażona jako
Europejskiej
trakcie produkcji NaNO2 dla
(wyrażona jako
azotynów i
NaNO2 dla
NaNO3 dla
azotynów i
azotanów)
NaNO3 dla
azotanów)
1) E
249
Azotyn potasu1) Produkty mięsne 150
mg/kg



Sterylizowane produkty mięne
100 mg/kg
E 250
Azotyn sodu1)
(Fo > 3,00)2)
Projekt wstępny

Strona 89 z 89

Tradycyjne produkty mięsne

peklowane zalewowo(1):



Wiltshire bacon(1.1);
175 mg/kg
Entremeada,
entrecosto,

chispe, orelheira e cabeça

(salgados),

Toucinho fumado(1.2);

i podobne produkty


100 mg/kg
Wiltshire ham(1.1);

i podobne produkty


50 mg/kg
Rohschinken, nassgepökelt(1.6);

i podobne produkty


50 mg/kg
Cured tongue (1.3)
Tradycyjne produkty mięsne

peklowane na sucho(2):


175 mg/kg
Dry cured bacon(2.1);

i podobne produkty


100 mg/kg
Dry cured ham(2.1);

Jamón curado, paleta curada,

lomo embuchado y cecina(2.2);

Presunto, presunto da pá i paio

do lombo(2.3);

i podobne produkty


50 mg/kg
Rohschinken, trockengepökelt(2.5);

i podobne produkty
Inne tradycyjne produkty mięsne


peklowane(3):
Vysočina
180 mg/kg

Selský salám

Turistický trvanlivý salám

Poličan

Herkules

Lovecký salám

Dunajská klobása

Paprikáš(3.5);

i podobne produkty



Rohschinken, trocken -
50 mg/kg
/nassgepökelt(3.1);

i podobne produkty

Jellied veal and brisket(3.2)
2) E 251
Azotan sodu3)
Produkty mięsne niepoddawane
150 mg/kg



obróbce cieplnej


E 252
Azotan potasu3)
Projekt wstępny

Strona 90 z 90
strony : 1 ... 10 ... 17 . [ 18 ] . 19 ... 30 ... 70 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: