Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-2
38)
Syrop glukozowy, syrop glukozowy w proszku
20
39)
Syropy i melasy
70
40)
Inne cukry
40
41)
Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy
40
do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne)
42)
Sok pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy i ananasowy 50
w dużych opakowaniach z przeznaczeniem do cateringu
43)
Sok cytrynowy i z limonek
350
44)
Koncentraty na bazie soku owocowego zawierające nie
350
mniej niż 2,5 % jęczmienia (kleik jęczmienny)
45)
Inne koncentraty na bazie soku owocowego lub
250
rozdrobnionych owoców; capilé groselha
46)
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe zawierające sok
20
owocowy
(tylko jako pozostałość z
koncentratów)
47)
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe zawierające syrop 50
glukozowy w ilości nie mniejszej niż 235 g/l
48)
Sok winogronowy niefermentowany do użycia sakralnego 70
49)
Wyroby cukiernicze na bazie syropu glukozowego
50
(tylko jako pozostałość z
syropu glukozowego)
50)
Piwo łącznie z niskoalkoholowym i bezalkoholowym
20
51)
Piwo drugiej fermentacji w beczce
50
52)
Wina gronowe
Zgodnie z przepisami
Wspólnoty Europejskiej
dotyczącymi wspólnej
organizacji rynku wina
53)
Wino bezalkoholowe gronowe
200
54)
Made wine
260
55)
Cider, perry, wino owocowe, musujące wino owocowe
200
(łącznie z produktami bezalkoholowymi), miód pitny
56)
Ocet fermentacyjny
170
57)
Musztarda, z wyjątkiem musztardy Dijon
250
58)
Musztarda Dijon
500
59)
elatyna
50
Projekt wstępny
Strona 86 z 86
60)
Białkowe analogi mięsa, ryb i skorupiaków
200
61)
Marynowane orzechy
50
62)
Słodka kukurydza pakowana próżniowo
100
63)
Destylowane napoje alkoholowe zawierające całe gruszki 50
64)
Salsicha fresca
450
65) Winogrona
deserowe
10
66)
wieże owoce liczi
10 (pomiar w częściach
jadalnych)
1) W częściach jadalnych.
Uwagi:
1) maksymalne poziomy są podane w przeliczeniu na SO2 w mg/kg lub w mg/l odpowiednio i odnoszą
się do całkowitej ilości, pochodzącej ze wszystkich źródeł;
2)
zawartość SO2 nie większa niż 10 mg/kg lub 10 mg/l nie jest rozważana jako istotna technologicznie.
Tabela 7. Inne konserwanty, dla których określa się maksymalny poziom w środku
spożywczym
Lp.
Numer wg
Nazwa
rodek spożywczy
Maksymalny poziom
systemu
oznaczeń Unii
Europejskiej
1)
E 231
Ortofenylofenol
Na powierzchnię owoców 12 mg/kg
cytrusowych
E 232
Sól sodowa
pojedynczo lub w
ortofenylofenolu
mieszaninie w
przeliczeniu na
ortofenylofenol
2)
E 234
Nizyna1)
Puddingi z semoliny i
3 mg/kg
tapioki i produkty
podobne
Sery dojrzewające i sery
12,5 mg/kg
topione
Clotted cream
10 mg/kg
Mascarpone
10 mg/kg
3)
E 235
Natamycyna
Na powierzchnię:
1 mg/dm2 powierzchni
- twardych, półtwardych i (nieobecne w
Projekt wstępny
Strona 87 z 87
półmiękkich serów
powierzchniowej 5 mm
dojrzewających
warstwie produktu)
- suszonych,
peklowanych kiełbas
4)
E 239
Ser Provolone
25 mg/kg
Heksametylenoczteroa
jako pozostałość, w
mina
przeliczeniu na
formaldehyd
5)
E 242
Dimetylodiwęglan
Aromatyzowane napoje
250 mg/l
bezalkoholowe
ilość wprowadzona,
pozostałość
Wino bezalkoholowe
niewykrywalna
gronowe
Płynny koncentrat
herbaty
6)
E 284
Kwas borowy
Kawior
4 g/kg
7)
E 285
Czteroboran sodu
(jajeczka jesiotra)
w przeliczeniu na kwas
(boraks)
borny
8)
E 280
Kwas propionowy2)
Chleb opakowany
3000 mg/kg
krojony i chleb żytni
w przeliczeniu na kwas
propionowy
E 281
Propionian sodu2)
E 282
Propionian wapnia2)
Chleb o zredukowanej
2000 mg/kg
wartości energetycznej,
E 283
Propionian potasu2)
Częściowo upieczony,
w przeliczeniu na kwas
opakowany chleb
propionowy
Opakowane pieczywo
cukiernicze i wyroby
ciastkarskie (łącznie z
mącznymi wyrobami
cukierniczymi) o
aktywności wody
większej niż 0,65
Opakowane Rolls, buns i
pitta
Bożonarodzeniowy
1000 mg/kg
pudding
Chleb opakowany
w przeliczeniu na kwas
propionowy
Paczkowane pølsebrød,
2000 mg/kg
boller i dansk flutes
w przeliczeniu na kwas
propionowy
Sery i analogi serów
quantum satis
dojrzewających
Projekt wstępny
Strona 88 z 88
(wyłącznie na
powierzchnię)
9)
E 1105
Lizozym
Sery dojrzewające
quantum satis
Wino gronowe, zgodnie z pro memoria
przepisami Wspólnoty
Europejskiej dotyczącymi
wspólnej organizacji
rynku wina
1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.
2) Kwas propionowy i jego sole mogą być obecne w niektórych fermentowanych produktach w wyniku
procesów fermentacyjnych prowadzonych zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną.
Tabela 8. Inne konserwanty, dla których określa się ilości wprowadzone w trakcie
produkcji oraz ich pozostałości w środku spożywczym
Numer
wg
Nazwa
rodek spożywczy Maksymalna
Maksymalna
systemu
ilość, którą
pozostałość
oznaczeń Unii
można dodać w
(wyrażona jako
Europejskiej
trakcie produkcji NaNO2 dla
(wyrażona jako
azotynów i
NaNO2 dla
NaNO3 dla
azotynów i
azotanów)
NaNO3 dla
azotanów)
1) E
249
Azotyn potasu1) Produkty mięsne 150
mg/kg
Sterylizowane produkty mięne
100 mg/kg
E 250
Azotyn sodu1)
(Fo > 3,00)2)
Projekt wstępny
Strona 89 z 89
Tradycyjne produkty mięsne
peklowane zalewowo(1):
Wiltshire bacon(1.1);
175 mg/kg
Entremeada,
entrecosto,
chispe, orelheira e cabeça
(salgados),
Toucinho fumado(1.2);
i podobne produkty
100 mg/kg
Wiltshire ham(1.1);
i podobne produkty
50 mg/kg
Rohschinken, nassgepökelt(1.6);
i podobne produkty
50 mg/kg
Cured tongue (1.3)
Tradycyjne produkty mięsne
peklowane na sucho(2):
175 mg/kg
Dry cured bacon(2.1);
i podobne produkty
100 mg/kg
Dry cured ham(2.1);
Jamón curado, paleta curada,
lomo embuchado y cecina(2.2);
Presunto, presunto da pá i paio
do lombo(2.3);
i podobne produkty
50 mg/kg
Rohschinken, trockengepökelt(2.5);
i podobne produkty
Inne tradycyjne produkty mięsne
peklowane(3):
Vysočina
180 mg/kg
Selský salám
Turistický trvanlivý salám
Poličan
Herkules
Lovecký salám
Dunajská klobása
Paprikáš(3.5);
i podobne produkty
Rohschinken, trocken -
50 mg/kg
/nassgepökelt(3.1);
i podobne produkty
Jellied veal and brisket(3.2)
2) E 251
Azotan sodu3)
Produkty mięsne niepoddawane
150 mg/kg
obróbce cieplnej
E 252
Azotan potasu3)
Projekt wstępny
Strona 90 z 90
Dokumenty związane z tym projektem:
- 2411-cz-1 › Pobierz plik
- 2411-cz-2 › Pobierz plik