-
Jak powinna być oznakowana żywność?
... powinno zawierać mleko o jej zredukowanej zawartości. Potocznie, za mleko „bezlaktozowe” uważa się mleko o zawartości mniejszej niż 0,5% laktozy, a za mleko o obniżonej zawartości laktozy ... porcji produktu jest nie mniej niż 15% zalecanej normy RDA (Reference Dietary Intake – referencyjnej normy spożycia). Jak reklamować żywność Żywność jest towarem ...
-
Przewóz żywności a umowa ATP
... podroby: +3°C3) masło: +6°C dziczyzna: +4°C mleko w cysternie (surowe lub pasteryzowane) przeznaczone do bezpośredniego spożycia: +4°C3) mleko przemysłowe: +6°C3) mleczne produkty (jogurty, kefiry ... ATP.” O ile oczywistym wydaje się, że rejestratory temperatury są zgodne z wymogami normy EN 13486 (w Polsce: PN-EN 13486:2002), już mniej oczywistym jest ...
-
Transport żywności - wymagania
... obejmują produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mięso, drób, jaja, mleko lub produkty mieszane, zawierające składniki pochodzenia zwierzęcego oraz produkty pochodzenia ... produkt powinien być transportowany. W przypadku braku takich informacji należy zastosować normy branżowe lub przewodniki dobrych praktyk dla przemysłu spożywczego produktu, ...