eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw

projekt dotyczy uproszczenia przepisów w zakresie podatku akcyzowego oraz zniesienia lub ograniczenia niektórych uciążliwych i zbędnych obowiązków administracyjnych, które dotyczą podmiotów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie wyrobów akcyzowych i samochodów osobowych

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 3522
  • Data wpłynięcia: 2015-06-17
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2015-07-24
  • adres publikacyjny: Dz.U. poz. 1479

3522

– 9 –

§ 20. 1. Podmiot informuje właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku
wykonywania kontroli stałej – komórkę kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym
wydaniem alkoholu etylowego z magazynu i jego zużyciem, o terminie jego wydania i
zużycia oraz o rodzaju i ilości wydawanego i zużywanego alkoholu etylowego.
2. Do informacji, o której mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio § 19 ust. 3 i 4.
3. Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli zamknięcia urzędowe uniemożliwiają dostęp do
alkoholu etylowego podczas jego wydania i zużycia.
§ 21. 1. Gorzelnia przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na
dzień przed rozpoczęciem produkcji alkoholu etylowego, pisemną informację o zamierzonej
produkcji alkoholu etylowego.
2. Informacja, o której mowa w ust. 1, zawiera następujące dane:
1)
okres objęty informacją;
2)
planowaną godzinę rozpoczęcia i zakończenia pracy gorzelni;
3)
planowaną liczbę zacierów na dobę;
4)
planowany czas fermentacji w dobach;
5)
planowane rodzaje i ilości surowców używanych na każdy zacier;
6)
planowaną godzinę rozpoczęcia i zakończenia destylacji;
7)
planowaną godzinę przekazywania alkoholu etylowego z naczynia pośredniczącego do
magazynu;
8)
planowane terminy przerw w produkcji.
3. W przypadku zmiany w produkcji alkoholu etylowego, wynikającej ze zmiany ilości
zacierów w czasie procesu fermentacji lub zmiany surowca, przepis ust. 1 stosuje się
odpowiednio.
§ 22. 1. Podmiot produkujący piwo, z wyłączeniem podmiotu, o którym mowa w § 23
ust. 1, przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na dzień przed
zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą
wykaz terminów warek piwa na następny okres.
2. Zmiany w wykazie, o którym mowa w ust. 1, należy odnotować na kopii tego wykazu
oraz niezwłocznie powiadomić o zmianach właściwego naczelnika urzędu celnego.
§ 23. 1. Podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami
bezalkoholowymi, określone w poz. 16 załącznika nr 2 do ustawy, jeżeli rzeczywista
objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% vol, przesyła właściwemu
– 10 –

naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem
procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów
technologicznych.
2. Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
określenie rodzaju wyrobów, o których mowa w ust. 1, które będą produkowane;
2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów, o których
mowa w ust. 1, do magazynu;
3)
ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów, o których mowa w ust. 1;
4)
przewidywaną ilość wyrobów, o których mowa w ust. 1, oraz sposób ustalenia ich ilości.
3. Przepis § 22 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazie, o którym mowa w
ust. 1.
§ 24. 1. Podmiot produkujący wyroby winiarskie przesyła właściwemu naczelnikowi
urzędu celnego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów
produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych albo
wykaz procesów produkcyjnych.
2. Wykazy, o których mowa w ust. 1, zawierają:
1)
określenie wyrobów winiarskich, które będą produkowane;
2)
datę i planowaną godzinę rozpoczęcia procesu produkcji, w tym nastawu,
alkoholizowania oraz przekazania wyrobów winiarskich z magazynu do przerobu;
3)
ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów winiarskich;
4)
numery i pojemność naczyń, w których będzie przeprowadzona fermentacja;
5)
datę i godzinę rozpoczęcia obciągu wyrobów winiarskich po ukończeniu fermentacji;
6)
przewidywaną ilość wyrobów winiarskich.
3. Przepis § 22 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazach, o których mowa w
ust. 1.
§ 25. Przepis § 24 stosuje się odpowiednio do produkcji win uzyskanych z winogron
pochodzących z upraw własnych, o której mowa w art. 47 ust. 1 pkt 2 ustawy.
§ 26. 1. Podmiot produkujący wyroby tytoniowe przesyła właściwemu naczelnikowi
urzędu celnego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów
produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych albo
pisemną informację o terminach procesów produkcyjnych odbywających się w systemie
ciągłym.
– 11 –

2. Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
określenie rodzaju wyrobów tytoniowych, które będą produkowane;
2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów
tytoniowych do magazynu;
3)
przewidywaną ilość wyrobów tytoniowych, które zostaną wyprodukowane.
3. Przepis § 22 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazie, o którym mowa w
ust. 1.
4. Informacja o terminach procesów produkcyjnych, o której mowa w ust. 1, zawiera
również informację o rodzajach i przewidywanej ilości wyrobów tytoniowych, które zostaną
wyprodukowane.
§ 27. 1. Podmiot produkujący wyroby energetyczne przesyła właściwemu naczelnikowi
urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej – komórce kontroli, co najmniej
na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację
zawierającą wykaz procesów technologicznych albo pisemną informację o terminach
procesów produkcyjnych odbywających się w systemie ciągłym.
2. Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
określenie rodzaju wyrobów energetycznych, które będą produkowane;
2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu produkcji oraz przekazania wyrobów
energetycznych do magazynu;
3)
rodzaj i ilość wyrobów akcyzowych użytych do produkcji wyrobów energetycznych;
4)
przewidywaną ilość wyprodukowanych wyrobów energetycznych oraz sposób ustalenia
ich ilości.
3. Przepis § 22 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazie, o którym mowa w
ust. 1.
4. Informacja o terminach procesów produkcyjnych, o której mowa w ust. 1, zawiera
również informację o rodzaju i przewidywanej ilości wyrobów energetycznych, które zostaną
wyprodukowane.
§ 28. 1. Podmiot, na którym ciąży obowiązek oznaczania wyrobów akcyzowych
znakami akcyzy, przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku
wykonywania kontroli stałej – komórce kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym
oznaczaniem tych wyrobów, pisemną informację o ilości i rodzaju wyrobów akcyzowych,
– 12 –

rodzaju opakowań jednostkowych oraz miejscu i terminie oznaczania tych wyrobów znakami
akcyzy.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do wyrobów akcyzowych:
1)
od których został już uiszczony należny podatek akcyzowy, ponownie rozlanych lub
rozważonych w inne opakowania jednostkowe w miejscu ich sprzedaży detalicznej;
2)
importowanych lub nabywanych wewnątrzwspólnotowo, jeżeli oznaczanie ich znakami
akcyzy następuje poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub w wolnym obszarze
celnym, w składzie wolnocłowym bądź w składzie celnym.
§ 29. 1. W przypadku:
1)
zdjęcia znaków akcyzy, w przypadkach określonych w przepisach wydanych na
podstawie art. 123 ust. 4 ustawy,
2)
wprowadzenia obowiązku kasowania znaków akcyzy, na podstawie art. 124 ustawy,
3)
niszczenia znaków akcyzy zdjętych z opakowań jednostkowych wyrobów akcyzowych
oraz uszkodzonych albo zniszczonych przed ich naniesieniem na wyroby akcyzowe lub
w procesie oznaczania wyrobów akcyzowych
– podmiot informuje właściwego naczelnika urzędu celnego, co najmniej na 3 dni przed
zamierzonym zdjęciem, zniszczeniem lub kasowaniem, o planowanym terminie
przeprowadzenia tych czynności oraz o rodzaju i ilości zdejmowanych, niszczonych lub
kasowanych znaków akcyzy.
§ 30. 1. Podmiot informuje właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku
wykonywania kontroli stałej – komórkę kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym
niszczeniem wyrobów, o których mowa w § 3 ust. 1, nieprzydatnych do spożycia, dalszego
przerobu lub zużycia, o planowanym terminie ich niszczenia, podając datę i godzinę, rodzaj i
ilość niszczonych wyrobów.
2. Podmiot informuje właściwego naczelnika urzędu celnego, przed dniem planowanego
niszczenia suszu tytoniowego nieprzydatnego do dalszego spożycia, przerobu lub zużycia, o
planowanym terminie jego niszczenia oraz o rodzaju i ilości niszczonego suszu tytoniowego.
§ 31. 1. Podmiot wysyłający wyroby akcyzowe, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3,
przed dniem dokonania wysyłki informuje właściwego naczelnika urzędu celnego o zamiarze
dokonania wysyłki, podając datę i godzinę wysyłki oraz odbiorcę, rodzaj i ilość wysyłanych
wyrobów akcyzowych.
– 13 –

2. Podmiot przyjmujący wyroby akcyzowe, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3,
informuje właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli
stałej – komórkę kontroli, co najmniej na dzień przed planowanym przyjęciem przesyłki, o
planowanym przyjęciu, podając datę i godzinę planowanego przyjęcia przesyłki.
Rozdział 4
Tryb niszczenia wyrobów akcyzowych nieprzydatnych do spożycia, dalszego przerobu
lub zużycia
§ 32. 1. Niszczenie suszu tytoniowego oraz wyrobów akcyzowych, o których mowa w
§ 3 ust. 1 pkt 1 lit. c i d oraz pkt 2 i 3, nieprzydatnych do spożycia, dalszego przerobu lub
zużycia odbywa się w obecności funkcjonariusza.
2. W przypadku gdy podmiot poinformował właściwego naczelnika urzędu celnego o
planowanym niszczeniu wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1, innych niż
określone w ust. 1, a funkcjonariusz nie przybył do podmiotu we wskazanym w informacji
terminie, podmiot dokonuje zniszczenia wyrobów bez obecności funkcjonariusza.
Rozdział 10
Szczegółowe sposoby i warunki przyjmowania, magazynowania, wydawania
i przewożenia wyrobów akcyzowych
§ 33. W magazynie wyroby akcyzowe w opakowaniach jednostkowych powinny być
ustawione oddzielnie według ich rodzaju oraz w miarę możliwości według stawek
podatkowych, gramatury, pojemności i w takim porządku, aby ich sprawdzenie nie
powodowało trudności.
§ 34. 1. Wysyłka wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1–3, odbywa
się w obecności funkcjonariusza.
2. Naczelnik urzędu celnego może odstąpić od wymogu obecności funkcjonariusza przy
wysyłce, o której mowa w ust. 1, z wyłączeniem wysyłki alkoholu etylowego i napojów
spirytusowych.
3. W przypadku gdy wysyłka wyrobów akcyzowych, z wyjątkiem wyrobów
energetycznych, odbywa się w obecności funkcjonariusza, na środki transportu, a w
przypadku przesyłki wyrobu akcyzowego luzem – na naczynia służące do transportu, nakłada
się zamknięcia urzędowe.
strony : 1 ... 80 ... 120 ... 132 . [ 133 ] . 134 ... 138

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: