Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw
projekt dotyczy uproszczenia przepisów w zakresie podatku akcyzowego oraz zniesienia lub ograniczenia niektórych uciążliwych i zbędnych obowiązków administracyjnych, które dotyczą podmiotów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie wyrobów akcyzowych i samochodów osobowych
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 3522
- Data wpłynięcia: 2015-06-17
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2015-07-24
- adres publikacyjny: Dz.U. poz. 1479
3522
.................................................................
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Księga kontroli
produkcji piwa w ...................................................................................... za rok ..........
(nazwa podmiotu)
Miesiąc:
Przychody
Rozchody
z produkcji
inne przychody
ubytki piwa
razem wysyłka
znisz-
inne
razem
Stan piwa
brzeczka
piwo
degust.
laborat.
dozw. ubytek ogółem
syrop
zwroty
dokument
ilość
od 5 do 9
piwa
czono
w mag.
w transp. rozchody
od 11 do 17
wybita
gotowe
dzień
hl
%
hl
hl
hl
hl
nr
hl
hl
hl
hl
hl
hl
hl
hl
hl
hl
hl
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
1
2
30
31
Nadwyżki
i ubytki
Razem
m-c bieżący
Z przeniesienia (od
pocz. roku)
Do przeniesienia
(od pocz. roku)
Stan rzeczywisty zapasów piwa wg inwentaryzacji:
Załącznik nr 7
WZÓR
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Metryczka nastawu nr
…... pojemnik nr …....
z dnia ............................... ........ r.
Rodzaj ..........................................
Grupa ..........................................
Nr
Nastaw
Ekstr.
Wyliczenia
Leżakownia przyjęła
Składniki (moszcze)
dowodu
kg
litrów
%
kg
na 1000 l
data
nr pojem.
litrów
temp. oC
ekstr.
Razem - nastaw wyjściowy
Zużyte składniki dodatkowe
Ubytek (osad)
Obciąg do leżakowania
(podpis przedstawiciela podmiotu)
Kontrola fermentacji
temp.
kwas.
ekstr.
SO2
ekstr.
data
nr analizy
ekstr.
alk.
kwas. lotna
uwagi
oC
ogólna
rzecz.
% vol
wolny
ogólny wyjściowy
Uwagi :
Nastaw rozdysponowano - patrz metryczka nastawu nr .........
Nastaw połączono - patrz metryczka nastawu nr .........
Załącznik nr 8
WZÓR
...................................................
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Data ............................ ....... r.
Karta kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego nr .......
Rodzaj ...........................
Typ .............................
Pojemnik nr ..........................
Ilość
Analiza
Skład chemiczny
Nr Składniki
Uwagi
poj.
zużyte
alk. kwas.
kwas. ekstr.
kg
litrów
data
nr
% vol
og.
lot.
całk.
Razem (analiza)
Zużyte składniki
dodatkowe
Razem (analiza)
Ubytki
technologiczne
Ilość
skupażowana
.........................................................................
(podpis przedstawiciela podmiotu)
Przekazano do
Nr
Stan
Lp.
Data
Potwierdzenie przyjęcia
dowodu
rozchód
ubytki
litrów
miejsce
nr poj.
litrów
techn.
Załącznik nr 9
WZÓR
.......................................................................
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Księga kontroli
rozlewu wyrobów winiarskich ........................................................................................................... za rok .........
(nazwa podmiotu)
Przychód
Rozchód
z kupażowni lub
zwroty z
przekazano do magazynu
Nr
razem
Data
leżakowni
razem
butelki o pojemności
inne opakowania
Stan litrów
zmiany
nr
nr
razem
ubytki
rozchód
nr
prod. litrów mag. litrów
litrów
0,7 l
0,75 l
1,0 l
...... l
..... l
..... l
..... l
litrów
dow.
dow.
litrów
litrów
litrów
dow.
szt.
szt.
szt.
szt.
szt.
szt.
szt.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Załącznik nr 10
WZÓR
EWIDENCJA WYDANYCH, WYKORZYSTANYCH DO NANIESIENIA, USZKODZONYCH, ZNISZCZONYCH, UTRACONYCH ORAZ ZWRÓCONYCH
BANDEROL PODATKOWYCH
...........................................................................
nazwa i adres podmiotu obowiązanego do oznaczania
1)
EWIDENCJA
2)
3)
4)
5)
banderol....................... na...................... wyroby akcyzowe ............................. w opakowaniach jednostkowych.........................
Banderole wydane przez właściwego naczelnika urzędu celnego
Data wydania albo
Nazwa
Liczba banderol
Banderole
w sprawach znaków akcyzy
wysłania banderol
i adres
pozostałe
Lp
data właściwy
ozna-
Liczba banderol wydanych
produ-
wyda-
wysła-
wykorzys-
uszkodzonych
utraconych
zniszczonych
wyda
naczelnik
czenie
bez
za zwró-
w
wydanie
wysłanie
centa
nych
nych
tanych do przy
poza
przy
poza
przy
poza
data
licz-
-nia
urzędu
bande-
liczby cone
ramach
banderol
banderol
zagra-
do
poza
naniesie- ozna-
ozna-
ozna-
ozna-
ozna-
ozna-
ba
celnego w
6)
norma-
do ozna-
poza
niczne- oznacza- teryto-
nia i nie-
roli
z 6 i 7
nie wy-
czaniu
czaniem czaniu
czaniem
czaniu
cza-
sprawach
korzysta- tywu
czenia
teryto-
go
nia
rium
uszko-
niem
znaków
ne i nie
strat
rium
kraju
dzonych
akcyzy
uszko-
kraju
dzone
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
Suma:
x
x
x
x
Zwrot banderol do właściwego w sprawach znaków akcyzy naczelnika urzędu celnego
banderole nieuszkodzone
banderole uszkodzone
i niewykorzystane
Adnotacje właściwego w sprawach znaków akcyzy naczelnika urzędu celnego
data
liczba
data
liczba banderol uszkodzonych
zwrotu
zwróconych
zwrotu
banderol
banderol
banderol
przy oznaczaniu
poza oznaczaniem
22
23
24
25
26
27
x
x
x
.....................................................
............................................................
podpis podmiotu obowiązanego do oznaczania 7)
imienna pieczęć właściwego naczelnika urzędu celnego 7)
1) Wypełnia podmiot obowiązany do oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy. Ewidencja prowadzona jest odrębnie dla każdej serii banderol.
2) Należy wpisać odpowiednio: podatkowych albo legalizacyjnych.
3) Należy wpisać odpowiednio: importowane, nabywane wewnątrzwspólnotowo albo wyprodukowane na terytorium kraju.
4) Należy wpisać odpowiednio: tytoniowe (papierosy lub tytoń) albo spirytusowe, albo winiarskie, albo susz tytoniowy.
5) Należy wpisać odpowiednio rodzaj i/lub zawartość opakowania jednostkowego z wykorzystaniem załączników nr 1, 2, 4 i 8–11 do rozporządzenia, np.: butelki do 0,2 l włącznie albo do 0,5 l włącznie albo puszki (dla banderol na wyroby spirytusowe, winiarskie).
6) Należy wpisać serię, numer ewidencyjny i rok wytworzenia banderoli.
7) Dotyczy ewidencji prowadzonej w formie papierowej
*) Niepotrzebne skreślić.
Dokumenty związane z tym projektem:
-
3522
› Pobierz plik