Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 2683
- Data wpłynięcia: 2014-08-06
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- data uchwalenia: 2014-11-07
- adres publikacyjny: Dz.U. poz. 1722
2683
WZÓR
FORMULARZ DO SPORZĄDZANIA KWARTALNYCH I ROCZNYCH INFORMACJI
O LICZBIE UZYSKANYCH TUSZ WIEPRZOWYCH
Rok
Państwo
POLSKA
Kwartał
Województwo
Zakład
ubojowy
(nazwa i adres)
Świnie poddane klasyfikacji
w poszczególnych klasach mięsności
Klasy mięsności
Liczba sztuk
S
E
U
R
O
P
Razem
Świnie niepoddane klasyfikacji
Kategoria
Liczba sztuk
Warchlaki (tusze poniżej 50 kg)
Tuczniki lekkie
(tusze od 50 do 59,9 kg)
Tuczniki (tusze od 60 do 120 kg)
Tuczniki ciężkie
(tusze powyżej 120 kg)
Maciory
Knury
Kastraty
Razem
Podpis
i pieczęć
przedstawiciela zakładu
– 5 –
UZASADNIENIE
Projekt rozporządzenia stanowi wykonanie upoważnienia ustawowego zawartego w art. 15a
ust. 4 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz. U. z 2014 r. poz. 669 i …).
Projekt był poprzedzony rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia
10 grudnia 2008 r. w sprawie wzorów formularzy służących do sporządzania kwartalnych i rocznych
informacji o liczbie uzyskanych tusz wołowych i wieprzowych w poszczególnych klasach jakości
(Dz. U. Nr 228, poz. 1516).
Konieczność zastąpienia ww. rozporządzenia nowym wynika z projektowanej zmiany
w art. 15a ust. 3d pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-
-spożywczych, mającej na celu uwzględnienie zmiany w przepisach Unii Europejskiej w zakresie
definicji bydła, którego tusze muszą być poddawane klasyfikacji. Zmiana ta wprowadza
tzw. „pośrednią” zmianę przepisu upoważniającego do wydania aktu wykonawczego na podstawie
art. 15a ust. 4 pkt 2 ustawy.
Formularz dotyczący tusz wieprzowych nie uległ zmianie w stosunku do zawartego
w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 grudnia 2008 r.
Konieczność zmian w formularzu dotyczącym tusz wołowych podyktowana jest zmianą
w systemie klasyfikacji tusz wołowych wynikającą z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków
produktów rolnych i uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE)
nr 1037/2001 i WE nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013 r., s. 671, z późn. zm.), które
z dniem 1 stycznia 2014 r. zastąpiło dotychczas obowiązujące rozporządzenie Rady (WE)
nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizacje rynków rolnych
oraz szczegółowe przepisy dla niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej
organizacji rynków”) (Dz. Urz. z 16.11.2007, s. 1, z późn. zm.). Rozporządzenie nr 1308/2013
wprowadziło zmianę w definicji bydła, którego tusze muszą być poddawane klasyfikacji.
W dotychczasowych przepisach, klasyfikacja tusz dotyczyła bydła dorosłego o masie powyżej
300 kg. Od dnia 1 stycznia 2014 r. klasyfikacji należy poddawać bydło w wieku od 8. miesiąca
życia. W związku z powyższym, wprowadzono także dodatkową kategorię Z w klasyfikacji tusz
wołowych (tusze z bydła w wieku od 8. miesiąca życia do poniżej 12. miesiąca życia) oraz
zmieniono definicję kategorii A (tusze niekastrowanych samców w wieku od 12. miesiąca życia do
poniżej 24. miesiąca życia), zaś w kategoriach B (tusze niekastrowanych samców w wieku od 24.
– 6 –
miesiąca życia), kategorii C (kastrowane samce w wieku od 12. miesiąca życia) i kategorii E (tusze
innych samic w wieku od 12. miesiąca życia) dodano odniesienia do wieku bydła, z którego
pochodzą tusze. Zmianie uległy również granice wieku kategorii V ustanowionej w załączniku VII
do rozporządzenia nr 1308/2013. Zgodnie z obecnymi przepisami kategoria V obejmuje mięso
z bydła w wieku poniżej 8. miesiąca życia, a nie 8. miesiąca życia i poniżej. Powyższe zmiany
zostały uwzględnione w projektowanym rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jednocześnie, celem uniknięcia niejasności w projektowanym rozporządzeniu Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi dostosowano nazewnictwo poszczególnych kategorii do pojęć stosowanych
w rozporządzeniu 1308/2013. Jako główne nazwy kategorii pozostawiano dotychczas stosowane
zwyczajowe nazwy, używane w przemyśle, celem ułatwienia przedsiębiorcom wypełniania
formularza.
Projekt rozporządzenia jest zgodny z prawem Unii Europejskiej.
Projekt rozporządzenia nie zawiera norm technicznych w rozumieniu rozporządzenia Rady
Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu
notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039, z późn. zm.), dlatego też nie podlega
obowiązkowi notyfikacji.
Stosownie do art. 5 ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o działalności lobbingowej w procesie
stanowienia prawa (Dz. U. Nr 169, poz. 1414, z późn. zm.) projekt rozporządzenia zostanie
zamieszczony na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi, a ponadto na stronie internetowej Rządowego Centrum Legislacji w zakładce
Rządowy proces legislacyjny.
Projekt rozporządzenia został zgłoszony do Wykazu prac legislacyjnych Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
– 7 –
Data sporządzenia
Nazwa projektu
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju
10.03.2014 r.
Wsi w sprawie
wzorów formularzy służących do sporządzania kwartalnych
Źródło:
i rocznych informacji o liczbie uzyskanych tusz wołowych
implementacja przepisów UE
i wieprzowych w poszczególnych klasach jakości
Nr w wykazie prac
Ministerstwo wiodące i ministerstwa współpracujące
projekt w trakcie zgłaszania do Wykazu
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
prac MRiRW
Osoba odpowiedzialna za projekt w randze Ministra, Sekretarza Stanu
lub Podsekretarza Stanu
Tadeusz Nalewajk
Podsekretarz Stanu
Kontakt do opiekuna merytorycznego projektu
Joanna Łątkowska
Tel. 22 623 10 47
)
z dnia
w sprawie wykazu przepisów Unii Europejskiej odnoszących się do jakości handlowej
mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych i tusz innych zwierząt
Na podstawie art. 17a ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 669 i …) ogłasza się wykaz przepisów Unii
Europejskiej odnoszących się do jakości handlowej mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych,
tusz wołowych i tusz innych zwierząt, stanowiący załącznik do obwieszczenia.)
MINISTER ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2
pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2)
Niniejsze obwieszczenie było poprzedzone obwieszczeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września
2011 r. w sprawie wykazu przepisów Unii Europejskiej odnoszących się do jakości handlowej mięsa drobiowego,
jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych i tusz innych zwierząt (Dz. Urz. Min. Rol. i Roz. Wsi Nr 22, poz. 32).
Załącznik
do obwieszczenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia ... (poz. ...)
WYKAZ PRZEPISÓW UNII EUROPEJSKIEJ ODNOSZĄCYCH SIĘ DO JAKOŚCI
HANDLOWEJ MIĘSA DROBIOWEGO, JAJ, TUSZ WIEPRZOWYCH, TUSZ WOŁOWYCH
I TUSZ INNYCH ZWIERZĄT
Nazwa artykułu
Przepisy Unii Europejskiej
rolno-spożywczego
1
2
1) mięso drobiowe
1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną
organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia
Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE)
nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.).
2. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 543/2008 z dnia 16 czerwca
2008 r. wprowadzające szczegółowe przepisy wykonawcze do
rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm
handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego (Dz. Urz. UE L 157
z 17.06.2008, str. 46, z późn. zm.).
2) jaja
1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną
organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego
rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE)
nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013,
str. 671).
2. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca
2008 r.
ustanawiające
szczegółowe
zasady
wykonywania
rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych
w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. UE L 163 z 24.06.2008, str. 6,
z późn. zm.).
3) tusze wieprzowe 1. Decyzja Komisji z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzająca metody
klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce nr 2005/240/WE (notyfikowana
jako dokument nr C(2005) 552) (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005,
str. 62, z późn. zm.).
2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną
organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego
rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE)
nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347, z 20.12.2013,
str. 671).
2
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2683
› Pobierz plik