eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o rolnictwie ekologicznym

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o rolnictwie ekologicznym

projekt dotyczy wprowadzenia ułatwień dla rolników prowadzących produkcje ekologiczną, upoważnionych jednostek certyfikujących oraz organów administracji publicznej odpowiedzialnych za ten sektor rolnictwa

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 2492
  • Data wpłynięcia: 2014-06-12
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o rolnictwie ekologicznym
  • data uchwalenia: 2014-12-05
  • adres publikacyjny: Dz.U. 2015 r. poz. 55

2492

5) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży;
6) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw
trzecich.
2. Szczegółowy zakres zagadnień objętych egzaminem, których znajomość jest
wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji, jest określony w załączniku
nr 1 do rozporządzenia.

§ 3. 1. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany
dalej „Głównym Inspektorem”, podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej
administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
informacje o:
1) rodzajach specjalizacji, w zakresie których będzie przeprowadzony egzamin;
2) terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu.
2. Osoby zamierzające przystąpić do egzaminu zgłaszają ten zamiar, na piśmie,
Głównemu Inspektorowi co najmniej na 14 dni przed terminem przeprowadzenia egzaminu.
3. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 2, zawiera imię, nazwisko, imiona rodziców, datę
i miejsce urodzenia osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu, jej adres do korespondencji
oraz rodzaje specjalizacji, w zakresie których osoba ta zamierza przystąpić do egzaminu.
4. Do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, dołącza się kopię:
1) dowodu opłaty za przeprowadzenie egzaminu;
2) dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość osoby
zamierzającej przystąpić do egzaminu.

§ 4. 1. Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna powołana przez Głównego
Inspektora, w skład której wchodzi czterech członków.
2. W skład komisji kwalifikacyjnej są powoływane osoby, które posiadają:
1) wykształcenie wyższe;
2) wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu
zagadnień objętych egzaminem.
3. Główny Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza
przewodniczącego komisji kwalifikacyjnej.

§ 5. 1. Egzamin jest przeprowadzany w formie pisemnego testu, mającego na celu
sprawdzenie znajomości zagadnień, o których mowa w § 2 ust. 2.
2
2. Główny Inspektor opracowuje zbiór pytań testowych oraz ustala czas trwania
egzaminu.
3. O wyniku egzaminu decyduje liczba punktów uzyskanych przez osobę
przystępującą do egzaminu z pisemnego testu, przy czym za każdą prawidłową odpowiedź
jest przyznawany 1 punkt, a za każdą odpowiedź nieprawidłową lub brak odpowiedzi
– 0 punktów.
4. Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie przez osobę przystępującą do egzaminu
z pisemnego testu co najmniej 70% liczby możliwych do uzyskania punktów.

§ 6. 1. Z egzaminu komisja kwalifikacyjna sporządza protokół, który zawiera
w szczególności:
1) datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
2) skład komisji kwalifikacyjnej;
3) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres oraz rodzaj, numer i serię dokumentu
tożsamości osoby przystępującej do egzaminu;
4) liczbę punktów, jaką uzyskała osoba przystępująca do egzaminu z pisemnego testu.
2. Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej
przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.
3. O wynikach egzaminu Główny Inspektor informuje na piśmie osoby przystępujące
do egzaminu, podając liczbę punktów, jaką te osoby uzyskały z pisemnego testu.

§ 7. Określa się wzór:
1) zaświadczenia o zdaniu egzaminu, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
2) imiennej pieczęci, o której mowa w art. 21 ust. 5 ustawy, stanowiący załącznik nr 3
do rozporządzenia.

§ 8. 1. Za przeprowadzenie egzaminu:
1) przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości
28,00 zł,
2) członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości 23,00 zł
– za każdą osobę przystępującą do egzaminu.
2. Wynagrodzenie, o którym mowa w ust. 1, wypłaca Główny Inspektor.

3
§ 9. 1. Za przystąpienie do egzaminu ustala się opłatę w wysokości 150,00 zł za
pierwszą specjalizację i 50,00 zł za każdy kolejny z rodzajów specjalizacji, o której uzyskanie
ubiega się osoba przystępująca do egzaminu.
2. Opłatę, o której mowa w ust. 1, uiszcza się przelewem na rachunek bankowy
Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

§ 10. 1. Zaświadczenie wymienione w § 1 ust. 7 wydaje się osobie, która jest wpisana
do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego, zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy oraz:
1) w terminie do 60 dni przed upływem trzech lat od dnia zdania egzaminu złoży
wniosek do Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-
-Spożywczych o wydanie zaświadczenia;
2) otrzymała z egzaminu przeprowadzanego zgodnie z art. 21 ust. 3 ustawy w zakresie
wnioskowanej specjalizacji co najmniej 85% punktów;
3) w ciągu ostatnich 3 lat wykonywania pracy inspektora rolnictwa ekologicznego
przeprowadziła do najmniej 20 kontroli producentów rolnictwa ekologicznego we
wnioskowanym zakresie;
4) ukończyła szkolenie z wnioskowanego zakresu produkcji ekologicznej.
2. Do wniosku dołącza się kopię dowodu osobistego lub innego dokumentu
potwierdzającego tożsamość osoby wymienionej w ust 1.

§ 11. Główny Inspektor zapewnia warunki techniczno-organizacyjne niezbędne do
prawidłowego przeprowadzenia egzaminu.

§ 12. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)

MINISTER ROLNICTWA I ROZWOJU WSI







1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2
pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 maja 2010 r.
w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego (Dz. U. Nr 94, poz. 607).
4
Załączniki
do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia ... (poz. ...)


Załącznik nr 1

SZCZEGOŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ OBJĘTYCH EGZAMINEM, KTORYCH
ZNAJOMOŚĆ
JEST WYMAGANA
DO UZYSKANIA POSZCZEGOLNYCH
RODZAJOW SPECJALIZACJI

1. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji
– ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie:
a) wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych,
z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego,
b) utrzymania zwierząt oraz wytwarzania produktów zwierzęcych, z wyłączeniem
pszczelarstwa;
2) zasady wytwarzania wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania
produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego;
3) przepisy o ochronie roślin w zakresie ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi;
4) przepisy o nasiennictwie w zakresie wytwarzania i obrotu materiałem siewnym;
5) przepisy o nawozach i nawożeniu w zakresie obrotu nawozami i środkami
wspomagającymi uprawę roślin oraz przewozu i przechowywania nawozów, a także środków
wspomagających uprawę roślin;
6) zasady chowu i hodowli zwierząt;
7) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami i w zakresie zwalczania chorób
zakaźnych zwierząt w odniesieniu do chorób podlegających rejestracji;
8) przepisy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt w zakresie danych zamieszczanych
w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych;
9) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz
w zakresie wpisu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;
10) przepisy dotyczące udzielenia pomocy finansowej producentom ekologicznym na
podstawie przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących
z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej oraz przepisów
o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu
Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich;
11) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-
-spożywczych;
12) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów
pozostałości pestycydów;
13) podstawy rachunkowości.

2. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji
– zbiór ze stanu naturalnego:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie zbioru ze stanu naturalnego;
2) przepisy o lasach w zakresie zasad udostępniania lasów;
3) przepisy w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad
lokalizowania pasiek na obszarach leśnych;
5
4) przepisy w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną;
5) przepisy o ochronie przyrody w zakresie:
a) formy ochrony przyrody w odniesieniu do zbioru dziko występujących roślin i grzybów
oraz ich części, użytków ekologicznych, zakazów w stosunku do roślin, zezwoleń na zbiór
roślin i ochrony gatunkowej,
b) gospodarowania zasobami i składnikami przyrody;
6) zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego;
7) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-
-spożywczych;
8) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości
pestycydów;
9) podstawy rachunkowości.

3. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji
– pszczelarstwo:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie pszczelarstwa;
2) zasady utrzymywania pszczół;
3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz w zakresie zwalczania
chorób zakaźnych pszczół w odniesieniu do chorób podlegających rejestracji;
4) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno
-spożywczych;
5) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości
pestycydów;
6) podstawy rachunkowości.

4. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji
– produkty akwakultury i wodorosty morskie:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produktów akwakultury
i wodorostów morskich;
2) zasady pozyskiwania produktów akwakultury i wodorostów morskich;
3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami akwakultury;
4) przepisy Prawa wodnego w zakresie pozwoleń wodnoprawnych;
5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-
-spożywczych;
6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości
pestycydów;
7) podstawy rachunkowości.

5. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji
– przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwórstwa produktów
ekologicznych oraz produkcji pasz i drożdży;
2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników,
zanieczyszczenia żywności, znakowania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz dotyczące wymagań
szczególnych w zakresie higieny;
3) przepisy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie jakości handlowej;
4) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;
6
strony : 1 ... 7 . [ 8 ] . 9 . 10

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: