Rządowy projekt ustawy o nasiennictwie
projekt dotyczy zgłaszania i rejestracji odmian roślin uprawnych przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, obejmuje także przepisy dotyczące wytwarzania i oceny materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych, materiału szkółkarskiego oraz rozmnożeniowego i nasadzeniowego roślin warzywnych i ozdobnych.
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 4114
- Data wpłynięcia: 2011-04-15
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o nasiennictwie
- data uchwalenia: 2011-07-01
- adres publikacyjny:
4114-II
c) budowa morfologiczna roślin jednoliściennych, dwuliściennych;
4) metody oceny laboratoryjnej materiału siewnego dla poszczególnych gatunków;
5) sposób postępowania ze sprzętem i aparaturą laboratoryjną, w szczególności
prowadzenie zapisów przebiegu temperatur, kalibracja wag, rozdzielaczy;
6) wykonanie analiz czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń
zgodnie z wymaganiami szczegółowymi. Czas trwania szkolenia teoretycznego,
o którym mowa w ust. 1, wynosi 15 godzin.
2. Zakres szkolenia praktycznego i czas jego trwania, w zakresie wykonywania badań
laboratoryjnych materiału siewnego:
1) roślin zbożowych obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków zbóż, definicje nasion czystych (czas trwania - nie
mniej niż 1,5 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej oraz zasady ważenia
próby (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady analizy czystości, w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje
zanieczyszczeń,
– dodatkowe badania wykonywane na nasionach czystych (, , wielokrotne
jednostki nasienne, masa 1000 nasion),
– zasady
obliczeń,
(czas trwania - nie mniej niż 6 godzin)
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z
wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków, w tym
identyfikacja owsa głuchego i fatuoidów homo- i heterozygotycznych
(czas trwania - nie mniej niż 4 godziny),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion, w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie
spoczynku,
– odliczanie
nasion,
– wysiew
nasion,
– klasyfikacja
siewek,
– wykonanie
obliczenia,
(czas trwania - nie mniej niż 7 godzin)
f) oznaczanie
wilgotności, w tym:
– naważanie,
– śrutowanie,
– ważenie,
– obliczania,
(czas trwania - nie mniej niż 2 godziny)
26
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie
świadectw lub informacji (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godziny),
2) roślin pastewnych – strączkowych obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych, (czas trwania - nie
mniej niż 1,5 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej i zasady ważenia
próby (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady analizy czystości, w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje
zanieczyszczeń,
– zasady
obliczeń,
(czas trwania - nie mniej niż 6 godzin)
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin, zgodnie z
wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania -
nie mniej niż 4 godziny),
e) oznaczanie zawartości nasion gorzkich w łubinach (czas trwania - nie mniej
niż 1 godzinę),
f) ocenę zdolności kiełkowania nasion, w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie
spoczynku,
– odliczanie
nasion,
– wysiew
nasion,
– klasyfikacja
siewek,
– wykonanie obliczenia,
(czas trwania - nie mniej niż 6 godzin)
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie
świadectw lub informacji (czas trwania - nie mniej niż 1 godzinę),
3) roślin pastewnych – motylkowatych drobnonasiennych obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania - nie
mniej niż 3 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej oraz zasady ważenia
próby (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady analizy czystości, w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje
zanieczyszczeń
– zasady
obliczeń,
(czas trwania - nie mniej niż 6 godzin)
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin, zgodnie z
wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania -
nie mniej niż 7 godzin),
27
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion, w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie
spoczynku,
– odliczanie
nasion,
– wysiew
nasion,
– klasyfikacja
siewek,
– wykonanie obliczenia,
(czas trwania - nie mniej niż 7 godzin)
f) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie
świadectw lub informacji (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny ),
4) roślin pastewnych – traw obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania - nie
mniej niż 7 godzin),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej oraz zasady ważenia
próby (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady analizy czystości, w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje
zanieczyszczeń,
– zasady
obliczeń,
(czas trwania - nie mniej niż 6 godzin)
d) kalibracja i stosowanie dmuchawy (czas trwania - nie mniej niż 4 godziny),
e) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin, zgodnie z
wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania -
nie mniej niż 4 godziny),
f) ocenę zdolności kiełkowania nasion, w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie
spoczynku,
– odliczanie
nasion,
– wysiew
nasion,
– klasyfikacja
siewek,
– wykonanie obliczenia,
(czas trwania - nie mniej niż 7 godzin)
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie
świadectw lub informacji (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny ),
5) roślin pastewnych – innych gatunków obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania - nie
mniej niż 3 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej oraz zasady ważenia
próby (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny),
28
c) zasady analizy czystości, w tym:
– podział na trakcje,
– rodzaje
zanieczyszczeń ,
– zasady
obliczeń,
(czas trwania - nie mniej niż 6 godzin)
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin, zgodnie z
wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania -
nie mniej niż 7 godzin),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion, w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie
spoczynku,
– odliczanie
nasion,
– wysiew
nasion,
– klasyfikacja
siewek,
– wykonanie obliczenia,
(czas trwania - nie mniej niż 7 godzin)
f) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie
świadectw lub informacji (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny ),
6) buraka cukrowego i pastewnego obejmuje:
a) definicje nasion czystych dla nasion i nasion otoczkowanych (czas trwania -
nie mniej niż 1,5 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej i zasady ważenia
próby (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady analizy czystości, w tym:
– podział na frakcje – nasiona i otoczki,
– rodzaje
zanieczyszczeń organicznych,
– zasady
obliczeń,
(czas trwania - nie mniej niż 3 godziny)
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z
wymaganiami szczegółowymi (czas trwania - nie mniej niż 1 godzinę),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion, w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– odliczanie
nasion,
– płukanie i suszenie nasion,
– wysiew
nasion,
– klasyfikacja siewek,
– wykonanie obliczenia,
(czas trwania - nie mniej niż 6 godzin)
29
f) oznaczanie
wilgotności, w tym:
– naważanie,
– ważenie,
– obliczanie,
(czas trwania - nie mniej niż 1 godzinę)
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie
świadectw lub informacji (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny ),
7) roślin oleistych i włóknistych obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków, definicje nasion czystych (czas trwania - nie mniej niż
2 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej oraz zasady ważenia
próby (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady analizy czystości, w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje
zanieczyszczeń,
– zasady
obliczeń,
(czas trwania - nie mniej niż 3,5 godziny)
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin, zgodnie z
wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania -
nie mniej niż 4 godziny),
e) oznaczanie zdrowotności nasion (czas trwania - nie mniej niż 2 godziny),
f) ocenę zdolności kiełkowania nasion, w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie
spoczynku,
– odliczanie
nasion,
– wysiew
nasion,
– klasyfikacja
siewek,
– wykonanie obliczenia,
(czas trwania - nie mniej niż 6 godzin)
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie
świadectw lub informacji (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny ),
8) roślin warzywnych obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków, definicje nasion czystych (czas trwania - nie mniej
niż 3 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej i zasady ważenia
próby (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady analizy czystości, w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje
zanieczyszczeń,
30
Dokumenty związane z tym projektem:
-
4114-I
› Pobierz plik
-
4114-II
› Pobierz plik