Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- projekt dotyczy ujednolicenia warunków wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania pasz oraz zapewnienia wysokiego poziomu ich bezpieczeństwa. Ponadto nowelizacja dotyczy wzrostu konkurencyjności sektora paszowego, a w rezultacie uproszczenia przepisów technicznych oraz uchylenia niektórych nadmiernie rozbudowanych przepisów administracyjnych
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 3358
- Data wpłynięcia: 2010-08-20
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- data uchwalenia: 2010-10-22
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 230, poz. 1511
3358
równie zapewnienie odpowiednich informacji dla u ytkowników i konsumentów
oraz wzmocnienie efektywnego funkcjonowania rynku wewnętrznego.
Zmiany prawodawstwa Unii Europejskiej w przedstawionym zakresie
wymagają wprowadzenia odpowiednich zmian w ustawie, w tym przepisów
upowa niających do wydania aktów wykonawczych do ustawy.
Przywołanie rozporządzenia nr 396/2005 w odnośniku nr 2 do ustawy ma
w zasadzie charakter porządkujący. Po wejściu w ycie ustawy obowiązywały
bowiem jeszcze przez pewien czas przepisy następujących dyrektyw Rady:
1) 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącej się do ustalania
najwy szych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach
i warzywach oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. WE L 340 z 9.12.1976, str. 26;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 3, str. 61);
2) 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwy szych
dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spo ywczych
pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni (Dz. Urz. WE L 221, z 7.08.1986,
str. 43; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 80);
3) 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwy szych
dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach
pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni
(Dz. Urz. WE L 350, z 14.12.1990, str. 71; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 11, str. 68).
Regulacje zawarte w tych dyrektywach zostały ostatecznie zastąpione
przepisami rozporządzenia nr 396/2005. Jednocześnie dyrektywy te zostały
wykreślone z odnośnika nr 2 do ustawy.
Zasady wprowadzania na rynek dodatków paszowych zostały określone
w rozporządzeniu nr 1831/2003, którego przepisy zostały wprowadzone do
krajowego systemu prawnego regulacjami ustawy. Zgodnie z przepisami tego
rozporządzenia kompetencje w zakresie dopuszczania dodatków paszowych do
obrotu i określania warunków ich stosowania oraz prowadzenia i publikowania
rejestru dopuszczonych do obrotu dodatków paszowych posiada Komisja
8
Europejska. Wniosek o dopuszczenie określonego dodatku paszowego do
stosowania w ywieniu zwierząt powinien zawierać dokumentację sporządzoną na
podstawie dyrektywy Rady 87/153/EWG z dnia 16 lutego 1987 r. ustalającej
wskazówki dotyczące oceny dodatków stosowanych w ywieniu zwierząt (Dz. Urz.
WE L 64 z 7.03.1987, str. 19; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7,
str. 184), która została uchylona przepisami rozporządzenia nr 429/2008.
Przywołanie rozporządzenia nr 429/2008 w odnośniku nr 2 do ustawy przy
jednoczesnym wykreśleniu dyrektywy 87/153/EWG, ma więc w zasadzie równie
charakter porządkujący.
Zagadnienie dotyczące procedury pobierania próbek do celów urzędowej
kontroli pasz i wspólnotowych metod analiz pasz było dotychczas określone
w następujących dyrektywach:
1) pierwszej
dyrektywie
Komisji
71/250/EWG z dnia 15 czerwca 1971 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz
(Dz. Urz. WE L 155 z 12.07.1971, str. 13, z pó n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 237);
2) drugiej dyrektywie Komisji 71/393/EWG z dnia 18 listopada 1971 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody analiz do celów urzędowej kontroli pasz
(Dz. Urz. WE L 279 z 20.12.1971, str. 7, z pó n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 277);
3) trzeciej dyrektywie Komisji 72/199/EWG z dnia 27 kwietnia 1972 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody analiz do celów urzędowej kontroli pasz
(Dz. Urz. WE L 123 z 29.05.1972, str. 6, z pó n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 306);
4) czwartej dyrektywie Komisji 73/46/EWG z dnia 5 grudnia 1972 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz
(Dz. Urz. WE L 83 z 30.03.1973, str. 21, z pó n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 2 str. 12);
5) pierwszej dyrektywie Komisji 76/371/EWG z dnia 1 marca 1976 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody pobierania próbek i dokonywania analizy
9
do celów urzędowej kontroli pasz (Dz. Urz. WE L 102 z 15.04.1976, str. 1,
z pó n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 2, str. 21);
6) siódmej dyrektywie Komisji 76/372/EWG z dnia 1 marca 1976 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz
(Dz. Urz. WE L 102 z 15.04.1976, str. 8, z pó n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 3, str. 28);
7) ósmej dyrektywie Komisji 78/633/EWG z dnia 15 czerwca 1978 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz
(Dz. Urz. WE L 206 z 29.07.1978, str. 43, z pó n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 3, str. 250);
8) dziewiątej dyrektywie Komisji 81/715/EWG z dnia 31 lipca 1981 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz
(Dz. Urz. WE L 257 z 10.09.1981, str. 38; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 76);
9) dziesiątej dyrektywie Komisji 84/425/EWG z dnia 25 lipca 1984 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz
(Dz. Urz. WE L 238 z 6.09.1984, str. 34; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 111);
10) dyrektywie Komisji 86/174/EWG z dnia 9 kwietnia 1986 r. określającej metodę
obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu (Dz. Urz.
WE L 130 z 16.05.1986, str. 53, z pó n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 29);
11)
jedenastej dyrektywie Komisji 93/70/EWG z dnia 28 lipca 1993 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody analiz do celów urzędowej kontroli pasz
(Dz. Urz. WE L 234 z 17.09.1993, str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 67);
12) dwunastej dyrektywie Komisji 93/117/WE z dnia 17 grudnia 1993 r.
ustanawiającej wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz
(Dz. Urz. WE L 329 z 30.12.1993, str. 54; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 254);
10
13) dyrektywie Komisji 98/64/WE z dnia 3 września 1998 r. ustanawiającej
wspólnotowe metody analiz do oznaczenia aminokwasów, surowych olejów
i tłuszczów oraz olaquindoksu w paszach i zmieniającej dyrektywę
71/393/EWG (Dz. Urz. WE L 257 z 19.09.1998, str. 14; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 23, str. 433);
14) dyrektywie Komisji 1999/27/WE z dnia 20 kwietnia 1999 r. ustanawiającej
wspólnotowe metody analiz do oznaczania amprolium, diklazurilu
i
karbadoksu w paszach oraz zmieniającej dyrektywy 71/250/EWG,
73/46/EWG i uchylającej dyrektywę 74/203/EWG (Dz. Urz. WE L 118
z 06.05.1999, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 25,
str. 235);
15) dyrektywie Komisji 1999/76/WE z dnia 23 lipca 1999 r. ustanawiającej
wspólnotową metodę analizy do oznaczania lasalocidu soli sodowej
w paszach (Dz. Urz. WE L 207 z 06.08.1999, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 26, str. 250);
16) dyrektywie Komisji 2000/45/WE z dnia 6 lipca 2000 r. ustanawiającej
wspólnotowe metody analizy do celów oznaczania witaminy A, witaminy E
i tryptofanu w paszach (Dz. Urz. WE L 174 z 13.07.2000, str. 32; Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 30, str. 12);
17) dyrektywie Komisji 2002/70/WE z dnia 26 lipca 2002 r. ustanawiającej
wymagania dotyczące określania poziomów dioksyn i dioksynopochodnych
polichlorowanych bifenyli (PCB) w paszach (Dz. Urz. WE L 209 z 06.08.2002,
str. 15; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 36, str. 430);
18) dyrektywie Komisji 2003/126/WE z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie
analitycznej metody określania składników pochodzenia zwierzęcego do celów
urzędowej kontroli pasz (Dz. Urz. UE L 339 z 24.12.2003, str. 78; Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 41, str. 540).
Przepisy powy szych dyrektyw zostały wdro one do krajowego systemu
prawnego w ustawie oraz następujących aktach wykonawczych do ustawy:
11
1) rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 grudnia 2006 r.
w sprawie szczegółowych warunków i sposobu pobierania próbek do badań
oraz postępowania z próbkami pobranymi w ramach urzędowej kontroli pasz
(Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 14) – wydanym na podstawie art. 44 pkt 1 ustawy;
2) rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 czerwca 2007 r.
w
sprawie metodyki postępowania analitycznego w zakresie określania
zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych w materiałach
paszowych, premiksach, mieszankach paszowych i paszach leczniczych (Dz. U.
Nr 154, poz. 1086) – wydanym na podstawie art. 44 pkt 2 ustawy.
Wy ej wymienione dyrektywy zostały uchylone przepisami rozporządzenia
nr 152/2009, które skonsolidowały metody pobierania próbek oraz dokonywania
analiz do celów urzędowej kontroli pasz. Odpowiednich zmian wymagają zatem
przepisy ustawy.
W ustawie wprowadzono przepisy dotyczące urzędowych kontroli pasz
określone w rozporządzeniu nr 882/2004. Zgodnie z art. 15 ust. 5 rozporządzenia
nr 882/2004 zostało wydane rozporządzenie nr 669/2009, które dotyczy
zwiększonego poziomu kontroli niektórych pasz niepochodzących od zwierząt.
Zasady przeprowadzania kontroli tych pasz są określone w wy ej wymienionym
rozporządzeniu.
Przepisy mające na celu wprowadzenie rozporządzenia nr 669/2009 do
krajowego systemu prawnego zostaną wydane na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy.
Poza tym regulacje umo liwiające określenie wykazu miejsc, w których mo e być
przeprowadzana wzmo ona kontrola pasz, zostały wprowadzone w art. 3 ustawy
z dnia 19 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej oraz
o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 60, poz. 372) przez dodanie ust. 3
w art. 48 ustawy.
Zmiany dotyczące zastosowanej terminologii w ustawie wynikają ze zmian
w
przepisach Unii Europejskiej, a w szczególności z zastąpienia dyrektywy
79/373/EWG i dyrektywy 96/25/WE przepisami rozporządzenia nr 767/2009.
W związku ze zdefiniowaniem w tym rozporządzeniu określeń: „materiały paszowe”,
„mieszanka paszowa”, „mieszanka paszowa pełnoporcjowa”, „mieszanka paszowa
uzupełniająca” i „mieszanka paszowa dietetyczna” dokonano zmian w słowniczku do
12
Dokumenty związane z tym projektem:
-
3358
› Pobierz plik