Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- projekt dotyczy ujednolicenia warunków wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania pasz oraz zapewnienia wysokiego poziomu ich bezpieczeństwa. Ponadto nowelizacja dotyczy wzrostu konkurencyjności sektora paszowego, a w rezultacie uproszczenia przepisów technicznych oraz uchylenia niektórych nadmiernie rozbudowanych przepisów administracyjnych
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 3358
- Data wpłynięcia: 2010-08-20
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- data uchwalenia: 2010-10-22
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 230, poz. 1511
3358
ROZPORZ DZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1)
z dnia 2010 r.
w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów wytwarzaj cych pasze
Na podstawie art. 11 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach
(Dz. U. Nr 144, poz. 1045, z pó n. zm. 2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa:
1) sposób prowadzenia:
a) rejestru zakładów wytwarzających lub wprowadzających do obrotu pasze,
zwanego dalej "rejestrem zakładów", obejmującego zakłady:
- które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 183/2005
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego
wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 08.02.2005, str. 1, z pó n.
zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 183/2005",
- zatwierdzone zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005,
- które podlegają zatwierdzeniu, zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego
zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych
gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z pó n. zm.; Dz.
Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289.), zwanego dalej
"rozporządzeniem nr 999/2001",
b) wykazu zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005;
2) zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru zakładów oraz wykazu
określonego w pkt 1 lit. b, które zostały uzyskane przez powiatowego lekarza
weterynarii przy wykonywaniu urzędowej kontroli tych zakładów.
§ 2. Rejestr zakładów prowadzi się oddzielnie dla zakładów:
1) które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005,
prowadzących działalność w zakresie określonym w:
a) art. 5 ust. 1 rozporządzenia nr 183/2005,
b) art. 5 ust. 2 rozporządzenia nr 183/2005;
2) zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005;
3) które podlegają zatwierdzeniu, zgodnie z przepisami rozporządzenia nr
999/2001.
§ 3. 1. Rejestr zakładów jest prowadzony w formie pisemnej.
2. Rejestr zakładów mo e być tak e prowadzony przy u yciu systemu
informatycznego zapewniającego mo liwość sporządzania wydruków.
3. Wprowadzania danych i informacji dotyczących zakładów dokonuje się w sposób
czytelny.
4. Poprawienia błędów stwierdzonych we wpisach dokonuje się przez:
1) skreślenie dotychczasowej treści i wpisanie nowej, tak aby błędny wpis był
czytelny;
2) podpisanie dokonanej poprawki i umieszczenie daty jej dokonania.
5. Je eli rejestr zakładów jest prowadzony przy u yciu systemu informatycznego, to
program komputerowy zastosowany do jego prowadzenia powinien zapewniać wgląd
do treści dokonywanych wpisów i przechowywanych danych, chroniąc je przed
zniekształceniem i uniemo liwiając usuwanie dokonanych wpisów.
§ 4. Powiatowy lekarz weterynarii skreśla zakład z rejestru zakładów:
1) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9
rozporządzenia nr 183/2005 - w dniu, w którym decyzja o cofnięciu rejestracji zakładu
stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej
wykonalności;
2
2) w przypadku zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr
183/2005 - w dniu, w którym decyzja o:
a) cofnięciu zatwierdzenia zakładu, warunkowego zatwierdzenia zakładu albo
przedłu enia warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu,
w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
b) uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu
albo przedłu eniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w
dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
c) stwierdzeniu niewa ności decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym
zatwierdzeniu zakładu albo przedłu eniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała
się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej
wykonalności,
d) stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym
zatwierdzeniu zakładu albo przedłu eniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała
się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej
wykonalności;
3) w przypadku zakładów, które podlegają zatwierdzeniu, zgodnie z przepisami
rozporządzenia nr 999/2001 - w dniu, w którym decyzja o:
a) cofnięciu zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został
jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
b) uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w
którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
c) stwierdzeniu niewa ności decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna,
albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
d) stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna,
albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności.
§ 5. Wykaz zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr
183/2005 prowadzi się w sposób określony w rozporządzeniu nr 183/2005 w
załączniku V w rozdziale I.
§ 6. Zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru zakładów jest
określony w załączniku do rozporządzenia.
3
§ 7. Dane i informacje zawarte w dotychczasowej ewidencji i dokumentacji,
prowadzonych przez organy Inspekcji Weterynaryjnej, są wykorzystywane do
prowadzenia rejestru zakładów i wykazu, o których mowa w § 1.
§ 8. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1
marca 2007 r. w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających
pasze (Dz. U. Nr 45, poz. 291 oraz z 2008 r. Nr 30, poz. 182).
§ 9. Rozporządzenie wchodzi w ycie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
MINISTER ROLNICTWA
I ROZWOJU WSI
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie §
1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie
szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 144, poz. 899, z 2009 r. Nr 18,
poz. 97 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 60, poz. 372.
3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w (Dz. U. z 2000 r. Nr 13, poz. 161 z 2001
r. Nr 12, poz. 100 i Nr 157, poz. 1840, z 2002 r. Nr 177, poz. 1459, z 2003 r. Nr 208, poz. 2022, z
2004 r. Nr 254 poz. 2535, z 2005 r. Nr 206 poz. 1706, z 2006 r. Nr 36 poz. 246 i Nr 214 poz. 1577,
z 2007 r. Nr 192 poz. 1386, z 2008 r. Nr 215, poz. 1358 oraz z 2009 r. Nr 202 poz. 1559.
4
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia .................. 2010 r. (poz. .......)
Zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru zakładów
Do rejestru zakładów, oprócz informacji, o których mowa w art. 10 ust. 2-4 ustawy z
dnia 22 lipca 2006 r. o paszach, wpisuje się:
1) datę:
a) wpisu zakładu do rejestru zakładów,
b) rozpoczęcia działalności w zakładzie,
c) dokonania zmian w rejestracji albo zatwierdzeniu zakładów - w przypadkach, o
których mowa w art. 16 rozporządzenia nr 183/2005,
d) rozpoczęcia działalności w zakresie dokonanym zmianą,
e) zaprzestania działalności w zakładzie i przyczynę jej zaprzestania;
2) informacje o zastosowaniu środków, o których mowa w art. 54 ust. 2
rozporządzenia nr 882/2004;
3) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9
rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność określoną w art. 5 ust. 1 tego
rozporządzenia:
a) numer umo liwiający identyfikację zakładu, poprzedzony kodem PL, składający
się z 10 znaków alfanumerycznych, z których:
- pierwszy i drugi stanowią cyfry oznaczające symbol województwa, nadany
województwom w sposób określony w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 15
grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i
udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz
związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek
samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z pó n. zm. 3)),
- trzeci i czwarty stanowią cyfry oznaczające symbol powiatu nadany powiatom
danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym
mowa w tiret pierwszym,
- piąty - dziewiąty stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania
działalności w danym powiecie,
5
Dokumenty związane z tym projektem:
-
3358
› Pobierz plik