eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

- projekt dotyczy ujednolicenia warunków wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania pasz oraz zapewnienia wysokiego poziomu ich bezpieczeństwa. Ponadto nowelizacja dotyczy wzrostu konkurencyjności sektora paszowego, a w rezultacie uproszczenia przepisów technicznych oraz uchylenia niektórych nadmiernie rozbudowanych przepisów administracyjnych

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 3358
  • Data wpłynięcia: 2010-08-20
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • data uchwalenia: 2010-10-22
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 230, poz. 1511

3358

Projektowane rozporządzenie jest zgodne z prawem Unii Europejskiej.
Projektowane rozporządzenie wdra a przepisy Unii Europejskiej i w związku z
tym jego projekt nie podlega notyfikacji w rozumieniu przepisów rozporządzenia
Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania
krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz
z 2004 r. Nr 65, poz. 597).

Zgodnie z art. 5 ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o działalności lobbingowej
w procesie stanowienia prawa (Dz. U. Nr 169, poz. 1414 oraz z 2009, Nr 42, poz.
337) projekt rozporządzenia zostanie zamieszczony w Biuletynie Informacji
Publicznej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Projektowane
rozporządzenie nie znajduje się w Programie prac
legislacyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na okres lipiec - grudzień 2010 r.


OCENA SKUTKÓW REGULACJI

1. Podmioty, na które będzie oddziaływać projektowane rozporz dzenie


Projektowane rozporządzenie będzie oddziaływać na podmioty prowadzące
działalność w zakresie wytwarzania lub obrotu paszami. Wymagania określone
w projektowanym rozporządzeniu mają wpływ na bezpieczeństwo środków ywienia
zwierząt dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz środowiska naturalnego.

2. Wpływ projektowanego rozporz dzenia na sektor finansów publicznych, w
tym na budżet państwa i budżety jednostek samorz du terytorialnego

Wejście w ycie projektowanego rozporządzenia nie wpłynie na sektor
finansów publicznych, w tym na bud et państwa i bud ety jednostek samorządu
terytorialnego.

3. Wpływ projektowanego rozporz dzenia na rynek pracy

Wejście w ycie projektowanego rozporządzenia nie wpłynie na rynek pracy.


58

4. Wpływ projektowanego rozporz dzenia na konkurencyjność gospodarki
i przedsiębiorczość, w tym na funkcjonowanie przedsiębiorstw

Wejście w ycie projektowanego rozporządzenia spowoduje, e wytworzone
w Rzeczypospolitej Polskiej pasze i dodatki paszowe będą spełniać wymagania
określone przepisami Unii Europejskiej.

5. Wpływ projektowanego rozporz dzenia na sytuację i rozwój regionalny

Projektowane
rozporządzenie nie będzie miało wpływu na sytuację i rozwój
regionalny.

6. Konsultacje społeczne

W zakresie konsultacji społecznych projekt rozporządzenia zostanie przesłany
do Federacji Bran owych Związków Producentów Rolnych, Federacji Związków
Pracodawców-Dzier awców i Właścicieli Rolnych, Izby Gospodarczej Handlowców,
Przetwórców Zbó i Producentów Pasz, Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz,
Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, Krajowej Rady Izb Rolniczych,
Krajowego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych, Niezale nego
Samorządnego Związku Zawodowego Rolników Indywidualnych „Solidarność”,
Związku Zawodowego Rolników Rzeczpospolitej „Solidarni”, Ogólnopolskiego
Związku Zawodowego Lekarzy Weterynarii Inspekcji Weterynaryjnej, Sekretariatu
Rolnictwa Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, Polskiego Związku Producentów
Pasz, Związku Zawodowego Rolnictwa „Samoobrona”, Związku Zawodowego
Rolników „Ojczyzna”, Rady Gospodarki ywnościowej, Krajowej Izby Lekarsko –
Weterynaryjnej, Polskiego Stowarzyszenia Producentów Karmy dla Zwierząt
Domowych „Polkarma”, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody
Chlewnej „POLSUS”, Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka,
Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Polskiego Związku Hodowców i
Producentów Bydła Mięsnego, Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i
Producentów Drobiu, Polskiego Związku Owczarskiego, Polskiego Związku
Hodowców Koni, Zarządu Głównego Związku Zawodowego Pracowników Rolnictwa
w RP, Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych LEWIATAN, Konfederacji

59

Pracodawców Polskich, Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego,
Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego,
Inspekcji Weterynaryjnej, Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych
Rolników i Organizacji Rolniczych, Krajowej Rady Spółdzielczej oraz Związku
Zawodowego Centrum Narodowe Młodych Rolników, Business Centre Club,
Krajowego Związku Rewizyjnego Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych,
Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych, Forum Związków
Zawodowych i Związku Rzemiosła Polskiego.

08/05rch

60

PROJEKT
ROZPORZ DZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1)
z dnia.....................2010 r.
w sprawie kategorii materiałów paszowych 2)


Na podstawie art. 30 ust. 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144,
poz. 1045, z 2008 r. Nr 144, z pó n. zm. 3)) zarządza się, co następuje:

§ 1. Rozporządzenie określa kategorie grupujące materiały paszowe charakteryzujące
się tym samym ródłem pochodzenia, stanowiące załącznik do rozporządzenia.

§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 grudnia
2006 r. w sprawie kategorii materiałów paszowych (Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 13).

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w ycie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

MINISTER ROLNICTWA I ROZWOJU WSI








1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na
podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada
2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
(Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdra ają postanowienia dyrektywy Komisji
82/475/EWG z dnia 23 czerwca 1982 r. ustanawiającej kategorie składników, które mogą
być stosowane do celów etykietowania mieszanek paszowych dla zwierząt domowych
(Dz. Urz. WE L 213 z 21.07.1982, str. 27, z pó n. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 158, z pó n. zm.).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 144, poz. 899, z
2009 r. Nr 18, poz. 97 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 60, poz. 372 i Nr..., poz. ....



1




Załącznik do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia ............2010 r. (poz. ...)


KATEGORIE GRUPUJ CE MATERIAŁY PASZOWE CHARAKTERYZUJ CE SI
TYM SAMYM ŹRÓDŁEM POCHODZENIA
Materiały paszowe przeznaczone dla zwierz t domowych
1. Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego:
1) mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego - wszystkie części ciała zwierząt
rze nych, świe e lub poddane przetwarzaniu oraz wszystkie produkty uzyskane w
wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rze nych;
2) mleko i produkty mleczne - wszystkie produkty mleczne, świe e lub
konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów oraz produkty
uzyskane w wyniku ich przetworzenia;
3) jaja i produkty z jaj - wszystkie produkty z jaj, świe e lub konserwowane przez
poddanie ich działaniu odpowiednich procesów oraz produkty uboczne uzyskane w
wyniku ich przetworzenia;
4) mięczaki i skorupiaki - wszystkie gatunki mięczaków, skorupiaków i mał , świe e
lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów i produkty
uzyskane w wyniku ich przetworzenia;
5) owady - wszystkie gatunki owadów w ka dym stadium rozwojowym;
6) ryby i produkty rybne - ryby lub ich części, świe e lub konserwowane przez
poddanie ich działaniu odpowiednich procesów oraz produkty uzyskane w wyniku ich
przetworzenia.

2. Materiały paszowe pochodzenia roślinnego:
1) zbo a - wszystkie gatunki zbó , niezale nie od metody ich obróbki, lub produkty
skrobiowe uzyskane z bielma;
2) warzywa - wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świe e lub
konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów;

2
strony : 1 ... 10 ... 20 ... 33 . [ 34 ] . 35

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: