eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

- projekt dotyczy ujednolicenia warunków wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania pasz oraz zapewnienia wysokiego poziomu ich bezpieczeństwa. Ponadto nowelizacja dotyczy wzrostu konkurencyjności sektora paszowego, a w rezultacie uproszczenia przepisów technicznych oraz uchylenia niektórych nadmiernie rozbudowanych przepisów administracyjnych

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 3358
  • Data wpłynięcia: 2010-08-20
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • data uchwalenia: 2010-10-22
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 230, poz. 1511

3358

- dziesiąty stanowi litera "p" będąca wyró nikiem dla prowadzonej działalności w
zakresie obrotu paszami lub wytwarzania pasz,
b) kod A określający podmioty wytwarzające i wprowadzające do obrotu dodatki
paszowe, inne ni dodatki paszowe z kategorii:
- dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze
zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych,
aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,
- dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność,
stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko,
oraz innych dodatków zootechnicznych,
- dodatków technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona
maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
- dodatków sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,
- kokcydiostatyków i histomonostatyków,
c) kod B określający podmioty wytwarzające i wprowadzające do obrotu premiksy
zawierające dodatki paszowe z kategorii:
- dodatków sensorycznych, z grupy: barwników i substancji aromatyzujących,
- dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze
zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, innych ni witaminy A lub D,
związków pierwiastków śladowych, innych ni mied lub selen, aminokwasów, ich
soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,
- dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność,
stabilizatorów flory jelitowej oraz substancji, które korzystnie wpływają na
środowisko,
- dodatków technologicznych, z grupy: konserwantów, przeciwutleniaczy,
emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy, substancji elujących, spoiwa, substancji
słu ących do kontroli zanieczyszczenia radionuklidami, środków przeciwzbrylających,
regulatorów kwasowości, dodatków do kiszonek oraz denaturatów,
d) kod C określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu
mieszanki paszowe z udziałem premiksów określonych w lit. c,
e) kod D określający podmioty wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do
obrotu mieszanki paszowe z udziałem premiksów zawierających dodatki paszowe
określonych w lit. c,


6
f) kod E określający podmioty wytwarzające karmę dla zwierząt domowych,
g) kod F określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu materiały
paszowe, z wyłączeniem materiałów paszowych:
- z grup: białka uzyskiwanego z mikroorganizmów nale ących do grupy bakterii,
dro d y, glonów i grzybów, z wyłączeniem dro d y hodowanych na substancjach
pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, produktów ubocznych uzyskiwanych w
procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
- określonych w rozporządzeniu nr 999/2001,
h) kod G określający podmioty zajmujące się transportem i przechowywaniem pasz
oraz czynnościami z tym związanymi w miejscu ich produkcji lub w celu dostarczenia
paszy z miejsca produkcji do zakładu,
i) kod H określający podmioty zajmujące się magazynowaniem pasz,
j) kod I określający podmioty wprowadzające do obrotu dodatki paszowe, o których
mowa w lit. b, lub premiksy określone w lit. c,
k) kod J określający podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji środków
spo ywczych, w szczególności produktów mlecznych, browarnianych i alkoholowych,
zajmujące się sprzeda ą materiałów paszowych pozyskanych przy wytwarzaniu tych
środków,
l) kod K określający podmioty prowadzące gospodarstwa, w których prowadzi się
hodowlę lub chów zwierząt gospodarskich, włączając gospodarstwa rybne, w których
nie miesza się pasz lub miesza się je bez dodatków paszowych,
m) kod L określający podmioty wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do
obrotu mieszanki paszowe bez udziału dodatków paszowych lub premiksów
zawierających dodatki paszowe, z wyłączeniem dodatków do kiszonek,
n) kod Ł określający podmioty wprowadzające do obrotu pasze, lecz ich
niemagazynujące;
4) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9
rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność określoną w art. 5 ust. 2 tego
rozporządzenia, numer umo liwiający identyfikację zakładu, poprzedzony kodem PL,
składający się z 8 znaków alfanumerycznych, z których:
a) pierwszy i drugi stanowią cyfry oznaczające symbol województwa, nadany
województwom w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w
pkt 3 lit. a tiret pierwszym,


7
b) trzeci i czwarty stanowią cyfry oznaczające symbol powiatu nadany powiatom
danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym
mowa w pkt 3 lit. a tiret pierwszym,
c) piąty - siódmy stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności
w danym powiecie,
d) ósmy stanowi litera "p" będąca wyró nikiem dla prowadzonej działalności w
zakresie obrotu paszami lub wytwarzania pasz;
5) w przypadku zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr
183/2005 - kod:
a) A określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu:
- dodatki paszowe z kategorii dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin
i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków
pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz
mocznika i jego pochodnych,
- dodatki paszowe z kategorii dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji
polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie
wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
- dodatki paszowe z kategorii dodatków technologicznych, z grupy
przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach
paszowych pełnoporcjo-wych,
- dodatki paszowe z kategorii dodatków sensorycznych, z grupy barwników:
karotenoidy i ksantofile,
- dodatki paszowe z kategorii kokcydiostatyków i histomonostatyków,
- materiały paszowe z grup: białka uzyskiwanego z mikroorganizmów nale ących do
grupy bakterii, dro d y, glonów i grzybów, z wyłączeniem dro d y hodowanych na
substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produktów ubocznych
uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
b) B określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu premiksy
zawierające dodatki paszowe z kategorii:
- dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory
wzrostu,
- kokcydiostatyków i histomonostatyków,


8
- dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze
zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu takich jak witaminy A lub D oraz
związków pierwiastków śladowych takich jak mied lub selen,
c) C określający podmioty wytwarzające przeznaczone do wprowadzania do obrotu
mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających
dodatki paszowe z kategorii:
- dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory
wzrostu,
- kokcydiostatyków i histomonostatyków,
d) D określający podmioty wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do
obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów
zawierających dodatki paszowe z kategorii:
- dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory
wzrostu,
- kokcydiostatyków i histomonostatyków,
e) E określający podmioty wprowadzające do obrotu pasze, lecz ich
niemagazynujące;
6) w przypadku zakładów, które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z rozporządzeniem
nr 999/2001 - numer umo liwiający identyfikację zakładu.







9
UZASADNIENIE

Projekt
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie sposobu
prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze stanowi wykonanie
upowa nienia zawartego w art. 11 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o
paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045, z pó n. zm.).
Konieczność wydania projektowanego rozporządzenia wynika ze zmiany
brzmienia tego przepisu, stanowiącego upowa nienie do wydania aktu
wykonawczego. Zmiana tego przepisu ma w ustawie charakter porządkowy. Zgodnie
bowiem z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, podmioty działające na rynku pasz mają
obowiązek powiadamiania właściwego organu o wszystkich kontrolowanych przez
nie zakładach prowadzących działalność na jakimkolwiek etapie produkcji,
przetwarzania, przechowywania, transportu lub dystrybucji pasz, w celu wpisania
tych zakładów do odpowiedniego rejestru. Powiatowy lekarz weterynarii jest organem
właściwym do rejestracji zakładów zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005 lub
zatwierdzania zakładów zgodnie z art. 13 tego rozporządzenia. Przywołana regulacja
art. 31 ust. 1 lit. b rozporządzenia nr 882/2004 obejmuje więc tak e zakłady
rejestrowane lub zatwierdzane zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 183/2005, z
tego względu odsyłanie do tego przepisu w art. 11 ustawy jest zbędne.
W
związku z powy szym odpowiednie zmiany wprowadzono równie w
projekcie rozporządzenia. W pozostałym zakresie materia określona w projekcie
rozporządzenia pokrywa się z regulacjami zawartymi w obowiązującym
rozporządzeniu z dnia 1 marca 2007 r. w sprawie sposobu prowadzenia rejestru
zakładów wytwarzających pasze (Dz. U. Nr 45, poz. 291 oraz z 2008 r. Nr 30, poz.
182).

Zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i
Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz
(Dz. Urz. UE L 35 z 8.02.2005, str. 1, z pó n. zm.), podmioty działające na rynku
pasz powiadamiają właściwy organ o wszystkich kontrolowanych przez nie zakładach
prowadzących działalność na jakimkolwiek etapie produkcji, przetwarzania,
przechowywania, transportu czy dystrybucji pasz, w celu rejestracji, natomiast
właściwy organ prowadzi rejestr lub rejestry zakładów. Zgodnie z art. 7 ustawy z dnia
22 lipca 2006 r. o paszach właściwym organem w rozumieniu przepisów
rozporządzenia nr 183/2005 jest powiatowy lekarz weterynarii, który na obszarze

10
strony : 1 ... 10 ... 20 . [ 21 ] . 22 ... 30 ... 35

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: