Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2411
- Data wpłynięcia: 2009-10-05
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2010-01-08
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105
2411-cz-1
kontaktu z żywnością są obowiązane przestrzegać wymagań w zakresie dobrej praktyki
produkcyjnej określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22
grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. Urz. UE L 384 z 29.12.2006,
str. 75), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 2023/2006”.
2. Podmioty zajmujące się recyklingiem i przetwórcy są obowiązani przestrzegać
wymagań określonych w rozporządzeniu nr 282/2008.”;
30) art. 56 otrzymuje brzmienie:
„Art. 56. Główny Inspektor Sanitarny jest organem właściwym, w rozumieniu art. 13
rozporządzenia nr 1935/2004, do:
1) przyjmowania wniosków podmiotów, o których mowa w art. 53, o udzielenie
zezwolenia na stosowanie substancji nieobjętych wykazami, o których mowa w art. 54,
oraz na procesy recyklingu materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych zgodnie
z przepisami rozporządzenia nr 282/2008;
2) przekazywania tych wniosków do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa
ywności.”;
31) w art. 59 dodaje się ust. 5 w brzmieniu:
„5. Kopie orzeczenia lekarskiego oraz dokumentacji, o których mowa w ust. 2 i 3,
znajdują się w miejscu wykonywania pracy przez osobę, której dotyczy to orzeczenie
lub dokumentacja.”;
32) art. 61 otrzymuje brzmienie:
„Art. 61. Państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor
sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania,
warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania
oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:
1) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
30
2) wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową
kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
3) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki
spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego,
o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, z zastrzeżeniem art. 73
ust. 6,
4) działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem
– w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 i rozporządzeniu
nr 882/2004.”;
33) w art. 62:
a) w ust. 1 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„Właściwy ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia przez zakład
działalności państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny
inspektor sanitarny:”,
b) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. W odniesieniu do obiektów lub urządzeń ruchomych i tymczasowych właściwym
w
sprawach rejestracji oraz zatwierdzania jest państwowy powiatowy inspektor
sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny:
1) dla obiektów lub urządzeń ruchomych – właściwy ze względu na siedzibę zakładu,
2) dla obiektów lub urządzeń tymczasowych – właściwy ze względu na miejsce
prowadzenia działalności przez zakład
– który produkuje lub wprowadza do obrotu żywność z tych obiektów lub urządzeń.”;
34) w art. 63:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Zakłady, o których mowa w art. 61, mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub
warunkowym zatwierdzeniu, a w przypadkach określonych w ust. 2, po uzyskaniu wpisu
do rejestru zakładów.”,
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
31
„1a. Zatwierdzanie jest dokonywane na podstawie wniosku podmiotu działającego na
rynku spożywczym prowadzącego zakład.”,
c) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:
1) działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
2) urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
3) obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych
do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu
żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
4) gospodarstw agroturystycznych;
5) podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych
uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż
1000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi
w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami
i organizacji rynku wina;
6) aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami
prawa farmaceutycznego;
7) sklepów zielarskich;
8) przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze
produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe
mikrobiologicznie;
9) producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku
spożywczym;
10) zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa
w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży
przez Internet;
11) zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące
się recyklingiem;
12) podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję
pierwotną.”,
32
d) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, podmiot działający na rynku
spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością jest obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.”;
35) w art. 64:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów
albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni
przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów
określonych odpowiednio na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 2 i 3.”,
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. W przypadku zmiany danych podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku
materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składa wniosek
o dokonanie zmian w rejestrze zakładów, w formie pisemnej, według wzoru określonego
na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 4, w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany.”,
c) w ust. 2 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) imię, nazwisko i PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres
wnioskodawcy, REGON oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot
takie numery posiada,”,
d) w ust. 3:
– uchyla się pkt 2,
– pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów
o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz
ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zawierające numer identyfikacyjny –
w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących
działalność w zakresie produkcji pierwotnej lub dostaw bezpośrednich.”;
36) w art. 65:
33
a) w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym lub na rynku materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w przypadkach określonych
w art. 63 ust. 2;”,
b) w ust. 3:
– pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym lub na rynku materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;”,
– pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) decyzji właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego lub
państwowego granicznego inspektora sanitarnego, jeżeli zakład zaprzestał działalności
w zakresie produkcji lub obrotu żywnością lub materiałami i wyrobami przeznaczonymi
do kontaktu z żywnością, a podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku
materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością nie złożył wniosku,
o którym mowa w pkt 1;”;
37) w art. 67 w ust. 1 uchyla się pkt 4;
38) w art. 70 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) cukru surowego luzem,”;
39) w art. 72 ust. 1 – 4 otrzymują brzmienie:
„1. Zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego może przechowywać próbki
wszystkich potraw o krótkim okresie przydatności do spożycia, wyprodukowanych
i przeznaczonych do żywienia konsumentów w tym zakładzie.
2. Zakład, o którym mowa w ust. 1, w przypadku wprowadzania do obrotu gotowych
potraw pochodzących z innych zakładów przechowuje próbki poszczególnych potraw
otrzymanych wraz z dostawą partii każdej potrawy o krótkim okresie przydatności do
spożycia z zakładu, w którym zostały wyprodukowane.
34
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2411-cz-1
› Pobierz plik
-
2411-cz-2
› Pobierz plik